85. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Emlékmás 113 csillagozás

Válogatott történetek
Philip K. Dick: Emlékmás

Az emlékeinket megváltoztathatják, de a valóság elől nincs menekvés

Nem mindenki teheti meg, hogy a Marsra utazzon, ezért a szegények fejébe emlékeket ültetnek be, mintha ott jártak volna. Létezik egy alagút, ami a negyedik dimenzióban helyezkedik el, és pár lépéssel meg lehet tenni benne több száz kilométert. Az atomháború után az ENSZ robotok gyártásába kezd a szovjetek ellen. Az egyik marsi telepre egy vásáros űrhajó érkezik. A Földet leigázta egy idegen faj, azonban a kutyák és macskák meglepő módon életben maradtak.

A fentiek között találhatunk már jól ismert és ismeretlen történeteket egyaránt. Philip K. Dick legújabb novelláskötete hat kultikus – többek közt Az emlékmás, Különvélemény és Sorsügynökség című filmeket ihlető – történetet tartalmaz, és további hat, magyarul eddig még nem olvasható művet.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522925 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
384 oldal · ISBN: 9789634190035 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522925 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 1


Kedvencelte 12

Most olvassa 12

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kkatja P
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Eszméletlen jók ezek a történetek is, én mindet imádtam!
Dick ismét elkalauzol bennünket az elménk legmélyére, ahol szembenézhetünk ősi félelmeinkkel (Második változat spoiler), vágyainkkal (Mi az ember? spoiler) (A megőrzőgép spoiler), hitünkkel és előítéleteinkkel (A sors kereke spoiler), morális vagy politikai téveszméinkkel (Apáink hite spoiler), a jövőnkkel (Az utód spoiler) és persze a sokak által ismert klasszikusokkal mint az Emlékmás és a Különvélemény, melyek maguk is pörgősek, akciódúsak, mégis roppant elgondolkodtató és élvezhető formában jelennek meg bennük az életünk nagy kérdései.
Dick rajongóknak kötelező, de mindenki találhat benne neki tetszőt, apránként fogyasztandó, mert elég hatásos tudatmódosító anyag! :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522925 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit
1 hozzászólás
>!
sztimi53 P
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Nosztalgiahullám önt el mostanában, régi kedves zenekarok koncertjeit látogatom, és valamiért rég olvasott és kedvelt írók regényeit bújom, talán öregszem. Dick régen is mindig magával ragadott, most sem esett másképp. Néhány novellát ismertem már, de ez nem rontotta el az élményt. Őrült fantázia váltakozik nagy parákkal és nem is olyan enyhe paranoiával a történetekben, olyan intenzíven átélhetően, hogy szinte valósnak tűnnek. Neki talán annak is tűntek. Mind jó a maga nevében, nekem A megőrzőgép volt a kedvencem. Lehet-e nemesebb cél, mint megtartani a muzsikát a következő generációk számára? Persze félremegy a dolog, nem is vártam mást Dicktől. Mondanám, hogy kérek olyan cuccot, amit ő szedett, de nem biztos, hogy be merném venni. Viszont van egy Fuck Reality pólóm. Azt előveszem.

>!
Oriente P
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Mint minden novelláskötet, hullámzó élményt nyújt ez a gyűjtemény is. Bár kifejezetten rossz írást nem találni benne, legfeljebb olyat, ami nem hagy nyomot és gyorsan szökik az emlékezetből. Inkább azokról ejtek pár szót, amik ügyesen bevackolták magukat a fejembe.

Közvetlen hatását tekintve a legerősebb elbeszélés a Második változat volt. Még most is borsódzik tőle a hátam. Pedig csupán egy régi és sokak által megírt tervezői paranoiát dolgoz fel, miszerint a magunk épített intelligens gépek ellenünk fordulhatnak. Bár ez nem hangsúlyos eleme a történetnek, a hiba nem feltétlenül a robot megépítésében, hanem annak programozásában keresendő. Másik kedvencem a Szuvenír ahol az embernek végül a Földet kell terraformálnia spoiler.
Aztán voltak az egyszerűbb történetek, és az egészen elborultak. Az előbbi csoportból nekem eléggé tetszett Az utód, bár frappánsabb befejezést vártam. Valahogy úgy, ahogy a hasonló hangulatú Mi az ember tökéletesen le lett kerekítve. Az utóbbi, kissé elborult csoportba tartozik például A sors kereke, ahol egy több évszázados ideológia lufija pukkan ki a szerzetes főhős félelmeinek egzisztenciális nyomására. Nagyon furcsa ötletet bont ki a klasszikus zenei műveket bogarakká és más élőlényekké transzformáló Megőrzőgép, ami megfogott a hangulatával. A kötet legbizarrabb novellája címet azonban vitathatatlanul az Apáink hite nyerhetné el, az orwelli világba oltott horrorisztikus elemeivel, miközben nehéz eldönteni hogy fantasztikus vagy teológiai-filozófiai szférában oldaná fel a szerző az elbeszélés alapkérdését.

Érdekesnek találtam a Különvéleményt is, ahol a filmmel való összehasonlítás elkerülhetetlen. Az utóbbi persze eléggé eltávolodik az alapanyagtól, még a „különvélemény” jelensége sem ugyanaz novellában és filmben, de nekem mindkét megoldás tetszett. Az Emlékmás ellenben elég jellegtelen elbeszélés, bár a film részleteit sem sikerült felidéznem tulajdonképpen lehet, hogy nem is láttam.

11 hozzászólás
>!
zamil
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Az az igazság, hogy nem tudok betelni Dick novelláival. Igaz már jó párat ismertem más válogatásból (zömmel a jobbakat), de amik újak voltak számomra azok is tetszettek.
Nem emelnék ki egyet sem, inkább mindenkit arra biztatok, hogy olvassa el őket.

>!
Frank_Spielmann I
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Instant mindf.ck: amikor Dick húsz-harminc oldal alatt felépít egy világot, szereplőket, aztán egy olyat csavar a dolgokon, hogy csak nézel. Ezt ismertem már a regényeiből, de hogy ilyen röviden is meg tudta csinálni, az hihetetlen. Most viszont bajban vagyok, mert a magyarul megjelent novellásköteteiből kettőt lehetetlen beszerezni (nincs olyan könyvtár se, ahol mindkettő meglenne), angolul meg csak rendelni lehetne, annyit várni meg szintén disztópiába illő kínszenvedés ;)

6 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

„Nem mindenki teheti meg, hogy a Marsra utazzon, ezért a szegények fejébe emlékeket ültetnek be, mintha ott jártak volna. Létezik egy alagút, ami a negyedik dimenzióban helyezkedik el, és pár lépéssel meg lehet tenni benne több száz kilométert. Az atomháború után az ENSZ robotok gyártásába kezd a szovjetek ellen. Az egyik marsi telepre egy vásáros űrhajó érkezik. A Földet leigázta egy idegen faj, azonban a kutyák és a macskák meglepő módon életben maradnak.”
Ez az ember zseniális, messze-messze előbbre járt a saját koránál, nem véletlen hogy számos írásából (ebben a kötetben is megtalálható pár) filmet is készítettek.
Nem fogom hamar elfelejteni ezt a könyvet, egyszerre elgondolkodtató, elborzasztó, hajmeresztő és szórakoztató. Imádom Dick szürreális világát, olyan kérdéseket feszeget és tesz fel, amelyekre nem szeretnék, vagy egyszerűen nem merek válaszolni…. A történetek iskolapéldái annak, miért is lehet szeretni a novellákat, egytől-egyig mesterien egyediek, nem eresztenek és jó darabig fogva tartják a gondolataidat.
Jó kis válogatás ez, olvassátok! :)

>!
B_Petra
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Érdemes olvasni, ő az egyetlen aki szerintem jobban írt novellát mint regényt. Ebben a kötetben több ismert megfilmesített ötletadó novella is szerepel, de találtam még eddig ismeretlent is.
Emlékmás Ezt mindenki ismeri. Aki nem, nézze meg a filmet, az újabbat.
Prominens szerző Ki ihlette a Bibliát? Ki is sugalmazta? Sosem lehet tudni munkába menet mibe botlik az ember. Amúgy ez olyan PKD-ra jellemző ötlet.
Sorsügynökség Ebből is készült film. Matt Damonnal, ő az a színész akit nem kedvelek, de megnéztem.
Az utód Mi a legjobb a gyereknek? Mi kell egy gyereknek? Tudományosan előírt módszerek a maximiális teljesítmény elérése érdekében, vagy szeretet. A robotok kísérleteznek itt az emberekkel és azok észre sem veszik.
Különvélemény (The Minority Report) A bűnmegelőzésről ma is rengeteget hallani olvasni, kicsit sarkított változata ez, hisz sci-fi a mindenki számára ismert filmet én már többször láttam, biztoan te is.
A Megőrzőgép ez nem jó
Második változat ezt is olvastam már, és film is van belőle, még nem láttam, olyan mint a terminátor, majdnem.
Szuvenír Milt Biskle esete számomra azt jelenti, hogy lehet hogy mégis van esélyünk túlélni mindent,nekünk emberiségnek még akkor is ha nincs.
Apáink hite Ó, és ez sem új nekem, olyan alternatív történelem story, vagy big brother, vagy csak hallucinálunk, a kapitalizmus elbukott, az USA-nak vége helyét átvette a kommunista párt és annak vezetője, vagy nem is ?
Hazárdjáték Ez tök vicces volt. Én még sohasem nyertem hazárdjátékon, fogadáson, tomblán, vagy bármi ilyesmin. Én előre tudtam. Sohasem te nyersz.
A sors kereke

6 hozzászólás
>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Összességében egy nagyon erős novelláskötet. Nincs nagy minőségi kilengés, bár hogy is lehetne, hiszen PKD-ről beszélünk. Meg egy elfogult olvasójának értékeléséről.
Számomra az Apáink hite c. novella volt a legkiemelkedőbb.

Nem tudom, hogy akarok-e minden novelláról írni, de meglehet próbálni:

Emlékmás: 4/5
Ez ugye legtöbbünknek nem új sztori. Kaptunk belőle két filmet is, amiket valamiért én sosem szerettem különösebben. Dick novellája számomra jóval élvezhetőbb, de az elmémbe összességében lehúzták már ezt a történetet a filmek meg a hype.
Viszont a novella azért tényleg jó :)

Prominens szerző: 4/5
Az ilyen sztorikat mindig szerettem. Rövid, ötletes, érdekes, csavaros. Bár csak egy csavar leledzik benne, de itt most pont elég.

Sorsügynökség: 4,5/5
Ez megint csak olyan, hogy nagyon király, csak ne láttam volna filmen.

Az utód: 3,5/5
A robot-ember kapcsolat Dickesen.

Különvélemény: 4,5/5
Ez tipikusan az a „Dick stílusú” történet, amiért sokan nagyon szeretjük.

A Megőrzőgép: 4/5
Mi vagyunk a torzulás

Második változat: 3,5/5
Igazából tetszett, csak szerintem a cliffhanger abszolút nem volt meglepő. Dicktől valahogy kicsit snassz volt számomra.

Szuvenír: 4,5/5
Ez nagyon kúl volt, az elején sokszor a Paldmer regényre emlékeztetett.

Apáink hite: 5/5
1984 Dickesen? Úgy indul,de aztán valahol valami elkattan, és Dick agymenéseinek legmélyebb bugyraiba találjuk magunkat.
Hátborzongató, ez már a késői műveinek főbb gondolat és érzésvilágát tükrözi. Félelmetes, felkavaró, elgondolkodtató történet a valóság mögött megbúvó valamiről spoiler, aminek természete kettős.
Nem egy művében kerülgeti ezt a kérdést, itt -is- keveredik a történet a saját életével. Azzal, amit tapasztalt, átélt.

https://moly.hu/idezetek/705408
https://moly.hu/idezetek/705411
https://moly.hu/idezetek/705412
https://moly.hu/idezetek/705414

Hazárdjáték: 3,5/5
Persze, hazajövök a pókerteremből végre, aztán Dick rám kacsint, és elmeséli, hogyan csalják ki az emberek értékeit, mit éreznek az áldozatok, miért játszanak mégis.
Köszi, de most inkább mesélj másról.

A sors kereke: 3/5
Számomra eddig ez volt a leggyengébb. Nem rossz történet, de a többi mellett nem túl kimagasló.

Mi az ember?: 4/5
Tanulságos kis történet az emberségről.

4 hozzászólás
>!
abstractelf
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Vacilláltam 4,5 és 5 csillag között, de összességében annyira óriási élmény volt ennek a gyűjteménynek az olvasása, hogy képtelen voltam nem 5 csillagot adni.

Minden egyes novella felért egy egész regénnyel tartalmában és mélységében. Voltak ugyan közös jellemzők (pl. az ember ráébred a körülötte lévő világ hamisságára), ugyanakkor mindegyik történet más és mást tanított meg.

Philip K. Dick elérte azt is, hogy egy idő után gyakorlatilag összeesküvés elméleteket gyártsak olvasás közben. Minden gyanússá vált, ami néha kiszámíthatóvá tett egy-egy novellát. Viszont bármennyire is elrugaszkodtam a valóság talajától, sokszor egyáltalán nem tudtam felérni az író elrugaszkadásaihoz. Ő mindig képes volt még egy lapáttal rátenni.

Úgy gondolom, hogy fantasztikus novellák kerültek ebbe a gyűjteménybe – még ha akadt egy-kettő, ami kicsit közepesebb volt (Sors kereke, Az utód és A megőrzőgép). Sokkal gyakrabban fordult elő, hogy egy egyszerűnek tűnő történet sokkal többé vált, mint hittem volna (pl. A prominens szerző és a Szuvenír).

Nem tudom kifejteni, mennyire kiváló olvasási élmény volt ez a kötet, mennyire magával ragadott. Talán így tudnám csak szemléltetni: mielőtt elkezdtem olvasni a novellákat, megfogadtam, hogy egy nap egy novellát végzek ki. Gyakorlatban két olvasás alatt befejeztem az egészet. Nem lehetett betelni a képtelenebbnél képtelenebb történetekkel, amelyek az abszurditásuk ellenére elgondolkodtattak és gyakran megdöbbentettek. A szerző iránti rajongásom csak még tovább növekedett.

>!
Joshua182
Philip K. Dick: Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Nagyon tetszett ez a novelláskötet, még úgy is, hogy a legerősebb darabokból forgatott filmek többségét már láttam, de mivel némelyikbe eléggé belenyúltak a forgatókönyvírók, azért bőven tartogatott még újdonságot.
Kedvelem az olyan írásokat, ahol nagyot ütnek az utolsó mondatok, PKD írásai ilyen szempontból az átlagnál csattanósabbak, úgyhogy garantált volt a jó viszonyunk egymással.
A címadó darab mellett, mely megkerülhetetlen műfajklasszikus, különösen tetszett a Második változat, mely Az elhagyott bolygó és folytatásai alapjául szolgált, és elképesztően hangulatos. A Különvélemény szintén, a témája véleményem szerint az egyik legzseniálisabb sci-fi-alapötlet, jóval megelőzte a korát, és jobban is tetszett, mint a film. A „klasszikus” darabok mellett elvontabb novellákkal is találkozunk, a személyes kedvencem A megőrzőgép, amelyben fogalmakat transzformál élőlénnyé a szerző, jelen esetben a zenét. Biztos vagyok benne, hogy többszintű jelentéstartalommal bír, számomra leginkább egy figyelmeztetés csendül ki belőle, mely az élettel való manipuláció veszélyeire világít rá. Az Apáink hite szintén említést érdemel, ebben visszaköszönnek az 1984 és PKD Hugo-díjas művének, Az ember a fellegvárban egyes elemei és hangulata, de amolyan isteni beavatkozás képében vallásfilozófiai kérdések is terítékre kerülnek. Akárcsak A sors kerekében, ahol egyfajta posztapokaliptikus teokrácia és érdekes kasztrendszer szolgál a téma boncolgatásának táptalajául.
A hasonlóság persze csak nagy vonalakban értendő, mindegyik novella más és más, kellően változatos a kötet, akad például robotcibilizációról (Az utód), szimulált valóságokról szóló (Sorsügynökség, Szuvenír), vagy az emberi faj tökéletlenségével (Hazárdjáték, Mi az ember?) foglalkozó írás is.
Közös bennük, hogy elképesztő önreflexív töltéssel bírnak, illetve önvizsgálatra késztetnek, napokkal később is ott motoszkáltak a fejemben az egyes történetek. Alig akad benne gyengébb írás. A borító szuper, ez a letisztult dizájn nagyon tetszik, a színösszeállítás pedig telitalálat.


Népszerű idézetek

>!
Kkatja P

     – Te jóságos Elron! – kiáltott föl elszörnyedve Sung-wu. – Valamennyien tanulatlanok vagytok?
    A gyerekek bűntudatosan hajtották le a fejüket.
     – Hogy akarjátok így összhangba hozni magatokat a kozmikus akarattal? Hogy képzelitek, hogy megismerkedhettek az isteni tervvel? Ez már aztán igazán sok! Tömzsi ujjával az egyik fiúcskára mutatott. – Készülsz-e állandóan a következő életedre? Tisztítod-e folyamatosan a lelkedet? Megtagadod-e magadtól a húst, a testiséget, a szórakozást, az anyagi hasznot, az olvasást, a pihenést?
    De a válasz kézenfekvő volt: önfeledt kacagásuk és játékuk azt bizonyította, hogy még mind zavarosan, távol vannak a világosságtól… Pedig a világosság az egyetlen út, melynek segítségével az ember megértheti az örök tervet, a kozmikus kereket, mely örökkön-örökké forog, minden élő számára.
    – Tudatlanok! – morogta undorral Sung-wu. – Nem vagytok különben a mezők állatainál és madarainál, melyek nem gondolnak a holnappal. A mának játszadoztok, azt vélvén, hogy a holnap el sem jön. Mint a rovarok…
    De a rovarok eszébe juttatták a fényes szárnyú, kék potrohú legyet, amely éppen egy rothadó gyíktetemen mászik, amitől Sung-wu gyomra fölindult. Nyugalmat erőltetett magára, és folytatta útját a falvak sora felé.

341. oldal, A sors kereke

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

3 hozzászólás
>!
Kkatja P

    A zene a legmulandóbb, ami törékenységében, finomságában könnyedén elpusztítható.
    Labyrinthet ez igencsak aggasztotta, mert imádta a zenét, s ki nem állhatta a gondolatot, hogy egy nap nem lesz Brahms és Mozart, nem lesz szelíd kamarazene, amely hallatán rizsporos paróka és rezignált meghajlás jelent meg lelki szemei előtt, a háttérben félhomályban olvadozó, hosszú, vékony gyertyákkal.
    Milyen sivár, szerencsétlen világ lesz a zene nélküli! Milyen szürke és elviselhetetlen…

170. oldal, A megőrzőgép

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

>!
PzZoll

Láttam széthasadni a valóság anyagát. Mögé láttam. Alá. Azt láttam, ami valójában ott volt. És nem akarok visszamenni.

77. oldal, Sorsügynökség

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

>!
Madama_Butterfly P

Eszébe jutott már, hogy a jó és a gonosz ugyanazon dolog két különböző elnevezése?

305. oldal, Apáink hite

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

>!
Madama_Butterfly P

Felébredt, és a Marsra vágyott.

(első mondat)

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

3 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

Ön nem lehet azzá, ami lenni szeretne, a valóságban nem tudja elérni a vágyait. De mi segítünk önnek, ezt teljes bizonyossággal állíthatom.

12. oldal, Emlékmás

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid

– Mindenkit kiválasztottam – folytatta a lény. – Senki nem túl kicsi, mindenki elbukik és meghal, én pedig végignézem. Nem kell semmit tennem, csak figyelnem, mindez automatikus; így rendeltetett. – Aztán elhallgatott; szétoszlatta magát.
Ám Chien még mindig látta, érezte szerteágazó jelenlétét. Tükrös gömb volt, amely a mennyezetről lógott lefelé, ötvenezer, millió… milliárd szemével figyelt: minden egyes élőlényre jutott egy szem, mely leste-várta, hogy elbukjon, aztán rátaposott a megtört lényre. Emiatt teremtette a dolgokat, Chien pedig tudta, megértette. Amiről az arab versben azt gondolta, hogy a halált ábrázolja, valójában Istent jelenítette meg. Vagy inkább Isten maga volt a halál, egyetlen erő, egyetlen vadász, egyetlen kannibál létező, és újra meg újra elvétette a célt – de mivel az egész örökkévalóság a rendelkezésére állt, megengedhette magának, hogy vétsen. (…) A szétmorzsolódás: ez a mi világunk, és te tetted ezt. Megrontottad, hogy ez süljön ki belőle… megmételyeztél minket.

300. oldal, Apáink hite

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

>!
Joshua182

A negyedik dimenzió csodálatos dolog.

43. oldal, Prominens szerző

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid

– Eszébe jutott már, hogy a jó és a gonosz ugyanazon dolog két különböző elnevezése? Hogy Isten egyszerre jó és gonosz is lehet?

305. oldal, Apáink hite

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek

Kapcsolódó szócikkek: Isten
>!
Nuwiel SP

– Ez a macska a marsi egér rettegett ragadozója lesz – jelentette ki Milt Biskle.
– Az bizony – értett egyet dr. DeWinter, miközben az suhant át a fején: Amíg a telepe le nem merül. Ő is megsimogatta a jószágot. Egy áramkör bezárult, és a macska hangosabban dorombolt.

Szuvenír

Philip K. Dick: Emlékmás Válogatott történetek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Árnyékszövetség
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák
Dmitry Glukhovsky: Orosz népellenes mesék
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.
George R. R. Martin: Álomdalok
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10