János ​vitéz 1248 csillagozás

Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz Petőfi Sándor: János vitéz

Hogyan lesz Kukorica Jancsiból János vitéz, miképp győzi le a zsiványokat, boszorkányokat, óriásokat, hogyan szabadítja ki a francia királylányt a török karmaiból? És legfőképpen: hogyan találja meg elveszett Iluskáját és nyeri el az örök boldogságot? A János vitéz több, mint százötven esztendeje gyerekeknek, felnőtteknek egyik legkedvesebb olvasmánya.

Eredeti megjelenés éve: 1845

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Talentum diákkönyvtár Akkord · Olcsó könyvtár Franklin-Társulat · Diákkönyvek Kreatív · Az én olvasmányaim Forum · Móra Klasszikusok Móra

Akkord, 2022
64 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632521947
Kreatív, Marosvásárhely, 2022

János vitéz · Iluska

Hold · Tündérország

Nikolett0907 P>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Most azt a korszakomat élem, hogy újra előveszem, gyerekkorom és diákéveim kötelező olvasmányait.
Természetesen ez alól a János vitéz sem maradhatott ki.
Petőfi nagy kedvenceim közé tartozik és nem hiába.
Mondanivalója, természetes és könnyed hangvétele átjárja a lelkemet minden egyes sorral.
Újra olvasós darab legalább két évente. :)

Elena96 I>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Nem túlzok,ha -azt írom,- hogy ez a legszebb szerelmi költemények egyike.
János tűzön- vízen át küzd a szerelemért.
A küzdelem nem hiábavaló, mert a végén, -ugyan nem olcsó áron, de elnyerik a méltó boldogságot.

FélszipókásŐsmoly >!
Petőfi Sándor: János vitéz

Gyerekfüleim páratlan értékeit fel sem fogták,
hisz hajdan csak kötelezőként belém nyomták,
pedig menő fantasy ez, hatalmas élmény,
halhatatlan, az Idő mit sem tompít fényén!

Naiva>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Mintha visszautaztam volna az általános ötödik osztályba. Szerintem a János vitéz az a típusú olvasmány, amit egy diák legjobb, legmegfelelőbb életkori szakaszban tesznek kötelező olvasmánnyá. Érdekes, izgalmas és megvan a tanítói célzat. Elég sok mindenre nem emlékeztem, de Jancsi és Iluska nem mindennapi szerelmére nagyon. Emlékszem, ezt sokkal jobban szerettem, mint a Toldit. Petőfi tehetséges költő volt. Tudta, mi kell a népnek. Mint a legtöbb Petőfi költemény, ez a műve is népies versformában íródott, népmesei elemekkel. A kedvenc részem, amikor Jancsi Tündérországban jár, és újra rátalál élete szerelmére. Ahogy Vörösmarty mondta erről a történetről: „Ez az alkotás bármely irodalomnak díszére válna.”

Szamღca>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Lányomnak olvastam fel. Teljesen meglepődtem, mennyire nagyon élvezte.
Ez egy örökzöld mese.

Niki_néni_olvas P>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Ez az a történet, ami képes lehet megszerettetni a gyerekekkel az olvasást. Úgy gondolom, hogy egy 21. századi olvasó számára is érthető a nyelvezete. Minden megvan benne, ami miatt izgalmas lehet egy történet: szerelem, tragikus fordulat, kihívások, ellenségek, boldog lezárás.

Volt egy kislánykám, aki sírt órán, amikor Iluska halálhírét olvastuk. Azt hiszem ezt sosem fogom elfelejteni. Őt tényleg megérintette a történet. ♥

csucsorka IP>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Többedszerre olvasom a János vitézt, legutóbb 2 éve, amikor A János vitéz-kód tette aktuálissá, most pedig a Petőfi 200 miatt vagyok kénytelen újra belemerülni. Most nem magamtól, hanem egy gyerekkönyvtári foglalkozás miatt. Valahogyan közel kéne vinnem a szöveget és a történetet egy-egy alsós csoporthoz. És ugyan nem ment teljesen az agyamra a píszíség és igyekszem kordában tartani magamban azt, aki a jelenlegi tudásával ítél meg réges-régi dolgokat, ennek ellenére nem kis kihívás elé állított most a feladat.
Ezúttal teljesen más szemmel olvastam a történetet és olyan elemei nőttek hirtelen óriássá a szemem előtt, amit eddig figyelmen kívül tudtam hagyni. De most felmerült bennem a kérdés, hogyan adom át a kicsiknek ezt a mérhetetlen mennyiségű erőszakot? Itt mindenkit szidással, veréssel büntetnek. Sok sikert nekünk, hogy ezután elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy a verekedés nem megoldás és a halálos fenyegetések teljesen elfogadhatatlanok, mérgünkben is.

Az is finoman szólva ambivalens, amikor Jancsi a zsiványok tanyáján becsületből nem viszi el a lopott aranyat és kincseket, mert nem tudna Juliskával a lopott szajréból felhúzott kégliben együtt élni, szóval ennyire rendes gyerek ez a Jancsi! Oké, két versszakkal arrébb biztonsági okokból rágyújtja a házat tizenkét alvó emberre, akik egyébként ekkor már nem fenyegették az életét, tehát simán továbbállhatott volna. De a lopott kincsre nemet tudott mondani!

A legnehezebb talán az a rész volt számomra, mikor már János vitézként, a boszorkányok közt újra találkozik Iluska gonosz mostohájával. Míg az őt segítő óriások sorra bánnak el a boszorkányokkal, a mostohát őt szeretné elintézni. Időhiány miatt nyilván húzhatok a szövegből, tehát átugorhatom a gyilkosságot színesen részletező versszakokat. De mit kezdjek azzal, hogy Jancsi, aki addig majd’ belepusztult a bánatba, miután kinyírta a boszorkányt, sokkal jobban érzi magát, szinte repül, úgy megkönnyebbül? Oké, a csaja meghalt, de puszta kézzel megölni valakit, aki nekünk bánatot okozott annyira jó érzés, hogy még a gyászát is enyhíti! …

Nem részletezem, mennyire nem kedvelem Petőfit, de a János vitézt mindig szerettem.
Felnőttként is lenyűgöz – és a mostani olvasáskor is lenyűgözött –, mennyire tehetségesen bánik a felező tizenkettessel, hogy ilyen hosszúságban egyszer sem esik ki a ritmusból, és olyan könnyeden bánik a rímekkel, hogy azt az érzetet kelti, mintha egyszerre szaladt volna ki belőle az egész. Ha a János vitézre gondolok, minden későbbi kapcsolódást lepipálva mindig az az élmény fog bennem újraéledni, ahogy először hallgattam: 5-6 éves kislányként, túlságosan korán ahhoz, hogy maradéktalanul értsem, vagy ahhoz, hogy a fent említett tartalom jót tegyen. De nem lettem tőle erőszakos és nem lettem tőle gazember – csak egy a sok feledhetetlen élmény közül, amit apukám felolvasása jelentett.
Szóval most így bizakodom abban, hogy ezek a hozzám – korukat tekintve túlságosan korán – érkező alsósok sem a történet vállalhatatlan tanulságait viszik magukkal tovább, hanem egy feledhetetlen felolvasás élményét. És bár elképzelhető, hogy egy (nagy) részük olyan környezetből jön, ahol gyakori a szidás és az ütleg, valahogy megpróbálom enyhíteni számukra a műben felbukkanó ismerős elemeket … Ha én sem így emlékeztem rá, talán nekik is csak a mi közös élményünk marad meg belőle.

Holnap, Budapest, 2014
92 oldal · ISBN: 9789633468838 · Illusztrálta: Kass János
DaTa>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Milyen élmény annyi év, mit év, bő két évtized után újra elolvasni azt a gyerekkori, kötelező olvasmányt Petőfitől? Hát pazar.

pannik>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Ezennel fejet hajtok Petőfi Sándor előtt.
Csodaszép, nagyon ötletes, fordulatos és lenyűgöző. Az pedig, hogy ezt rímekbe szedve hogyan lehetett ilyen zseniálisan megírni, döbbenetes.

Biztosan olvastam anno a suliban, sőt nagyon sok versszakot fejből tudtam (meg kellett tanulni, amiért nem rajongtam mert nem szerettem magolni sohasem) de így egyben, felnőtt fejjel ez lenyűgözött engem.
Nagyon-nagyon tetszett.

csillagka>!
Petőfi Sándor: János vitéz

Ezt nem is hittem el, azt hittem minden elbliccelt olvasmányommal kész vagyok, erre szembe jött a legrégibb félbehagyás.
Komolyan annyira nem voltam hajlandó kötelezőket olvasni, hogy nekem újdonság volt a János vitéz ( most enyhén pirulok )
Na jól van, nem tartott egy estét és nagyon élveztem, Petőfit mindig is szerettem, és az első könyvében is a játékossággal tarolt, micsoda csoda mesét kanyarított ide a semmiből, alig húsz esztendős fejjel hihetetlen.
Persze földrajzól bukás:) Franciaország Indiával határos (de kit érdekel) viszont találtam griff madarat ami külön értékes számomra.
Tegnap kombájn, ma griff madár elvagyok kényeztetve :)
Köszönöm a lehetőséget sok fejtöréstől mentett meg.
Éljen Kukorica János és az ő tündérkirálynője.
Hipp Hipp Hurrá, de jól érzem én most magam, még sok ilyen könyvet és betűalkoholista leszek :)

csillagka>!

Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra.
Fölösleges dolog sütnie oly nagyon,
A juhásznak úgyis nagy melege vagyon.
Szerelem tüze ég fiatal szivében,
Ugy legelteti a nyájt a faluvégen.

Kapcsolódó szócikkek: juhász · Nap · szerelem
Tiger205>!

Ekképen jutottak át Lengyelországba,
Lengyelek földéről pedig Indiába;
Franciaország és India határos,
De köztök az út nem nagyon mulatságos.

10.

Kapcsolódó szócikkek: India · Lengyelország
dianna76 P>!

„Hanem most már elég, hallja-e kend, anyjuk?
Fogja be a száját, vagy majd betapasztjuk.
Ugy merje kend Ilust egy szóval bántani,
Hogy kihullanak még meglevő fogai.”

II. ének

danlin>!

Elváltak egymástól, mint ágtól a levél;
Mindkettejök szive lett puszta, hideg tél

4. rész

Szelén>!

Ballagott, ballagott a halk éjszakában,
Csak nehéz subája suhogott nyakában;
Ő ugyan subáját gondolta nehéznek,
Pedig a szive volt oly nehéz szegénynek.

14. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: suba
csiripelek>!

Az óriások sem pihentek azalatt,
Mindenikök egy-egy boszorkányt megragadt,
S ugy vágta a földhöz dühös haragjába',
Hogy széjjellapultak lepények módjára.

bolint>!

Nem tudott mást tenni, a szivéhez kapott,
Mintha ki akarná tépni a bánatot.

17. ének

victoria_m997>!

Jancsi lelkem, mi lelt? mért vagy oly halovány,
Mint az elfogyó hold bús őszi éjszakán?

Kapcsolódó szócikkek: bánat · Hold · szomorúság
psn>!

Csak úgyis voltam ám, mikor megcsókoltam,
Hogy a világ összedőlhetett miattam.

XIV

Kapcsolódó szócikkek: csók
Niki_néni_olvas P>!

„Kukoricza Jancsi becsületes nevem:
Egy kicsit parasztos, de én nem szégyenlem.”