A ​halál útvesztője 336 csillagozás

Philip K. Dick: A halál útvesztője Philip K. Dick: A halál útvesztője Philip K. Dick: A halál útvesztője

A LEGKEGYETLENEBB KÉRDÉS: ÉLNI VAGY ÉLNI HAGYNI?

A Delmak–O különös telep egy különös bolygón, ahol furcsa társaság verődik össze, eltérő képzettségű és látásmódú emberek, akik nagyrészt elöljáróik utasítására jöttek ide, bár akad olyan is, aki az ima erejével. Amikor a csoport tagjai megpróbálják kideríteni a telep voltaképpeni célját, mégpedig a felettük keringő műhold segítségével, megoldhatatlan technikai problémába ütköznek. Csapdába esnek: sem elmenni nem tudnak, sem segítséget hívni. Végérvényesen magukra maradnak.
Hamarosan bizarr, erőszakos események sora veszi kezdetét. Mintha a bolygó puszta légköre paranoiát és pszichózist okozna, minek következtében a kis közösség tagjaiként egymásra utalt emberek ahelyett, hogy összefognának, egymás ellen fordulnak. És ezúttal még az ima sem segít; úgy tűnik, Isten vagy nincs jelen, vagy el akarja pusztítani teremtményeit.
Philip K. Dick 1970-es regénye egyszerre metafizikai thriller és az istenség természetéről való elmélkedés.

Eredeti megjelenés éve: 1970

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek · Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198888 · Fordította: Veres Mihály
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
224 oldal · ISBN: 9789634198895 · Fordította: Veres Mihály
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9786155442537 · Fordította: Veres Mihály

2 további kiadás


Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

galaxis


Kedvencelte 38

Most olvassa 14

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 101


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly P>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

Végre! Az első PKD kötetem, amit az elejétől a végéig élveztem! :) Az első háromból egy vált be, de ez a negyedik most nagyot ütött.

Eleve imádom a Tíz kicsi néger jellegű történeteket, ezt Dick megfejelte még egy sci-fi környezettel (14 vendég egy távoli bolygón), remek vallási/metafizikai elmélettel a valóság és a létezés természetéről (nem kevés humorral tálalva!), kaleidoszkóp-pszichéből megírt nézőponttal, keleti fűszerezésű teológiai körettel, desszertként pedig a személyes LSD látomásaival (amiből kevert a főételbe is rendesen :D). Ráadásként pedig egy elmés csavarral (vagy csavaros elmével?).

Könnyen olvasható, bár nem feltétlenül könnyen követhető. Inkább párbeszédekkel és tömör cselekményismertetéssel építi a fejezeteket, nem hosszas leírásokkal vagy mély személyiségjellemzésekkel. Ezért a fordulatokon nagy hangsúly van, parittyaként lendítik előre a történetet. Nem mereng a múltban ragadva vagy elmélkedik a jövőről, inkább a jelenben zajlik – bár ez képlékeny, furcsa, elvont, meghökkentő és agyzsibbasztó. De számomra nagy élmény volt! Gyanítom, hogy a Kocka 2: Hiperkocka alkotói jókora ihletet merítettek ebből a műből, még ha itt a címmel ellentétben nem is annyira a labirintuson van a hangsúly. spoiler

Többször olvasós.

4 hozzászólás
SteelCurtain >!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

Mindig az volt a véleményem, hogy PKD agyában oly gyorsan születnek meg az ötletek, hogy egyszerűen nem marad ideje a korrekt formába öntésre. Erre itt van most ez az írása, ami éppen ötlet tekintetében nekem borzasztó csenevésznek tűnik a korábban tőle olvasottakhoz képest. Nem volt benne semmi váratlan, vagy újszerű. Nem volt benne – vagy csak igen mérsékelten – PKD. Valahogy már az első oldalaktól borzasztó izzadságszagú. Nem ámítom magam, hogy más körülmények között jobban tetszene. Gyanítom, hogy egy újabb próbálkozás esetén végig se tudnám olvasni. Remélem ez csak egyszeri mélypont, amely a legnagyobbakkal is előfordulhat.

1 hozzászólás
Lunemorte P>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

És igen, mindig van egy MÉG jobb könyve az írónak…Hihetetlen!!! Mi a valóság? Kinek mit jelent. A valóság relatív. Lehet, hogy semmi sem létezik és elménk játszadozik velünk? Léteznek még sárkányok? Átváltozhatunk egy növénnyé vagy nem? Egyáltalán van szükség erre?
Olykor krimi, máskor horrorba átcsapó sci-fi mesterművet olvastam. Egy könyvben!
Olyan életfilozófia és bölcsességek leledzenek ezeken a lapokon, hogy már ezért is mindenképp ajánlom az olvasásra. A végén még csattanó is van…Kár, hogy nincs folytatása!!
Több kedvenc szerzőm is mintha írt volna a kötetbe. Pedig nem. Ezt az egészet egyetlen egy ragyogóan brilliáns elme találta ki!!! Pótolhatatlan!!

8 hozzászólás
pwz I>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

1986. Emlékszem, hogy suli (középisk.) után rendszeresen a „főutcai könyvesboltba” vezetett néhányunknak az útja. Mindig lecsekkoltuk, hogy jött-e valami új a kedvenc sorozatainkból. Ezek egyike volt ugye a Kozmosz Fantasztikus Könyvek. Abban az évben végre megjelent magyarul az Alapítvány pereme, úgyhogy az ment is a kosárba. A többivel – így a számomra addig ismeretlen sárgás borítójú Ph. K. Dick névvel ellátott Halál útvesztője-vel – csak méregettük egymást. Ez a méregetés nagyon sokáig, még évtizedekig tartott és csak mostanában engedtem utat az író történeteinek. Ha akkor megveszem és elolvasom, azóta biztos sokkal több PKD-könyvem lenne, nem beszélve az elolvasott történetekről! De ez van, most kell bepótolnom mindent. Azóta persze, már sok hasonló történetvezetésű, mások által is említett könyvet olvastam ebben a témában. Láttam a Kocka-t is, de a „vallásfeszegetők” közül kevés olyat találni, mint Dick, az biztos.
Van, aki a kábítószeres élményeiben szellemileg és szó szerint – fizikailag is – felmorzsolóDick. ;) Ő viszont úgy tűnik, megírta a „másik oldalon tett látogatások” történeteit. Jó sokat és sokféleképpen. Ma ő az etalon, ezekből a művekből készülnek az át- és feldolgozások. Több helyen azt írják, valószínűleg skizofrén volt. Lehet, de e nélkül a mentális állapot nélkül valószínűleg ma nem úgy tekintenénk rá, mint a sci-fi egyik legnagyobb írójára… Bár, nagy ár ezért a rövid élet…

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1986
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632116984 · Fordította: Veres Mihály
Noro P>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

Meglepő, hogy Dicktől ezt a könyvet adták ki elsőként, még a 80-as években. Mert ez a regény, akárhogyan is nézem, vallásról, istenről, isteni beavatkozásról szól. Nem az a kimondott „szocialistán korrekt” történet. (Persze PKD-től ugyan mi az? :) A történet hőseit felsőbb hatalmak manipulálják – halandók és halhatatlanok (vagy valamik, amiket annak tartanak) egyaránt. És ha elég alacsonyan vagyunk a ranglétrán, akkor talán nincs is nagy különbség a kettő között.
Nem is gondoltam volna, de a szerző meglepően jól alkalmazza a klasszikus krimi trükktárát, bár a regény terjedelméhez képest szerintem kissé sok szereplőt mozgat. A lezárással pedig sikerült még búcsúzóul átvernie – hiszen egy jól ismert SF klisén csavart egy igazán „dickeset”.

1 hozzászólás
Zsola>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

Talán az eddigi legkönnyebben emészthető Dick könyv, amit olvastam. Ezért is lehet az, hogy eddig ez tetszett a legjobban. Persze most sem egy faék egyszerűségű történetet kaptam, mert hát Dick az Dick. Az is igaz, hogy ha most olvastam volna először Philip K. Dick könyvet akkor rendesen kapkodtam volna a fejemet, hogy most akkor mi van? De hát az ember, ha olvassa a műveit azért hozzá edződick. A történetről nagyon nehéz spoiler mentesen írni. Én is csak annyit írnék, hogy aki szereti a sci-fi-t, a krimit, a rejtélyeket, a különös bolygókat, a sárkányokat, és akit foglalkoztat, Isten létének a kérdése az olvassa el ezt a könyvet.

17 hozzászólás
abcug I>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

Valamikor olvastam már a régi, Galaktika-kiadást, és valamire emlékeztem is. Legfőképp arra, hogy nagyon jó volt. Most valahogy semmi nem ugrott be, ahogy haladtam előre – majd csak egész a végén. Hogy a fenébe tudott másodszor is ennyire meglepni? Azután persze rájöttem…. Remek könyv!

Timcsibaba77>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

Az elején rendesen zavarba jöttem, mert körülbelül a könyv ötödét nem értettem. Aztán becsuktam, elolvastam az ajánlót, megnéztem a szerzőt, és újra kezdtem. Igen, ez s sci-fi, méghozzá egy „halott író” tollából. Valahogy más szájízzel, de sikerült belerázódnom, elkapnom a hangulatot.
A történet címén is gondolkodtam, majd megértettem, hogy ez egy abnormális jövőmű, ahol pár ember elkeveredik majd a történet útvesztőjében. Annyira előrevetített pár dolgot Philip K. Dick, amin mostani „modern” utókor fejjel elgondolkodtam, hogy ó jé, tényleg, AKÁR…megtörténhet, csak idő kérdése, hogy hová sodródik majd világunk. Egyre jobban haladunk bele a „robokalipszisba”. Mindegy, akárhogy is, eltöprengtem a sorokon, itt-ott lesokkolt a story, és amit imádtam, a megfoghatatlan, örök nagy kérdést vetette fel, végig, magát Isten létezését, és, ha van, hány manifesztációban lehet, vagy, csak kínunkban, mi emberek paranoiás hallucinációként éltünk meg egy nem létező megfoghatatlant. Akárhogy is, zseniális mű akadt megint csak a kísérletező kezeim közé. Imádtam, azt hiszem, a sci-fi távol áll még mindig az érdeklődési köreimtől, de kíváncsi lennék még más műveire is az író tollából.
Döbbenetes, lehengerlő, örök zöld irodalom.

ppayter>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

"[…] Nem lennék meglepve, ha hamarosan új sportág születne alkoholgőzös irodalmi estéken, melynek lényege: ki bírja tovább pislogás nélkül/ép elmével nézni A halál útvesztője címlapját.

[…] Ennek a könyvnek már az előszava is így indul:

„A regényben szereplő teológia nem vett alapul egyetlen ismert vallást sem. Abból a kísérletből ered, amellyel William Sarill és jómagam a vallásos gondolkodás absztrakt logikai rendszerét próbáltuk kifejleszteni abból a véletlenszerű posztulátumból, hogy Isten létezik. […]
Maggie Walsh halál utáni tapasztalatai egy saját LSD-élményemen alapulnak. Az utolsó részletig.”

[…] tíz kicsi néger pszichedelikus-metafizikai köntösben, thriller (vallás-) filozófiai eszmefuttatásokkal, bizarr környezet, fura karakterek, beszélő nevek, erőteljes szubjektivitás és néhány akkora csavar, hogy a gyanútlan olvasó agya valahonnan a Betelgeuse-4 uborkaföldjei mellől pattan vissza."


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2014/05/philip-k-dick-hal…

6 hozzászólás
Hoacin>!
Philip K. Dick: A halál útvesztője

Nyomasztó, kopár bolygó, üdv, ez itt a Delmak-O! Annyi biztos, hogy van rajta egy rejtélyes Épület, amiről nem tudjuk, micsoda. De néha változtatgatja a helyét. Kicsinyített másai békés, életveszélyes háziállatokká szelídíthetők. Honnan jöttek? Talán a sárkánytól. Mert itt az is van ám! Csak épp logika nincs. Se szimpatikus szereplők. A furcsa, őrület határán lavírozó hangulatot megkoronázza, hogy senkinek nincs lövése se, mi a teendőjük itt. Netán egy haláli kísérlet részesei…? Valaki tanulmányozni óhajtja a Tíz kicsi négert futurisztikus környezetben? A lepukkant sci-fi világra stílusos masnit köthetünk az elmaradhatatlan lyukkártya szalagokkal. Megtűzdelve némi vallási elmélkedéssel. Igen, a Walhalla felépült, valóban. Az volt ráírva, hogy borozó, de nem az.
Némely szereplő úgy véli, tán sejti, mi van az egész hátterében… az én olvasásom hátterében biztosan a borító hipnotikusan rám meredő figurája áll, nem mertem letenni a könyvet, mert a végén még én is a Delmak-O-n találom magam. Pedig rendesen nyomasztott a történet, és meglehetősen diszkomfortos volt olvasni … de a többszörös csavar a végén, meg az író stílusa valamennyire kárpótolt. Kíváncsibb lettem a könyveire, mint eddig voltam. :)

Mi jött még kívülről a telepre?tudakolta Morley.
Műlegyek példáulfelelte Belsnor.
Fényképeznek?kérdezte Morley.
Nem, azok a műméhek. A műlegyek csak röpködnek és énekelnek.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Eleve halálraítéltek vagyunk. Ez az élet lényege.

Lunemorte P>!

Az elmebeteg tud tanulni, csak egyre nem képes: kollektív cselekvésre… legfeljebb úgy, mint a csorda, de ez nem együttes cselekvés; csak tömeges elmebaj.

Kapcsolódó szócikkek: elmebeteg
Lunemorte P>!

Belesüppedt saját lényébe, tudata magányába, és ez jó érzés volt.

Lunemorte P>!

Végtére is a Föld ma egy nagy tébolyda.

Kapcsolódó szócikkek: Föld
Lunemorte P>!

Paraziták vagyunk, semmi több, legelészünk a galaxisban.

Kapcsolódó szócikkek: galaxis
Lunemorte P>!

Az értelem azonban nem hangulat, hanem tisztánlátás. Az intelligencia legalapvetőbb formája, a kegyelem bizonyos mennyiségével párosulva. De mindenek fölött az abszolút tudás birtoklásának különös képessége.

Sha>!

[…] találkoztunk nem emberi értelmes fajokkal, és ezek közül egyesek, amelyeket „istennek” nevezünk és „istenvilágokon” laknak, annyival fejlettebbek nálunk, hogy olyan szerepre kényszerítenek minket, mint mi, mondjuk a kutyát vagy a macskát. A kutya és a macska szemében az ember istennek látszik, mert „isteni” dolgokat képes csinálni. De a kvázi-biológiai hiperértelmes életformák az Isten-világokon ugyanúgy a természetes evolúció termékei, mint mi. Idővel mi is olyanná fejlődhetünk… még tovább is. Nem azt mondom ezzel, hogy fejlődünk is, csak azt, hogy lehetséges.

91. oldal

Lunemorte P>!

Látta, amint két csillag egymásba olvad, és novaként fellángol. Azután látta, hogy kezd kihunyni, a dühösen izzó gömbből homályos vastömeggé lesz, és lassan belehűl a sötétségbe. Vele együtt több csillag is halványulni kezdett. Látta az entrópia erejét, a Megsemmisítő munkáját; tompavörös parázzsá zsugorítja: a csillagokat, majd a sárba, a csöndbe rántja őket. A világ fölött a hőenergia szemfödele függött, e furcsa és kicsiny világ fölött, amelyet nem szeretett. Felismerte, hogy haldoklik. Az univerzum haldoklik.

Kapcsolódó szócikkek: entrópia

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Vonnegut: Börleszk
Michael Crichton: Kongó
H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
Robert Merle: Állati elmék
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén
H. G. Wells: Világok harca
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
James BeauSeigneur: Az Úr képében
Michael Walden: A végtelen város