Lenn ​a sivár Földön 169 csillagozás

Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Ez a novelláskötet tizenhárom történetet tartalmaz a 20. század egyik legnagyobb sci-fi írójától. Többek közt megtalálható benne élete első eladott novellája (Ruug), valamint olyan megkerülhetetlen klasszikusok is, mint A koponya, Az aranyember és a Fizetség, utóbbiból ráadásul John Woo rendezésében és Ben Affleck főszereplésével népszerű film is készült A felejtés bére címmel 2003-ban.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195832 · Fordította: Totth Benedek, Gálla Nóra, Varga Bálint, Pék Zoltán, Pál Attila, Benczik Vera
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
400 oldal · ISBN: 9789634195924 · Fordította: Totth Benedek, Gálla Nóra, Varga Bálint, Pék Zoltán, Pál Attila, Benczik Vera
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2007
ISBN: 9789630956703 · Fordította: Totth Benedek, Pál Attila, Pék Zoltán · Felolvasta: Galambos Péter (Galamb)

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

őrült · Philip K. Dick · földönkívüli


Kedvencelte 12

Most olvassa 9

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

luthienlovemagic IP>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

A sci-fi zsánerén belül színes skálán mozgó novelláskötetről van szó. Mind a főhősök, mind ötletek, mind pedig a végkövetkeztetések tekintetében. Ami viszont mindben közös, az a magas minőség és az egyedi hangulat. Mind a tizenhárom történet egy-egy külön kis világot alkot, amikben megmutatkozik egy-egy szelet Dick zseniális fantáziájából. Némelyik írásnálnál (A koponya, Az utolsó mester) éreztem kisebb megingást, hirtelen szemszögváltás és némi kapkodást. Ezektől az apróságoktól eltekintve a kötet minden abszurdságával és őrületével együtt zseniális.

Nehéz volt kedvencet választanom a novellák közül, mert sok volt közülük, ami elnyerte a tetszésemet. Végül kettő mellett döntöttem. Mivel egyik kedvenc témám az időutazás, így a Fizetség volt az egyik novella, ami nagyon megfogott. Minden részlete aprólékos tervezés eredménye, annyira tökéletes minden szava, hogy csak ámultam. Itt teljes valójában megmutatkozott Dick zsenialitása. A másik kedvencem a Háború a zidiótákkal. Ez a humorával és az abszurditásával vett meg magának. Itt egyszerűen azt éreztem, hogy PKD-nek teljesen elgurult a gyógyszere, és mire megtalálta, egy remek történet jött ki a kezei közül. Ezt én a magam részéről egyáltalán nem bánom, mert ezen a novellán szórakoztam a legjobban.

Összességében a Lenn a sivár földön minden elvárásomat felülmúlta sokszínűségével, hangulatával és a zseniálisan összerakott történetekkel. Ez a kötet Dick munkásságának egyik esszenciája, amiben megmutatkozik, hogy nem hiába lett a korának egyik kiemelkedő sci-fi szerzője.

A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/10/08/konyvkritika_…

Márta_Péterffy P>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Ellentmondásos érzéseim voltak korábban, legelőször csak a Szárnyas fejvadász filmet láttam, ami nagy kedvenc lett. Azonban utána két könyvét olvastam, melyek elrettentőek voltak nekem, miközben a műveiből készült többi film megint tetszett.
/Ubik, A kozmosz bábjai-ez a két regény volt a negatív élmény/
Majd végre megszereztem a Blade Runner film alapjául szolgáló könyvet, Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal-teljesen más, mint a film, de jónak tartom.
Ez a novella-válogatás viszont kitűnő! A 14 írás szinte mindegyike nagyon tetszett, remek írások, érdekesek a témák, jó a stílus-így természetesen 5 csillag.

Morpheus>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Jó, ha van még mit olvasni az írótól, de az nem jó, hogy már a legkisebb könyvtárakból tudom csak kikölcsönözni. Komolyan, én azt hittem, legalább egy benti példány az országos könyvtárban mindenből van. HÁT NEM. De kis naiv vagyok… (Sőt olyan könyvek is vannak, amelyekből egy példány sincs egyetlen budapesti könyvtárban sem, de ez nem ide tartozik.) Azért egy kis könyvtárból sikerült beszerezni, ami nincs messze tőlem (de azért a könyvért, ami az utolsó általam nem olvasott PKD, mehetek egy világvégi könyvtárba, de elmegyek, a kitüntetés is inspirál). Némelyik kicsit avítt, némelyik zseniális, a többi csak a megszokott magas PKD színvonal, van amelyikből jó filmet készítettek, olyan is volt, amit már olvastam.

B_Petra>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Szinte mindegyik elnyerte a tetszésem, a tőle megszokott témák mind megjelentek, atomháború után, társadalom kritika, idegenek, a fogyaszói társadalom, telepatikus képességek, politika és aaaa… kedvencem a vallás.

Ruug – egy teljesen más szemszög, mi az amit mi látunk és mi a valóság, vagy hogyan látja egy kutya a világot a valóságot vagy valami mást, nagyon röviden. Kinek jutna az eszébe egy kutya nézőpontjából karcot írni?
A koponya Már az időgép cimű H. G. Wells novella óta tudjuk, mi történik ha az időben utazunk vissza, hogy megváltoztassuk azt, paradoxon, viszont erre most én azonnal rájöttem, már a novella elején, és csak végigolvastam tudva előre mi lesz a csattanó.
Fizetség A cimbol mar rajohettem volna, de nem, csak miutan elkezdtem, nos ez a felejtes bere, es vegig Ben Afflecket lattam bar a film jobb, de elismeresem azoknak akik ezt vaszonra vittek, kibovitettek, tovabb gondoltak az otletet.
Kolónia Eddig ez tetszett a legjobban, tipikus PKD. Az emberek kissebb felderitő katonai csoportja élhető bolygókat keres, ha nincs biológiai veszely megkapjuk a zöld utat, jöhetnek a telepesek. A bolygó tökéletes, idilli, eszményi túl szép, hogy igaz legyen mígnem egy hihetetlen életformára bukkannak ami megpecsételi a sorsukat.
Az akasztott idegen ez elég morbid, olyan nincs menekvés típusú szituáció, ahol a végéig reménykedsz, majd rájössz, eddig is csak azért menekülhettél el, mert az ellenség épp igy akarta.
Az aranyember Tiszta X-men, az emberiség felkutatja és kiiktatja a deviket, akik emberi mutánsok, attól rettegve, hogy az új fejlettebb fajok eltörolhetik az emberiséget, mígnem összeakadnak valamivel, valakivel aki áthúzza a számításokat, a jövőbe lát valamint minden nőt levesz a lábáról. Kell ennél több?
Az utolsó mester Ez nem tetszett, legyen itt csak ennyi.
Közvetlen értékesítés Eladó, a világ, vásárolj, vásárolj, kedvezmények, reklámok, ha nem vásárolsz nem is élsz, Ed egyszerűen beleőrül a reklámokba, de még az utolsó percei sem lehetnek nyugodtak, nincs menekvés. Mennyire igaz ez ma is.
Lenn a sivár Földön Nem hiába ez a címadó novella, ez a legelrugaszkodottabb.
Közterm Először nem is értettem a címet, később azért nyilvánvaló lett PKD korának nagy félelme(nem mintha most nem lenne lehetséges) bekövetkezett, atomháború után vagyunk ahol önműködő gyárak termelnek a megmaradt tehetetlen közösségeknek, a háborúnak vége azonban a termelés nem áll le az erőforrások kimerülnek és az emberek nem vehetik át az irányítást. Kilátástalan a helyzet amiből próbálnak kilábalni, és logikai hibába kényszeríteni a gépeket. A terv sikerül, a csatát megnyerik de sajnos a háborút a Köztermmel szemben nem lehet megnyerni, a termelést nem lehet leállítani.
Kétbalkezes Orfeusz Újjabb időutazós szösszenet, nem a legjobb és rosszul is sikerül, fricska ez a sci-fi írónak,aki saját magáról ír, pedig végül milyen sikeres is lett, és még most is olvassuk a PKD könyveket.
Pisze Pat idejében Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája erre hasonlít, aki olvasta tudja , hogy is játszanak a felnőttek itt nem Barbie és Ken hanem Pisze Pat a sztár. Nagyon beteg, de itt talán van remény, még felnőhetünk.
A kis fekete doboz Ezt mintha már olvastam volna. Mintha nem lenne befejezve. Az ötlet zseniális, és nézzünk csak körbe hányan de hányan beleélik magukat a valóság showk-ba, vagy a szappanoperákba, a TV-n keresztül, nyugodtan hívhatjuk empátia doboznak, kis fekete doboznak, a TV-t. A Mercer hivők a kis dobozon keresztül átélik vezetőjük szenvedését, függők lesznek, bizarr ugyan és sarkított itt, de hát ez sci-fi, de amúgy igaz. ….Rájöttem hol olvastam itt
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Háború a zidiótákkal Ennek valyon mi az eredeti címe? Vicces volt.
Isteni vita Ez nem hagyott mély nyomot.
A Rautavaara-eset Ez tetszett, egy kisebb űrállomáson 3 ember balesetet szenved, a történteket, a mentőakciót, és a következményeket egy idegen faj által írt jelentésben olvashatjuk.

ViraMors P>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Philip K. Dick-nek szerintem sokkal több novellát kellett volna írnia, Ez megint egy olyan válogatás, ami többségében nagyon tetszett, egyrészt a jól elkapott hangulatok miatt, másrészt, mert a novellák rövidsége miatt nem volt „idejük” kifáradni, vagy túl kuszává válni.
Persze nem tetszett minden, a Ruug túl tripes volt nekem, a Pisze Pat meg szimplán idegesítő.
Nagyon eltalált volt viszont a Kolónia, a folyamatosan fenntartott feszültséggel pedig ez leginkább sci-fi horror keverék, és én nem igazán szeretem a horrort. Érdekes volt a A kis fekete doboz az empátiadobozokkal meg a mercerizmussal, mint némi adalék az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?-hoz. A Közvetlen értékesítés valahol ijesztő volt, de nagyon hatásos, a Kétbalkezes Orfeusz ban pedig szórakoztató az önirónia.

LianneHide I>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Mi lehet legalább olyan jó, mint egy Philip K. Dick regény? 16 Philip K. Dick novella egy kötetben.
A molyos tartalomjegyzék szerint a novellákról néhány gondolat:

Lenn a sivár földön:
Hangoskönyvként hallgattam mosogatás közben. Utána hetekig, amikor a mosogató elé álltam eszembe jutott egy-egy jelenet. Talán a legelvontabb novella a kötetből.

Ruug:
Egyszerre aranyos, vicces és mégis szomorkás történet, de első olvasásra nem igazán fogott meg. Aztán amikor elolvastam PKD jegyzetét a történethez, már szabályosan sírtam a meghatottságtól.

Kétbalkezes Orfeusz:
Szerelem volt első hallásra, azon nyomban karcoltam is róla: https://moly.hu/karcok/1190535

Háború a zidiótákkal:
Vicces, de annyira nem jött át a humora.

A koponya:
Várható volt, mi lesz a vége… – Talán pont az ilyen megjegyzések miatt tért át PKD a függővégekre.
Mindenesetre hátborzongató novella.
„Jobban tennék, ha addig élveznék múló életüket, amíg lehet.”

Fizetség:
Nagyon tetszett, hogy a főszereplő mennyire rá merte magát bízni… Nos, saját magára.

Kolónia:
Mostantól azt hiszem gyanakodva fogok a páros tárgyakra pillantani.
„– Valami rám támadt. És ha nem a szőnyeg volt, akkor micsoda?”

Az akasztott idegen:
Philip K. Dick szokásos kérdése. Vajon az egyén őrült, vagy mindenki más agyát átmosták?

Az aranyember:
Miután végig azt hajtogattam, hogy „szemét emberek, nehogy elpusztítsátok ezt a gyönyörű istenséget, még akkor se, ha állat! Sőt, ha állat, akkor meg pláne ne, mit ártott nektek, és különben is gyönyörű”… Tehát mindezek után nem tudom megcáfolni, hogy bőven akadnak olyan emberek, akik hagynák, hogy egy ilyen szépséges faj esetleg leigázza az emberiséget. Mellesleg miért akarnák leigázni? Szó se volt róla, hogy leigáznák. Ez a történet tökéletesen passzol a mostanság annyira divatos szuperhősös-mutánsos témához.

Az utolsó mester:
Inkább élnél egy nyomorban tengődő társadalomban, ahol szabad lehetsz, vagy egy tökéletesen működő társadalomban, aminek az a hátránya, hogy egy mesterséges intelligencia irányít?
Én nem is tudom…
Nem mintha egyelőre opció lenne az utóbbi.

Közvetlen értékesítés:
Imádtam. Most már tényleg csak ide fejlődhetnek a reklámok, miután a Facebook (+ Instagram), a Google, és minden cég tudja, mikor kerestél rá, hogy hol lehet hársfa teát venni megfázásra. Innentől pedig az összes algoritmus meg van róla győződve, hogy te mostantól napokig azt keresed, hogy vásárolhatnál teát, gyógynövényeket, gyógyszereket. Hát még ha egy ismerősödnek szeretnél segíteni továbbtanulásban, és neked hiába van már meg a diplomád, az összes létező felsőoktatási intézmény a hírfolyamodra tódul… Van még mit fejlődnie a rendszernek.
Az öhád-dal is valahogy ez a helyzet.
(Egyébként nem értem a jegyzetekben miért írja PKD, hogy más befejezést írna neki. Szerintem tökéletes volt így.)

Közterm:
Bevallom, ezt bizony untam. Pedig az önállósodó gyárak is aktuális történet akár ma is.

Pisze Pat idejében
Pisze Patnek már a címet olvasva megörültem, hiszen „régi jó ismerősöm” a Palmer Eldritch három stigmájából. Már ott is nagyon tetszett a gondolat, hogy a felnőttek milyen játékba menekülnek a valóságból. Pisze Pat kvázi a Barbie baba és a SIMS játék ötvözése 1963-ban.

A novellában is az különösen tetszett, ahogy a gyerekek világa szembe lett állítva a felnőttekével. Míg a felnőttek a régi életük idealizált emlékébe kapaszkodva játszanak, addig a gyerekek felfedezik a saját világuk nyújtotta „játékokat”.

A kis fekete doboz
Az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? Mercer figurája köré épült a novella. Újra kéne olvasnom az előbb említett regényt. Hihetetlen belegondolni, hogy öt éve olvastam. Azt hiszem, most már van mögöttem annyi elolvasott PKD könyv, hogy többet értenék belőle.
https://moly.hu/konyvek/philip-k-dick-almodnak-e-az-androidok-elektronikus-baranyokkal/en-es-a-konyv/liannehide

Isteni vita:
Lehet, hogy a gyerekemnek sosem fogom engedni, hogy kis utcai automatákból aprópénzért vegyen rágót vagy műanyag gömbbe csomagolt műanyag vackokat.
Jobb az óvatosság.

A Rautavaara-eset:
Ha csak egyet választhatnék kedvencnek a 16 novella közül, ez lenne az. spoiler

BBetti86 >!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Dick nekem az a szerző marad, akinek sokkal jobban élvezem a novelláit, mint a regényeit. Ezt a kötetét is szerettem, és bukkantam benne nagyon jó történetekre.
Azt nem tudnám megragadni, mi a közös pont a novellákban. Azon túl, hogy sci-fi történetek. Van benne többféle vízió a jövőről, technikai csodákról és veszélyekről, disztópia, űrlények, humorosabb és sötétebb történet is. Valahol élveztem is ezt a változatosságot, soha nem tudhattam, mi vár rám a következő történetben.
Azért azon meglepődtem, hogy a kedvenceim a kiemelt novellák lettek, a kötet leghíresebbjei. Nézzük ezeket sorba!
Fizetség – amiből a John Woo-film készült. Adott egy mérnök, aki egy olyan telepen dolgozott, ahol a szerződés lejárta után törölték az emlékeit. A mesés fizetés helyett, ami a 2 év elvesztéséért is járt, 7 tárgyat kap, amiket maga választott ki. Van köztük egy darab huzal, egy koszos kis zöld szalag, kódkártya. Csupa haszontalan holmi. Nem érti, miért tette ezt magával. Amint kilép a cégtől, a Kormány emberei lecsapnak rá, és arról akarják vallatni, amit a cégnél tett. A tárgyak segítségével tud megszökni, és deríteni fel, min dolgozott az utóbbi 2 évben, és biztosítani magának a jövőt. Kalandos, izgalmas, még játékos is. Jobban élveztem, mint a filmet. Tetszett, ahogy a jövő manipulálása ebben a történetben megjelent. A hőse tevékeny, okos, szimpatikus. A végén vele együtt mosolyogtam.
A koponya: a jövőben egy vadász feladatot kap. A múltban létrejött egy háborúellenes szekta, ami átformálta a kort. Ezt akarják megakadályozni azzal, hogy őt visszaküldik levadászni az alapítót. Megszerzik neki a férfi koponyáját, a megjelenése idejét. A vadász menet közben eszmél rá, hogy egy önbeteljesítő jóslatba csöppent. A végén ül a poén, akkor is, ha több sci-fi is ezzel a poénnal operál, és ma már annyira nem meglepő egy ilyen befejezés. Tömény, pörgős – inkább akciódús és cseleményközpontú, mint filozófiai, bár van benne érdekes gondolkoztatás a sorsról.
Az aranyember: az emberiség mutálódik, és a kormány ki akarja ezeket az embereket irtani. Félnek tőle, hogy a szuper ember megjelenése az átlag kihalásához vezetne. De most rábukkannak egy olyan 18 éves kamaszra, aki a legrosszabb rémálmuk lehet. Ha nagyon el akarnám viccelni, azt írnám, hogy ez Dick X-Men verziója. Szórakoztató, érdekes, amilyennek leírja az aranyembert. Ám ezt könnyű mélyebben nézni. A félelemről szól, az ember azon tulajdonságáról, hogy nem viseljük el a változást és a másságot. A fejlődés is bukjon, ha ez így kényelmesebb! Érdekes, amiben a történet hősei a félelmük látják, nekem az a remény. Hogy az emberi faj képes a fejlődésre, és nem az a sorsunk, hogy kihaljunk.
Szerettem a Kétbalkezes Orfeusz humorát. Az időutazás a téma, amiben egyes emberek nagy művek ihletői lesznek. A hősünk azonban egy anti-múzsa. Még a posztmodern vonásait is élveztem, ahogy a szerző beleteszi magát a műbe. Ahogy az írás a regény cselekményének a része. Ahogy összemosódik fikció és valóság.
A Kolónia jó horror alapanyag, akár regényként is el tudnám képzelni. Egy most vizsgált bolygón találkoznak a felderítők valami leírhatatlannal, és próbálnak életben maradni. Áthatja a félelem, és a végén kiboruló egyik szereplő elemi félelme valósággal csepeg a lapokról.
Az utolsó mester a technika kérdését járja körbe. Egy olyan világot mutat be, ahol a géprombolók végeztek minden géppel. Egy robot élte túl, aki létrehozott egy kis társadalmat. De most megint lecsapnak rá. Mi meg törhetjük a fejünk, kinek volt igaza. Dick mindkét oldal, a robot és a gépellenesek érveit is megfogalmazza.
Még Pisze Pat idején novellát emelném ki, mert ez zavar. Az ufók elfoglalta, emberek nyomorognak világban a felnőttek azzal szórakoznak, hogy egy játék babát öltöztetnek és kitalálják az életét. Egy más közösségnek más babája van, és amikor a kettő találkozik, elgondolkoznak. Különben most én is. Annyira azt érzem, hogy ez a felnőtté válásról és a fejlődésről akar szólni, de nem tudom megfogalmazni, hogyan. Inkább olyan érzésem van, hogy ebben a történetben a felnőttek idióták. A jelen elfogadása helyett a múltba menekülnek és babáznak. A gyerekeik sokkal érettebbek náluk.
Talán 3 történet volt, amelyek nem fogtak meg különösebben. A legtöbben találtam valami pluszt: amin vigyorogtam, mint az Orfeusz. Ami izgalmas kaland, mint a Fizetség. Ami mozgatta az agyam, mint Az utolsó mester. Már csak arra kellene rájönnöm, ha a novelláit ennyire szeretem, miért olyan kevés Dick-regény tetszik nekem.

TóthEdina>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Nem vagyok odáig a novellás kötetekért, de ez kifejezetten tetszett :) mikor volt egy kis időm elolvastam egyet-egyet. Mindegyik változatos és érdekes kis történet volt :) Egyre jobban tetszik az író stílusa :)

Bolondkandúr>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Kiegyensúlyozott válogatás abból a szempontból, hogy a nyomasztó írások mellett van benne néhány könnyedebb darab is. Ilyen például a Ruug, Dick első eladott novellája, amelynek a főhőse egy házőrző kutyus, aki komolyan veszi a hivatását, és szembeszáll a ház körül ólálkodó gonosz lényekkel, a ruugokkal.
Ha a ritka technikai elemek egyike-másika ma már megmosolyogtató is, Dick műveiben a lényeg mindig társadalmi, vallási kérdéseken, és ezekkel kapcsolatban az emberen van. Éppen ezért a történetek ma is nagyon ütősek. Bennük a hatalom mindig arctalan és elnyomó, a különböző kormányzati szervek (rendőrség, milícia, CIA, egyebek) bármikor bármit megtehetnek az ellenük védtelen állampolgárokkal. Ez a fenyegető és bizonytalan hangulat tovább erősíti a hatásukat, és a szórakozás mellett bizony igencsak el lehet gondolkodni az olvasásukat követően.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195832 · Fordította: Totth Benedek, Gálla Nóra, Varga Bálint, Pék Zoltán, Pál Attila, Benczik Vera
negoti P>!
Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Az Isteni vita című novellán kívül mindegyik tetszett. Ezek után is úgy gondolom, hogy PKD novellái, a tömör történetek, sokkal jobbak, mint a regényei. Hagyományos scifi sztorik, földönkívüliekkel, űrhajókkal, ilyen-olyan életformákkal a középpontban.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Az őrültek társadalmában a betegek az egészségesek.

Kapcsolódó szócikkek: őrült
Lunemorte P>!

– Lehetséges, hogy megtaláltuk az Édenkertet, amit az őseink elhagytak?
– Amit elhagytak? Inkább ahonnan elűzték őket.

95. oldal, Kolónia

Lunemorte P>!

Mennyi ideig bírjuk még? Mennyi ideig?

134. oldal, Az aranyember

Lunemorte P>!

Még néhány háború, és a világból semmi sem marad.

20. oldal, A koponya

Gigger>!

Vajon milyen cselekedet nem tűnik hiábavalónak, amikor az ember a saját viharvert, megsárgult koponyáját tartja a kezében? Jobban tennék, ha addig élveznék a múló életüket, amíg lehet.

ViraMors P>!

Kubába mész és gazdag kereskedőkből meg bankárokból csinálsz aszkétákat. És az egészben az igazi zen paradoxon, hogy neked fizetnek érte.

Lunemorte P>!

Mindig egyedül volt, magában. Távoli, magányos, kívülálló. Mindenkin és mindenen túl járt a tekintete, addig, amíg néha valami be nem kattant a fejében, amikor ha rövid időre is, de belépett a többiek világába.

129-130. oldal, Az aranyember

Lunemorte P>!

És az idő drága kincs manapság.

49. oldal, Fizetség

Lunemorte P>!

– Mindig attól féltünk, hogy felsőbbrendű intelligenciával rendelkező mutáns jelenik majd meg. […] Egy olyan fejlettebb változat, ami belőlünk alakul ki. Egy jobb emberi lény.

148. oldal, Az aranyember


Hasonló könyvek címkék alapján

Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Ray Bradbury: Gyógyír búskomorságra
Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett II.
Alexander Weinstein: Az Új Világ gyermekei és más történetek
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései
Ferenczné Árkos Ilona (szerk.): A pokolba tartó vonat
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 378 XL
Ted Chiang: Életed története és más novellák