Druida ​hagyományok 5 csillagozás

Philip Carr-Gomm: Druida hagyományok

Sokan a stonehenge-ihez hasonló kőkörökben, ligetekben látható, fehér lepelbe öltözött papokként képzelik el a druidákat. A valóságban azonban a druidizmus hatékony önismereti módszer. Gyökerei a kelták indoeurópai őseinél és a helyi megalit kultúrákban találhatók. Mindkét kultúra lenyűgöző matematikai, csillagászati, mérnöki és filozófiai tudással rendelkezett, amelyet egyesítettek, majd létrejött a klasszikus szövegekben is megörökített bárdok, látnokok és druidák rendje. E három fokozat magában foglalja a művészet, a természet és a filozófia birodalmát, a cél egyesíteni ezeket, s teljes emberré válni. A bárd, a látnok és a druida valójában egyazon ember: költő és sámán, gyógyító és filozófus, egyszerre szellemi és evilági lény.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Régi korok üzenete Édesvíz

>!
Édesvíz, Budapest, 2000
204 oldal · ISBN: 9635284462 · Fordította: Ambrose Montanus

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Népszerű idézetek

Cneajna P>!

A kelta társadalomban a nők a férfiakkal azonos jogokat élveztek: szabadon választhattak férjet, elválhattak, örökölhettek, rendelkezhettek tulajdonnal, részt vehettek a csatákban és akár törzsfőnök is válhatott belőlük, ahogy arról Boadicea történetéből is értesülhetünk.

14. oldal

1 hozzászólás
Cneajna P>!

A legsúlyosabb ítéletet viszont a száműzetés jelentette: a gyilkosokat vagy a vérfertőzőket például nádtutajon, mindössze egyetlen késsel felfegyverezve taszították ki a tengerre. Ha élve visszatértek, jogot nyertek korábbi életük folytatására: túlélték az elemek haragját, a kitaszítottság viharát és szembenéztek a halállal, ezáltal megtisztultnak tekintették őket.

105. oldal

Cneajna P>!

Bizonyítékok igazolják, hogy egyes druidák királyokként uralkodtak. Az i. sz. I. században az Ailill Aulomon nevű druida például Munster királya volt, és arról is szólnak írások, hogy Thule szigetét három druida király kormányozta. A Thule elnevezés rendszerint Izlandra vonatkozott, és ez magában hordozza azt a lehetőséget, hogy a vikingek megjelenése előtt Izland druidák által kormányozott királyság volt. A sziget hivatalos történelme megállapítja, hogy az i. sz. 847-ben a szigetre érkező első norvég telepesek találtak és el is üldöztek néhány ír remetét, akik a Feröer-szigeteken keresztül kerültek Izlandra. Az izlandiak közelmúltban elvégzett vércsoportvizsgálata azt mutatta ki, hogy ebben a tekintetben közelebb állnak az írekhez, mint a skandinávokhoz. A felfedezés fényében pedig egyetérthetünk azokkal a történészekkel, akik szerint e szigetet valójában már jóval a vikingek előtt a kelták gyarmatosították. A fenti emléletet az is alátámasztja, hogy az északi pogány kozmológiáról információval szolgáló egyetlen fennmaradt kérirat, az Edda, nem Skandináviában, hanem Izlandon született. Az Edda roppantul hasonlít a kor ír kézirataihoz, így tehát csábító a feltételezés, hogy a vikingek kozmológiáját ír druidák, illetve leszármazottaik formálták.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: druida · Izland

Hasonló könyvek címkék alapján

Hollódoktor: Szelídítetlen boszorkányság
Kálmány Lajos: Boldogasszony
Bálint Gábor: A mandsuk szertartásos könyv
Yliaster Daleth – Rhiannon Gwyddbwyll: A tündérek hagyatéka
Caitlín Matthews: Kelta hagyományok
Terry Deary: A kegyetlen kelták
Daniel Gimeno (szerk.): Kelták és vikingek
Lawrence Anthony – Graham Spence: Elefántsuttogó
David Attenborough: Az élő bolygó
Tittel Kinga: Mesélő Budapest