Tindertojás 24 csillagozás

Pfliegel Dóra: Tindertojás

Mit ​csinálsz, ha magányosnak érzed magad és figyelemre vágysz? Megpróbálsz ismerkedni. Az érzelem- és intimitásmentes házasságban élő Márti nem csak végtelenül naiv, de bátortalan is, ezért egy online társkeresőn próbál találni valakit. Valakit, aki meghallgatja, megérti és odafigyel rá. Az elvált, jóképű, intelligens Zoltán az elsők között bukkan fel és hamar elvarázsolja Mártit. A telefonon folytatott beszélgetések egy idő után kevésnek bizonyulnak, fotókat is küldenek egymásnak. Mártiból elemi erővel tör fel a férfi hatására a hosszú éveken át elfojtott szenvedély, ezért szexuális vágyainak is teret enged. Sőt, már a válását is fontolgatja, pedig még személyesen nem is találkozott az idegennel…
A könyv olyan világba enged betekintést, ahol a legnagyobb kockázatot nem a meztelen fotók átküldése jelenti, hanem a teljes lelki kitárulkozás. „De hisz anélkül nem jöhet létre a szerelem” – válaszolja Márti az aggodalmaskodó barátnőinek.
Te meddig mennél el egy ismeretlen… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
200 oldal · ISBN: 9789632939575
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632939087

Most olvassa 2

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Málnika
Pfliegel Dóra: Tindertojás

”Te se gyárts magadnak előre problémákat! Akkor kell átmenni a hídon, ha majd odaérünk. Addig az útra figyeljünk.”

A könyvre, a Margó Fesztivál által szervezett bemutatón, Orvos-Tóth Noémi közreműködése keltette fel a figyelmem, és már a beszélgetés közben volt egy olyan érzésem, hogy bár nagyon izgalmas a téma, a megvalósítás várhatóan nem lesz hibátlan. A Tindertojás alapötlete kiváló, miközben a történet ügyesen igyekszik megragadni a kapcsolatainkra ható gyermekkori sérüléseket, a társas magányt, a társkereső oldalak sajátos párkapcsolati dinamikáját és az online terek self-teremtését. A főhős, a göndörke Márti egy tipikus karakter, aki akár több ismerősöm is lehetne; annyira vágyik a szerelemre, arra, hogy végre észrevegyék, és önmagáért szeressék, hogy az első pár jó szó után rögtön szerelembe esik, és beenged egy idegent a privát szférájába. Mindez nagyon aktuális, hiszen a gyors randizást és széles választékot ígérő, húzogatós Tinder teljesen átformálta a társkeresést. A váltott szemszögű elbeszélést viszont már nem sikerült túl jól megvalósítani, a karakterek nem kapnak sajátos stílust, ezáltal hiába van minden elbeszélő más betűtípussal szedve, nem sikerül jól elkülöníteni és megragadni őket. Annak ellenére, hogy a stílus közel sem gördülékeny, mégis gyorsan olvasható és érdekes olvasmány Pfliegel Dóra második regénye.

>!
Egyhétköznapilány P
Pfliegel Dóra: Tindertojás

Ez az a könyv, amelyet bárcsak soha a kezembe se vettem volna.

>!
ffanni
Pfliegel Dóra: Tindertojás

A regény megmutatja, hogy merni kell lépni, változtatni az életünkön, a saját boldogságunk érdekében. Nem szabad beleragadnunk egy olyan szerepbe, amit nem érzünk komfortosnak, nem érzünk magunkénak. Ahogy azt sem lehet hagyni, hogy a rózsaszín köd (túl sokáig) elvakítson. Arra is tökéletes példa ez a regény, hogy az érzelmek elmélyüléséhez nem szükségeltetik fizikai kontaktus. Épp elég, ha valaki meghallgat egy szeretetre éhező személyt, ha valaki érdeklődik felőle. Ahogy Mártinak sem a meztelen fotók átküldése jelentette a problémát: inkább a teljes, lelki kitárulkozás.

Bővebb: https://book-trail.blogspot.com/2019/09/pfliegel-dora-t…

>!
Demencze_Ilona_blogger P
Pfliegel Dóra: Tindertojás

Ez a könyv sokkal többet rejt magában, mint egy egyszerű szerelmes sztori. Páran már meglovagolták a társkeresős témát több-kevesebb sikerrel. Hogy miért éri meg mégis elolvasni a Tindertojást? A szerző nagyon valóságos emberi életutakat mutat be, gyönyörűen előkészítve ezzel a végkimenetelhez vezető utat. Felvillantja előttünk az elhanyagolt kapcsolatokban megbúvó figyeleméhséget, a bizalom rendkívüli törékenységét, a múltunk befolyásoló erejét, és a szocializációs körülmények milyenségének fontosságát.
Bővebben az Olvass hazait! blogon olvashattok a könyvről:
https://olvasshazait.blog.hu/2019/09/30/ez_aztan_a_megd…

>!
hel_99
Pfliegel Dóra: Tindertojás

Az elején nagyon-nagyon nehezen rázódtam bele, még azon is gondolkodtam, hogy feladom az olvasását. Két szemszögből ismerjük meg a cselekményt, a nő és a férfi szemszögéből, viszont nincsenek feltüntetve nevek vagy bármi, csak annyi a különbség, hogy az egyik szemszögnél enyhén dőltek és kicsit világosabbak a betűk, így sokszor nehéz volt kitalálni, hogy mi is van pontosan. A másik, számomra kicsit negatív dolog az volt, hogy nincsenek fejezet, 3 nagyobb rész van és az összefolyó szemszögekkel karöltve ez enyhén zavarossá tette a dolgokat.

Nekem fontosak a karakterek és az, hogy legyen valami olyan jellemvonásuk, ami miatt szeretem őket, de itt nem volt. A nőtől egyenesen falra tudtam volna mászni, a csávó meg csak szimplán idegesített. Legjobban a nő naívsága bosszantott fel és a hajamat téptem, hogy térjem már észhez.

A témaválasztás nagyon egyedi és ötletes, de sajnos a megvalósítás nem lett annyira kiváló szerény véleményem szerint. A technológia uralta világban az életünknek egyre nagyobb hányadát teszik ki kütyü és mindenféle elektronikus eszközök, alkalmazások és hasonlók, ezek pedig szerintem magukkal hozták a személyes, verbális kommunikáció és személyes találkozás csökkenését, ezzel együtt az elszigetelődést is. “Korunk” legnagyobb problémái az ellaposodott kapcsolatok és házasságok illetve a kommunikáció hiánya, amivel rengeteg ilyen helyzetet meg lehetne oldani. De a kommunikáció nem csak a romantikus kapcsolatokban hiányzik, hanem az élet minden területén jellemző ez a probléma. Ha valaki engem kérdez, hogy mi a number one dolog egy kapcsolatban, akkor az én válaszom minden hezitálás nélkül a kommunikáció. Vajon miért nem mentem pszichológiára?!:DD Na szóval, a fentebb leírt dolgok vezettek Márti házasságának ellaposodásához.

TELJES bejegyzés: https://bookuniversee.blogspot.com/2019/11/pfliegel-dor…

>!
Király_Áprily_Hajni
Pfliegel Dóra: Tindertojás

Nagyon vártam mert a címből és leírásból tünt. 2x akartam abbahagyni. Nekem az előzmények elnyújtottak voltak, unalmasak. A lényegről az utolsó 90 oldalon lehet olvasni. Hát annyira nem fogott meg.

>!
silona
Pfliegel Dóra: Tindertojás

Nem lett a kedvencem. Végig nagyon távol éreztem magam az egész szövegtől. A fogalmazás erőltetett, modoros, az időnként felbukkanó trágár szavak nem illenek bele ebbe a modorosságba. A múltbarévedés túl hosszúra sikerült. Az alapötlet viszont jó és nagyon aktuális.


Népszerű idézetek

>!
Málnika 

Te se gyárts magadnak előre problémákat! Akkor kell átmenni a hídon, ha majd odaérünk. Addig az útra figyeljünk.

132. oldal

2 hozzászólás
>!
Málnika 

A biztonságérzetre való vágyunkkal a saját börtönünk cölöpjeit verjük be.

42. oldal

2 hozzászólás
>!
Málnika 

(…) a legfontosabb lenyomatok a hétköznapok apró, ismétlődő rezdüléseiben lelhetőek fel.

51. oldal

>!
Málnika 

Mert végre valakiben nem az erőlködést és a manírt láttam, hanem az esetlenséget, ami végtelenül emberi, és ami a mai nőkre egyáltalán nem jellemző.

174. oldal

>!
White13

A figyelem – még ha öncélú is – nem akármi, ugyanis a létezés elismerését szolgálja. Sokaknak pedig mellőzöttségükben ez maga az életet adó elixír.

76. oldal

>!
White13

Az ember ugyanis az önigazolásáért cserébe rengeteg önhazugságot
képes magában legyártani. Sokaknál a túlélés kulcsa ez.

135. oldal

>!
White13

Ja, és még valami: bár ritkán vagyok másnapos, de olyankor kreatív leszek,
és bátor.

102. oldal

>!
White13

Az én legjobban működő döglegyem a figyelem. A nők imádnak beszélni. Főként magukról,
a lelki vívódásaikról, a vágyaikról, a szerencsétlen múltjukról.
Az első pár alkalommal így semmi dolgom nincs, mint érdeklődőnek lenni, és kérdésekkel elárasztani a chaten a nőket.

77. oldal

>!
White13

A szépről szépet alkotni csak utánzás. A rondában, az elsőre taszítóban meglátni a szépet, abban lelhetjük meg az élet valódiságát.

49. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona
Via: Webszerelem
Jókai Anna: Ne féljetek!
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
Ella Steel: Sors-Fordító
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Hazatérők
Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal
Abby Winter: Leomló falak