Összességében egy nagyon erős novelláskötet. Nincs nagy minőségi kilengés, bár hogy is lehetne, hiszen PKD-ről beszélünk. Meg egy elfogult olvasójának értékeléséről.
Számomra az Apáink hite c. novella volt a legkiemelkedőbb.
Nem tudom, hogy akarok-e minden novelláról írni, de meglehet próbálni:
Emlékmás: 4/5
Ez ugye legtöbbünknek nem új sztori. Kaptunk belőle két filmet is, amiket valamiért én sosem szerettem különösebben. Dick novellája számomra jóval élvezhetőbb, de az elmémbe összességében lehúzták már ezt a történetet a filmek meg a hype.
Viszont a novella azért tényleg jó :)
Prominens szerző: 4/5
Az ilyen sztorikat mindig szerettem. Rövid, ötletes, érdekes, csavaros. Bár csak egy csavar leledzik benne, de itt most pont elég.
Sorsügynökség: 4,5/5
Ez megint csak olyan, hogy nagyon király, csak ne láttam volna filmen.
Az utód: 3,5/5
A robot-ember kapcsolat Dickesen.
Különvélemény: 4,5/5
Ez tipikusan az a „Dick stílusú” történet, amiért sokan nagyon szeretjük.
A Megőrzőgép: 4/5
Mi vagyunk a torzulás
Második változat: 3,5/5
Igazából tetszett, csak szerintem a cliffhanger abszolút nem volt meglepő. Dicktől valahogy kicsit snassz volt számomra.
Szuvenír: 4,5/5
Ez nagyon kúl volt, az elején sokszor a Paldmer regényre emlékeztetett.
Apáink hite: 5/5
1984 Dickesen? Úgy indul,de aztán valahol valami elkattan, és Dick agymenéseinek legmélyebb bugyraiba találjuk magunkat.
Hátborzongató, ez már a késői műveinek főbb gondolat és érzésvilágát tükrözi. Félelmetes, felkavaró, elgondolkodtató történet a valóság mögött megbúvó valamiről spoiler, aminek természete kettős.
Nem egy művében kerülgeti ezt a kérdést, itt -is- keveredik a történet a saját életével. Azzal, amit tapasztalt, átélt.
Hazárdjáték: 3,5/5
Persze, hazajövök a pókerteremből végre, aztán Dick rám kacsint, és elmeséli, hogyan csalják ki az emberek értékeit, mit éreznek az áldozatok, miért játszanak mégis.
Köszi, de most inkább mesélj másról.
A sors kereke: 3/5
Számomra eddig ez volt a leggyengébb. Nem rossz történet, de a többi mellett nem túl kimagasló.
Mi az ember?: 4/5
Tanulságos kis történet az emberségről.