Az ​apostol 760 csillagozás

Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol Petőfi Sándor: Az apostol

Az apostol – Hangoskönyv (2 CD) – Kaszás Attila előadásában című könyv tartalma:
Petőfi Az apostol-ban 1848 nyarán újragondolja mindazokat a gondolatokat és eszméket, melyek addigi költészetének fő alkotórészeit képezték. Mindeközben kiemelt szerepet kap a szabadság, a szabadsághoz való jog, melynek gyakorlása azonban kötelezettségekkel, lemondásokkal és áldozatokkal is jár. Erre csak az apostolok képesek. Az önéletrajzi elemekkel átszőtt történet hőse, Szilveszter, olyan cselekvő forradalmár, akit már nem csak az indulatok mozgatnak ösztönszerűen, cselekedeteit elsősorban a tudatosság vezérli. E nagyszabású költői összegzést Kaszás Attila szenvedélyes előadásában hallgathatjuk meg.

Eredeti megjelenés éve: 1851

A következő kiadói sorozatban jelent meg: NTK-klasszikusok

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2010
168 oldal · ISBN: 9789631966138
>!
Kossuth, Budapest, 2009
ISBN: 9789630960533 · Felolvasta: Kaszás Attila
>!
Corvin, Déva, 2002
160 oldal · ISBN: 9736220230

10 további kiadás


Kedvencelte 51

Most olvassa 17

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina ISP
Petőfi Sándor: Az apostol

A romantika alapszíne pediglen a fekete.
Boldogult úrfikoromban többször is olvastam ezt a feketénél is feketébb históriát. Lehet nyugodtan: kb. egy órába telik az elolvasása, haladós szöveg, egynémely sorai meg is tudnak ragadni az ember fejében. A szőlőszemes nagymonológért persze rajongtam, mivel romantikus voltam én is, jól fejlett küldetéstudattal. És persze volt jócskán, amivel nem tudtam mit kezdeni.
Most már tudok. És látom, hogy nem tökéletes a szöveg, hogy hol és miben hibázik.

Látom, hogy az összes szereplő angyali jó vagy ördögi gonosz (utóbbiból van több), és a történet a jó és a rossz háborúja, amely valószerűként van beállítva – és látom, hogy nem valószerű.
Látom, hogy a főszereplő a végletekig idealizált hős, aki egészségtelenül sok vonást kapott Petőfi (amúgy nem éppen ideális) jelleméből.
Látom, hogy ez a végletekig idealizált, lánglelkű és -eszű hős oly ügyetlenül (bocs minden rajongótól) lett megalkotva, hogy akármennyit mászkál az élet nevű fertőben, sikerül neki tökéletes tudatlanságban maradnia a világ működése felől. (Nem épp lángészre valló módon.)
Látom, hogy még csak azokat az embereket sem ismeri, akiket vezetnie kéne, és azok az emberek sem ismerik őt. Ahogy pedig a családjával bánik, azt inkább hagyjuk.
Látom, hogy enyhén szólva túlzás pont egy ilyen figurát krisztusi alaknak megtenni. Nemhogy nem krisztusi alak, de még komolyan venni is nehéz. Annál nehezebb, minél komolyabban veszi ő saját magát.
Ezek miatt pedig már nem tudom se sajnálni, se hősnek tekinteni. :( Komolyan venni a legkevésbé.

De azért mégiscsak négy csillagot kap ez a szöveg.

Mert szép, mert a fény-árnyék hatásokkal gyönyörűen tud játszani, mert azt is tudja, mi fán terem a romantikus groteszk.
Mert olyan dickensi mellékalakokat tud teremteni, mint az öreg tolvaj és a koldusasszony.
Mert a főszereplők tudják, mi az a természetvallás, mert egyiküknek misztikus élményben is van része.
Végül pedig azért, mert boldogult úrfikorom nem lett volna nélküle az, ami. :)

– —-- –
Újraolvasás (2019. szept. 2.) után még egy okom van:
Mert olyan intenzív hatású, mozgalmas, szenvedélyes költői képeket tud teremteni, amilyenek akkor se jutnának eszembe, ha négybe vágással fenyegetnének. Nem is értem, hogy nem tűntek fel korábban.

1 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I
Petőfi Sándor: Az apostol

Petőfi zseni volt. Nagy előnye, hogy könnyen olvasható, de az egyszerűsége megtévesztő lehet, a szövegei első rétegénél leragadunk. Nagy, forradalmi mű ez, kegyetlenül kiábrándult szöveg a forradalom utáni hónapokból. Nem csak a királyok ellen lázad, hanem mindenféle szolgaság ellen (ez lelki szolgaság is lehet, egy házasságban is lehet szolgaság). A papokat istentelenül (vagy inkább istenesen, mert nem istentagadó, bár…) megostorozza. Néhol még a hippi-korszak eszményei is ott vannak benne: Szilveszter és a felesége (aki eldobja az úrikisasszonyi rangot érte) se egyházi, se polgári házasságot nem kötnek. (De ezért nem kötnek beléjük. Szilveszter az eszméi, vagy inkább a szabadsága és gondolatai miatt jut arra a sorsra, amilyenre.) Izgis.

1 hozzászólás
>!
Roszka 
Petőfi Sándor: Az apostol

Érdekes történet Szilveszterről és hányatott életéről. Elárvul, lop,szolga lesz, mikor ép milyen „nevelőszülővel” él. Végül kis időre jobbra fordul sorsa. Fura volt a költőtől ilyet olvasni. De tetszett.
A konklúzió azért ott van a végén, (legalább is számomra), RABOK TOVÁBB NEM LESZÜNK!

>!
DaTa P
Petőfi Sándor: Az apostol

Vagy tizenöt éve nem olvastam Petőfit. Legalább. Pedig ezt olvashattam volna hamarabb is. Ez ugyanis meglepő módon eléggé tetszett. Persze, nagyon fekete-fehér, van a gonosz világ mindenféle álnokkal és azok kegyetlenségeivel és vele szemben áll a tiszta és már-már szent Szilveszter, aki vívja nemes, kilátástalan harcát a zsarnokság ellen, az egyenlőségért, a papi és királyi elnyomás megszüntetéséért. spoiler
Érdekes volt ez kifejezetten. Egynek. Egyszer.

>!
klaratakacs +SP
Petőfi Sándor: Az apostol

Dickens-i történet magyaros versben elmesélve.
Van itt árvagyerek, akit koldulni kényszerítenek, szolga lesz, majd jegyző, de hiába okos, hiába tenne a „nép”-ért, a „szabadság”-ért, elűzik, megalázzák. Nagy igazsága van Petőfinek „Ahol pap emel szót, ott az igazság megfeszíttetik, az igazság szörnyethal ott.”
Megtalálhatná a családi boldogságot. Na ennél a részénél tudtam volna apostolunk üstökét úgy jól megrázni. Lehet akármekkora világmegváltó gondolkodó valaki, de ha éhenhal mellette a gyereke, azért ő a felelős. Ne merjen forradalomra hivatkozni az, aki nem képes etetni a családját. Pláne két gyereket vállalni (tetszett volna helyettük forradalmat csinálni.)
A többi cselekmény már Szilveszter saját sorsa, itt már érhető, hogy tesz, ölni akar, ismét a szabadság nevében.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Petőfi Sándor: Az apostol

Szegény, hányattatott sorsú Szilveszterrel nem bánt valami kegyesen a sors. Adták kézről-kézre, élt az ártatlan már mindenhol, szegényebbnél-szegényebb körülmények között, mire végre rámosolygott a szerencse. De nem mindig teljesül be a „legkisebb szegény fiú” szerencséje.
Egyszerű, de nagyon is élvezhető nyelvezettel válik teljesen tökéletessé a történet.

>!
Izolda P
Petőfi Sándor: Az apostol

Egy kötelező, amit utáltam és nem is olvastam el anno. Bevallom őszintén, Petőfit is utálom, minden jelentőségét elismerve, de utálom.
Most Kaszás Attila mondta a fülembe ezt az életrajz-monológot, és ő tökéletes választás volt erre! Kaszás meggyőző, szenvedélyes. A dühöngő ifjúság óta oda vagyok érte. Azt szoktam mondani, hogy ha a telefonkönyvet olvasná fel, az is élvezetes lenne. És meglepetésemre, felnőttként nem is volt rossz, sőt! Időnként szívszaggató volt. Beletenyereltem megint: az anyja mellén lógó éhező csecsemő, majd spoiler könnyeket csalt a szemembe. Szóval nem bánom, hogy adtam még egy esélyt neki. Kicsit árnyalta a Petőfi-képemet.
(spoiler)

1 hozzászólás
>!
Petrasek
Petőfi Sándor: Az apostol

Sose szerettem kötelezket olvasni. Nem azért, mert rosszak lettek volna a könyvek, számomra nincsenek rossz könyvek, maximum menthetetlen történetek. Inkább csak a kötelezettségtől állt fel a hátamon a szőr.
Mindensetre Az apostol a ritka kivételek gyike. Nagyon tetszett Petőfi stílusa és gondolatai nem mellesleg sok mindenben támogatom elképzeléseit. Szerintem mindenkinek el kellene olvasnia, meghatározó mű.

>!
Karol00
Petőfi Sándor: Az apostol

Kötelező, de imádtam. Őszinte leszek. Még pár könnycseppet is ejtettem.
Nem igazán emlékszem több Petőfi műre amit olvastam volna, de ez tetszett. Jó viszonyítási alap lesz a következőkhöz, mert ez után biztos, hogy fogok még tőle olvasni.

>!
DTimi
Petőfi Sándor: Az apostol

Hááát 2016-ban, nem tizen vagy huszonévesen olvasva bizony gyengécske. Az élet sokkal árnyaltabb.

76 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Katze

Azért, hogy énnekem
Szolgáim legyenek,
Én más szolgája nem leszek.

>!
Blackice

Nincs mit csodálni, ős időktül óta
Azon valának papok és királyok,
E földi istenek.
Hogy vakságban tartsák a népet.
Mert ők uralkodni akarnak,
S uralkodni csak vakokon lehet.

13

>!
jM_

Hiába. Ahol pap emelt szót,
Ott az igazság megfeszíttetik,
Az igazság szörnyethal ott.

>!
Brigi1994

Sötét a város, rá feküdt az éj.
Más tájakon kalandoz a hold,
S a csillagok behunyták
Arany szemeiket.
Olyan fekete a világ,
Mint a kibérlett lelkiismeret.

I.

>!
Szelén P

„A szőlőszem kicsiny gyümölcs,
Egy nyár kell hozzá mégis, hogy megérjék.
A föld is egy gyümölcs, egy nagy gyümölcs,
S ha a kis szőlőszemnek egy nyár
Kell, hány nem kell e nagy gyümölcsnek,
Amíg megérik? ez belékerűl
Évezredek vagy tán évmiljomokba,
De bizonyára meg fog érni egykor,
És azután az emberek belőle
Világvégéig lakomázni fognak.
A szőlő a napsugaraktul érik;
Mig édes lett, hány napsugár
Lehelte rája élte melegét,
Hány százezer, hány miljom napsugár?…
A földet is sugárok érlelik, de
Ezek nem nap sugárai, hanem
Az embereknek lelkei.
Miden nagy lélek egy ilyen sugár, de
Csak a nagy lélek, s ez ritkán terem;
Hogyan kivánhatnók tehát, hogy
A föld hamar megérjék?…
Érzem, hogy én is egy sugár vagyok,
Amely segíti a földet megérni.
Csak egy nap tart a sugár élete,
Tudom, hogy amidőn megérkezik
A nagy szüret,
Akkorra én már rég lementem,
S parányi művemnek nyoma
Elvész az óriási munka közt,
De életemnek a tudat erőt ad,
Halálomnak pedig megnyúgovást,
Hogy én is, én is egy sugár vagyok! –
Munkára hát,
Föl a munkára, lelkem!
Ne légyen egy nap, egy perc elveszítve,
Nagy a föladat, az
Idő röpűl, s az
Élet rövid. –
Mi célja a világnak?
Boldogság! s erre eszköz? a szabadság!
Szabadságért kell küzdenem,
Mint küzdtek érte oly sokan,
És hogyha kell, elvérzenem,
Mint elvérzettek oly sokan!
Fogadjatok, ti szabadság-vitézek,
Fogadjatok szent sorotok közé,
Zászlótokhoz hűséget esküszöm,
S hahogy véremben lesz egy pártütő csepp,
Kiontom azt, kifeccsentem belőlem,
Habár szivemnek közepén lesz is!”

>!
Blackice

E homlok egy egész könyv, amibe
A földnek minden gondja van beírva:
E homlok egy kép, melyre miljom élet
Insége és fájdalma van lefestve.
De ott alatta a sötét homloknak
Két fényes szem lobog,
Mint két bolyongó üstökös,
Mely nem fél senkitől,
S melytől mindenki fél.
Tekintete
Mindig messzebb, mindig magasabbra száll,
Mig elvesz ott a végtelenben,
Mint a felhők között a sas!

1

>!
Cheril

Mi czélja a világnak?
Boldogság! S erre eszköz? A szabadság!

67. oldal

1 hozzászólás
>!
pisztolyasziv

Szegény fiú te, mikor élsz magadnak,
Lesz-e idő, midőn magadnak élsz?
Te szétosztod mások közt lelkedet,
Lesz-e, ki néked adja lelkét
Vagy lelkének csak egy darabját
Vagy egy tekintetét csak, amiből
Gyanítanom lehetne legalább,
Mi a boldogság?… oly szomjas szivem, hogy
Fölinna egy záport, s talán
Egy harmatcsepp sem hull reá soha!

XII. rész

>!
bbea

Légy föld, amely gabonát terem,
Hogy mások learassák;
Légy lámpa, mely mig másoknak világit,
Tulajdon életét fogyasztja el.

XIII. fejezet 68. oldal

>!
Pirake

S az ördög nem hatalmasabb,
De ékesebb szólású, mint az Isten,
S ha tettel győzni nem tud,
Tud elcsábítani.

58. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Arany János: Toldi
Arany János: Buda halála
Arany János: Toldi szerelme
Arany János: Toldi estéje
Arany János: Rózsa és Ibolya
Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
Arany János: Bolond Istók
Arany László: A délibábok hőse
Alekszandr Szergejevics Puskin: Jevgenyij Anyegin / Drámák
George Gordon Noël Byron: Byron válogatott művei I-II.