Emlékmás 176 csillagozás

Válogatott történetek
Philip K. Dick: Emlékmás

Az emlékeinket megváltoztathatják, de a valóság elől nincs menekvés

Nem mindenki teheti meg, hogy a Marsra utazzon, ezért a szegények fejébe emlékeket ültetnek be, mintha ott jártak volna. Létezik egy alagút, ami a negyedik dimenzióban helyezkedik el, és pár lépéssel meg lehet tenni benne több száz kilométert. Az atomháború után az ENSZ robotok gyártásába kezd a szovjetek ellen. Az egyik marsi telepre egy vásáros űrhajó érkezik. A Földet leigázta egy idegen faj, azonban a kutyák és macskák meglepő módon életben maradtak.

A fentiek között találhatunk már jól ismert és ismeretlen történeteket egyaránt. Philip K. Dick legújabb novelláskötete hat kultikus – többek közt Az emlékmás, Különvélemény és Sorsügynökség című filmeket ihlető – történetet tartalmaz, és további hat, magyarul eddig még nem olvasható művet.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522925 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
384 oldal · ISBN: 9789634190035 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522925 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

macska


Kedvencelte 14

Most olvassa 17

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kkatja P>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Eszméletlen jók ezek a történetek is, én mindet imádtam!
Dick ismét elkalauzol bennünket az elménk legmélyére, ahol szembenézhetünk ősi félelmeinkkel (Második változat spoiler), vágyainkkal (Mi az ember? spoiler) (A megőrzőgép spoiler), hitünkkel és előítéleteinkkel (A sors kereke spoiler), morális vagy politikai téveszméinkkel (Apáink hite spoiler), a jövőnkkel (Az utód spoiler) és persze a sokak által ismert klasszikusokkal mint az Emlékmás és a Különvélemény, melyek maguk is pörgősek, akciódúsak, mégis roppant elgondolkodtató és élvezhető formában jelennek meg bennük az életünk nagy kérdései.
Dick rajongóknak kötelező, de mindenki találhat benne neki tetszőt, apránként fogyasztandó, mert elég hatásos tudatmódosító anyag! :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522925 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit
1 hozzászólás
sztimi53>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Nosztalgiahullám önt el mostanában, régi kedves zenekarok koncertjeit látogatom, és valamiért rég olvasott és kedvelt írók regényeit bújom, talán öregszem. Dick régen is mindig magával ragadott, most sem esett másképp. Néhány novellát ismertem már, de ez nem rontotta el az élményt. Őrült fantázia váltakozik nagy parákkal és nem is olyan enyhe paranoiával a történetekben, olyan intenzíven átélhetően, hogy szinte valósnak tűnnek. Neki talán annak is tűntek. Mind jó a maga nevében, nekem A megőrzőgép volt a kedvencem. Lehet-e nemesebb cél, mint megtartani a muzsikát a következő generációk számára? Persze félremegy a dolog, nem is vártam mást Dicktől. Mondanám, hogy kérek olyan cuccot, amit ő szedett, de nem biztos, hogy be merném venni. Viszont van egy Fuck Reality pólóm. Azt előveszem.

Oriente>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Mint a legtöbb novelláskötet, hullámzó élményt nyújt a gyűjtemény. Bár kifejezetten rossz írást nem találni benne, legfeljebb olyat, ami nem hagy nyomot és gyorsan szökik az emlékezetből. Inkább azokról ejtek pár szót, amik bevackolták magukat a fejembe.

Közvetlen hatását tekintve a legerősebb elbeszélés a Második változat. Még most is borsódzik tőle a hátam. Pedig csupán egy régi és sokak által megírt tervezői paranoiát dolgoz fel, miszerint a magunk épített intelligens gépek ellenünk fordulhatnak. Bár ez nem hangsúlyos eleme a történetnek, a hiba nem feltétlenül a robot megépítésében, hanem annak programozásában keresendő. Másik kedvencem a Szuvenír ahol az embernek végül a Földet kell terraformálnia spoiler.
Aztán voltak egyszerűbb történetek, és voltak egészen elborultak. Az előbbi csoportból nekem eléggé tetszett Az utód, bár frappánsabb befejezést vártam. Valahogy úgy, ahogy a hasonló hangulatú Mi az ember tökéletesen le lett kerekítve. Az elborult csoportba tartozik például A sors kereke, ahol egy több évszázados ideológia lufija pukkan ki a szerzetes főhős félelmeinek egzisztenciális nyomására. Nagyon furcsa ötletet bont ki a klasszikus zenei műveket bogarakká és más élőlényekké transzformáló Megőrzőgép. A kötet legbizarrabb novellája azonban vitathatatlanul az Apáink hite, az orwelli világba oltott horrorisztikus elemeivel, miközben nehéz eldönteni hogy fantasztikus vagy teológiai-filozófiai szférában oldaná fel a szerző az elbeszélés alapkérdését.

Érdekesnek találtam a Különvéleményt is, ahol a filmmel való összehasonlítás elkerülhetetlen. Az utóbbi persze eléggé eltávolodik az alapanyagtól, még a „különvélemény” jelensége sem ugyanaz novellában és filmben, de nekem mindkét megoldás tetszett. Az Emlékmás ellenben elég jellegtelen elbeszélés, bár a film részleteit sem sikerült felidéznem tulajdonképpen lehet, hogy nem is láttam.

11 hozzászólás
zamil>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Az az igazság, hogy nem tudok betelni Dick novelláival. Igaz már jó párat ismertem más válogatásból (zömmel a jobbakat), de amik újak voltak számomra azok is tetszettek.
Nem emelnék ki egyet sem, inkább mindenkit arra biztatok, hogy olvassa el őket.

Hannelorka P>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Második könyvét olvasom és egyre jobban tetszik, pedig az elsőt is élveztem. A kötetben több novellának láttam már filmadaptációját és a novellákat később olvasva meglepett, hogy a könyvbeli események azokhoz képest mennyire szűkre szabottak voltak. Jól példázza és kifejezi ez azt, ami igazán tetszik nekem PKD novelláiban – elindítja a gondolatot, lendületet kapnak az események és hopp, vége. Te pedig csak gondolod tovább és tovább. Simán benne van a történeteiben, hogy némelyikkel egy 500 oldalas regényt lazán, erőlködés nélkül létre tudna hozni. Csakhogy annyira termékeny volt és tényleg olyan sokféle világot bírt megalkotni, hogy spoiler addig írta meg, amíg „kellett”, aztán ahol az ő munkájának már vége volt, onnan átveheti az olvasó.
A Második változat abszolút kedvencem lett, pedig szokásomhoz híven elég gyorsan megfejtettem a csavart – megnézném filmen simán, elképesztő jó volt!

5 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Ez volt a harmadik könyvem PKD-től, és mindegyikre igaz, hogy a szerzőnek zseniális ötletei vannak, amiket egyedi látásmódjával, jellegzetes stílusban valósít meg. Ez közös jellemzője a Figyel az ég című regénynek, a Lenn a sivár földön c. novellás kötetnek is és az Emlékmásnak is.

A Lenn a sivár földön novelláskötethez hasonlóan ez a válogatás is a sci-fi zsáner széles skálájából merít mind a főhősök, mind az ötletek, mind pedig a végkövetkeztetések tekintetében. Viszont mindben közös a magas minőség és az egyedi hangulat. Mind a tizenkét történet egy-egy külön kis világot alkot, amikben megmutatkozik egy-egy szelet Dick lenyűgöző fantáziájából. Abban talán némileg elmarad a fentebb említett novelláskötettől, hogy nem olyan erőteljes a kötet összhatása, sőt némelyik írás (Apáink hite, A sors kereke) nem igazán hagyott bennem maradandó nyomot, illetve nem kötöttek le eléggé vagy már-már túlbonyolítottak voltak az ízlésemnek (Különvélemény). Viszont jócskán akadt kedvencem is : Az utód, A Megőrzőgép, Második változat, a Szuvenír vagy éppen a Mi az ember?

Az Emlékmás összességében egy jó válogatás, amit gyengít, hogy a nagyhatású darabok mellé kevésbé erőteljes alkotások is bekerültek, ezáltal nem egyenletes a kötet színvonala. Viszont néhány történetnél Dick ismét remekel, és ezeknél kiütközik az írói zsenialitása.

Bővebben (A bejegyzés spoilert tartalmazhat!): https://www.luthienkonyvvilaga.hu/2020/11/philip-k-dick…

Madama_Butterfly>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

„Nem mindenki teheti meg, hogy a Marsra utazzon, ezért a szegények fejébe emlékeket ültetnek be, mintha ott jártak volna. Létezik egy alagút, ami a negyedik dimenzióban helyezkedik el, és pár lépéssel meg lehet tenni benne több száz kilométert. Az atomháború után az ENSZ robotok gyártásába kezd a szovjetek ellen. Az egyik marsi telepre egy vásáros űrhajó érkezik. A Földet leigázta egy idegen faj, azonban a kutyák és a macskák meglepő módon életben maradnak.”
Ez az ember zseniális, messze-messze előbbre járt a saját koránál, nem véletlen hogy számos írásából (ebben a kötetben is megtalálható pár) filmet is készítettek.
Nem fogom hamar elfelejteni ezt a könyvet, egyszerre elgondolkodtató, elborzasztó, hajmeresztő és szórakoztató. Imádom Dick szürreális világát, olyan kérdéseket feszeget és tesz fel, amelyekre nem szeretnék, vagy egyszerűen nem merek válaszolni…. A történetek iskolapéldái annak, miért is lehet szeretni a novellákat, egytől-egyig mesterien egyediek, nem eresztenek és jó darabig fogva tartják a gondolataidat.
Jó kis válogatás ez, olvassátok! :)

Frank_Waters I>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Instant mindf.ck: amikor Dick húsz-harminc oldal alatt felépít egy világot, szereplőket, aztán egy olyat csavar a dolgokon, hogy csak nézel. Ezt ismertem már a regényeiből, de hogy ilyen röviden is meg tudta csinálni, az hihetetlen. Most viszont bajban vagyok, mert a magyarul megjelent novellásköteteiből kettőt lehetetlen beszerezni (nincs olyan könyvtár se, ahol mindkettő meglenne), angolul meg csak rendelni lehetne, annyit várni meg szintén disztópiába illő kínszenvedés ;)

6 hozzászólás
B_Petra>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Érdemes olvasni, ő az egyetlen aki szerintem jobban írt novellát mint regényt. Ebben a kötetben több ismert megfilmesített ötletadó novella is szerepel, de találtam még eddig ismeretlent is.
Emlékmás Ezt mindenki ismeri. Aki nem, nézze meg a filmet, az újabbat.
Prominens szerző Ki ihlette a Bibliát? Ki is sugalmazta? Sosem lehet tudni munkába menet mibe botlik az ember. Amúgy ez olyan PKD-ra jellemző ötlet.
Sorsügynökség Ebből is készült film. Matt Damonnal, ő az a színész akit nem kedvelek, de megnéztem.
Az utód Mi a legjobb a gyereknek? Mi kell egy gyereknek? Tudományosan előírt módszerek a maximiális teljesítmény elérése érdekében, vagy szeretet. A robotok kísérleteznek itt az emberekkel és azok észre sem veszik.
Különvélemény (The Minority Report) A bűnmegelőzésről ma is rengeteget hallani olvasni, kicsit sarkított változata ez, hisz sci-fi a mindenki számára ismert filmet én már többször láttam, biztoan te is.
A Megőrzőgép ez nem jó
Második változat ezt is olvastam már, és film is van belőle, még nem láttam, olyan mint a terminátor, majdnem.
Szuvenír Milt Biskle esete számomra azt jelenti, hogy lehet hogy mégis van esélyünk túlélni mindent,nekünk emberiségnek még akkor is ha nincs.
Apáink hite Ó, és ez sem új nekem, olyan alternatív történelem story, vagy big brother, vagy csak hallucinálunk, a kapitalizmus elbukott, az USA-nak vége helyét átvette a kommunista párt és annak vezetője, vagy nem is ?
Hazárdjáték Ez tök vicces volt. Én még sohasem nyertem hazárdjátékon, fogadáson, tomblán, vagy bármi ilyesmin. Én előre tudtam. Sohasem te nyersz.
A sors kereke

6 hozzászólás
VirusSouljah>!
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Összességében egy nagyon erős novelláskötet. Nincs nagy minőségi kilengés, bár hogy is lehetne, hiszen PKD-ről beszélünk. Meg egy elfogult olvasójának értékeléséről.
Számomra az Apáink hite c. novella volt a legkiemelkedőbb.

Nem tudom, hogy akarok-e minden novelláról írni, de meglehet próbálni:

Emlékmás: 4/5
Ez ugye legtöbbünknek nem új sztori. Kaptunk belőle két filmet is, amiket valamiért én sosem szerettem különösebben. Dick novellája számomra jóval élvezhetőbb, de az elmémbe összességében lehúzták már ezt a történetet a filmek meg a hype.
Viszont a novella azért tényleg jó :)

Prominens szerző: 4/5
Az ilyen sztorikat mindig szerettem. Rövid, ötletes, érdekes, csavaros. Bár csak egy csavar leledzik benne, de itt most pont elég.

Sorsügynökség: 4,5/5
Ez megint csak olyan, hogy nagyon király, csak ne láttam volna filmen.

Az utód: 3,5/5
A robot-ember kapcsolat Dickesen.

Különvélemény: 4,5/5
Ez tipikusan az a „Dick stílusú” történet, amiért sokan nagyon szeretjük.

A Megőrzőgép: 4/5
Mi vagyunk a torzulás

Második változat: 3,5/5
Igazából tetszett, csak szerintem a cliffhanger abszolút nem volt meglepő. Dicktől valahogy kicsit snassz volt számomra.

Szuvenír: 4,5/5
Ez nagyon kúl volt, az elején sokszor a Paldmer regényre emlékeztetett.

Apáink hite: 5/5
1984 Dickesen? Úgy indul,de aztán valahol valami elkattan, és Dick agymenéseinek legmélyebb bugyraiba találjuk magunkat.
Hátborzongató, ez már a késői műveinek főbb gondolat és érzésvilágát tükrözi. Félelmetes, felkavaró, elgondolkodtató történet a valóság mögött megbúvó valamiről spoiler, aminek természete kettős.
Nem egy művében kerülgeti ezt a kérdést, itt -is- keveredik a történet a saját életével. Azzal, amit tapasztalt, átélt.

https://moly.hu/idezetek/705408
https://moly.hu/idezetek/705411
https://moly.hu/idezetek/705412
https://moly.hu/idezetek/705414

Hazárdjáték: 3,5/5
Persze, hazajövök a pókerteremből végre, aztán Dick rám kacsint, és elmeséli, hogyan csalják ki az emberek értékeit, mit éreznek az áldozatok, miért játszanak mégis.
Köszi, de most inkább mesélj másról.

A sors kereke: 3/5
Számomra eddig ez volt a leggyengébb. Nem rossz történet, de a többi mellett nem túl kimagasló.

Mi az ember?: 4/5
Tanulságos kis történet az emberségről.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

PzZoll>!

Láttam széthasadni a valóság anyagát. Mögé láttam. Alá. Azt láttam, ami valójában ott volt. És nem akarok visszamenni.

77. oldal, Sorsügynökség

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Kkatja P>!

    A zene a legmulandóbb, ami törékenységében, finomságában könnyedén elpusztítható.
    Labyrinthet ez igencsak aggasztotta, mert imádta a zenét, s ki nem állhatta a gondolatot, hogy egy nap nem lesz Brahms és Mozart, nem lesz szelíd kamarazene, amely hallatán rizsporos paróka és rezignált meghajlás jelent meg lelki szemei előtt, a háttérben félhomályban olvadozó, hosszú, vékony gyertyákkal.
    Milyen sivár, szerencsétlen világ lesz a zene nélküli! Milyen szürke és elviselhetetlen…

170. oldal, A megőrzőgép

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Kkatja P>!

     – Te jóságos Elron! – kiáltott föl elszörnyedve Sung-wu. – Valamennyien tanulatlanok vagytok?
    A gyerekek bűntudatosan hajtották le a fejüket.
     – Hogy akarjátok így összhangba hozni magatokat a kozmikus akarattal? Hogy képzelitek, hogy megismerkedhettek az isteni tervvel? Ez már aztán igazán sok! Tömzsi ujjával az egyik fiúcskára mutatott. – Készülsz-e állandóan a következő életedre? Tisztítod-e folyamatosan a lelkedet? Megtagadod-e magadtól a húst, a testiséget, a szórakozást, az anyagi hasznot, az olvasást, a pihenést?
    De a válasz kézenfekvő volt: önfeledt kacagásuk és játékuk azt bizonyította, hogy még mind zavarosan, távol vannak a világosságtól… Pedig a világosság az egyetlen út, melynek segítségével az ember megértheti az örök tervet, a kozmikus kereket, mely örökkön-örökké forog, minden élő számára.
    – Tudatlanok! – morogta undorral Sung-wu. – Nem vagytok különben a mezők állatainál és madarainál, melyek nem gondolnak a holnappal. A mának játszadoztok, azt vélvén, hogy a holnap el sem jön. Mint a rovarok…
    De a rovarok eszébe juttatták a fényes szárnyú, kék potrohú legyet, amely éppen egy rothadó gyíktetemen mászik, amitől Sung-wu gyomra fölindult. Nyugalmat erőltetett magára, és folytatta útját a falvak sora felé.

341. oldal, A sors kereke

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

3 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

Eszébe jutott már, hogy a jó és a gonosz ugyanazon dolog két különböző elnevezése?

305. oldal, Apáink hite

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Madama_Butterfly>!

Felébredt, és a Marsra vágyott.

(első mondat)

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

3 hozzászólás
Totti86>!

– Gondolom, a túlélésért folytatott harc nagyobb erő bármilyen emberi ethosznál. A mi erkölcseink és sajátosságaink eltörpülnek mellette.

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Madama_Butterfly>!

Ön nem lehet azzá, ami lenni szeretne, a valóságban nem tudja elérni a vágyait. De mi segítünk önnek, ezt teljes bizonyossággal állíthatom.

12. oldal, Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

VirusSouljah>!

– Mindenkit kiválasztottam – folytatta a lény. – Senki nem túl kicsi, mindenki elbukik és meghal, én pedig végignézem. Nem kell semmit tennem, csak figyelnem, mindez automatikus; így rendeltetett. – Aztán elhallgatott; szétoszlatta magát.
Ám Chien még mindig látta, érezte szerteágazó jelenlétét. Tükrös gömb volt, amely a mennyezetről lógott lefelé, ötvenezer, millió… milliárd szemével figyelt: minden egyes élőlényre jutott egy szem, mely leste-várta, hogy elbukjon, aztán rátaposott a megtört lényre. Emiatt teremtette a dolgokat, Chien pedig tudta, megértette. Amiről az arab versben azt gondolta, hogy a halált ábrázolja, valójában Istent jelenítette meg. Vagy inkább Isten maga volt a halál, egyetlen erő, egyetlen vadász, egyetlen kannibál létező, és újra meg újra elvétette a célt – de mivel az egész örökkévalóság a rendelkezésére állt, megengedhette magának, hogy vétsen. […] A szétmorzsolódás: ez a mi világunk, és te tetted ezt. Megrontottad, hogy ez süljön ki belőle… megmételyeztél minket.

300. oldal, Apáink hite

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

VirusSouljah>!

– Eszébe jutott már, hogy a jó és a gonosz ugyanazon dolog két különböző elnevezése? Hogy Isten egyszerre jó és gonosz is lehet?

305. oldal, Apáink hite

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Kapcsolódó szócikkek: Isten
Nuwiel P>!

– Ez a macska a marsi egér rettegett ragadozója lesz – jelentette ki Milt Biskle.
– Az bizony – értett egyet dr. DeWinter, miközben az suhant át a fején: Amíg a telepe le nem merül. Ő is megsimogatta a jószágot. Egy áramkör bezárult, és a macska hangosabban dorombolt.

Szuvenír

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Isaac Asimov: Én, a robot
Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek
Stephen King: Éjszakai műszak
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései
Richard Matheson: Legenda vagyok
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
Ágoston Hugó (szerk.): Morel találmánya