Blade ​Runner (Blade Runner 1.) 9 csillagozás

Philip K. Dick: Blade Runner Philip K. Dick: Blade Runner Philip K. Dick: Blade Runner

It was January 2021, and Rick Deckard had a license to kill.
Somewhere among the hordes of humans out there, lurked several rogue androids. Deckard's assignment--find them and then…"retire" them. Trouble was, the androids all looked exactly like humans, and they didn't want to be found!

Do Androids Dream of Electric Sheep? címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Ballantine Books, New York, 2007
266 oldal · ISBN: 9780345350473
>!
HarperCollins, London, 1993
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780586036051

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Szentinel>!
Philip K. Dick: Blade Runner

Na, valahogy így kell maradandó SF regényt írni.

Mikor kb. tíz évvel ezelőtt olvastam ezt a könyvet, csak simán szerettem, de nem értettem annyira a mélységét, mint ma. Nagyon hálás volt újra elolvasni angolul, és elmerülni Dick minimalista stílusában, mely még ennyi év után is bejövős. Azért ez a kedvenc könyvem a szerzőtől, mert nagyon tudok vele azonosulni. Az androidok, avagy az emberszabású robotok számomra olyanok, mint a fantasyben az elfek. Az ember lényegében saját maga alapján megalkotott, de tökéletesnek ábrázolt képmása, ami a felszínen tündérszép csak.

Főszereplőnk Rick Deckard, egy különleges rendőri egység tagja, mely arra szakosodott, hogy a Földre illegálisan bejutott androidokat kiiktassa (nyugdíjazza). A feleségével való viszonya nem a legjobb, ráadásul minden álma egy élő állat. Ebben a jövőben az állatok ugyanis státuszszimbólumnak számítanak, mint manapság egy Ferrari vagy egy Rolex. Lehetősége nyílik hat Nexus 6-os jelzésű androidot kiiktatni, akik nyomorúságos marsi életüket akarták maguk mögött hagyni, s ezért menekültek vissza a Földre. A másik főszereplőnk J. R. Isidore, egy csökkent értelmiségű alak, aki nem emigrálhat, mert egy tyúkeszű. Az ő egyhangú és szánalmas életét dobja fel egy felbukkanó android, Pris, aki a társainak keresett menedéket, akik később csatlakoznak hozzá.

A Vajon az androidok elektromos bárányokkal álmodnak? című regény rengeteg mindenben eltér a filmtől, a Blade Runnertől. Például a regény pörgősebb, könnyebben emészthető, ugyanakkor áthatja az a vallásosság, ami furává tette volna a kor SF filmnézőinek. A könyv ugyanis nem csak az ember és gép közti viszonyt és határmezsgyét járja körbe, de sok másról szól, amivel napjaink olvasói is könnyedén azonosulhatnak. Az illegális bevándorlás és a bevándorlásra adott, szélsőséges válasz csak az egyike ezen témáknak (meg a vallási fanatizmus halhatatlansága is). Megjegyzem, a könyv után már nem tartom Harrison Fordot olyan jó Deckardnek, mint ahogyan a filmben bemutatásra került. Liam Neeson-t például alkalmasabbnak tartanám a szerepére. A regénybéli Deckardöt én személy szerint jobban is szeretem, mint a filmben viszont látott figurát. Nagyobb karakterfejlődésen megy keresztül, ahogy a legtöbb szereplő árnyaltabb tónust is kap. Rideg riherongy szereplők nélkül szinte nincs is Dick-regény; itt ezt a szerepet Rachael Rosen tölti be, akin egy elég nagyot csavar a szerző. Az androidcsajt nálam az tette ijesztővé, hogy nagyon fiatalos és kissé naivitást sugárzó külseje (tizennyolc éves, lapos forma) egy nem mindennapi rohadékot rejt.

A könyv prózájáról sokat nem lehet írni. Dick hozza a tőle megszokott minimalizmust, vagyis nem látványvilágot tár elénk, hanem részleteket annak múltjából, hangulatából (a filmmel ellentétben nem nyüzsgő nagyvárost, hanem kihalt épületekkel és utcákkal teli területeket kapunk). A szimbolizmus itt is jelen van, ami az egyik android kilövésénél nagyon szépen érezhető. Dick szétcsúszott valósággal kapcsolatos jelenetei csak a könyv második felében bukkannak fel, ami jó, mert így nincs végig LSD-trip utánérzése az embernek. Engem nem zavar, de sokakat igen. Ami viszont nagyon pozitív volt, az Dick posztmodernitása. Mikor Pris mesél Isidore-nak a science fictionről, vagy amikor Luba Luft énekel A varázsfuvolában, aztán Munch kiállításon észreveszik a szereplők A sikoly és a Pubertás című képeket… nos, akkor nagyon jót mosolyogtam, mivel az évek alatt nagyon közel nőtt a szívemhez ez az írói eszköz. Szeretném megjegyezni, hogy most, az angol nyelvű változat után észrevettem, hogy a magyar kiadás fordítása nem volt százszázalékig sikeres. Egy – igaz, nem jelentős – szereplő kimaradt a hun verzsönből.

A könyvet mindenkinek ajánlom, akit lekötnek az androidos, robotos témák, szeret az élet kérdéseiről filózni, szereti a szimbolizmust és poszt-apokaliptikus történeteket. Igazából nagyon sajnálom, hogy a filmmel ellentétben ehhez a könyvhöz nem készült folytatás. Nem, a Jeter-féle Blade Runner folytatásokat nem vagyok hajlandó annak tekinteni, mivel kiábrándítóan gyengék Dick eredetijéhez képest. Aki azonban a filmmel szeretné összehasonlítani, annak szeretném leírni, hogy felesleges. Teljesen másról szól a kettő.

2 hozzászólás
Ravenstein>!
Philip K. Dick: Blade Runner

Eddig csak a filmeket ismertem, szerettem is őket, meg jók is. De a könyv egy totál másik történetet dolgoz fel. Én nem tudom mit szívott Scott, de baromi jó cucc lehetett… :D
A lényeg, hogy itt is a könyv sokkal, de sokkal jobb a filmnél, szóval, ha az bejött, ez sokkal jobb lesz.
Viszont a „lóf@sz nehogymá…” legendás mondat nem hangzik el a könyvben, ezért a 4,5 csillag. ;)

visouver>!
Philip K. Dick: Blade Runner

The greatest romance novel of all time.
Amugy semmi koze nincs a filmhez, de szerintem jobb mint a film, pedig azt elegge szeretem.


Népszerű idézetek

visouver>!

he doesn't understand, but then, who does? Do I? Did I?

visouver>!

This was the impossible one, she knew i couldn't do this, but was over in an instant. I did what i couldn't do. The Battys i can track by standard procedure, they will be hard but they wont be like this.

visouver>!

„Will I have to climb the hill again?” – he wondered – „forever, as Mercer does, trapped by eternity?”


A sorozat következő kötete

Blade Runner sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George Lucas: Star Wars
Daniel Keyes: Flowers for Algernon
Orson Scott Card: Ender's Game
Marissa Meyer: Winter (angol)
Andy Weir: The Martian
Neal Shusterman: UnWholly
Hugh Howey: Wool Omnibus
S. J. Kincaid: The Diabolic
Brandon Sanderson: Skyward
Neal Shusterman: Scythe