Palmer ​Eldritch három stigmája 275 csillagozás

Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

„AZ ÚR MEGÍGÉRTE AZ ÖRÖK ÉLETET. MI EL IS HOZZUK NEKED.”

A Mars telepeseit az ENSZ toloncolta ki a túlmelegedett Földről, hogy a vörös bolygón megteremtsék egy élhető élet alapjait. Mert egyelőre az élet a Marson minden, csak nem élhető. A drogok persze segíthetnek. Például az, amelyik használójának tudatát apró játékbabákba vetíti, így kreálva egy egészen egyedi virtuális valóságot.

Aztán egy Palmer Eldritch nevű üzletember hosszú évek után, a galaxis távoli sarkából visszatér a Naprendszerbe, és ezzel egy időben új drog jelenik meg a piacon, melynek szlogenje: „Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked.” De milyen örök életről van szó? És ki az, aki végül el fogja hozni?

Philip K. Dick, a tudományos-fantasztikus irodalom mestere egyik legnagyszerűbb regényében ismét a valóságot szedi apró darabokra. Metafizika, drogok, marketing és játékbabák. Palmer Eldritch eljött érted, és a valóság soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt volt.

Eredeti megjelenés éve: 1965

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197508 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
244 oldal · ISBN: 9789634197515
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155468681 · Fordította: Pék Zoltán

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 41

Most olvassa 4

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

PKD azt írja a könyv végén, hogy maga a gonosz az, akiről írt, de nem volt igazán sem gonosz*, sem démon, csak egy lény, aki sokkal fejlettebb, mint az emberek, és ezért a tettei sem érhetők fel emberi ésszel. Vagy néha mégis? (Főleg, ha elmagyarázza.) spoiler Mégis, mi az ami igazán rémisztőnek tűnik fel előttünk? spoiler
*Szerintem gonosz az, akinél már maga a gonoszság a cél, nem csupán egy módszer (a sok közül) a céljai eléréséhez.
**Már olvasás előtt, de közben és utána is elgondolkoztam ezen a problémán. spoiler :)
***Amennyiben egy Descartes féle gonosz démon tudatában létezünk csupán, akkor ez magyarázatot ad arra, hogy az emberek miért kirekesztők, intoleránsak, békétlenkedők, „csak egy igazság”-ban hívők (és minden másra vakok), önzők, egymást leuralók és kihasználók. Pedig belátható, hogy mindezek ártalmasak annak is, aki ilyen, és annak is, akivel ezt teszik. (És aki véletlenül mégsem ilyen? Azt nem tudom, de ígérem, hogy tovább gondolkozom. :D)
****Bár ez utóbbi bizonyos vallásoknál nem rémisztő, hanem kívánatosnak tüntetik fel.

Noro P>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Az egyik legnehezebben dekódolható olvasmányom PKD-től. A történet „realista” oldala remek ötleteket gyűjt össze a globális felmelegedés egy korai ábrázolásától az első hallásra gyermetegnek tűnő, a maga helyén azonban nagyon is érthetővé váló Barbie-kultuszig. A kényszerű Mars-telepesek visszavágyódása a Földre szokatlan felütés, ami nagyon jól megágyaz az eszképista drogok témájának. Azt talán mondani sem kell, hogy e drogokkal kezdődik az igazi szürrealista élmény, amelyet azonban én nem találtam annyira meggyőzőnek, mint Dick más „virtuális valóság” könyveiben. (Például az Ubikban, ahol, ha csak a regény végén is, de vissza lehet fejteni a rétegeket.) Szerintem ebben a könyvben feloldatlan paradoxonok vannak, és nem csak a jóféle, mindblowing fajtából. A vallásos szimbolizmust helyenként nem éreztem indokoltnak, a szereplők pedig nagyon is gyorsan azonosították a jelképeket a jelöltekkel. spoiler Egy zseniális paradoxont azonban kiemelnék: Palmer Eldritch istene nem azért ijesztő, mert felfoghatatlan, hanem azért, mert nagyon is emberi. spoiler Ezért a gondolatért pedig már önmagában is megéri elolvasni a regényt.

Gyöngyi0309>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Ez volt a második olvasásom az írótól. Félve kezdtem a történetbe, tologattam is egy ideje, mert az első -általam olvasott- történetével annyira magasra tette a mércét, hogy nem tudtam, hozza-e az elvárt megdöbbenést vagy sem. Ráadásul egy másik könyvét szerettem volna olvasni, de nem volt bent a könyvtárban, így ad hoc választottam ezt a regényt.
Nem nagyon térek magamhoz, nem is biztos, hogy tudok értelmeset írni róla, azt hiszem én túl kisember vagyok PKD munkásságához. Hajlok rá, hogy lassan odakerül a kedvenc íróim közé.
A történet enyhén zavaros, ezt utazás közben biztosan nem is tudtam volna – még ennyire sem- felfogni.
Adott a Föld, ami nem túl kellemes hely, és minő meglepetés, ahol főként a gazdagok boldogulnak, de boldognak még őket sem lehet mondani. A globális felmelegedés korszaka valóra vált, tűzkorszak van, az emberiség egy részét, a nem túl szerencséseket a kolóniákra küldik, ahol elég kezdetleges formában élnek, mind-mind visszavágynak az élhető Földre.
Aztán van Pisze Pat és drogok.. A Dra-Zs és az Ét.-R. A két rivális szer, persze mindkettő egy-egy nagymágnás birtokában. Látszólag az ő „háborújukról” szól a történet, de ahogy az írónál már megszokhattuk, ne dőljünk be a látszatnak. Az nem fontos, mert a dolgok mögé kell néznünk, még akkor is ha fáj, ha valóban húsba vág, ha le kell magunkat csupaszítani hozzá akkor is. És ez a történet is örökzöld, ez is a mi korszakunkban játszódik valójában.
Mert mindenkit utol ér a végzete, semmi sem marad bűntetlenül, mindenki elvesz valamit a másiktól, amiért adni kell valamit. Valakinek az életét, valakinek az eszét, valakinek az álmait, valakinek a lakhelyét.
A történet elején nem nagyon szerettem a buborékfejű Mr. Bulerot, Palmer Eldricht-tel szimpatizáltam. A végére nagyon megváltozott a nézetem. Mr. Bulerot megszerettem, majd megszántam, Palmer Eldrichtet pedig nem értettem, majd őt is szántam.
Azt meg teljesen meg tudom érteni, hogy a könyv mennyire kiverte a biztosítékot egyes vallások képviselőinél…
Tényleg létezik a gonosz, van neve, formája? Erre keresi a választ PKD ebben a történetben, és tőle megszokottan nem túl biztató képeket fest a kérdés boncolgatása közben.
Azt hiszem ez a történet sokáig bennem marad, sok gondolkodnivalót hagyott maga után. Hidegrázós élmény volt. Most kell a mesekönyv.

2 hozzászólás
Nuwiel P>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Indigót ide: a könyv ötletei külön-külön jobban működtek volna egy-egy novellak magjaként, mint az a valami, ami ennek a könyvnek a borítóján belülre került. Amolyan sokat akar a szarka, de nem bírja a farka érzés, hogy felépít egy remek világot, elhelyez benne néhány szereplőt, akik cselekszeken a maguk helyzete szerint, majd bedob egy drogos tripet, és onnantól kezdve már kedvem sincs belegondolni, hogy most akkor mi is van. Vagy mit is akart most épp mondani.

3 hozzászólás
B_Petra>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

A vicc és a tragédédia mocskos keveréke ez a könyv.
Én úgy szurkoltam a szereplőknek, legalább valamelyikük jöjjön le a drogokról, találja meg Istent, váltsa meg a világot, kertészkedjen önfeledten a Marson, váljon igazi Barbie-vá, (vagy Kenné) vagy haljon meg rendesen.
A regény zseniális, PKD prekog volt.
Ha nem lenne humor a könyvben, félelmetes lenne, legalábbis főhősünk halucinációit, senki rémálmaiba nem vetiteném, Istent kereste talán, talán Isten is keres minket, de megbotlottunk és a Pokolba kötöttünk ki.
Mit kinálhat Palmer Eldricht, az örök életet, az újjászületést, amire mindenki vágyik, na de ebből Slogant fabrikálni, „AZ ÚR MEGÍGÉRTE AZ ÖRÖK ÉLETET. MI EL IS HOZZUK NEKED.”, elbüvölő, a Marketing örök.
Azért is értékelem ilyen pozitivan, és sok csillagra mert a megjelenési év ’65, bár én akkor még nem voltam sehol, sok olyan problámát boncolgat ami mai korunk emberének a mindennapjait is átszövik.
Ami nem tetszett az utószó, azt én kihagytam volna, teljesen lecsapta a végét,és a cim sem tetszik.

A Babaházak Rt munkatársa szeretnék lenni.

VirusSouljah>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Ez egy olyan -kedvenc- könyv, aminek zsenialitása a félelmetességéből ered.
Dick első úgynevezett Istenkereső regénye. Ha megakarjuk ismerni az író lelkivilágát, ezzel az olvasmánnyal kezdjük.
Őszinte, kitárulkozó könyv, egy remek sztorival, ami a könyv első felében van felépítve, míg a második fele a már felépített probléma kitárulkozása, sok eszmefuttatással, főleg Istenről, vagy valamiről, ami emberfeletti.
Ami miatt viszont félelmetes, hogy ez az isteni valami gonosz. Önző cél vezérli – a túlélés.
De gonoszabb-e nálunk, embereknél? Ha Isten a saját arcára formálta az embert, és minden felsőbbrendű teremtményt, ami gonosz, akkor milyen lehet Isten? Ha ez a teremtmény csak Istenszerű, és nem maga….
Nem könnyen emészthető. Nem azért, mert annyira bonyolult lenne, hanem mert annyira ijesztő és bizonytalan.
Ilyen szemléletek mellett nem csoda, ha az ember kicsit megőrül, legalábbis a többi ember szemében. A csendes magányból, az őrületből erednek ezek a szemléletek, vagy a szemléletekből ered a megőrülés és a magány?

Nem csak Dick rajongóknak, bár a rajongóknak úgyis felesleges ajánlani.

rheinfuss>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Még akkor olvastam először a Palmer Eldritch három stigmáját, amikor az első kiadás megjelent, most pedig az Agave könyvklub „kedvéért” olvastam újra. Emlékszem, hogy anno milyen lelkes voltam, amikor olvastam, nagyon szerettem ezt a regényt, most viszont nem hozta ugyanazt az élményt.

Az biztos, hogy nagyon frissnek és korszerűnek hatott, ahogy mondani szokás, „jól öregedett” a történet, de az egyes sztorielemek igen távol maradtak tőlem, nem tudtak bevonni. Ez főleg a regény középső részére igaz, ahol számomra nagyon leült a történet, megkezdődtek a „drogos tripek”, amelyek meglehetősen elidegenítőek voltak. Igazából akkor lett érdekes a regény, amikor elkezdett összemosódni a képzelet és a valóság, és egész szépen kikerekedett valamifajta istenkereső attitűd a történet vége felé. Hogy ez az istenszerű teremtmény vajon maga Palmer Eldritch spoiler, végig lebegtetve marad, de érezhető benne a szerző felsőbb hatalom megismerése iránti vágya. Ennek megfelelően a befejezés is elég homályos, de nagyon izgalmas, sokat sejtető, és az olvasót továbbgondolásra késztető zárlat.

Összességében nagyon olvasmányos kötet, melynek olvasásakor több alkalommal is elvesztettem az érdeklődésem, de aztán a stílus és a történet mélyebb rétegei mindig vissza tudtak húzni az általa felépített valóságba. Ennek ellenére nem ezt ajánlanám a Dick-életművel épp csak ismerkedő olvasónak.

Isley I>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Naprendszerünkbe bejutott egy magasabb rendű létforma, s három stigmáján keresztül megmutatja az abszolút valóságot. Vagy az egész csak hallucináció? Félelem, kétségbeesés, rettegés, vágyódás. Dick ebben a regényében még magához képest is extrém mód szedi szét a valóságot, s az egyes darabkák, a valóság és a hallucináció, a tényleges és a „nemlevő” olyan mértékben keveredik össze, hogy bármennyire is gondosan, odafigyelve olvassuk, a dolgok kibogozása, még visszafejtve is, nehéz feladat.

Ez a tizenharmadik regény, amit Dicktől olvastam, s valószínűleg ez volt a legjobb. Bár több regénye (egyebek között Az Alfa hold klánjai, az Egy megcsúszott lélek vallomásai, Az utolsó szimulákrum) esetében is hasonlóan vélekedtem. Mégis, nehéz lenne épp ezt ajánlani valakinek első regénynek Dicktől, mert a maga módján hasonlóképp nehéz olvasmány mint az Istenek inváziója, s egyik első olvasmányként tőle, az nekem is sok(k) volt. Annyi biztos, hogy mindenkinek ajánlom, hogy élete egy adott pontján olvassa el ezt a regényt, mert bár igen összetett, nagyon kell figyelni, kérdés sem lehet, hogy az író regényei közül ez szól az egyik legjobban, s elolvasása után nem kevés dolgon merenghetünk.

Bár a regény mondanivalója ennél kétségkívül mélyebb és több, nálam az egyik erőssége az, ahogy egy nem földi életformát leír. A drogok hatása az emberre külön is kiemelhető, de szerintem érdemes összekötni ezt a toposzt is a Palmer Eldritch-nek nevezett jelenséggel, s azzal, amit ez a lény képvisel. Sokféleképpen el tudjuk képzelni, hogy miféle kihívást jelentene egy idegen létforma fajtánk számára, amit itt Dick vázolt az egy a lehetséges verziók közül, s az is biztos, hogy a legfélelmetesebbek között van a helye. Persze, félelmetes lehet az is, ha az idegenek technológiailag fejlettebbek nálunk, vagy ha idegenszerűségük olyan mértékű és természetű, hogy nem tudunk velük kommunikálni és nem érthetjük céljukat, de amit itt Eldritch személyében kaptunk, az legalább ennyire meggyőző.

Szóval, aki tudja, olvassa el Barney Mayerson kálváriáját, vagy ha úgy tetszik: Leo Bulero hősi eposzát, és találkozzon Eldritch-csel, nem fogja megbánni.

risingsun>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Sokféle munkát nem végeznék szívesen, s az tuti, hogy a Dick által a könyvben megálmodott telepesi munka a Marson köztük van. Teljesen kilátástalan nap mint nap felvenni a küzdelmet a bolygó ember számára kellemetlen légkörével, de e mellett a lakókörnyezet (bunker) sem nevezhető épp ideálisnak vagy idillinek. Nem csoda hát, hogy a könyv szereplői a drogozásba menekülnek ez elől a kopár, kilátástalan, teljesen reménytelen világból, helyzetből.

Nagyon nyomasztó hangulat árad a könyvből, annak ellenére, hogy a fent leírt ’munkakörülmények’ , illetve marsi helyszín csak a könyv vége felé válik igazán fontossá. Mégis, a könyv befejezése után az az érzésem támadt, mintha mindvégig ott lettünk volna, a teljes reményvesztettségben. Ami nem véletlen. A könyvben új drogként megjelenő Ét-R hatására olyan világba csöppenünk, ahol azt hisszük mindent megtehetünk, mindent mi irányítunk és ha most nem, hát a következő adag bevétele után sikerülni fog minden amit szeretnénk. Ez a függővé válás félelmetesen jó példáját mutatja fel (hogy addig szedem a szert, addig térek vissza ebbe a világba, amíg nem sikerül elérnem amit akarok, mely persze soha nem következik be), mely tényleg így vagy így is működhet. Emellett azonban hiú képzet is keletkezik a drog hatására, hogy az elképzelt (megálmodott, valóságosnak tűnő) világban, melyet mi teremtettünk, mi vagyunk az istenek. De csak ha Palmer Eldritcht is úgy akarja! Merthogy ennek az isten szerepnek és drogos világnak még ezeknél is nagyobb ára van. Az első adag bevétele után már nem tudni pontosan mi a valóság és mi a képzelet. Teljesen összezavarodik és összefolyik minden, de ebből már menekülni nem lehet. Nincs kiút, Palmer Eldricht beszippantott.

Vagy inkább úgy érzem Philip K. Dick szippantott be engem, de elég rendesen. A könyv befejezése után nem tudtam azonnal megfogalmazni, hogy miért, csak tudtam és éreztem, hogy ez bizony elég félelmetes volt. Félelmetes még csak belegondolni is, hogy milyen könnyű elveszni, rákattanni valamire, ami nem ereszt, sőt a valóság mindennapjaiba is beköltözik. Azt hisszük, mi irányítjuk sorsunkat, istenek vagyunk saját világunkban pedig nem is. Ki tudja mikor rágtuk el az első Ét-R adagunkat? Nem tudom, én már nem emlékszem rá. De azt még tudom, hogy a könyv tetszett.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2003
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638636157 · Fordította: Pék Zoltán
pupsegal P>!
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

PKD írói munkásságával egy kicsit hadilábon álltam – Az ember a Fellegvárban és az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című könyvei számomra olyanok voltak, mintha akkor zárta volna le a cselekményeket, amikor igazán kezdtek volna beindulni. Utána egy kedves ismerősömmel pont PKD-ról beszélgettünk, neki is „elpanaszoltam a bajom a könyveivel” (hozzáteszem, neki az egyik kedvenc írója), ő ajánlotta, hogy ezt olvassam el, higgyem el, ennél semmi ilyesmi nem fog eszembe jutni, és tényleg így lett, ezt a történetet kár lett volna kihagyni. Ez a könyv egyszerűen zseniális a maga nemében, és nagyon durva belegondolni, hogy Dick a virtuális valóságba történő „menekülést”, ami mondhatni korunkban már teljesen elérhető, ’65-ben vizualizálta már magában. Jó, az tény, hogy nem a Marson csináljuk, és nem ültetjük át a tudatunkat egy babába, de ha ilyen iramban fejlődik tovább a technológia, és már pedig erre van reális esély, akkor már nem is annyira abszurd az egész. Engem, bevallom, néha behúzott a csőbe, amikor nem tudtam eldönteni, hogy az adott cselekmény most a könyv valóságában történik, vagy a virtuális térben. Lehet, hogy csak hallucináció az egész? Vagy most mi is van? :D A végén a csattanó, spoiler teszi talán igazán jó történetté ezt a könyvet. Ami még nagyon tetszett, az Dick magyarázata a végén: mi is volt a történet alapja, kiről mintázta Eldritchet, mi is az igazi mélyreható félelem. Biztosan újra fogom még olvasni, ez a történet igazán megéri.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197508 · Fordította: Pék Zoltán

Népszerű idézetek

Zzss>!

Azt hiszem, erről szól az élet: amitől a legjobban félünk, sosem történik meg, de amit a legjobban vágyunk, az sem. Ez a különbség az élet és a fikció között. Azt hiszem, ez jó üzlet. De nem vagyok benne biztos.

(A szerző jegyzete)

Morpheus>!

– Sose alázkodj meg. Istennel vagy akármilyen felsőbbrendű lénnyel is találkoztunk, nem akarhatja ezt, és ha igen, akkor se tedd meg.

198. oldal

Lunemorte P>!

– Megtagadod a valóságot, és mit kapsz cserébe? Semmit.

45. oldal

VirusSouljah>!

És a fantáziavilágban visszatérek hozzád, vissza ahhoz az élethez, aminek szándékosan, idióta módon hátat fordítottam. Életem egyetlen igazán boldog időszakához, amikor valóban elégedett voltam. De persze nem tudtam, mert nem volt mivel összehasonlítanom… mint most.

118. oldal

Lunemorte P>!

Atyavilág, hiszen én is csak egyszerre eggyel vagyok, miért, talán azt hiszi, hogy háremem van a Micimackó Pagonyban?

25. oldal

lalazs>!

A valóság, bármilyen nyomorúságos is, nem jobb, mint a legérdekesebb illúzió?

132. oldal

Algernon P>!

Én tényleg azt hittem, hogy ha már olyan messzire eljut, ott… – Lehorgasztotta a fejét, nem nézett Bulero szemébe. – Ott megtalálja Istent.

Lunemorte P>!

– Egyre melegebb lesz – mondta Pat komolyan. – Minden nap melegebb. Nem? Végül ki se lehet majd bírni. – Lehúzta a kardigánját, majd a hajó ülésén fészkelődve kibújt a pantallóból. – De azt már nem éljük meg… Még ötven év, és már ki sem lehet menni délután. Ahogy a mondás tartja: csak a veszett kutyák meg az angolok mennek ki a déli napra. Mi ott még nem tartunk.

49. oldal

Lunemorte P>!

Szállj meg ihlet, mesterségesen növelt agykérgem szüleménye!

59. oldal

Mzoltan1>!

Igaz, hogy Emily művész. Vagy inkább úgynevezett művész. Egy bohém. Ez már inkább. Művészélet tehetség nélkül.


Hasonló könyvek címkék alapján

Aldous Huxley: Szép új világ
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Isaac Asimov: Én, a robot
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák (teljes változat)
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Kurt Vonnegut: Börleszk
Walter M. Miller Jr.: Hozsánna néked, Leibowitz!
Kurt Vonnegut: Utópia
Michael Crichton: Kongó