A ​másik kert (Asszony és háza 2.) 22 csillagozás

Petrik Adrien: A másik kert

Megjelent az Otthon könyvek legújabb képes albuma, Petrik Adrien, az Asszony és háza szerzőjének új könyve: A másik kert címmel.
A szerző a saját, nem túl kedvező adottságú kertjének kalandos történetét írja le. Az a szándéka, hogy megszerettesse olvasójával a természetet és a kertet, végigkalauzolva őt tavasztól őszig annak zegén-zugán. Több mint százfajta növényt határoz meg, melyek vagy kifürkészhetetlen okból nőnek a kertjében, vagy különös történet fűződik ültetésükhöz. A növények kavalkádja meseszéppé teszi a kertet az év minden szakában.
Ez a könyv is remek olvasmány több száz képpel, ötlettel, friss, fiatalos, ugyanakkor érett mondandóval, érzelmekkel és tapasztalatokkal, melyek túlmutatnak a kerten, bepillanthatunk a család nem mindennapi hétköznapjaiba is.

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2018
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639710504
>!
Sanoma, 2009
280 oldal · ISBN: 9789639710504

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Petrik Adrien: A másik kert

Petrik Adriennel úgy vagyok, hogy egy csomó hétköznapi dologban másképp gondolkodunk, mégis roppant szimpatikus nekem az egész életvitele, és szívesen is olvasok róla, valahogy úgy, ahogy egy híres sportolóról vagy színészről olvasnék. Valószínűleg soha nem fogom biciklivel felfedezni Toszkána dimbes-dombos tájait, vagy kutyát-macskát engedni at ágyamba, de nagyon szórakoztató volt az ezirányú élményeiről is olvasni. A kerttel kapcsolatban pedig mindenben egyetértettünk, nemcsak elandalodni volt jó a könyv, hanem sok hasznos tanácsot is kaptam.

>!
Annamarie P
Petrik Adrien: A másik kert

Közel öt évet kellett várnom arra, hogy beszerezhessen az Asszony és háza sorozat középső részét. Ki kellett újra adni ahhoz, hogy emberi áron hozzá lehessen jutni a kötethez. Hála és köszönet a kiadónak!
Az előző, korábban olvasott testvérkékhez hasonlóan ez a könyv is az élet apró szépségeinek észrevételéről és kiélvezéséről szól. Amíg a sorozat első része a házuk felépülésének folyamatát mutatja be, addig ez a rész a kertjük kialakulásának lépéseit ábrázolja. Ez az ábrázolás pedig álmok, skiccek, fényképek, és sztorik pezsdítő kavalkádjából adódik össze. Életigenlés, izzó érzelmek és fűszeres ízek násza.
Az antitulajdonságokkal rendelkező földdarab paradicsommá alakítása apró lépésekkel kezdődött. A szokásos pénztelenséggel, de annál erőteljesebb álmodozásokkal, svájci frank alapú hitel felvételével, örömujjongással, és bozót irtással, hatvan kilós kövek cipekedésével, majd mindig valami csekélység hozzátételével, ami kinccsé vált ennek a csodás családnak a kezei között. Hogy hogyan lehet varázsolni, azt mutatja be ez a könyv. A semmiből nagyot alkotni; a pálinkásüveg szárából, a zöld hulladéknak kidobott almaág nyesedékből, csempedarabkákból, kövekből és kavicsokból.
A tündérvilág kialakításának természetesen szerves része az összefüggő növényzet megteremtése. Ez a gazdagon burjánzó paradicsom több év alatt válhatott ilyenné. Számos kudarc, kísérlet, reménytelennek tűnő vállalkozás kísérte a munkát. Petrik Adrien beavat a titokba, hogyan tehetünk szert ingyen vagy fillérekért mutatós virágokra, cserjékre, bokrokra. Akadt persze náluk is számos melléfogás, drága vakvágány, kiábrándító helyzet, de összességében mégiscsak egy lelki oázist hoztak létre. A növénytársítások, kreatív megoldások valami földöntúli csodának adnak otthont.
Az írónő személyiségének összetettségét jól nyomon követhetjük azon, hogy bár a kertjéről szándékozott könyvet írni, de a kötetben nem csekély oldalon keresztül foglalkozik kutyáinak természetével és történetével, a családi utazásokkal, élményekkel vagy például az egyik fejezetben megosztja olvasóival azokat a „lassító” praktikákat, amelyekkel élvezetesebbé tehetjük életünket. Anélkül, hogy kimondaná a manapság oly divatosnak számító „mindfulness” kifejezést, írásának minden betűje és csodálatos fotóinak minden kockája, ezt a tudatosan megélt és kiélvezett jelenpillanatot hirdeti.

Rengeteg növényt mutat be Petrik Adrien a könyvében, számos fotóval igyekszik eligazodást adni. Minden kép maga a csoda. Tökéletes alkotás, az esztétikai élmény magas foka. Azt sajnos most is meg kell jegyeznem, hogy gyakran hiányoznak a képekhez tartozó feliratok. Persze, ahogy ez lenni szokott, pont azokra voltam a legkíváncsibb, amik nem voltak címkézve. A tördelésnél ismét számítani kell arra, hogy van olyan szövegtörzs, ami oldalakkal később folytatódik a betűzdelt fotók miatt.
Ha biztos befutó ajándékot szeretnénk, akkor lepjük meg szeretteinket akár ezzel a kötettel. Nézegetésre, olvasgatásra, és kolibri módjára, a pozitív gondolkodás velejének megcsapolására is alkalmas „A másik kert”.

1 hozzászólás
>!
dezirel
Petrik Adrien: A másik kert

Szeretem ezeket a könyveket. Olvasni, lapozgatni, képeket nézegetni, felfedezni. Jó úgy nézni a képeket, hogy történetek, emberek vannak mögötte.
Átlapozom a könyvet, megörülök a régi ismerősöknek, embereknek, állatoknak. Elnézegetem az „így készült” képeket. A rengeteg virágot. A még több növényt. Messziről, közelről. Egy kicsit soknak, feleslegesnek is érzem némelyiket. Azután olvasok. Ide-oda lapozok. Lelassulok. Már nem zavar a sok elsőre céltalannak érzett kép. Történetek kapcsolódnak hozzájuk. Érzések. Szépek. Mindegyik egy különálló csoda.
Ez nem csak egy kert. Itt emberek laknak, élnek. Jönnek-mennek. Kutyák futkároznak, néhány macsekkal kiegészülve. Már nem tudom nyomon követni, hogy hányan vannak. Változnak az évszakok, változik a kert. Változik a hangulat. Egy valami állandó. Hogy jó érzés itt lenni.

>!
Rita_Nyirati
Petrik Adrien: A másik kert

A szerző első könyvét nagyon szeretem, jó a hangvétele, jó a szövege, jó a humora(!), rengeteg dolog visszaköszön benne, ami mindig jóleső érzés, hogy én is azt éreztem, én is úgy éltem meg, én is, én is. Így álltam neki a második könyvnek is, de amikor (a másodikat) először olvastam, a sok jó mellett kissé zavarban voltam és nem is tudtam, mitől vagyok én zavarban, most azonban, másodjára, ha nem is pengeélesen, de talán meg tudom fogalmazni. A szokott, némiképp homályos módon.
Szóval, a könyv is kicsit más, meg én is kicsit más vagyok. A könyvben túl sok a fotó, értem én, hoyg kert és növények, amit inkább nézni, semmint olvasni róla, de azért a százhuszadik makro után már nem annyira izgalmas, meg egy kicsit már zavart is, hoyg lerántja a leplet a növényekről, hát jó az nekem, dehogy jó. És nagyon zavart a photoshop, hogy túl színes és túl élénk és túl sok, szóval, ez nem vált előnyére. Ezt írjuk a könyv számlájára.
A másik viszont, hogy elkezdett zavarni az a rengeteg jelző, a rengeteg felhalmozott ige, meg a rengeteg egy szavas mondat, olyan pattogóvá vált a felénél a könyv ritmusa, nehezen idomult a könyv egészéhez, s akkor ezt írjuk az én számlámra.

>!
l2njpx
Petrik Adrien: A másik kert

Százcsillagos. Imádtam. Ez a nő egy csoda, egy zseni. Sajnos (még) nem vagyok nagy kert- és növényszakértő, de az egyéb fejezetek minden egyes sora színarany. Csak egy apró, icurka-picurka, kicsi furaság van: hogy ugye azt többször említi, hogy alig van pénzük, jól jönnek a krumplit-krumplival receptek, stb., de ehhez képest utazgatás Toscanaban, Loire mentén (ami akkor sem tízezer forint, ha magad főzöl és sátorban laksz), millió növény vásárlása, egy birtok fenntartása, stb. Nincs baj azzal, ha valaki szegény, se azzal, ha gazdag, de valahogy a kettő nekem nem jött összhangba.

>!
Knekató
Petrik Adrien: A másik kert

Az első könyv Petrik Adrientől, ami a kezembe került. Sok jót hallottam róla, ezért vettem kézbe. Én tudtam (és a könyv elején ki is hangsúlyozzák), hogy nem szakkönyv, és nagyon élveztem a sok képet. Az elején engem is zavart egy kicsit, hogy sokat hangsúlyozza, hogy mennyire nincs pénzük, és közben új telket vesznek, utaznak Toscana, Franciaország, Velence, belföld. Aztán megértettem miért írja. Hasonlóan érzek én is, és még sokan mások is, akik tele vannak megvalósításra váró tervekkel, ötletekkel és folyamatosan szembesülniük kell a magyar fizetések adta lehetőségekkel. Az ő pénztelensége nem egyenlő az éhezéssel, a befizetetlen villanyszámlával, de ettől még neki is gond, a szükséges pénz hiánya. Lehet, hogy pénze nincs elég, de annál több életkedve, ötlete és akarata van a mindennapok minél színvonalasabban való megéléséhez. A végére így ismeretlenül is szimpatikus lett, szeretném a többi könyvét is olvasni, nézegetni. Igazi lefekvés előtti olvasmány!

>!
Pillangu
Petrik Adrien: A másik kert

Nem volt annyira jó, mint az első, de azért elég szerezhető volt. Ez nem az a fajta könyv,amit az informaciótartalma miatt olvas az ember. Itt inkább csak a hangulatok,benyomások,érzések… meg inspiráció, ha sikerült ráhangolódni. De ebben elég jó.

>!
Színek
Petrik Adrien: A másik kert

Az első kötet után kicsit csalódott vagyok, visszaköszönnek a képek, a történetek.
Visszaköszönnek, de nem tudják elvenni a Petrik Adrien féle hangulatot.A természet, a kert feltétel nélküli szeretetét, alázatát. Az igyekezetet, miként része akarunk lenni, húzzuk be a hálószobánk ablakán, az éjjeliszekrényen szárított virág tanúskodik a nyárról. Nem mindenkinek adatik meg, hogy bejárja a világot, boldogságra, élményekre lelhetünk a saját kertünkben is, segít visszatalálni gyökereinkhez, általa megszelídülünk, elcsendesedünk.

>!
Ninácska P
Petrik Adrien: A másik kert

Ebben a könyvben is csalódtam. :( Minden folyóiratban ódákat zengtek róla, gondoltam, megéri elolvasni, úgyis szeretem a kerteket, a kertészkedést. Amikor kinyitottam, jött az első csalódás. Szinte az egész könyv egy „fotóalbum”. Persze, persze, elengedhetetlen, hogy egy kertészeti könyvben legyenek fotók, de azért ne ezek legyenek a többségben. Kicsit olyan naplószerűnek hat. De ahogy itt olvasom a Molyos leírását, tényleg nem egy szakkönyv. Csak valahogy a cím alapján ez lehet az első benyomásunk, úgyhogy szerintem kellett volna valamiféle alcímet választani hozzá, ami tisztázza a műfaját. A képekért azonban kap 3,5 csillagot. Tényleg szépek. :)


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

A teregetést olyan végtelenül nőies dolognak tartom, mint a szövést.
Alig tudok elképzelni szebbet, mint egy nőt aki sző vagy tereget.

109. oldal

4 hozzászólás
>!
Annamarie P

Szeretem a szelet. Nem akkor, amikor süvít, hanem amikor éjszaka elalvás előtt érzem az arcomon. Hogy van. Hozzám ér.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szél
3 hozzászólás
>!
Annamarie P

Igazából nem lehet jóvátehetetlen hibát véteni. Lehet, hogy meg kell dolgozni a jóvátételért, de semmi sem lehetetlen.

22. oldal

2 hozzászólás
>!
Annamarie P

Meg és rémít, ahogy megvalósulnak az álmaim. Nem volna jobb még álomnak dédelgetni egy darabig? Aztán ott áll majd védtelenül, mindenki gúnyolódásának kitéve, már nem rejtegethetem a fejemben…

55. oldal

4 hozzászólás
>!
Annamarie P

A pénzköltési tilalom nem vonatkozik a virágmagokra, mert azokat a közértben veszem, mintha sajt lenne vagy mogyorós csoki.

70. oldal

>!
Annamarie P

Gyönyörűek a lányok a hajukban friss virággal. Olaszországban mindenhol van szabadon hozzáférhető virág az utcán, és azóta, ha tehetik mindig tűznek friss virágot a hajukba. Egy fiatal lány, élő virággal a hajában, olyan tökéletes és ellenállhatatlan, üde és kívánatos, törékeny és megismételhetetlen, hogy ne hagyjátok ki, lányok! Tűzzetek és cserélgessétek a friss virágot a hajatokban!

93. oldal

>!
Annamarie P

A mór kultúrában a víz puszta jelenléte a legnagyobb gazdagság jele.

>!
Színek

– Hogy néz ki ez a gyerek?! Hazafelé végig a hegyen át, meg a Városmajoron, mit gondolnak, hogy ilyen koszosan járatja az anyja? Miért nem vigyáznak az óvodások ruhájára? Miért ilyen koszos nap mint nap, mint egy varacskos disznó?! – Anikó néni csillogó szemmel, huncut mosollyal elmondta válaszul az azóta állandóan idézett mondatot: – Tudod, van tiszta gyerek, meg boldog.

63. oldal

>!
B_Bori

Roberto Benigni mondja egy filmjében, hogy „ha szerettek, a világ életre kel, mozgásba lendül, tékozoljátok az örömöt, fecséreljétek a vidámságot, legyetek búsak, szótlanok a végletekig, vágjátok az emberek szemébe a boldogságot, mert a boldogság átadásához boldognak kell lenni, és a bánat átadásához is boldognak kell lenni …”

170. oldal


A sorozat következő kötete

Asszony és háza sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Csernus Imre: A férfi
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Csaba Margit: Amit a nagy leánynak tudnia kell
Erőss Zsolt: A Békási szorostól a Mount Everestig
Bitó László – Czeizel Endre – Csepeli György – Dragomán György – Heller Ágnes – Kun Árpád – Lángh Júlia – Markó Béla – Máté Gábor – Parti Nagy Lajos – Solymosi Frigyes – Szelényi Iván – Varnus Xavér – Végel László: Hazám
Vincze Ferenc (szerk.): Szabó Magda-album
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi