Kizökkent ​idő 279 csillagozás

Philip K. Dick: Kizökkent idő Philip K. Dick: Kizökkent idő

Volt már olyan érzésed, hogy a világon minden körülötted forog?

1959-et írunk. Ragle Gumm egy álmos, amerikai kisvárosban lakik, és abból él, hogy mindennap megfejti és beküldi kedvenc napilapja rejtvényét. Egyedülálló tehetségének köszönhetően ő az első számú versenyző a „Hol lesz legközelebb a kis zöld emberke?” című játékban.

Egy nap az a nyugtalanító érzése támad, hogy valami nagyon nincs rendben a világgal. Mintha minden körülötte forogna. Vajon kik azok, akik minden lépését figyelik? Miért olyan fontos számukra, hogy ne tudja elhagyni a várost? És mit csinál ő valójában, amikor naponta megtippeli, hogy „Hol lesz legközelebb a kis zöld emberke”? A világ lassan kezd darabokra hullani, és Ragle Gumm mindent elkövet, hogy megtalálja a valóságot. Bármi is legyen az.

Eredeti mű: Philip K. Dick: Time Out Of Joint

Eredeti megjelenés éve: 1959

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
224 oldal · ISBN: 9789634192848 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192824 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
202 oldal · ISBN: 9789637118920 · Fordította: Pék Zoltán

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 36

Most olvassa 2

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Ez az első könyvem a szerzőtől, és bár nem mondhatnám, hogy maradéktalanul le vagyok nyűgözve, valószínűleg nem is az utolsó. Mást, többet vártam, de volt azért ebben a kissé sántikáló disztópiában valami megkapó is.

10 hozzászólás
>!
Noro MP
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Általában nem tartok azokkal, akik szerint Dick jobb novellista volt, mint regényíró, de ezt bizony szívesebben olvastam volna rövidebb változatban. Hosszas felvezetés után lényegében egyetlen poénra fut ki a történet, amit felében-harmadában nem is nehéz megtippelni. A könyv hosszabbik részének otthont adó amerikai kisváros kevés érdekességgel szolgálhat, bár igaz, hogy az olvasó is játszhat közben egy játékot. Na nem azt találgathatja, hogy lesz a kis zöld emberke, de azt igen, hol fog felfesleni a valóság szövete. Kár viszont, hogy ezek a felfeslések nem nyernek érdemi magyarázatot. spoiler

>!
abstractelf P
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Nemrég elhatároztam, hogy megjelenési sorrendben olvasom el a meglévő Philip K. Dick regényeimet, hogy lássam, miként változott kedvenc szerzőm világképe (és hite) az évek során. Így kerítettem máris sort a Kizökkent időre, ami a legrégebbi olvasatlanom volt tőle. Bevallom, reménykedtem, hogy hatalmas szerelem lesz (hiszen PKD könyvei mindig lenyűgöznek, ráadásul rajongok a valóság megkérdőjelezését középpontba állító könyvekkel), de felkészültem arra, hogy nem lesz olyan, mint amit megszoktam.

Philip K. Dickhez képest ez a regény kicsit egyszerű volt, ráadásul ezúttal jó pár érdekes elemet hagyott parlagon heverni (pl. a cetlik). Számomra az is problémát jelentett, hogy olvastam egy szegről-végről hasonló témát feldolgozó regényt Philip K. Dicktől, és az ottani katarzis mellett ez a történet nem nyújtott akkora katarzist. spoiler

A történet a befejezést leszámítva izgalmas volt. A szerzőnek ugyanis sikerült végig fenntartania az érdeklődésemet. Emellett elérte, hogy folyamatosan elméleteket gyártsak az események okára vonatkozólag.

A témaválasztás ugyanakkor ismét fantasztikus volt. Mint írtam, engem be lehet húzni a valóság megkérdőjelezésével, amit itt is megkaptam. Még ha egy kissé visszafogott mértékben is. Mondanám azt, hogy a komplexebb realitás-válság csak a későbbi regényeire jellemző, de a Figyel az ég korábbi mű, és az is összetettebb volt ilyen szempontból.

Mindent összevetve a Kizökkent idő jó könyv volt. Elgondolkodtatott a felelősségvállalásról és a személyi szabadságról. Habár nem volt rám sajnos olyan hatással, mint az író többi olvasott regénye, de egyértelműen megérte elolvasni.

spoiler

4 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Na vajon hol lesz legközelebb a kis zöld emberke? Hát fogalmam sincs, de reménykedek benne, hogy nem a konyhában a hűtő mellett fog banánturmixot inni és hogy nem leszek holdkóros attól, hogy egész éjjel olvastam szinte ezt a kiváló regényt…
Hogyan kapcsolódik össze Tamás bátya kunyhója a rádióhullámokkal? Valóban létezik egy boldog világ vagy csak összezagyválok itt mindent, mint egy vérbeli dilinyós? Jelenleg már azt sem tudom, fiú vagyok-e vagy lány, de egy biztos…Mindenhol engem üldöznek és csak én lehetek a téma…Hát igen, egy vérbeli üldözési mániás lény mit is kezdjen magával ezek után? Azt hiszem elbújok a föld alá, ások valami új világot magamnak és várom a harmadik világháborút…Vagy várjunk csak…Inkább indulok a Holdra, lesz ami lesz…Oké?

>!
nagyange P
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Nekem Dick – től ez tetszett a legjobban.
Mármint abból a néhányból, amit olvastam.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Micsoda meglepetés. Már megint Dicket olvastam, már megint nehezen találom rá a szavakat, mert már megint letaglózott.
Dick könyveit olvasva sokszor az az érzésem támad, mintha tényleg sikerülne átlesni a vélt valóság fátylán, hogy egy kicsit betekinthessek egy másik lehetőségbe, persze csak homályosan.

Megint voltak Dickes Easter Eggek, még ha ezek talán csakis számomra azok :) Gondolok itt a logosz említésére, vagy a bagoly feltűnésére.
Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlható, okos, fordulatos könyv.

http://moly.hu/idezetek/546975

spoiler

>!
MrClee I
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Hiányzott már, hogy Dick-et olvassak (a nyári maraton lecsengett egy ideje).
Az utolsó olvasott könyve kevésbé tetszett, kissé döcögve olvastam, ez azonban teljes mértékben magával ragadott, és ha volt egy kis időm, egyből kezembe vettem. A történet összességében remekül van kidolgozva, az olvasó szokás szerint elámul, ha a Dick által megálmodott univerzum minden fő-, és mellékszálját össze tudja rakosgatni, át tudja látni egészében, MI IS TÖRTÉNT.
Párhuzamba hozható (tudom, rendkívül meglepő módon) a Truman show-val, azonban míg a könyv 1959-ben, a hidegháború közepén íródott, addig a filmet 1998-ban készítették el. A különbség természetesen kivehető, az alkotó mindig saját korából merít, így Dick a hidegháborút hívta segítségül, míg a film készítői a virtuális valóság kérdését boncolgatták, miközben előre vetítették a valóságshow-k iszonyatos térnyerését. spoiler

>!
Dr_Benway
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Philip K. Dick könyveiben semmi sem az aminek elsőre látszik.
A paranoid skizofrénia bizony nem tréfa dolog.
Egy PKD könyv olvasása után azonban sosem hagy nyugodni a gondolat: Mi van ha neki volt igaza?
Mi van ha az általunk vélt valóság csupán álca, illúzió?
Zseniális a pasas.

>!
risingsun
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Unalmas amerikai kisváros, unalmas, elsőre hétköznapi szereplők. Semmi sem történik, mindenki éli megszokott, egyszerű életét. Egyedül Ragle Gumm, könyvünk főhőse lóg ki valamelyest a sorból azzal, hogy egész nap nem csinál semmi mást, csak a Gazetta újság „Hol lesz legközelebb a kis zöld emberke” játékának megfejtéseit küldözgeti be, amivel nem mellesleg folyamatosan nyer. Ez az alapfelállás, innen indulunk. Dick mesterien adagolja a feszültséget, kezdi lépésről-lépésre, fejezetről-fejezetre egyre jobban elbizonytalanítani az olvasót, hogy e mögött az idill mögött valami nagyon nincs rendben. Bár azóta, mióta e könyv megszületett már számtalan hasonló könyv vagy film (nekem is a Truman show ugrott be elsőre) született a témában, mégis Dick tud rajta annyit csavarni, hogy a könyv végig izgalmas legyen és bizonytalanságban tartson.

A könyv befejezése után nehezen tudtam szabadulni a szorongató érzéstől, mely valahogy hatalmába kerített. Nehéz szavakba önteni, mi nyomasztott és nyomaszt még most is, ha a könyvre gondolok. talán leginkább a felépített kirakat-, vagy látszat világ mely akár körülöttünk is lehet, minket is körülvehet, csak nem egy embert, hanem egy egész várost, országot, kontinenst, netalántán az egész Földet? Mi folyhat a színfalak mögött? Vannak előre megírt szerepek, szereplők, melyet tulajdonképpen mi csak eljátszunk? Kinek, milyen céljai vannak velünk? S így akkor a szabad akarat, mint olyan egyáltalán létezik-e? Hátborzongató még csak belegondolni is, mik lehetnek ezekre a kérdésekre a válaszok. Akárhogy is, Dick rendesen beparáztatott.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
202 oldal · ISBN: 9638636195 · Fordította: Pék Zoltán
>!
szökött_csincsilla
Philip K. Dick: Kizökkent idő

Nem jelentett csalódást, mert tudtam, hogy nem a legjobb PKD-regényt tartom a kezemben. Mégis jó ennek a ragyogó elmének a vendégszeretetét élvezni, belakni utcáit, tereit, termeit és szobáit, mert világa senkiéhez sem hasonlíható.
Kedvelem ezt a rég halott, mégis örökéletű skizofrén álmodozót.


Népszerű idézetek

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid

Szavak, gondolta.
A filozófia központi problémája. A szavak viszonya a tárgyakhoz. Mi a szó? Véletlenszerű jel. Csakhogy szavakban élünk. A valóság szavakból áll, nem tárgyakból. Amúgy sincs olyan, hogy tárgy, az csak egy gestalt az agyban. A tárgyiasság pusztán anyagérzet. Illúzió. A szó valóságosabb, mint a tárgy, amit jelképez.
A szó nem jelképezi a valóságot. A szó maga a valóság. Legalábbis nekünk. Talán Isten eljut a tárgyakhoz. Mi biztos, hogy nem.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szó
>!
Lunemorte MP

Egy fecske nem csinál semmi olyasmit, amit egy bálna.

32. oldal

>!
Lunemorte MP

Szerintem valójában egy másik világban élünk, mint amit látunk magunk körül, és szerintem egy darabig pontosan tudtam, melyik ez a másik világ. De most megint nem tudom.

147. oldal

>!
MrClee I

„Mi vagyunk az üresek", jutott eszébe a vers. Nem filozófiát, a költészetet kellett volna tanulmányoznunk.

88. oldal

>!
darkfenriz

Ezek a rohadt asszociációk, futott át a fején. Mint a játékban. Az ember akárhogy is próbálja, sose bír velük. Folyton elfutnak előle.

68. oldal

>!
csartak MP

A soros könyv címe Tamás bátya kunyhója volt. A szerzőről életében nem hallott: Harriet Beecher Stowe. A katalógus szerint a merész regény a polgárháború előtti Kentucky rabszolga-kereskedelmének hiteles krónikája. A boldogtalan néger lányok ellen elkövetett, égbekiáltóan mocskos praktikák őszinte dokumentuma.
– Ejha! – hüledezett Jack, végigolvasva az ajánlást. – Hé, ez talán nekem is tetszene.
– A fülszöveg semmit nem árul el – legyintett Vic. – Manapság minden könyvet így reklámoznak.
– Az már igaz. Nem maradt már a világban biztos alapelv.

3 hozzászólás
>!
Brigi007

A klubház ajtaja fölé egy táblát szegeztek, amit az apja hozott neki a boltból. Az készítette, aki a feliratokat festette az üzletbe:
TILOS A BELÉPÉS:
FASISZTÁKNAK, KOMMUNISTÁKNAK,
FALANGISTÁKNAK, PERONISTÁKNAK,
HLINKA VAGY KUN BÉLA KÖVETŐINEK

75. oldal

>!
darkfenriz

Furcsa dolog ebben a világban, de a buzgómócsingot, akinek nincs saját ötlete, aki csak majmolja a fölötte állókat egészen a nyakkendőcsomóig és az állsimogatásig, ezt a fajtát mindig észreveszik. Kiválasztják. Előléptetik.

17. oldal

>!
csartak MP

Semmi sem olyan idegen, olyan üres és barátságtalan, mint a saját városod szélén a benzinkutak – csökkentett áras benzinkutak – és motelek sora. Az ember bele se gondol. Ugyanakkor a keblére kell, hogy ölelje. És nem csak egy éjszakára, de egészen addig, amíg ott akar élni, ahol él.

153. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Frank Herbert: A Dűne
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei
Jack Vance: Haldokló Föld
Kurt Vonnegut: Galápagos
Chuck Palahniuk: Halálkultusz
Jack Vance: Folyóvilág
Vladimir Nabokov: Ada