Asszony ​és háza (Asszony és háza 1.) 51 csillagozás

avagy Az én Toszkánám
Petrik Adrien: Asszony és háza

Egy házépítés története, ahogyan én láttam. Az építész asszony, ahogyan a gyermekeim apja menet közben titulált. Én, mindennek az oka és okozója. Aki ezt az egészet kavarta. Azt, hogy odahagyjuk viszonylag jól bejáratott városi társasházi életünket, és falura költözzünk, házat építsünk. A könyv főszereplője a ház maga, ahogyan kitalálódik, felépítődik, belakjuk, ellepjük. Ahogyan zajlunk benne, kutyák, macskák, gyerekek, barátok, tüzek, vizek, mesék, képek. És énekeljük közben a Mary Poppins kéményseprőjével: „I do what I like, and I like what I do” (Azt csinálom, amit szeretek, és azt szeretem, amit csinálok.) (Petrik Adrien)

>!
Sanoma, Budapest, 2019
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246580
>!
Sanoma, 2008
240 oldal · ISBN: 9789639710337
>!
Sanoma, Budapest, 2007
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639710092

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

A házépítéshez nem hozta meg a kedvem, de a lelassuláshoz, tobozgyűjtéshez, nagy közös főzésekhez, mécsesgyújtáshoz, lakásban rendezgetéshez, szárított almakarika-ropogtatáshoz, szabadban alváshoz igen.

1 hozzászólás
Annamarie P>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Nem szépirodalom, hanem egy írás a szépről.
Jobban már nem is cserélhettem volna fel Petrik Adrien könyveit, először a harmadik rész, most az első és ha sikerül beszereznem, majd a második könyv.
Furcsa dolog amikor a hóhért akasztják, vagyis, amikor a tervező építkezik.
A könyv annak a csodának a megjelenítése, amikor a hason csúszó, lapos irka-firkák (azaz a tervrajz) testet ölt, kilép a térbe és önálló életre kel. A szerző hihetetlen intenzíven markolja ki a múltból az építkezés jelentősebb részleteit, és laza fröccsentésekkel spricceli szét ezeket. Intenzív volt itt minden tulajdonképpen, a színek, a formák, a hangulatok. Semmi nem áll magában, mindennek van gyökere, története, múltja. Amikor ilyen elemekből építed fel az otthonodat nem is szabad csodálkozni azon, amit eredményez.
Bennem mit eredményezett? Nekem egy sebtapasz ez a könyv. Egy kence, egy gyógyír tépett idegrendszeremnek. A kitűnő minőségű fotók egyenként csodaszámba mennek, és megjelenítőik annak, amire én -és gondolom, sokunk- vágyunk.
Szerettem a könyvbe szőtt recepteket, a családi hagyományokat, amihez akkor is ragaszkodtak, amikor épp felfordulni látszott a világ. Életerőt ad, lendületet, felpezsdülő fantáziát…. folytassam?
Pici negatívum, ami egyébként nagyon zavaró; a tördelés. Néha lapok múlva folytatódik a megkezdett mondat, de mit mondat, sokszor a szavak is szét vannak így nyírva. Valamint olykor nem a legjobb képeket válogatták be a kötetbe. Amikor hosszasan írunk például egy falszínről és annak történetéről, akkor az a minimum, hogy ne hatszáz kép legyen a kert hangulatáról, hanem ott és azonnal egy fotó az ominózus falról!

evé>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Régóta kerülgetem Petrik Adrien könyveit, ízlelgetem a címeket, csodálom a borítóképeket, vágyakozom. Végül csak engedtem a kisértésnek és rövid idő alatt el is fogyasztottam. És milyen jólesett!
Gyorsan túlesek néhány apró negatívumon: például, hogy iszonyatosan nehéz, még két kézzel is tarthatatlan. A fényes lapok miatt esténként azt se tudtam hogyan fogjam, hogy olvasni is tudjam és a kezem se görcsöljön be. A szerkesztése is lehetett volna kevésbé kaotikus. A képek nem passzoltak a szöveghez sok helyen, oldalakkal később vagy előbb voltak. És nem szeretem megszakítani az egybefüggő szöveget többoldalnyi kép, vagy infódobozok miatt…
De!
És innen csak szuperlatívuszokban és vágyakozva fogok írni!
Gyönyörű a könyv, kívül-belül igényes és csodaszép, a kedvenc képeimet naponta többször is megnézegettem. Pl. a borítóképen látható teraszról sok-sok kép van, különböző szögekből, távolságokból, évszakokban, építés, festés és használat közben. Mind-mind gyönyörű!
Vannak igazi művészfotók, és amatőrök. Dokumentálás jellegűek, és hangulatképek. Igen: nehéz tartani a könyvet, de ha ez az ára a csodás képeknek, hát legyen! Az a rengeteg fa, és kő, és tégla! A színek, az ötletek, az ételek. Imádom például a lépcsős képeket, mindet. És egy hegyoldalba épült háznál az van bőven, kívül-belül. Zseniálisak és gyönyörűek! Vagy ott az üvegház, az valami eszméletlen! És az ablakok! A fürdőszobák! Mindenhol az élet: egy macska bekucorodva a mosdótálba, az adventikoszorúba, vagy épp a madáretetőbe. A gyerekek a Bobcat markolókanalában, a kutya kinyúlva a teraszon, a férj hatalmas vigyorral, és így tovább…
Az embernek kedve támad házat építeni, hogy része lehessen a kalandokban. Vagy legalább beköltözhessen egy ilyen házba, kutyástól, macskástól, gyerekestől, családostól. Az egész egy csodálatos káosz, és pont ettől tökéletes.
Nem száraz a szöveg, pedig rengeteg a ház építésének leírása, de mindig van valami, ami személyessé, melegebbé teszi: egy történet valamelyik gyerek vagy állat, vagy férj, vagy munkásember főszereplésével. Lehet megszeppeni, kuncogni és pityeregni is. És vágyakozni, azt rengeteget. Az álmok valóra váltására, a hangulatra. Egy ilyen csupa élet házra.

B_Bori>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Kisebb mérgezést kaptam a nyomdafesték szagától, annyit lapozgattam ma a könyvet. Madártejet kortyolgatok és Ibrahim Ferrer-t hallgatok hozzá.

Néha az ember úgy elszégyelli magát… vegetál egyik napról a másikra, s azt hiszi él…s akkor elolvas egy könyvet, amely egy család mindennapjairól szól, a történet az építkezés, az új ház és környezetének kialakítása, a kivitelezők próbálkozásai ellenére :) Az a fajta könyv, amely szeptember elsején úgy elvarázsol a karácsonyi hangulatával, hogy habár a mézeskalácsnak mégsem fogsz neki, de azért egy madártejet összeütsz. S biciklire akarsz ülni (persze ahhoz egyet kéne venni :), s szabad ég alatt aludni s valóban miért is cserélnéd ki az összes ablakot termopánra, ha azon jégvirágot sosem csodálhatsz … Vagy csak öregszem, mert mindent érezni akarok? :)
Meghitt és szeretnivaló. S hasznos.

És most megint elhatározom, hogy ÉLNI fogok … :)

2 hozzászólás
Lobelin P>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Nagyon régóta vágytam erre a könyvre, aztán a barátnőm Jézuskája meghozta-)♥
Csodálatos könyv volt, egyszerűen beszippantott és csak sodort magával… kívül-belül gyönyörű, fantasztikus fotókkal… talán azért is tetszett annyira, mert nagyon vonz ez az életforma, ez az életmód… „az én Toszkánám”… nem egyszerűen egy ház története… ennek a háznak lelke van… a benne élők lelke rezeg benne… érződik, hogy az itt élők milyen szépen belesimulnak a környezetükbe, mennyire együtt lélegeznek, milyen harmóniában élnek a természettel-)♥
Biztos, hogy többször fogom lapozgatni, nézegetni, olvasgatni-) És az is biztos, hogy a másik két könyvét is beszerzem-)

bbea>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Nem tudnám megmondani, hányszor olvastam már el ezt a könyvet végig vagy csak szimplán kinyitva valahol olvasgattam belőle részleteket, sokszor pedig csak lapozgattam és megnézegettem újra a képeket. A másik két részt is gyakran előveszem, de ezt az elsőt a legtöbbször. Jó ezzel kezdeni a szép őszt, vagy befejezni vele az évet esetleg nekiindulni a motiválatlan januárnak. A könyv végén van benne szó lassítókról, teázás, gyertyagyújtás, hasonlók. Nekem ez a könyv az egyik lassító.

2 hozzászólás
szucsiani P>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Az utóbbi időben többször is belefutottam ebbe a könyvbe itt molyon, úgy látszik azt akarta, hogy elolvassam. Örülök, hogy megtettem.
Egy varázslatos otthon létrejöttét kísérhettük végig a tervezéstől kezdve, egészen a beköltözésig. Olvashattunk szakmai dolgokról, az építkezés nehézségeiről, de számomra a könyv erősségét a belőle áradó hangulat, életérzés adja. Imádtam ennek a kicsit bohém, kicsit szeleburdi család mindennapjaiba belelátni.
Csodálatosak a képek, árad belőlük a természet szeretete, a meghittség. Talán nem véletlen, hogy Schäffer Erzsébet írta az ajánlót, olvasás közben az ő írásai jutottak eszembe.
Nehézséget a könyv súlya okozott, mert nagyon nehéz tartani, ezért az ágyban olvasást nem ajánlom.

lauranne>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Vannak a nyári olvasmányaim. Mint ez is. Imádom.

Éva_Bátka P>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Ez a könyv egy csoda! ♥ Minden sora az. Egy mesebeli utazás, és a lélekmelengető otthonmaradás. Ez nem egy ház története. Petrik Adrien gyönyörű lelke visz végig a sorokon. Hogyan lehetsz te magad a természet, a meghittség, a napfény, a hó a csupasz talp alatt, a kandalló roppanása, egy állat szeretete. Ez nem egy történet, ez hangulat, humor és báj.

Rebel_Scum>!
Petrik Adrien: Asszony és háza

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Szép könyv, szép fotókkal. Kicsit olyan Szeleburdi családos hangulattal. Amellett, hogy végigkövethetjük, hogy épült fel a család háza, vannak benne szakmai tippek is, lévén a szerző építész. Viszont az elég félelmetes, ha a szakmabeli építészt több kivitelező átverte az építkezés során, akkor mire számíthat egy civil, ha házépítésbe fog? Azért erre is vannak tippek, mire kell figyelni. Végül is, az okos más kárán tanul :)


Népszerű idézetek

B_Tünde P>!

Nem is történhet jobb dolog egy adventi koszorúval, mint hogy belegömbölyödik egy macska.

97. oldal (Sanoma, 2005)

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Kapcsolódó szócikkek: adventi koszorú · macska
evé>!

Reggelenként kifestem magam. Kirajzolom. Anyámasszony szerint, ha a Gálvölgyiből viszonylag jó nőt lehet sminkelni, akkor nekünk is legalább meg kell próbálnunk.

190. oldal Hétköznapok

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

1 hozzászólás
B_Tünde P>!

… de kijelölt egy olyan utat, amelyen azóta is járunk. Nem igazodunk ahhoz, ami van, hanem megcsináljuk azt, amit szeretnénk. Az álmainkat.

118. oldal (Sanoma, 2005)

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

B_Tünde P>!

Sokan úgy tekintenek a házukra és a környezetük tárgyaira, mint egy szolgáltatásra, hogy működnie kell, szolgálnia, ha másként nem, hát a technikával, pedig ez inkább partneri viszony. Hatások oda-vissza. Lehet szeretni, figyelni, alakítani és alkalmazkodni hozzá. (…)

172. oldal (Sanoma, 2005)

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

evé>!

A kisházon és a kapun futó tatárlonctól már tényleg alig lehet bejutni. Ha kiveszem a postaládából a leveleket, vagy csak ha hazajövök, tele lesz a hajam apró fehér virágokkal. (Gondolom a postásé is.) Nekem tetszik. (Biztosan neki is jól áll.)

187. oldal Hétköznapok

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

B_Bori>!

Az érzékelés öröm. Ha talpunk érzi a felületeket, a hideget-meleget, a kezünk finom szőröket simogat, izmaink teher alatt feszülnek, bőrünket szél borzolja, szemünket messzire engedjük.
Az indián harcos nem eszi tele magát. Soha nem jóllakott, hogy éber maradjon figyelme a léthez, amelyik szépséges és veszélyes.

193. oldal

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Éva_Bátka P>!

A reggeli a délelőttbe húzódik. Ülünk a teraszon és „még egy” kávét főzünk. Elcsendesedünk, csak a fiúk (az ifjú apák) újságjai csörögnek. Ott ülünk a napfoltos teraszon, még nem kell elpakolni, még vár egy falat kuglóf, még forró a kávé, és akkor a perc végtelenségének gyönyörűségével egyszerre tör rá mindannyiunkra az aggodalom. Mi van? Miért ilyen jó nekünk?

63. oldal

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Éva_Bátka P>!

Amikor az emberek házat vesznek, egy kicsit új életet is szeretnének venni. Ha az előző jó volt, egy kicsit még jobbat, ha nem volt elég jó, akkor másmilyet.

(első mondat)

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

Éva_Bátka P>!

Egyetemista voltam, amikor sok év sóvárgás után nekem is lett „francia csatom”, első nyugati utunk hozadékaként. Önfeledten dicsekedtem vele annak a lánynak, akitől már régóta irigyeltem az övét. „Ilyen új akárkinek lehet, de olyan szép régi karcos, amilyen ez, csak nekem van.” – válaszolta, és amikor már nem utáltam annyira, rájöttem, hogy van ebben igazság.

172. oldal

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám

B_Bori>!

A bicikli ideális tempó (bár a magam részéről gyalogolni is nagyon szeretek) a világ megismeréséhez. Így még éppen látni a madarakat, észre lehet venni és megállni az éppen feketére érett eperfa alatt, és elérnek az illatok is, a bőrömön érzem a szeleket, a hűvösöket és a nap konok, finom égetését. Szedünk virágokat és vízinövényeket, amelyekből „bolhazsákot” és „békamerettyűt” csinálunk. És békát merettyűzünk.

56. oldal

Petrik Adrien: Asszony és háza avagy Az én Toszkánám


A sorozat következő kötete

Asszony és háza sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bartos Erika: Buda hegyei
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Marék Veronika: Kippkopp, hol vagy?
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Marék Veronika: Annipanni, mesélj nekem!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
Robin O'Wrightly: Testcserés számadás
Bartos Erika: Bogyó és Babóca jelmezbálban
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Petikönyv – Gézengúzok könyve
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház