Palmer ​Eldritch három stigmája 205 csillagozás

Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

„AZ ÚR MEGÍGÉRTE AZ ÖRÖK ÉLETET. MI EL IS HOZZUK NEKED.”

A Mars telepeseit az ENSZ toloncolta ki a túlmelegedett Földről, hogy a vörös bolygón megteremtsék egy élhető élet alapjait. Mert egyelőre az élet a Marson minden, csak nem élhető. A drogok persze segíthetnek. Például az, amelyik használójának tudatát apró játékbabákba vetíti, így kreálva egy egészen egyedi virtuális valóságot.

Aztán egy Palmer Eldritch nevű üzletember hosszú évek után, a galaxis távoli sarkából visszatér a Naprendszerbe, és ezzel egy időben új drog jelenik meg a piacon, melynek szlogenje: „Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked.” De milyen örök életről van szó? És ki az, aki végül el fogja hozni?

Philip K. Dick, a tudományos-fantasztikus irodalom mestere egyik legnagyszerűbb regényében ismét a valóságot szedi apró darabokra. Metafizika, drogok, marketing és játékbabák. Palmer Eldritch eljött érted, és a valóság soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt volt.

Eredeti mű: Philip K. Dick: The Three Stigmata of Palmer Eldritch

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155468681 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468681 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Kuszkó Rajmund
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2003
ISBN: 9786155438844

1 további kiadás


Kedvencelte 40

Most olvassa 3

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

PKD azt írja a könyv végén, hogy maga a gonosz az, akiről írt, de nem volt igazán sem gonosz*, sem démon, csak egy lény, aki sokkal fejlettebb, mint az emberek, és ezért a tettei sem érhetők fel emberi ésszel. Vagy néha mégis? (Főleg, ha elmagyarázza.) spoiler Mégis, mi az ami igazán rémisztőnek tűnik fel előttünk? spoiler
*Szerintem gonosz az, akinél már maga a gonoszság a cél, nem csupán egy módszer (a sok közül) a céljai eléréséhez.
**Már olvasás előtt, de közben és utána is elgondolkoztam ezen a problémán. spoiler :)
***Amennyiben egy Descartes féle gonosz démon tudatában létezünk csupán, akkor ez magyarázatot ad arra, hogy az emberek miért kirekesztők, intoleránsak, békétlenkedők, „csak egy igazság”-ban hívők (és minden másra vakok), önzők, egymást leuralók és kihasználók. Pedig belátható, hogy mindezek ártalmasak annak is, aki ilyen, és annak is, akivel ezt teszik. (És aki véletlenül mégsem ilyen? Azt nem tudom, de ígérem, hogy tovább gondolkozom. :D)
****Bár ez utóbbi bizonyos vallásoknál nem rémisztő, hanem kívánatosnak tüntetik fel.

>!
Noro MP
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Az egyik legnehezebben dekódolható olvasmányom PKD-től. A történet „realista” oldala remek ötleteket gyűjt össze a globális felmelegedés egy korai ábrázolásától az első hallásra gyermetegnek tűnő, a maga helyén azonban nagyon is érthetővé váló Barbie-kultuszig. A kényszerű Mars-telepesek visszavágyódása a Földre szokatlan felütés, ami nagyon jól megágyaz az eszképista drogok témájának. Azt talán mondani sem kell, hogy e drogokkal kezdődik az igazi szürrealista élmény, amelyet azonban én nem találtam annyira meggyőzőnek, mint Dick más „virtuális valóság” könyveiben. (Például az Ubikban, ahol, ha csak a regény végén is, de vissza lehet fejteni a rétegeket.) Szerintem ebben a könyvben feloldatlan paradoxonok vannak, és nem csak a jóféle, mindblowing fajtából. A vallásos szimbolizmust helyenként nem éreztem indokoltnak, a szereplők pedig nagyon is gyorsan azonosították a jelképeket a jelöltekkel. spoiler Egy zseniális paradoxont azonban kiemelnék: Palmer Eldritch istene nem azért ijesztő, mert felfoghatatlan, hanem azért, mert nagyon is emberi. spoiler Ezért a gondolatért pedig már önmagában is megéri elolvasni a regényt.

>!
B_Petra
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

A vicc és a tragédédia mocskos keveréke ez a könyv.
Én úgy szurkoltam a szereplőknek, legalább valamelyikük jöjjön le a drogokról, találja meg Istent, váltsa meg a világot, kertészkedjen önfeledten a Marson, váljon igazi Barbie-vá, (vagy Kenné) vagy haljon meg rendesen.
A regény zseniális, PKD prekog volt.
Ha nem lenne humor a könyvben, félelmetes lenne, legalábbis főhősünk halucinációit, senki rémálmaiba nem vetiteném, Istent kereste talán, talán Isten is keres minket, de megbotlottunk és a Pokolba kötöttünk ki.
Mit kinálhat Palmer Eldricht, az örök életet, az újjászületést, amire mindenki vágyik, na de ebből Slogant fabrikálni, „AZ ÚR MEGÍGÉRTE AZ ÖRÖK ÉLETET. MI EL IS HOZZUK NEKED.”, elbüvölő, a Marketing örök.
Azért is értékelem ilyen pozitivan, és sok csillagra mert a megjelenési év ’65, bár én akkor még nem voltam sehol, sok olyan problámát boncolgat ami mai korunk emberének a mindennapjait is átszövik.
Ami nem tetszett az utószó, azt én kihagytam volna, teljesen lecsapta a végét,és a cim sem tetszik.

A Babaházak Rt munkatársa szeretnék lenni.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Ez egy olyan -kedvenc- könyv, aminek zsenialitása a félelmetességéből ered.
Dick első úgynevezett Istenkereső regénye. Ha megakarjuk ismerni az író lelkivilágát, ezzel az olvasmánnyal kezdjük.
Őszinte, kitárulkozó könyv, egy remek sztorival, ami a könyv első felében van felépítve, míg a második fele a már felépített probléma kitárulkozása, sok eszmefuttatással, főleg Istenről, vagy valamiről, ami emberfeletti.
Ami miatt viszont félelmetes, hogy ez az isteni valami gonosz. Önző cél vezérli – a túlélés.
De gonoszabb-e nálunk, embereknél? Ha Isten a saját arcára formálta az embert, és minden felsőbbrendű teremtményt, ami gonosz, akkor milyen lehet Isten? Ha ez a teremtmény csak Istenszerű, és nem maga….
Nem könnyen emészthető. Nem azért, mert annyira bonyolult lenne, hanem mert annyira ijesztő és bizonytalan.
Ilyen szemléletek mellett nem csoda, ha az ember kicsit megőrül, legalábbis a többi ember szemében. A csendes magányból, az őrületből erednek ezek a szemléletek, vagy a szemléletekből ered a megőrülés és a magány?

Nem csak Dick rajongóknak, bár a rajongóknak úgyis felesleges ajánlani.

>!
risingsun
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Sokféle munkát nem végeznék szívesen, s az tuti, hogy a Dick által a könyvben megálmodott telepesi munka a Marson köztük van. Teljesen kilátástalan nap mint nap felvenni a küzdelmet a bolygó ember számára kellemetlen légkörével, de e mellett a lakókörnyezet (bunker) sem nevezhető épp ideálisnak vagy idillinek. Nem csoda hát, hogy a könyv szereplői a drogozásba menekülnek ez elől a kopár, kilátástalan, teljesen reménytelen világból, helyzetből.

Nagyon nyomasztó hangulat árad a könyvből, annak ellenére, hogy a fent leírt ’munkakörülmények’ , illetve marsi helyszín csak a könyv vége felé válik igazán fontossá. Mégis, a könyv befejezése után az az érzésem támadt, mintha mindvégig ott lettünk volna, a teljes reményvesztettségben. Ami nem véletlen. A könyvben új drogként megjelenő Ét-R hatására olyan világba csöppenünk, ahol azt hisszük mindent megtehetünk, mindent mi irányítunk és ha most nem, hát a következő adag bevétele után sikerülni fog minden amit szeretnénk. Ez a függővé válás félelmetesen jó példáját mutatja fel (hogy addig szedem a szert, addig térek vissza ebbe a világba, amíg nem sikerül elérnem amit akarok, mely persze soha nem következik be), mely tényleg így vagy így is működhet. Emellett azonban hiú képzet is keletkezik a drog hatására, hogy az elképzelt (megálmodott, valóságosnak tűnő) világban, melyet mi teremtettünk, mi vagyunk az istenek. De csak ha Palmer Eldritcht is úgy akarja! Merthogy ennek az isten szerepnek és drogos világnak még ezeknél is nagyobb ára van. Az első adag bevétele után már nem tudni pontosan mi a valóság és mi a képzelet. Teljesen összezavarodik és összefolyik minden, de ebből már menekülni nem lehet. Nincs kiút, Palmer Eldricht beszippantott.

Vagy inkább úgy érzem Philip K. Dick szippantott be engem, de elég rendesen. A könyv befejezése után nem tudtam azonnal megfogalmazni, hogy miért, csak tudtam és éreztem, hogy ez bizony elég félelmetes volt. Félelmetes még csak belegondolni is, hogy milyen könnyű elveszni, rákattanni valamire, ami nem ereszt, sőt a valóság mindennapjaiba is beköltözik. Azt hisszük, mi irányítjuk sorsunkat, istenek vagyunk saját világunkban pedig nem is. Ki tudja mikor rágtuk el az első Ét-R adagunkat? Nem tudom, én már nem emlékszem rá. De azt még tudom, hogy a könyv tetszett.

>!
Isley P
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Naprendszerünkbe bejutott egy magasabb rendű létforma, s három stigmáján keresztül megmutatja az abszolút valóságot. Vagy az egész csak hallucináció? Félelem, kétségbeesés, rettegés, vágyódás. Dick ebben a regényében még magához képest is extrém mód szedi szét a valóságot, s az egyes darabkák, a valóság és a hallucináció, a tényleges és a „nemlevő” olyan mértékben keveredik össze, hogy bármennyire is gondosan, odafigyelve olvassuk, a dolgok kibogozása, még visszafejtve is, nehéz feladat.

Ez a tizenharmadik regény, amit Dicktől olvastam, s valószínűleg ez volt a legjobb. Bár több regénye (egyebek között Az Alfa hold klánjai, az Egy megcsúszott lélek vallomásai, Az utolsó szimulákrum) esetében is hasonlóan vélekedtem. Mégis, nehéz lenne épp ezt ajánlani valakinek első regénynek Dicktől, mert a maga módján hasonlóképp nehéz olvasmány mint az Istenek inváziója, s egyik első olvasmányként tőle, az nekem is sok(k) volt. Annyi biztos, hogy mindenkinek ajánlom, hogy élete egy adott pontján olvassa el ezt a regényt, mert bár igen összetett, nagyon kell figyelni, kérdés sem lehet, hogy az író regényei közül ez szól az egyik legjobban, s elolvasása után nem kevés dolgon merenghetünk.

Bár a regény mondanivalója ennél kétségkívül mélyebb és több, nálam az egyik erőssége az, ahogy egy nem földi életformát leír. A drogok hatása az emberre külön is kiemelhető, de szerintem érdemes összekötni ezt a toposzt is a Palmer Eldritch-nek nevezett jelenséggel, s azzal, amit ez a lény képvisel. Sokféleképpen el tudjuk képzelni, hogy miféle kihívást jelentene egy idegen létforma fajtánk számára, amit itt Dick vázolt az egy a lehetséges verziók közül, s az is biztos, hogy a legfélelmetesebbek között van a helye. Persze, félelmetes lehet az is, ha az idegenek technológiailag fejlettebbek nálunk, vagy ha idegenszerűségük olyan mértékű és természetű, hogy nem tudunk velük kommunikálni és nem érthetjük céljukat, de amit itt Eldritch személyében kaptunk, az legalább ennyire meggyőző.

Szóval, aki tudja, olvassa el Barney Mayerson kálváriáját, vagy ha úgy tetszik: Leo Bulero hősi eposzát, és találkozzon Eldritch-csel, nem fogja megbánni.

>!
Haarkon
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Remek, Dick zsenijét maximálisan tükröző regény a Palmer Eldrich három stigmája. Egy apró gond van csak vele: pont ezért alkalmatlan első ismerkedésre az íróval (hacsak valaki nem szereti mikor egyből a mély vízbe dobják), hiszen nyakunkba kapjuk az összes frusztrációt, toposzt, kérdést egyszóval mindent ami őt foglalkoztatta. Lássuk csak: van itt nekünk ugyan egy még nem poszt-apokaliptikus, de már élhetetlen sárgolyó, folyamatosan összeomló és önmagát megkérdőjelező valóság, isteni hatalommal bíró lények, drogos látomások/élmények tehát mindaz amiért Philip K. Dicket olvassuk és szeretjük. Mindez azonban úgy tálalva mint egy David Lynch film: az író módszeresen újra és újra kihúzza a lábunk alól a talajt, megfoszt minden kapaszkodótól amíg nagyot sóhajtva meg nem adjuk magunkat, fel nem adjuk az ego folytonos megértésre és rendszerezésre való örökös késztetését, és hagyjuk hogy arra sodorjon minket az események áradata amerre belső logikája hajtja, csakúgy mint mondjuk egy LSD trip során. Ami elénk tárul az egy meghökkentő és ugyanakkor elgondolkodtató világ, mely egy igazi élmény lévén hosszan elkísér minket akkor is, amikor az utolsó oldalt is rég elolvastuk már.

5 hozzászólás
>!
Bla IP
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Nekem ez volt az első könyvem PKD-től. Hallottam róla már persze, hogy mennyire nagyra tartják, de csak e regényt olvasva értettem meg, hogy milyen szintű ez a zsenialitás. Egyszerűen isteni. A maga műfajában nemigen tudok mást, akivel összehasonlíthatnám. A valóság, a képzelet, a változtatás lehetősége – össze-vissza-egymásba csúszó képek, lehetőségek és történések – az ember próbálja követni a dolgokat, de csak botladozik egy göröngyös állandóan ide-oda mozgó szőnyegen – egyszerűen félelmetesen ijesztő…Ha ilyen lenne a jövő, s ezt okozná egy idegen létforma, inkább elásnám magam. Gondolatkísérletként több, mint egyszerűen zseniális. Valszeg csak drog sugallhatta ezeket a víziókat, mást nemigen tudok elképzelni…Mást is szándékszom tőle olvasni! Érdemes megismerni egy zseni gondolatait!

>!
Gigger
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Megérdemli az 5 csillagot abszolút !
A könyv az elejétől a végéig lendületes, nem éreztem ellaposodottnak egyszer sem.
Az első felében tetszett az elképzelés, miszerint egy előre leminizett házikóban az ember elmenekülhet a forróság, a mindennapos problémák, a valóság elől egy illúzióba, egy olyan szer segítségével amiről nekem személy szerint az LSD jutott eszembe, aztán ahogy a könyv második feléhez értem, ez átcsapott szomorúságba.
Magányos, csalódott, kivetett emberek. És persze Isten keresése. Meg a manifesztációk. Jézusom.
Néha belebonyolódtam egy-egy monológba, párbeszédbe, ahogy az elképzeléseket és a dolgokat boncolgatták. De követhető volt. Meg kissé bizarr. Félelmetes. ( Nem bírnék kőként létezni, se egy más által megalkotott világban, ahol meghalhatok )
Egy ilyen könyv után mindig kicsit paranoiásnak érzem magam, meg hibbantnak. Előjön az illúzió – valóság kérdése, és ezek olykor eléggé borús hangulatba meg gondolatokba kergetnek…de mégis !
PKD maga az Isten !

>!
ViraMors P
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája

Bevallom, az értékelések alapján sokkal jobbat vártam.
A könyv első fele, a túlmelegedő Földdel, a telepesekkel, a minikkel és a Dra-Zs-vel érdekes volt, de aztán elég hamar felváltotta a PKD-re erősen jellemző személyes szenvedés. A második fele lényegében egy drogos fantázia, ami erősen összemossa a valóságot és a hallucinációt. Voltak benne érdekes gondolatok, de nekem túl kusza és zavaros volt.


Népszerű idézetek

>!
Morpheus

– Sose alázkodj meg. Istennel vagy akármilyen felsőbbrendű lénnyel is találkoztunk, nem akarhatja ezt, és ha igen, akkor se tedd meg.

198. oldal

>!
Lunemorte MP

– Megtagadod a valóságot, és mit kapsz cserébe? Semmit.

45. oldal

>!
Zzss

Azt hiszem, erről szól az élet: amitől a legjobban félünk, sosem történik meg, de amit a legjobban vágyunk, az sem. Ez a különbség az élet és a fikció között. Azt hiszem, ez jó üzlet. De nem vagyok benne biztos.

(A szerző jegyzete)

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid

És a fantáziavilágban visszatérek hozzád, vissza ahhoz az élethez, aminek szándékosan, idióta módon hátat fordítottam. Életem egyetlen igazán boldog időszakához, amikor valóban elégedett voltam. De persze nem tudtam, mert nem volt mivel összehasonlítanom… mint most.

118. oldal

>!
Lunemorte MP

Atyavilág, hiszen én is csak egyszerre eggyel vagyok, miért, talán azt hiszi, hogy háremem van a Micimackó Pagonyban?

25. oldal

>!
lalazs

A valóság, bármilyen nyomorúságos is, nem jobb, mint a legérdekesebb illúzió?

132. oldal

>!
Algernon +SP

Én tényleg azt hittem, hogy ha már olyan messzire eljut, ott… – Lehorgasztotta a fejét, nem nézett Bulero szemébe. – Ott megtalálja Istent.

>!
Lunemorte MP

– Egyre melegebb lesz – mondta Pat komolyan. – Minden nap melegebb. Nem? Végül ki se lehet majd bírni. – Lehúzta a kardigánját, majd a hajó ülésén fészkelődve kibújt a pantallóból. – De azt már nem éljük meg… Még ötven év, és már ki sem lehet menni délután. Ahogy a mondás tartja: csak a veszett kutyák meg az angolok mennek ki a déli napra. Mi ott még nem tartunk.

49. oldal

>!
darkfenriz

– Felállt, a vízhűtőhöz ment és ásványvizet töltött egy papírpohárba. Valótlan víz egy valótlan testnek, mondta magában. Egy valótlan alkalmazott előtt.

97. oldal

>!
Lunemorte MP

Szállj meg ihlet, mesterségesen növelt agykérgem szüleménye!

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A marsi
Pierce Brown: Vörös lázadás
Edgar Rice Burroughs: A Mars katonája
Armageddon 2092 – Mars
Kim Stanley Robinson: Vörös Mars I-II.
Arthur C. Clarke: A Mars titka
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Anthony Burgess: Gépnarancs
Andri Snær Magnason: LoveStar