Élet ​a halál után 2 csillagozás

A túlvilág rövid története
Philip C. Almond: Élet a halál után

Az élet vége – ki ne foglalkozott volna már ezzel a kérdéssel, ki ne gondolt volna arra, mikor jön el és mi lehet utána. Egy biztos: a halál gondolata évezredek óta összekapcsolódik egy meghatározó fogalommal – a reménnyel. Talán nem is arról van szó, hogy önnön mulandóságunk riasztó és felfoghatatlan, inkább azoké, akiket szeretünk. Ez a könyv azokat a gyakran makacs, néha kiemelkedően kreatív eszméket mutatja be, amelyek a test feltámadásának és a lélek halhatatlanságának kettősségével foglalkoznak. Figyelemre méltó és izgalmas utazás a vallástörténet, a filozófia és a történelem, irodalom világába.

>!
Corvina, Budapest, 2018
296 oldal · ISBN: 9789631365221 · Fordította: Barabás András

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Arcturus
Philip C. Almond: Élet a halál után

Philip C. Almond: Élet a halál után A túlvilág rövid története

Mindenki hallott gyerekkorában történeteket, mindenkinek elmondták a szülei, nagyszülei, hogy szerintük mi lesz. Mennyország, angyalka, felhő, örök boldogság, örök élet, és a többi. Én a magam részéről úgy gondolom, hogy nem lesz semmi. Mármint dehogynem, attól, hogy én meghalok, az élet megy tovább. De velem már nem lesz semmi. Abban a pillanatban, amikor az agyam nem ad többé parancsot a szívemnek arra, hogy áramoltassa a vérem, a tüdőmnek arra, hogy friss oxigénnel töltse fel a sejtjeimet, az emésztőrendszeremnek arra, hogy megeméssze és kiválassza a táplálékot, vagy éppen parancsot ad ugyan, de a szervek már nem képesek ezeket teljesíteni mert betegek, mert idősek, mert megsérültek – abban a pillanatban, amikor az agyam működése leáll, én eltűnök. A testem megmarad, majd elporlad. Ha az történik vele, amit szeretnék, akkor elhamvasszák és a szabadban – vízbe, szélbe – szétszórják, semmiképp nem szeretném, hogy temetőbe kerüljenek a maradványaim, és egy urnába bezárva sem szeretném végezni. De igazából teljesen mindegy lesz. Nekem akkor már teljesen mindegy lesz, mi történik a testemmel. Ez csupán most fontos számomra – most, amikor még élek, amikor még tudatomnál vagyok.

Ha valaki arra kíváncsi, hogy az ókori görög és zsidó hagyományokat és gondolatokat átvevő és összekeverő „keresztényi” hozzáállás mi a túlvilághoz, annak minden aspektusához, ennél jobb könyvet keresve sem talál. Sajnos én elsősorban nem erre voltam kíváncsi, de nem bántam meg, hogy kézbe vettem a könyvet, mert témájában alapos és kimerítő, a szerző, aki a vallástudományok professzora, alaposan merített tudásának tárházából.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/11/08/elet_a_halal_utan_441


Hasonló könyvek címkék alapján

Bernhard Lang: Menny és pokol
Angelo Brelich: A halálszemlélet formái a Római Birodalom sírfeliratain
Georges Bataille: Az erotika
Hajdu Ráfis Gábor: Hit és gyógyulás
Paul Schrader: A transzcendentális stílus a filmben
Jacques Derrida: Hit és tudás
Tower Vilmos: Másvilág, pokol, mennyország
Gecse Gusztáv: Van-e túlvilág?
Molnár László Miklós: A civil háború és a mormonok
Vinoth Ramachandra: Jézus botránya