A ​Jeges 82 csillagozás

A maffia bérgyilkosának vallomásai
Philip Carlo: A Jeges

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​maffia mészárosa. Elkötelezett családfő és apa. Harminc éven át kettős életet élt… Az Egyesült Államok történetének leghírhedtebb bérgyilkosa lett belőle. Ez a Jeges igaz története. – Sammy a Bika Gravano társául szegődött Paul Castellano meggyilkolásában. John Gotti őt fogadta fel, hogy kínozza és ölje meg a szomszédját. Richard a Jeges Kuklinski, hét keleti parti maffiacsalád kedvence hidegvérrel tette a dolgát. Saját becslése szerint kétszáznál is több embert ölt meg, és rendkívül büszke rá, hogy a lehető legváltozatosabb módszereket alkalmazta. „Carlo voltaképpen egy családszerető férfi történetét meséli el, aki harminc éven át hivatásos gyilkosként működött, miközben húst sütögetett a szomszédainak egy New Jersey-i kertvárosban.” – (New York Post) Kuklinski számtalan gyilkosságának hátterében azonban ott állt egy hagyományos értékeket képviselő, szerető katolikus család. A háromgyerekes családapa mindig szeretettel bánt a kicsikkel. Nyáron zsúrokat rendezett nekik,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
562 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632456973 · Fordította: Kamper Gergely

Kedvencelte 17

Most olvassa 6

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Sok maffiával foglalkozó könyvet olvastam már eddig, de egyről sem tudom elmondani, hogy ilyen mélyen érintett volna. Ennek a kötetnek a legnagyobb erőssége, az a hihetetlen őszinteség, mely végig követi az egész történetet.

Richárd gyermekkora már meghatározó volt személyisége eltorzulásában, hiszen a családon belüli erőszak a mindennapjai része volt. Bántalmazó apja viselkedése egy nagyon meghatározó mintaként szolgált, bár szerencsére csak részlegesen követte példáját.

A kettős életet élő férfi egyik oldalon egy családfő és gyermekeit szerető apaként helytálló, a másik oldalon viszont egy hidegvérű gyilkos, aki válogatott módszerekkel intézte megbízói kérését.

A legmegdöbbentőbb az volt a számomra, hogy mennyire képes egyensúlyt tartani a két élete között és egyik oldalon sem érződött a másik „szerepe”. Bámulatos manipulátorként siklott át a hatóságok ujjain többször is és rendkívül komolyan vette feladatát.

Szakmai oldalról is olvasnék egy komolyabb elemzést az ilyen típusú emberekről és bár nem szívesen írom le, de akár személyesen is beszélnék velük. Mindig is érdekelt az indok és okozat, hogy ki miért érzi szükségét vagy miért látja gyönyörűnek mások szenvedését.

Nem tudom miért nincs nagyobb figyelemmel kísérve ez a kötet, hiszen nagyon minőségi és valljuk be igen komoly tartalmilag.

Nagyon örülök, hogy olvashattam, egy élmény volt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
562 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632456973 · Fordította: Kamper Gergely
3 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Lehengerelt teljesen, kicsit talán úgy érzem magam a könyv végére érve, hogy átment rajtam egy úthenger. Durva volt olvasni egy őszinte érzéketlen ember vallomásait. Csodálom, hogy valaki ennyire nyílt, és őszinte tudott lenni könyörtelen tetteit mintegy büszkélkedve kiteregetve.spoiler Mélyebben érdekes lenne belemenni szakszerű szemmel kísérve egy ilyen „ember” bár lehet, inkább lemaradt példánya az evolúciós fejlődés útvesztőjében az ilyen szívtelen bűnöző. Nem egyszerű, és meglehetősen rázós könyv. A neve találó, mert tényleg jeges, szívtelen.
És akkor itt jön a fordulat, hiszen volt családja ennek a Richardnak, akiket szeretett, óvott és féltett. Soha nem csalta meg feleségét Barbarát, el nem tudta képzelni más nővel akár csak egy éjszaka erejéig sem az életet.
Nehezen is haladt a könyv a kezem alatt, mert sokszor kitértem a hitemből, és azon gondolkodtam, hogy létezhet ennyire kettős deviáns ember, aki még jóformán hülyét is csinál magából azzal, hogy kitereget mindent, amit tett…Kíváncsi lennék, bár félek, nem bírnám megnézni ezzel a témával kapcsolatosan az HBO sorozatot, mi a Jeges életútját hivatott feldolgozni.
Érdekes tényfeltáró irodalom volt, de azt mondom, csak az olvassa, akinek kötélből vannak az idegei, és igazán könyvmoly.

Th3DarkKn1ght>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Raktárvásárkor figyeltem fel a borítóra, majd miután elolvastam a fülszöveget, tudtam, hogy ez kell nekem! Bérgyilkos, Maffia, Igaz Történet, én oda vagyok az ilyesmiért! Valahogy eddig nem hallottam Richard Kuklinski-ről, pedig a New York-i szervezetbűnözés egyik legfoglalkoztatottabb bérgyilkosa volt. A könyv alapos részletességgel mutatja be Richard egész életét. A gyerekkorától kezdve a bántalmazó apjával, az első gyilkosságával, hogyan válik ”nehéz fiúvá”, majd hogy lesz hivatásos gyilkos. Érdekes, hogy nem csak bérgyilkosnak, de sorozatgyilkosnak is tekinthető, mivel nem mindig ölt pénzért. Emellett rablást, betörést, pénzmosást és még rengeteg minden mást elkövetett a bűn fogalmán belül. Amin meglepődtem, hogy másolt Disney filmekkel is foglalkozott! A „munkája” mellett családapa is volt, feleségét és gyerekeit rendkívül szerette, még ha durva hangulatváltozásai a frászt is hozta rájuk. Lehengerlő egy ilyen kegyetlen és profi gyilkosnak ezt a kettős életpályáját olvasni. Maga a könyv iszonyatosan hangulatos és az izgalmak miatt rendkívül gyorsan lehet haladni vele. Néha, azért meg kell állni emészteni a dolgokat, mert nem véletlenül írták a könyv hátoldalára, hogy Kizárólag felnőtteknek ajánljuk! Elég ha csak annyit mondok, hogyha egy megbízó arra kérte Richardot, hogy szenvedjen az áldozat, Ő ezt halálosan komolyan vette. Számomra a legmeglepőbb gyilkolási módszere, egy bizonyos spray volt. Ott aztán néztem egy nagyot! Nem a kegyetlensége döbbentett meg, hanem a hatékonysága! Meg persze az is, hogy ilyenről még csak nem is hallottam! Az egész könyv lebilincselő, de két rész kiemelkedő volt számomra. Az első, amikor Richard összefut egy másik bérgyilkossal. Ami nagyon durva, hogy egymás gesztusaiból, mozgásából, lényegében kisugárzásból jönnek rá, hogy a másik is szakmabeli! :O A második az a rész, ami a Jeges elfogását mutatja be. Ahogy szinte a semmiből kezdenek nyomozni utána és hosszú idő elteltével egy beépített ember segítségével akarják tőrbe csalni. Olyan érzésem volt, mintha ez egy könyv lenne a könyvben! Volt egy kis Donnie Brasco hangulata! Annyira megfogott a könyv, hogy nem is nagyon tudom miért, de a végén megsajnáltam Richardot.

Megdöbbentő olvasmány. Ebben a témában jobbat nem találsz!

betweenhorrortales>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Megdöbbentő és meghökkentő olvasmány, amitől padlót fogtam. Bár magam se tudom, hogy jó vagy rossz értelemben, annyira vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban.

Egyrészt tetszett, mert brutális igazsággal vannak leírva a dolgok, néhol már gyomorforgató az adott szöveg. Másrészt nem tetszett, mert nem volt jó érzés ilyen emberről olvasni.

Végig nyomasztó, azt hiszem még félelmetes is, de leginkább az volt ilyen benne, hogy milyen könnyen siklunk el az igazság felett csak, hogy ne kelljen megmozdítani a kisújjunkat se.

Őszintén szólva, nehezen tudok a könyvről véleményt alkotni, mert szerintem lehetetlenség. A szerző munkája dicséretes, a könyvnek a tartalma pedig kiborító.

Nixii P>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Jó pár hónapja már, hogy utoljára könyvet vettem a kezembe, sem időm, sem energiám nem maradt az olvasásra a felújítás alatt, így nem is törtem magam. Tegnap mégis valamilyen megmagyarázhatatlan okból előkutattam ezt a könyvet és bele-bele olvastam, majd az első oldalra lapoztam, leültem és nekiálltam.

Miután a végére értem a könyvnek, ezer dolog kavargott a fejemben. De egy szó újra és újra visszatért: sokkoló. Lassan haladtam a könyvvel, volt mikor elszörnyedve letettem, miszerint én ezt nem fejezem be, volt mikor a fejem fogtam és azt mondogattam ilyen nincs. Nem, nem vagyok puhány, bírja a gyomrom az ehhez hasonló történeteket, félreértés ne essék… Nagyon szeretem a maffia-történeteket, beteges kíváncsisággal nézek meg minden dokumentumfilmet és olvasok el mindenféle gaztettet erről a témáról, ezekről az emberekről, gyilkosokról. De ez brutális volt.

A Jeges nyers őszinteséggel mesél élete minden egyes szegmenséről, ami odáig vezette ezt a beteg embert, hogy olyan dolgokat tett, amiket. Elmondhatatlan kettőség érzése kering bennem. Richard maga a megtestesült gonosz volt, aki embereket kínzott, ölt meg, ugyanakkor több gyermek életét is megmentette, a maga beteg módján igazságot szolgáltatott, mikor erőszaktevőket és gyermekekkel fajtalankodókat küldött át a másvilágba. Viszont egyáltalán nem tetszett, amiért folyamatosan bántalmazta a feleségét, megkeserítette az egész családja életét. Állatokat kínzott meg, az emberekkel szembeni brutalitásáról nem is beszélve.
Ez a könyv számomra megdöbbentő élményt nyújtott, örültem, hogy a kezembe foghattam, mert megmutatta, hogy mennyit számít, hogy egy ember milyen családban nevelkedik, milyen értékeket hoz otthonról, milyen emberré válik majd.
Richard rengeteg bűnt követett el, olyan sok mindenben volt benne a keze, hogy néha gondoltam arra, hogy olvasás közben jegyzetelnem kellene, mit csinált. Pár oldal betelt volna. A történetben számomra az is teljesen letaglózó volt, hogy a nyomozók összesen néhány gyilkossággal tudták csak összekapcsolni. Elkövetett bűneinek maximum a tizedét tudták rábizonyítani, számukra is akkor lett igazán világos a többi bűncselekmény, mikor a vele készült interjúban elmondott mindent, egészen gyerekkorától kezdve. Hihetetlen belegondolni, hogy még milyen sokáig szabadon ügyködhetett volna, ha nem jön egy rátermett nyomozó, aki a fejébe veszi, hogy felgöngyölíti a megoldatlan ügyeket. Pat Kane emiatt rengeteg utálatot és megvetést kapott, sok munkatársa nem hitt neki/benne, még a felettesei sem. Elszomorító.

Ennek a könyvnek minden egyes sora halált, fájdalmat, igazságtalanságot taglalt, megrendítő élmény volt. Biztos vagyok benne, hogy az olvasott mondatok sokáig velem lesznek, sokáig rágódom majd rajtuk, mire sikerül teljesen feldogoznom.

katherine76>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Volt szerencsém szerkeszteni a szöveget, nagyon szerettem. Érdemes megnézni a három HBO dokumentumfilmet is.

1 hozzászólás
szbcsilla17>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Az utolsó egy harmada miatt tudom azt mondani hogy megérte elolvasni. Amikor elkezdett szorulni a hurok Richard nyaka körül akkor éreztem azt hogy beindulnak az események. Addig csak szerintem állt a történet vagy csak csigalassúsággal haladt előre. Ezen túl azért kell ide egy jó kis gyomor is. Én bírtam bár voltak azért olyan részek ahol elborzadtam. A halála körülményére azért kíváncsi lennék hogy tényleg igaz-e a feltételezés. A legvégére pedig azt mondom hogy nem undorodva tettem el a könyvet ha nem a jó oldalának cselekményei maradtak meg.

Almost_Zed>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Elképesztő életpályája egy hidegvérű, érzelemmentes gyilkológépnek. A családját szerető emberként is megnyilvánult, de egyik pillanatról a másikra tudott otthon is átváltozni dühöngő vadállattá. Kuklinski rendkívül agyafúrtan tudta eltenni láb alól áldozatait, évtizedeken keresztül sikerült a rendőrség látókörén kívül maradnia. Mivel lengyel származású volt, nem válhatott a maffián belül családtaggá, „külsősként” dolgozott, ez is egyfajta védettséget jelentett. Ölt fizetségért, ölt passzióból és ölt ha keresztbe tettek neki. Egyedül a nők és a gyerekek voltak tabuk e tekintetben. Tökélyre fejlesztette a gyilkolást, szeretett kísérletezni a módszerekkel. A gyermekkorból eredeztethető személyiségzavara, a maffiakapcsolatai, a családi élete és a gyilkolási módszerei, a lebukáshoz vezető út tették érdekfeszítővé a könyvet, és hogy mindezek betetőzéseként nagy nyilvánosságot kapva a médiában is ismert lett. A piti gyilkosságoktól a nagy leszámolásokig szinte minden egyes eset részletesen rekonstruálva van a könyvben. Izgalmas és döbbenetes dokumentáció.

withwhywithi>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Richard Kuklinski a világ egyik legproduktívabb gyilkosa, bérgyilkosa volt. Philip Carlo írásában pedig szinte testközelből találkozhatunk a legundorítóbb részletekkel, ezért csak az vegye kezébe a könyvet, aki azt hiszi, bírni fogja. Megsúgom: valószínűleg a legkeményebb gyomrú olvasót is ki fogja készíteni. Írástechnikailag voltak vele problémáim, azonban sokkal érzékletesebb a dokumentumfilmeknél és reprezentatívan mutatja be, hogyan válik valaki pszichopatává.
Bővebben: https://konyvosveny.blogspot.com/2024/02/philip-carlo-j…

1 hozzászólás
eva_ecsedi>!
Philip Carlo: A Jeges

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Megdöbbentően hátborzongató, hogy hogyan élhetett szabadon egy ilyen ember évtizedekig.


Népszerű idézetek

hajnalikod>!

Nem ölök nőket és gyerekeket. Aki képes ilyesmire, az nem érdemli meg, hogy éljen, magyarázta Richard.

90. oldal

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

hajnalikod>!

Esküszöm, elég volt, hogy valaki ferde szemmel nézzen rám, én megöltem, mondta.

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Molu P>!

A pszichózis biztos tünete az empátia hiánya.

167. oldal

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

hajnalikod>!

Richard azért kezdtett el lopni, hogy legyen mit ennie. Minden vallásossága ellenére Anna Kuklinski nem volt jó anya. Mintha el sem jutott volna a tudatáig, hogy a gyerekeinek enniük kell, méghozzá rendszeresen.

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai

Molu P>!

Richard gyilkosságfőggő lett. Miután végzett valakivel, nyugalmat érzett, beteljesedést – békében volt önmagával és a világgal. Úgy érezte magát mint a kábítószerfüggő, akinek szüksége van az adagjára, hogy csillapítsa a függőség okozta fájdalmat. Richard számára az emberölés volt a tiszta heroin – ennél magasabbra semmi sem repíthette.

91. oldal

Philip Carlo: A Jeges A maffia bérgyilkosának vallomásai


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy
Charles Brandt: „Hallom, szobafestő vagy!”
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése
Steve Murphy – Javier F. Pena: Vadászat Pablo Escobarra
Ma-Ling Lee: A legfiatalabb madám
Jeffrey Archer: A dicsőség ösvényein
Németh Gábor – Szilasi László: Kész regény
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője