jó egye fene adok rá három csillagot, mert voltak benne jó ötletek
DE
először is, az a fajta jövő amit Farmer felvázol lehet 1960-ban valóságosnak tűnt, de mára ez egész más irányba ment, a lelketlen multik inkább a Neurománc felé tendálják a jövőnket (most még), de a lényeg, ez a világ amit bemutat számomra nem félelmetes, inkább nevetséges, mert a középkorban volt ekkora befolyása a vallásnak, le egészen az egyénig, persze lehet nem véletlen, hogy Izrael az egyik ország aki fennmaradt, de Izland, én kérek elnézést, ott is ilyen ügybuzgóak vallás területén?
a hős miért visel héber jelzést a zubbonyán, ha Izrael az ellenség? stb.
vagy tíz éve vettem meg, lehet kicsit később, és most olvastam el, azt hittem majd kapok egy intenzív szeretkezéseket leíró regényt, mert mindenütt azt harsogják tabukat döntöget az írója, 1960-ban azért szerintem ez így kevés, ma meg már főleg, pedig egy ilyen prűd társadalomban ahogy ez fel lett vezetve, azt hiszem elvárható lett volna, a helyzet adta volna magát
erre mi történik, 70 oldalig az unalmas, és nehézkes leírások, amikben szűnni nem akarva taglalja az író mennyire korlátozott ez a világ, és mégis úgy, hogy inkább zavaros lesz, semmint kapnánk egy képet, miért is alakult ez így ki, és amikor megkapjuk, 100-120 oldal akkor meg már mást szeretnék kapni (mondjuk egy jó kis kefélés leírását)
a másik ami zavart, a vége hossza nincs idegen szavak, mi a fenének? a shib amit szinte bármire bármilyen kontextusban alkalmaznak, az olvasó meg találja ki éppen mit jelent, Hajja Attilának vagy elismerés jár, hogy ezt képes volt lefordítani magyarra egyáltalán, vagy pedig egy későbbi új fordítás majd bebizonyítja, hogy helyenként nagyon nehézkesen fordított és ezért olyan döcögős a történet (én mondjuk kapásból Farmer hibájának veszem ezt)
a történet maga abban a pillanatban kitalálható ahogy megjelenik a titokzatos nő, ebben sokat segít az $@!% borító, köszönet érte Szendrei Tibornak. Ez a könyv az ahová valami totál oda nem illőt kellett volna alkalmazni amiben amúgy a Kozmosz élen járt, de aki olvasott sok sci-fit vagy elmúlt 12 az szerintem ugyanúgy kitalálta volna ezt a nagy csattanót
ennél sokkal érdekesebb amiről Farmer alig tesz említést, mintegy mellékesen az emberek egy Operation Genocide-on dolgoznak, mert hát mi se lenne természetesebb minthogy nem egy lakatlan bolygón akarnak telepedni, hanem egy már eleve lakotton (bár nem is értem miért, tekintve a Föld jelenlegi lakosságát) a wogok ezt egész ügyesen oldják meg, elég durva belegondolni, hogy az emberiség csak ezt az utat tartaná járhatónak
az is kérdéseket vetett fel bennem, hogy a főhős elméletileg elégedetlen az életével, erre mikor megtalálja a nőt, kiderül – ami addig egyáltalán nem volt tiszta – hogy ez is egy ugyanolyan korlátolt barom mint akárki más (étkezősapka esete, ez mekkora egy hülyeség)
én inkább arra helyeztem volna ezt a regényt, ahogy a gátlásai feloldónak (bocsánat 150 oldal, még csak nem is regény, újságokban közölték folytatásokban), sőt engem sokkal jobban érdekelt volna hogy alakul Maryvel a párkapcsolata, mert ott aztán lehetett volna, tabukat döntögetni, meg éles helyzeteket kialakítani, meg rávezetni a nőt, mi is a jó, mi felett hunyjon szemet, és a gaptokat meg lesajnálni, de hát miért is…
és ezért Hugo díjat kapott, akkor nem is értem mit hőzöngenek idehaza a Zsoldos díj miatt…
shib?