A ​jövő orvosa 95 csillagozás

Philip K. Dick: A jövő orvosa

Mit lehet tenni, ha maga az idő beteg?

Jim Parsons remek, elkötelezett orvos, aki a legfejlettebb technikákkal gyógyít és mindennél többre tartja az emberéletet. Így aztán kétszeresen is szorult helyzetbe kerül, amikor egy különös autóbaleset révén a jövőben találja magát, méghozzá egy fejlett társadalomban, ahol azonban az életmentés törvénybe ütközik.

Szerencsére azért itt sem csak Parsons hisz az élet szentségében, és akik osztják a nézeteit, az ő orvosi képességeit akarják felhasználni egy titkos, kétségbeesett tervhez a saját és társadalmuk jövője érdekében, amely tervhez azonban vissza kell utazni a múltba is.

A jövő orvosa nem csupán egy rémisztő jövőképet tár elénk, de egyúttal az időutazás paradoxonjait is vizsgálja, mégpedig úgy, ahogy arra csak Philip K. Dick képes.

Eredeti megjelenés éve: 1960

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197799 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
180 oldal · ISBN: 9789634197805 · Fordította: Pék Zoltán

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 130

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

P.K.D. fanoknak kötelező, egyébként sok minden hiányzik belőle, ami más műveire jellemző. Ez egy viszonylag szimpla időutazós történet, szinte H. G. Wells módon, még ha nem is a főhősünk építi meg az időgépet. A jövő társadalma elég meghökkentő, nem éppen morlockok meg eloik, de…

3 hozzászólás
Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Ha igazi kuriózumot keresünk science fiction berkekben, ne menjünk el Philip K. Dick munkássága mellett (ha már elmentünk, forduljunk vissza). A könyveket nem szívesen forgató sci-fi szerelmesek is rengeteg élményt köszönhetnek furcsán elszállt történeteinek, talán elég, ha az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regénye alapján készült Szárnyas fejvadászt említem vagy a Kamera által homályosant. Az Agave Könyvek legújabb ajándéka a tudományos fantasztikum kedvelőinek A jövő orvosa, azaz a Dr. Futurity első magyar nyelvű kiadása és hát hova máshova szeretne az ember kiszakadni a korlátozások szorításából, mint a – reményeink szerinti – szebb jövőbe?

Még mielőtt nagyon belemásznánk, hogy mennyire jó, vagy nem jó könyv A jövő orvosa, adjunk egy kis extra reflektorfényt Philipp K. Dick magyarhangjának, Pék Zoltánnak. Néhány éve kezdtem figyelni a fordítókra, pedig, ha jobban belegondolunk, mekkora részük van abban, hogy élvezhető, igényes köteteket forgathassunk, akkor igenis megilleti őket a tisztelet és a szeretet. Pék Zoltán pedig zseniális munkát végez, ráadásul számomra fontos könyveket fordít; gondolok itt Ray Bradbury és Neil Gaiman regényeire, vagy épp a nemrégiben megjelent Ken Liu novelláskötetben szereplő történetre, A Maxwell-démonra.

Köszönjük Zoltán! Még P.K.D.-t a népnek!

A jövő orvosa Dick érthetőbb, kevéssé komplex könyvei közé tartozik, iszonylag kevés alkalommal bámultam értetlenül a lapokat, ezért bátran ajánlom bárkinek, aki még csak most ismerkedik a regényeivel. Viszonyítási alapnak nem venném, arra sok alkalmasabb könyvet írt, mint például a cikk elején említettek. Egy rajongó könyvtárából mégsem hiányozhat ez a darab sem, legyen csak teljes az életmű!

https://csakegypercre.hu/a-jovo-orvosa-idoutazas-philip…

4 hozzászólás
Noro >!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Tűéles pontossággal kidolgozott időutazós történet abból az időből, amikor ezek a fordulatok spoiler még nem váltak közhelyessé. Maga a disztopikus társadalmi háttér azonban, hogy is mondjam… háttérbe szorul. Pedig több szempontból is érdekes és aktuális lenne, de inkább csak ízelítőt kapunk belőle.
A könyvet nem kifejezetten ajánlom azoknak, akik jobban szeretik Dicket, mint a sci-fit általában, mert ha valami még ennél is kevésbé „dickes” hangulatú, az csal. Kötelező viszont mindenkinek, akit érdekel az SF történelme, és akik kíváncsiak arra, hogyan formálódtak a jól ismert toposzok a nagy öregek keze nyomán olyanokká, amilyennek ma ismerjük őket.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

A szokásos lelkesedésem újra felszínre törhetett, hiszen eddig olvasatlan PKD kötetet tarthattam a kezemben. A borítója is tök szexi. Nagyon kígyó.

Bármily meglepő, ez a regénye is még mindig aktuális.
Hát nézd má', az önvezérlő autókat is megjósolta! Csökkentik a balesetek valószínűségét, meg közben nézegetheted a tájat, vagy a reklámokat, mókusokat, bármit. Aztán persze jön egy villanás, rózsaszín fény, és dicsak, egy baleset! Melynek következtében hősünk más időben találja magát. Kész a recept, indulhat egy újabb Dickes kaland.

Vannak benne nagyon jó mozzanatok, gondolatok. Például amikor a felfedezőkről állapítja meg, hogy spoiler.
A szokásosabb dolgokat meg sem említem.

Viszont megvallom, úgy érzem, Dick gyorsan papírra vetette ezt az ötletét, és igyekezett a következőhöz. Megszoktuk tőle a rövid köteteket, hogy nem feltétlen időz el olyan felesleges dolgokon, mint a karakterépítés, de a Dicki csavarok odaszoktak vágni. Most ez a plakettes dolog szerintem nem volt túl nagy húzás, de lehet, hogy csak velem van a „baj”, mert túl nagy adagban fogyasztottam a könyveit, és egy duplacsavar már nem is csavar.
Ez például a spoiler is tetten érhető. Egyik pillanatban még nagy az ellenállás, aztán spoiler. Persze ilyenkor én magam szoktam a védelmébe kelni, hogy ez nem számít, nem ez a lényeg.
Amit ki akarok nyögni, hogy a kidolgozatlanság most szembetűnőbb, zavaróbb volt számomra, mint az előzőleg kiadott korai regényeinél.
Persze annyira azért nem, hogy ne élvezzem…

https://moly.hu/idezetek/1400733
https://moly.hu/idezetek/1400752
https://moly.hu/idezetek/1400759
https://moly.hu/idezetek/1400764
https://moly.hu/idezetek/1400766

ViraMors P>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Az időutazás a definíciójánál fogva olyan felfedezés, amely ha lehetséges lenne, már megtörtént volna.

– Mi meg sem próbáljuk rehabilitálni a bűnözőket. Az a joguk sárba tiprása lenne. És gyakorlati szempontból is hatástalan. Nem akarunk selejtes személyeket a társadalmunkban.

A történelemben az ember olcsó árucikk.

* * *

Tulajdonképpen a regény jórészt gondolatkísérletek sorozata az időutazásról. Mint ilyen, határozottan érdekes, bár voltak pillanatai, amikor erősen gordiuszi jelleget öltöttek az egymásba gabalyodó utazások. Ettől függetlenül jól esett olvasni, és külön érdekesek voltak a felmerülő morális, erkölcsi és etikai kérdések, és az igyekezet, ahogy ezeknek próbáltak érvényt szerezni. Ilyen tekintetben még szívesen olvastam volna tovább, főképp a jövő világára lettem volna kíváncsi, azt elég elnagyoltnak éreztem.
Külön plusz pont a borító, nagyon tetszik a maga sokatmondó egyszerűségével.

Marianngabriella P>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Volt egy megérzésem, hogy nekem több PKD könyvet kéne olvasnom, és elsőre ezt a legújabb kötetet szemeltem ki. Leginkább azért, met nem szerettem volna olyat olvasni, aminek már nagy hype-ja van. Azt kell, hogy mondjam nagyon is jó döntés volt. Tudtam, hogy tetszeni fog – a többi művéről is ezt gondolom –, de még így is meglepett, hogy mennyire lekötött. Nagyon rövidke, az ember hamar el tudja olvasni, de a tartalma az súlyos.
Rengeteg érdekes és fontos kérdést érint, mint a népességszabályozás, faji kérdések, az emberi társadalmak felépítése, az időutazás, az emberi élet mesterséges meghosszabbítása. Mindezt egy olyan történeten keresztül, ahol az elejétől sejtjük, Jimet nem véletlenül választották ki spoiler
Először is, végre egy jövőben játszodó történet, ahol nyiltan kimondják, nem ugyanaz a a nyelv, mint nekünk a jelenben. Erre nagy szüksége volt a történetnek, mert elég sokat elmondott a társadalmi változásokról is. Meg eleve sosem tartottam valószínűnek, hogy jelenlegi társadalmunk 400-500 év múlva is teljesen változatlan lenne. És talán ez az egyetlen szimpatikus vonása, úgyanis innentől PKD felépít egy rémísztő valóságot, ahol az emberi élet szinte jelentéktelen. Az emberek nem küzdenek, nem akarnak tenni, nem akarnak élni, minden középpontja az érdekes halálkultusz.
A cselekmény az utolsó sorokig érdekfeszítő, mindig csak annyi információt tudunk meg, amennyire tényleg szükségünk van. Jó szívvel ajánlom azoknak is, akik – hozzám hasonlóan – most ismerkednének meg az íróval. Tökéletes első könyv, ami mögött nincs az az erős nyomás, mint más – ismertebb műveinél -. A borító pedig külön öröm, nagyon jó a szín és minta választás, de az Agave kiadótól az ember már nem is vár mást.

FélszipókásŐsmoly >!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Ódon bájjal áthatott sci-fi társadalmi szemszögből feltett élet-halál kérdésekről.

1960-as szemlélettel megírt történet 2010-ből a távoli jövőbe, 2405-be repített orvosról. (Aki nem Sheldon Cooper színésze. :D) Egy viszonylag fejlett (a miénknél jóval idillibbnek, de bizonyos elemeiben látnokian ismerősre lefestett) korból egy látszólag még fejlettebb, ám rettenetesen zűrzavaros, felfoghatatlanul idegen korba. Ahol a beteget, sebesültet megölni társadalmilag támogatott, míg megmentésük, gyógyításuk törvénybe ütköző (így az átlagéletkor 15 év, és csak akkor születhet valaki, ha másvalaki már meghalt, mindez jól megideologizálva, hogy ez tűnjön a Jónak). Ahol a modern technológia és a primitív törzsi hiedelmek, sámáni miszticizmus együtt léteznek. (Elsőre nem tűnt fel, de erre utal a nyílvesszős hírnökbot, illetve a könyv hátoldalán még beszédesebb kis rajz. Sőt, a borítóképnek történeti szerepe is lesz, szóval Faniszló Ádám minimalista stílusa ellenére nagyon is átgondolt.)

Emellett van itt fordított rasszizmus (spoiler), jövővezérelt történelemformálás, időhurkok, Lélekkocka, nőalakok szélsőséges ábrázolása (spoiler), hirtelenjöttrománc és ősi ösztöngörcsök, a 13. harcost megszégyenítő nyelvérzék, Doctor Who-t is menekülésre késztető rohanás (link) egyik jelenetből a másikba.

Sok-sok érdekes ötletet felvonultat, mégis az egész valahogy vázlatosnak hat. A páratlanul alkalmazkodókész főhős szemszögéből végigutaztatja az olvasót az elképzeléseinek tárlatán, de több kérdést nyitva hagy. Jobban bele tudtam élni magam, mint az író első regényébe (Űrlottó), de azért még mindig nem éreztette azt, hogy mi is a jó PKD-ben. Valószínűleg vele is a kakukktojásai mentén kezdtem el ismerkedni, mint Asimovval. Kíváncsian várom, a többi könyvében mivel lep meg.

ppuummukli>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Második könyvem az írótól és ez még jobban tetszett, mint az előző. Nagyon tetszik a stílusa és a történetvezetése. Szépen lassan rajongó leszek. :) Olyan csavarosan fonja a szálakat, hogy csak kapkodtam a fejem és néha el kellett gondolkoznom. Most mi történik? Ezt miért is teszi? A könyv fő témái az időutazás és az emberi faj múltja és jövője nagyon jól ötvöződnek ebben a történetben.

kvzs P>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Nem egy klasszikus PKD. Nem olyan elborult sem ötlet, sem kivitelezés szempontjából, mint Dick klasszikusai, inkább hasonlít egy kalandregényre. Ennek ellenére megvillan az a zsenialitás, amiért az író könyveit szeretjük.
A jövőbeli társadalom működése és felépítése nagyon elgondolkodtató mai fejjel. Érdekes, hogy az élet tiszteletét ott, és a mai társadalomban mennyire másként élik, pedig látszólag ugyanarról beszélünk…
Az időutazás és az időhurkok valahogy nagyon letisztulva jelennek meg a történetben, érződik, hogy ez még nem volt egy elcsépelt és túlírt téma a regény születésekor. Igazi „vissza a gyökerekhez” érzésem volt olvasás közben.
Ha valaki ismerkedne PKD munkásságával, akkor bevezetőnek tudom ajánlani a könyvet, illetve rajongóknak is kötelező, csak készüljön fel mindenki arra, hogy nem kapja a szokásos agyeldobós élményt.

Nuwiel P>!
Philip K. Dick: A jövő orvosa

Az élvezhetőbb Dick könyvek sorát gyarapítja A jövő orvosa. Hiányzik belőle a szokásos, tudatmódosító szerek vagy élmények okozta érthetetlenség, ezúttal egyszerűen csak az időutazás paradoxonjait járja körbe, bár a jövőbeli társadalma érdekesebb lett volna, ha alaposabban megvizsgálja, nem csak háttérnek használja. Saját magát azért nem hazudtolja meg, most is erősen kidolgozatlannak érződik a könyv, inkább csak nagyjából összedobált ötletek és jelenetek sora, amitől novellának már túl hosszú lenne, egy könnyed délutáni olvasmánynak viszont pont jó.


Népszerű idézetek

Marianngabriella P>!

Az időutazás a definíciójánál fogva olyan felfedezés, amely ha lehetséges lenne, már megtörtént volna.

41. oldal

Marianngabriella P>!

Az ipar egy dolog, a szakemberek egy másik. Az orvosokat, ügyvédeket, festőket, zenészeket senkinem fogja államosítani.

7. oldal

Marianngabriella P>!

– Ez az egyik kedvelt módszere a feltűnősködő embereknek, akik látványosan akarnak távozni. Kimennek az útra a városon kívül, és az a szokás, hogy amelyik autó meglátja őket, az elüti. Régi, bevett szokás.

48. oldal

Marianngabriella P>!

– Talán tagadjuk a halált, talán értetlenül tagadjuk a halál létezését, de ez még mindig jobb, mint ha belerohannánk.
– Közvetve igenis megtették – vitatkozott Stenog. – (…) Nem tudtak megbírkozni a háborúval, éhínsggel és túlnépesedéssel, mert nem bírtak beszélni róla.

53. oldal

Marianngabriella P>!

Néhány érték természetesen megmarad, és mindig is megfog. A fehér nemzetek felsőbbrendűsége, Oroszország, Európa és Észak-Amerika demokráciái amaga ideje után még egy évszázadig fennmaradtak. Aztán Ázsia és Afrika lett domináns, az úgynevezett „színesek” megkapták jogos örökségüket.

82. oldal

Marianngabriella P>!

Becsapott bennünket a félelem, hogy alsóbbrendűek vagyunk, arra pocsékoltuk az energiánkat, hogy a büszkeségünket ápolgassuk, hogy megcáfoljuk a régi ellenségeket. Mint az egyiptomi társadalom: élet és halál annyira összefonódott, hogy a világ egy temető lett, az emberek pedig pusztán a holtak csontjainak eleven őrei.

83. oldal

Marianngabriella P>!

Az angolokat kifejezetten gyűlölték; az összes gyarmati hatalom közül az angolok voltak a legtudatosabbak. A legbiztosabbak az indiánokkal szembeni felsőbbrendűségükben. Ők nem maguk közt szaporodtak.

109. oldal

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

-Mi meg sem próbáljuk rehabilitálni a bűnözőket. Az a joguk sárba tiprása lenne. És gyakorlati szempontból is hatástalan. Nem akarunk selejtes személyeket a társadalmunkban.

43. oldal

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

Nem volt választásom.
Mégis rettegés fogta el, a felelősség iszonyata. Csapdába esett; Corith rávetette magát, ő pedig csak magára gondolt.
Mi mást tehettem volna? Nem az én hibám. De ha nem az enyém, akkor kié?
Ki felelős igazából a bűnért? Mert ez nem más volt: bűn. Minden gyilkosság bűn. Orvos vagyok. Az a munkám, hogy emberi életeket mentsek. Főleg ezét az emberét.
De a sajátom árán is?

146


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
H. G. Wells: Az időgép
Stephen King: Éjszakai műszak
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Robert Merle: Védett férfiak
Octavia E. Butler: Átváltozás
Alfred Bester: Az Arcnélküli Ember