Elektronikus ​álmok 2 csillagozás

Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Noha Philip K. Dick a regényeiről ismertebb, karrierje során száznál is több novellát írt, melyek éppoly meghökkentőek és beskatulyázhatatlanok, akár a hosszabb művei. Ez a kötet a legjobb novellái közül tartalmaz tízet.

A Közterm az egyik legkorábbi példa (és figyelmeztetés) a science-fictionben az önmagukat sokszorosító gépekre. A Kiállítási darab és Az ingázó Dick egyik kedvenc témájával foglalkozik: a valóság változó természetével és azzal, hogy lehetséges-e egyáltalán úgy érzékelni a világot, ahogy létezik. Az akasztott idegen egy bizsergetően sötét politikai allegória, amely ma is ugyanolyan érvényes, mint amikor Dick a hidegháború delén megírta.

Ezek a különös és erőteljes novellák jól mutatják a mester tehetségét, a határtalan képzeletét és azt, hogy milyen mélységesen értette az emberi állapotot.

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · ISBN: 9789634194149 · Fordította: Pék Zoltán, Gálla Nóra, Pintér Károly, Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194132 · Fordította: Pék Zoltán, Gálla Nóra, Pintér Károly, Totth Benedek

Most olvassa 7

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

>!
Blaire

Loyce egy kicsit kiengedett. A körülötte ülőket nézte. Üres, fáradt arcok. Munkából hazafelé tartó emberek. Egészen közönséges arcok. Egyikük sem törődött ővele. Csendben üldögéltek, mélyen az ülésbe süppedve, a zötyögő busz ritmusára billegtek.
A mellette ülő férfi kinyitott egy újságot. A sport rovatot kezdte betűzni mozgó ajkakkal. Egy átlagos férfi. Sötétkék öltöny. Nyakkendő. Üzletember vagy ügynök. Hazafelé tart a feleségéhez és a családjához. A busz másik oldalán fiatal nő, húsz körüli. Sötét szem és haj, az ölében csomag. Harisnya, magas sarkú cipő. Vörös kabát és fehér angórapulóver.
Üresen bámul maga elé.
Egy gimnazista fiú farmerben és fekete dzsekiben.
Egy nagydarab, tokás nő, hatalmas bevásárlótáskája dobozokkal és csomagokkal tele. Kövér arca tompa a kimerültségtől.
Közönséges emberek. Ilyenek utaznak a buszon minden este. Hazafelé a családjukhoz. Vacsorára.
Hazafelé tartanak – és az agyuk halott. Irányítja őket, saját maszkját húzta rájuk egy idegen lény, amely felbukkant a semmiből, és birtokba vette őket, a városukat, az életüket.

71-72. oldal

>!
cortinadampezzo P

Furcsa gondolat, hogy a múlt megváltozhat, miután már annyi minden történt.

39. oldal – Az ingázó

>!
cortinadampezzo P

Egy olyan társadalomban, ahol szakértőkre, elemzőkre és a közösségi média különféle formáira hagyatkozunk, s ezek alakítják a szemléletünket, megmondják, mit érezzünk és gondoljunk, az önelégültség és az apátia ikervírusa könnyen behatol a pszichénkbe.

62. oldal – Az akasztott idegen; Dee Rees előszava

>!
Blaire

Az álapa a hordó legaljára dugta. A régi falevelek és összetépett karton darabok közé, a rohadó magazinok és függönyök alá; a padlásról lehordott szemétbe, amit az anyja egy nap el akar égetni. Még hasonlított annyira az apjára, hogy felismerje. Megtalálta, és ahogy ránézett, megint hányingere támadt. Lehunyta a szemét, és addig kapaszkodott a hordó peremébe, amíg képes volt újra odanézni. A hordóban ott voltak az apja, az igazi apja maradványai. Azok a darabok, amik az álapának nem kellettek.
Amiket eldobott.

112. oldal

>!
Blaire

DICSŐSÉG A MAGASSÁGBAN ISTENNEK,
ÉS A FÖLDÖN BÉKESSÉG A JÓAKARATÚ EMBEREKNEK!
KÖZÓVÓHELY, BELÉPTI DÍJ 50¢

176. oldal

>!
Blaire

MINŐSÉGI KIFOGÁS – BEJELENTŐLAP

A formanyomtatványon a lehetséges termékhibák valamennyi elképzelhető verzióját felsorolták.
– mit jelöljek be? – nézett fel Morrison, kezében az űrlaphoz mellékelt lyukasztópálcával. – A termék… savanyú? Mérgezett? Bakteriálisan fertőzött? Savas? Helytelenül címzett? Törött? Sérült csomagolású? Repedt? Deformált? Szennyezett?
O’ Neill elgondolkodva rázta a fejét.
– Egyiket sem. A gyár rendeszeresen végez laborvizsgatokat. Biztosan vannak termékmintáik. Analizálják, aztán egyszerűen figyelmen kívül hagynak minket. – Az arca hirtelen felragyogott. – Van olyan, hogy “egyéb”?
– Van. Mit írják?
– Azt, hogy a tej gyüszlött – vágta rá O’Neill.

203 - 204.oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ted Chiang: Életed története és más novellák
Ursula K. Le Guin: Four Ways to Forgiveness
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Dave Eggers: A Kör
Dan Simmons: Hyperion
Clifford D. Simak: A város
Kim Stanley Robinson: Red Mars
Robert A. Heinlein: Starship Troopers
Veronica Roth: Négyes