Figyel ​az ég 282 csillagozás

Philip K. Dick: Figyel az ég Philip K. Dick: Figyel az ég

MINDEN VILÁGNAK MEGVAN A MAGA ISTENE. CSAK JÓ LENNE TUDNI, KI AZ.

Jack Hamiltont, a feleségét és másik hat embert baleset ér a Belmont Bevatron protonsugárdeflektorában. Egy robbanás a részecskegyorsítóba taszítja őket, és az óriási mágnest védő fémhálón keresztül mindannyian belezuhannak az energianyalábba.
Amikor Hamilton magához tér, látszólag minden rendben van. De csak látszólag. A feleségével együtt lassan kezdenek ráébredni, hogy a dolgok most másképpen működnek, mint ahogyan azt megszokták. Ebben a világban a hazugságért isteni büntetés jár, a hitetlenségért pedig halál.
Milyen világba érkeztek? Miféle őrült istenség figyeli őket az égből? Hogyan tudnak innen megmenekülni? És ha egyszer megmenekülnek, vajon kinek a világába kerülnek legközelebb?

Eredeti megjelenés éve: 1957

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
236 oldal · ISBN: 9789634191254 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191247 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2005
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 963711808X · Fordította: Pék Zoltán

1 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 31

Most olvassa 8

Várólistára tette 117

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Ugye mindannyian álmodtunk már arról, hogy megvalósulnak az álmaink? Ugye milyen nagyszerű lenne! Mármint saját magunknak. Ugyanakkor talán még a hozzánk legközelebb állók sem volnának felhőtlenül boldogok ezen álmok maradéktalan megvalósulása esetén. Kívülállóként belecsöppenni mások vágyálmaiba egyenesen rémálom. K. Dick nem elégszik meg ennyivel. Ő egyenesen rémálomtúrára invitálja olvasóit. Egyik rémálomból másikba csöppen a gyanútlan moly, aki már naivan azt hitte, hogy rábukkant a kivezető útra, holott egyre mélyebbre gabalyodik a kiismerhetetlen vadonba. A szokásos frusztrált K. Dick stílus remekül illik ehhez a hidegháborús korszakban született sci-fihez. Egyedül az utolsó álom kapcsán merült fel bennem némi kétely. Az rendben van, hogy Moszkvában, vagy Budapesten az ötvenes években a sztálinistáknak közvetlen tapasztalat híján ilyen torz képük volt Amerikáról – tudjuk, hogy tényleg ilyen volt – de egy helyben élő amerikai kommunistának mégis hogyan? Tudom, hogy a fanatikusok világa köszönő viszonyban sincs a valósággal, ám itt nem egy mezei fantasztával van dolgunk hanem egy olyan emberrel, aki sikeresen furakodott be az ellenséges elhárításba, vagyis ő egyszerre mindkét oldalról titkos információkhoz juthat. Egy ideig elgondolkodtam ezen az ellentmondáson, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább élvezem a regényt. Tegye ezt minden olvasója!

Lunemorte P>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Mit szólnál ahhoz, ha folyamatosan egy másik világban találnád magad? Képzeld el, hogy olyan helyekre érkezel, ahol minden egyre abszurdabbá és horrorisztikusabbá válik…Ahol senkiben sem bízhatsz, talán még önmagadban sem…És a kaotikus sötétség csak terjeszkedik és a csillagok is megfagynak…A jeges űrben vajon ki lakozik? Vajon ki figyel téged folyton egyre-egyre? Kínodban már azon fogsz elkezdeni agyalni, hogy te őrültél meg vagy a körülötted lévő világ minden egyes tagja, vajon mi is az igazság?
Gyerünk Lompos Lüttyő, ismerjük meg a Való Világot! Vagy ilyen nem is létezik?

Madama_Butterfly>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Mélyen legbelül, a saját magunk által teremtett világban mindannyian Istenek vagyunk – már csak az a kérdés, milyenek…

1 hozzászólás
kvzs P>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Sokszor elgondolkozom azon, hogy mennyire különböző módon látjuk és dekódoljuk a minket körülvevő világot. Egy esemény minden benne résztvevőnek mást jelent. Máshol vannak a fókuszpontok, más a lényeg, másra fog emlékezni, mert más a múltja, a tapasztalata, az érzékelése.
Hiába próbáljuk meg elmagyarázni valakinek, hogy mi hogyan látjuk a világot, csak töredékesen fog sikerülni. Pont ezért kicsit mindig is magányosak leszünk. Nem csak istenei, hanem rabjai vagyunk a saját világunknak. PKD pedig ezt a furcsa kettősséget mutatja meg: a saját világunkban teremthetünk bármit, de sokszor csak láthatatlan rácsokat sikerül. Mondhatnánk, hogy abszurdan felnagyítottan láttatja ez a könyv a bennünk rejtőző titkokat, de ha jobban átgondoljuk, akkor rá kell jönnünk, hogy inkább reálisan. Mert bizony mindenki fejében vannak bizarr és érthetetlen dolgok, amivel nagyon nem lenne jó kívülállóként együtt élni…

Morpheus>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Igen és igen! Nagyon izgalmas lenne, ha valahogy megtapasztalhatnánk azt a világot, amely az embertársaink (vagy akár más lények [nem az alienekre, hanem csupán az állatokra gondolok]!) elméjében van, ahogyan ők látják és élik meg. Valószínűleg nagyon nem tetszene. Akkor vajon miért gondoljuk, hogy mások számára az, ahogyan mi látjuk (érezzük, tapasztaljuk), az egy fikarcnyival is jobb lenne másoknak? Pedig nagyon nem lenne az. Kikészülnének, mint ahogy mi is a másokéban. Pedig állítólag közös az a világ, ahonnan a tapasztalatainkat szerezzük. Vagy csupán ténylegesen egy őrült elme rabjai vagyunk? Bevallom, sokszor így érzem. Ki akarok szabadulni!!!

2 hozzászólás
phetei>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Mindenki a saját belső világának istene; legyenek bármilyenek is a külső körülmények: „De azért nekem se rossz. Arra gondolok. Amire akarok!”. Ennek következtében kevés félelmetesebb dolgot tudok elképzelni, minthogy random emberek hosszú évek során dédelgetett és felnevelt pszichózisa szerint kelljen megélnem a mindennapjaim. Kiválóan elvagyok a saját rugalmasan terelgethető hangyáimmal, másrészt így is épp elég olyan futóbolond van aki így-úgy hatással van az életünkre.
Néha ugyan szórkoztató elindítani egy-egy gondolat kísérletet, vajon mi járhat a fejében egy korábban soha nem látott embernek, aki szemben ül velünk a buszon, vonaton, irodában vagy egy étteremben és ne adj isten még furcsán is viselkedik. Valljuk be, ezek a kísérletek azért többnyire nem jutnak nagyon messzire. Túl kényelmetlen, túl idegen és hátborzongató szórakozás ez. Márcsak azért is, mert ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy most valóban a másik ember gondolatait próbáljuk megfejteni, vagy csak a saját elfojtásaink bugyognak a felszínre? Kinek a valóságát is próbáljuk éppen elemezni?
Dick szereplői számára mások gondolatvilágának, világképének, legbelsőbb vágyainak és félelmeinek kínosan részeletes megismerése nem egy játék, hanem a kíméletlen valóság. Az olvasó pedig velük együtt lesz kénytelen megmerítkezni a vallási fanatizmus, a politikai extrémizmus, a paranoid skizofrénia és sok egyéb más mentális és érzelmi betegség kellemetlen kavalkádjában, A jól ismert társadalmi konformok álcája mögött gyakran démonok rejtőznek, a sötétség feneketlen mélysége. A Figyel az ég egy pillanatra fellebbenti a fátylat erről a kínzó igazságról. Nem jó érzés, de azt gondolom nem ért néha emlékeztetnünk magunkat erre.

luthienlovemagic IP>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Az első olvasmányom volt az írótól, és nagyon örültem, hogy sikerült pont az első regényét kifognom, amivel a sok novella után nyitott a hosszabb, összetettebb forma felé. Minden írónak van evolúciója, így gyanítom, hogy Dick is átment ilyesmin a későbbi műveiben, ezért fontos számomra, hogy pont ezt a regényét vettem először a kezembe, mert megismerhettem általa kezdeti gondolkodását, ami gyanítom a későbbiekben némiképp megváltozott. Az alapok azonban mindig fontosak. Nálam már ezzel a regényével is betalált, noha az első pár oldalon felvetődött bennem, hogy most akkor „Mi is történik itt?”. Aztán ez az érzés fokozatosan elmúlt, ahogy kibontakozott a történet, és megmutatkozott az író zsenialitása. Egy érdekes, színes fantáziájú elmébe nyertem a történet által betekintést, aki nem riadt vissza attól, hogy leírja, ami kiáradt belőle, méghozzá nem is akár hogyan. spoiler Nyelvezete felett kissé már eljárt az idő, ami nem csoda, mert a regény az ötvenes években íródott, de ennek ellenére még ma is élvezetes olvasmány. Bár kell a befogadásához egy bizonyos hangulat és nyitottság. Ha ez megvan, könnyű elmerülni ebben a kaotikus világban.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2018/11/philip-…

abstractelf>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Minden egyes regényével egyre jobban imádom Philip K. Dicket! Te jó ég, mit olvastam ismét?! Teljesen belevesztem a könyvbe, és még amikor nem olvastam, akkor is rajta gondolkodtam. Emiatt tartom az író ezen regényét is fenomenálisnak.
De micsoda témák kerültek elő benne? Volt itt vallási fanatizmus, mentális betegség és radikális ideológiai nézetek is – mindössze 230 oldalban!
Igazából ez volt az egyetlen apró kis problémám vele – túl sok minden került elő nagyon rövid időn belül. Szerintem mindegyik „témáról” egy külön regényt lehetett volna írni, annyira érdekesen prezentálta őket. Persze megértem, hogy miért került ez a sok minden egybe (a fő téma és a fő tanulság szempontjából szükséges volt).
Ismét a témaválasztás és annak kidolgozása és bemutatása vitte el ezt a regényt, ennek lett a cselekmény és a karakterek alárendelve. Bevallom, egy picit vártam egy igazán nagy csavarra (látszik, hogy a Halál útvesztőit olvastam legutóbb), de nem zavart, hogy végül nem következett be. Bár őszintén? Én nem vagyok 100%-ig biztos ebben.
A lényeg, hogy ismét egy egy kiváló, lebilincselő, elgondolkodtató és egyedi Philip K. Dick regényhez volt szerencsém, ami csak még tovább növelte az író iránt érzett mérhetetlen rajongásomat.

zamil>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Ismét egy olyan regény amilyet még nem olvastam. Dick lehet nem is írt két hasonló témájú regényt?
Nem lett kedvenc, valami hiányzott nekem a regényből. A témaválasztás jó, a cselekmény jó, de lehet még kiforratlan, hisz az első regénye.
Ami nagyon tetszett az az első „látomás” világ a maga vallási beállításával. Az tényleg zseniális lett, talán a többi szereplő képzelgéséből ezt a zsenialitást hiányoltam, és ezért maradt bennem egy kicsi hiányérzet.

3 hozzászólás
chibizso>!
Philip K. Dick: Figyel az ég

Érezni a könyvön, hogy nem PKD legjobbja, egy korai próbálkozás, de ott van az, amiért megszerettem. A regényben megjelenő világok a rasszista szemüveg videót meg a kerülendő embertípusokat juttatta eszembe, akik jobb, ha soha nem kerülnek hatalomi pozícióba. Változó világunk miatt most ütött nálam ez a könyv.
Persze ennél sokkal többről szól a Figyel az ég


Népszerű idézetek

csartak P>!

A hétfő minden lehetséges világban ugyanolyan.

103. oldal

Carmilla >!

– Mostantól abszolút őszinte leszek mindenkivel, azt mondom, amit gondolok, azt teszem, amit tennem kell. Az élet túl rövid a színleléshez.

198. oldal

Zonyika P>!

– Ez Jack macskája – kotorászott a retiküljében kulcs után Marsha. – Éhes. Menjünk be, Lompos Lüttyő. Itt kint nem kapsz kaját.
– Milyen érdekes név – jegyezte meg Miss Reiss némi ellenszenvvel. – Miért hívják így?
– Mert hülye macska – felelte kurtán Hamilton.
– Jack minden macskájának ilyen neveket ad – magyarázta Marsha. – A legutóbbi Parnasszus Pondró volt.

29-30. oldal, Kettő

Kapcsolódó szócikkek: macska
2 hozzászólás
Carmilla >!

Kíváncsi rá, mi a diabétesz ellenszere? Egy varangyos béka felét darálja le, keverje össze egy szűz tejével, akassza a nyakába egy régi flanelingben, amit egy tócsában megáztatott…

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: diabétesz
2 hozzászólás
Carmilla >!

Az antimacska-elmélet csak egy ugrás az antiszemitizmustól.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
Lunemorte P>!

Mintha rajtunk kívül nem lenne eleven ember. Mintha szürke vödörben élnénk, se fények, se színek, csak… egy ősi, kezdetleges hely. Emlékszel az ősi vallásokra? A kozmosz előtt a káosz uralkodott. Csak utána vált külön föld és víz, sötétség és fény. És a dolgoknak nem volt nevük.

34. oldal

csartak P>!

A Belmont Bevatron-i protonsugár-deflektor 1959. október 2-án délután négy órakor árulta el megálmodóit és létrehozóit.

(első mondat)

Lunemorte P>!

– Mi az? Mi nincs rendben?
– Nem tudom megmondani – rázta fejét kábán a nő. – Képtelen vagyok rájönni. Amióta csak magamhoz tértem, mintha ott lenne mögöttem. Érzem. Mintha… megfordulnék és meglátnám. Nem tudom, mit. Valamit, ami rejtőzködik. Valami szörnyűséget.

28. oldal

Lunemorte P>!

– Tudna ajánlani egy jó pszichiátert, Doktor? – kérdezte Hamilton rekedten. Az idős tudós arca hitetlenkedve megüvegesedett.
– Hogy mit? Megbolondultál, fiam?
– A jelek szerint igen.

47. oldal

jzsolti>!

-A hitetlen helyesen mutat rá, hogy a látszólagos helyes cselekvés, melyet gonosz szándék motivál, valójában nem helyes.

61. oldal (Agave, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Stanisław Lem: Solaris
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Szathmári Sándor: Kazohinia
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Robert Merle: Védett férfiak
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Stalker
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Frank Herbert: A Dűne messiása
Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze