Trimalchio ​lakomája 7 csillagozás

Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája

Petronius Arbiter, a római nagyúr, Nero császár (54-68) főudvarmestere, a finom izlés igazi művésze – „arbiter elegantiarum”, amint korábban nevezték – hatalmas és változatos korképben örökítette meg kora társadalmának félszegségeit.
Ez a műve a Satiricon, csak töredékesen maradt ránk, de szerencsére egy nagyobb összefűggő töredék, a Trimalcho lakomája, fogalmat ad az egész mű egykori elevenségéről és tarkaságáról.
Trimalcho a megtollasodott, műveletlen kereskedő típusa – kissé a nagyzoló Néró torzképe is – vendégei a kisváros jellegzetes alakjai: beszélgetéseik, babonáik, durvaságaik, kedélyes örök emberi ízeket idéznek. A lakoma ételsora az ókori szakácsművészet káprázatos fogásait és finomságait tornyozza a mai olvasó elé, aki bizonyára visszafogott lélegzettel és mohó izgalommal szürcsöli majd az ókori írói művészetnek ezeket az ízeit és múlhatatlan zamatait.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Téka Kriterion · Írástudók · Janus Kétnyelvű könyvek Európa · Világirodalmi kiskönyvtár

>!
Európa, Budapest, 1977
132 oldal · ISBN: 9630711044 · Fordította: Révay József
>!
Kriterion, Bukarest, 1970
160 oldal · Fordította: Horváth István Károly
>!
Európa, Budapest, 1958
66 oldal · Fordította: Révay József

1 további kiadás


Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Ritti>!
Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája

Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája egy nagyon mulatságos kis történet. Azt sajnálom, hogy igen kevés maradt meg Petronius munkájából. Nem csak a mű tetszett, de a jegyzeteknél az alkotásban szereplő dolgok magyarázatára szolgáló írások némelyike is mókás volt, mint például „A félművelt Trimalchio egész előadásában összezagyválja a mítoszokat.” vagy „Trimalchio megint összehord tücsköt-bogarat.”.

Eszter_Tóth_12>!
Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája

Petroniusnak ebben az alkotásában az olvasó el tud veszni, mint azokban az életekben is, melyek a lakoma során felsorol. Betekintést nyerünk egy római kori étkezés, vagyis inkább lakoma történéseibe, eseményeibe, ételsoraiba. Vidám hangvételű műről van szó, mely nem túl hosszú, de kimerítő. :)

vajdazs>!
Petronius Arbiter: Trimalchio lakomája

Jujj de nehéz volt elolvasni! Petronius kedvenc szereplőm volt a Quo vadis-ban, gondoltam olvasok tőle. A Trimalchio lakomája egy nagyobb művének, a Satiriconnak a része, de önállóan is egész. Egy lakoma leírása, gondolom gúnyolódás a résztvevőkön, de én bizony sem nem értettem, sem nem élveztem. Ettól még Petronius Arbiter továbbra is kedvencem a Quo vadisban, mert gondolom, a megértést inkább az nehezíti, hogy a történet az első században játszódik, én meg a 21. században élek.


Népszerű idézetek

Dorqa P>!

A tálaló ugyanis a kerek tálcán felrakta az állatkör tizenkét jelét, s mindegyik fölé megfelelő és odaillő ételt tett: a kos fölé kos-borsót, a bika fölé egy kis marhahúst, az ikrek fölé heréket és veséket, a rák fölé koszsorút, az oroszlán fölé afrikai fügét, a szűz fölé kocának a méhét, a mérleg fölé mérleget, amelynek egyik serpenyőjében sajtos lepény, a másikban pedig mézeskalács volt, a skorpió fölé tengeri halacskát, a nyilas fölé nyulat, a bak fölé tengeri rákot,a vízöntő fölé libát, a halak fölé tengeri csukát.

23. oldal

2 hozzászólás
Dorqa P>!

Ti nem tudjátok, kinél lesz ma az eszem-iszom? Trimalchiónál! Ez aztán a pompás ember! Vízóra van az ebédlőjében s rajta kürtös, hogy mindig tudja, mennyi múlt el az életéből.

7. oldal

Dorqa P>!

literrae thesaurum est, et artificium nunquam moritur.

Kincs a tudomány, és a mesterség nem vész kárba sohasem.

Dorqa P>!

A sütnivaló teszi az embert, a többi nem ér egy hajítófát sem!

125. oldal

2 hozzászólás
Ritti>!

De ne felejtsd el: közös lónak túros a háta, és ha minden kötél szakad, faképnél hagyják az embert a barátai.

16. oldal (Európa, 1958)

Dorqa P>!

Kézbe vettük kanalainkat, egyik sem volt könnyebb fél fontnál, és feltörtüka zsíros tésztából készült hamis tojásokat. […] kitágítottam a héját a kezemmel: hát borsos tojássárgájába bújtatott fügemadarat találtam benne.

21. oldal

Dorqa P>!

És már a filozófusok mesterségébe is belekontárkodott, mikor csészékben cédulákat hordtak körül, egy szolga pedig, akinek ez volt a kötelessége, felolvasta ki mit nyert. „Disznóságos ezüst”: odavittek egy sonkát, rajta volt néhány ecetes kannácska. „Kétszersült hat alma”: kétszersültet és hat almát kapott. „Deres és folyékony arany”: dércsípte szőlőt és attikai mézet. „Sült sületlenség”: egy darab sültet és jegyzőkönyvet kapott. „ Gyáva hal ott”: nyulat és kárászt vittek neki. „Gyökeres békaegérharc”: egeret-békát összekötözve és egy csomó céklát kapott, amint sokat nevettünk: száz meg száz volt ezekből, csakhogy a többit már elfelejtettem.

73. oldal

Dorqa P>!

Hát volt először is díszserleggel koronázott disznó, körülötte mézes sajtos lepény, aztán remekbe készült szárnyasaprólék, aztán persze vörösrépa, mert tápláló és nem kell kínlódnom, mikor a dolgomat végzem. A következő fogás hideg sajtos lepény volt, nyakon öntve pompás hispániai mézzel. Volt még körös-körül borsó, baba, mogyoró, amennyi jólesett, és mindenkinek egy-egy alma.

97. oldal

4 hozzászólás
Ritti>!

Felszabadított rabszolgáim egyikét tehát megbízom, hogy felügyeljen a síremlékemre, nehogy az emberek a síremlékem mellé járjanak odarondítani.

47-48. oldal (Európa, 1958)


Hasonló könyvek címkék alapján

Francine Rivers: Hang a szélben
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Steven Saylor: Birodalom
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Rick Riordan: Athéné jele
Colleen McCullough: Fűkoszorú I-II.
John Williams: Augustus
Robert Graves: Én, Claudius
Spiró György: Fogság
Simon Scarrow: Britannia