Másnap (Idegenek 2.) 21 csillagozás

Feljegyzések a háborúból
Petőcz András: Másnap

Petőcz András új regénye, a „Másnap”, ismét megidézi Annát, a szerző „Idegenek” című nagysikerű, Márai-díjas könyvének tragikus sorsú főhősét. A kislány ebben a történetben végre eljut a „szabadság”, a „bőség” világába, ahol, legalábbis kezdetben, „minden jó”, ahogy azt ő maga tízenéves gyerekként gondolja.
Aztán a háború mindent tönkretesz. Anna, már majdnem felnőtt nőként, sehol sem érzi otthon magát, folytonos idegenségérzését csak fokozza a mindennapokban egyre jobban jelenlévő terror, valamint a tudat, hogy hontalan menekültként a magányát semmi sem tudja feloldani. Talán ha megtalálná ismeretlen apját, minden megváltozna…
Petőcz a tőle megszokott stílusban, nyugodt, világos mondatokkal fogalmazza meg vízióját napjaink világáról.
A főhősnek, Annának a kiszolgáltatottsága a 21. század emberének félelmeit, szorongásait tükrözi.

>!
Noran, Budapest, 2011
272 oldal · ISBN: 9789632830445

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Az Idegenek után többet vártam.
A sok-sok ismételgetés – bár értettem, hogy azt jelezheti, Anna egy pillanatra sem tud elszakadni attól, ami korábban történt vele –, egy idő után már nem többet, hanem kevesebbet adott. Ami viszont nagyon megfogott, az a menekültek új életbe beilleszkedésével kapcsolatos gondolatok. Az, hogy milyen skizofrén helyzet egyszerre biztonságban lenni, és idegennek lenni. Hogy hiába lehetnél akár boldog is, a személyesen megélt tragédiák, a múlt, a régi élet kötései, az új élet idegensége hogyan cincálják szét a lelkedet. Bármikor bármi előugorhat a sötétből: álmodban, egy érintéstől, egy szótól, egy hangulattól. Már az is beindítja a szorongási folyamatot, hogy milyen nyelven szólnak hozzád, szólalsz meg: az anyanyelveden, a korábbi országod hivatalos nyelvén, az új ország hivatalos nyelvén vagy a menekültek használta keveréknyelven.
Mindenesetre kicsit pihentetem még a harmadik könyvet, mielőtt belekezdenék.

>!
Peónia
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nem olvastam még Petőcz Andrástól semmit, eddig kimaradt. A Másnap című regényét 300 Ft-ért árulta az Alexandra, s miközben arra gondoltam, milyen jó lenne, ha a fiatalságom könyvárai térnének vissza, olyan arcul csapásnak érzetem ezt az összeget, hogy azonnal megvettem a könyvet. Kiderült, hogy ez a kötet már folytatása Anna, a főszereplő történetének (Idegenek), de azt gondolom, hogyha hozzá is adna az élményhez, ha ismerném az előző kötetet, a Másnap önálló kötetként nem feltételezi az előző ismeretét.
A történetnek– egy menekült lány sorsa alakulásának – különös aktualitást adnak a napi migráns történések, tehát Petőcz olyan témát választott 2011-ben, amelynek az aktualitása növekedett. A kiszolgáltatottság, az áldozattá válás, a traumák feldolgozhatatlansága, a fizikai értelemben vett menekülés hihetetlen módja, a lelki menekülés végső esélytelensége, a feldolgozhatatlan szorongás, a társas kapcsolatok igénylése és az igény ellenére mégis a magány választása, az irracionális bűntudat és a mindebből eredő öntudatlan sorsválasztás így, összegyűjtve sűrű kilátástalansággá állnak össze. Ha szimbóluma ez a regény a menekült létnek, hát szívszorító szimbóluma.
Ami igazán újszerű ebben a regényben, az annak a gyűlöletnek az ábrázolása, amely Annában legyőzhetetlenül él és növekszik. Nem vállalnám be a pszichologizálást, pedig nehéz kihagyni, de azt gondolom, ez egy olyan szál, amin érdemes elgondolkodni.
A témaválasztás korszerűsége, a menekültlét több szintű ábrázolása vitathatatlanul értékessé tette számomra a Másnap-ot. Nem tudtam megbarátkozni azonban a nyelvi megformálással. Nehezen olvastam ezt a rövid regényt, mert annak ellenére, hogy a csupasz nyelvhasználat teljesen helyénvaló, funkcionális módszer Anna gondolatainak tolmácsolásához, mégis ingerültté tett. Ugyanígy éltem meg a szükségesnél (szerintem) gyakoribb ismétléseket is. Értem, hogy Anna kényszeresen ezekhez a gondolatokhoz tér vissza, szinte ezek a képek, gondolatok adják az élete csontvázát, mégis nehezen viseltem az agyonismételt mondatokat. (Csak annyi történt, hogy egy módszer, amely hozzájárul a mű irodalmi értékéhez, szubjektíve idegesített.)
Nem került helyre bennem az öregember történetszála. Adódnak értelmezési lehetőségek hozzá: a menekült sors, a hajléktalanság, a hontalanság ismétlődése,de ezek mellett is kidolgozatlannak tűnik számomra az öregember szerepeltetése a regényben.
Összességében 4 csillaggal értékelem a művet.

1 hozzászólás
>!
Bencuska
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Én a nagymamámtól sokat hallottam a háborúról.Sajnos akár az ő visszaemlékezései is lehettek volna a könyv sorai.Itt is voltak katonák a szomszédba és itt is volt titkos pincerész az asszonyok és lányok elbújtatására.Akár hetekig be voltak falazva, hogy biztonságba legyenek.Menekülni vagy szembeszállni mindenki csak az adott szituációban tudná eldönteni,hogy mit választana.Kiben mit hoz ki az életösztön. Mindenki másképp éli meg a háborút akárhol legyen is az.De a végén értelmetlenek tűnik az egész.Megviseli azt is aki elkövette és azt is aki elszenvedte.

>!
Sárhelyi_Erika I
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nem tudtam fellélegezni. Pedig az „Idegenek” után ebben bíztam. Nekem nehezebb is volt, mint az a kötet – bár az egész történetet egyfajta szimbólumnak érzem, a sztori „másnapi” folytatása nem adott választ a kérdéseimre. Átbeszélnivaló könyv: mit jelképez az öregember figurája, mit a tenger vagy épp a föld alatti város. Már ha valóban szimbólumokról van szó. Valamint az is érdekelne: mi késztethette Petőcz Andrást erre a történetre, mi adhatta az ihletet? Miből fakad ez a mérhetetlen kiábrándultság, ami végigvonul a sztorin? Van benne bőven elmélkednivaló. Nem egy könnyű, nyári olvasmány.

>!
Hajnalcsillag
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Az Idegenek jobban tetszett, ez már sok volt… De lehet csak ott rontottam el az egészet, hogy amint elolvastam az Idegeneket már kezdtem is a Másnapot. Kicsit pihenni kellett volna erre a témára, tényleg nagyon nyomasztó, nehéz olvasmány.

>!
Psyche
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nyomasztás tekintetében nem marad el az Idegenektől, de messze nem annyira kompakt. A kohéziót leginkább az adja, hogy tudod: úgysem sikerülhet. Ezzel együtt egy árnyalattal jobban élveztem, mint az Idegeneket – vagy kezdem megszokni-megszeretni Petőczöt, vagy mert ez már nem tudott annyira deprimálni, mint az első rész. (NB: az azért nem esett jól, ahogy egyértelműen előkészítette a talajt a folytatáshoz… Jó, jó – de nem biztos, hogy szeretnék harmadik részt ebben a borzalmas világban.)

>!
Sheeana
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nekem már ez nagyon távolságtartó és túl szimbolikus volt. Annyira nem akar konkrét lenni, hogy az már zavaró.

>!
Imre_Cselenyák I
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

A szerző ifjú éveiben inkább az avantgárd híve volt, ma már szépprózát is ír. Öröm, mert jól ír. Egyik beszélgetésünkben utaltunk arra, hogy nem baj az, ha az író ember egyszerű szavakkal lesz mély, nem pedig homályos emóciókkal, kifejezésekkel. És az sem baj, ha az író olyan nyelvet használ, amit az olvasó megért vagy könnyen megtanul. Ezen kívül természetesen még sok igazság létezik, de ez azért mégsem elhanyagolható. Feltéve, ha az ember nem az íróasztalának akar alkotni… Jó volt olvasni azt a könyvet.

>!
Elfaro
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nagyon élveztem a második részt is, ugyanolyan letehetetlen, mint az első. Petőcz valamit nagyon tud.

>!
Hohenembs
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Szerintem ott hibáztam, hogy nem tudtam parancsolni magamnak, és rögtön el kezdtem olvasni az „Idegenek” után. Sok, nagyon sok, semmivel sem kevesebb, mint elődje. Talán egy lélegzetvételnyi szünetre lett volna szükségem, a kiteljesedéshez.


Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

Az, hogy nő vagyok, az alapvetően egy érzés. Ha senki nem érezteti velem, hogy nő vagyok, akkor egy idő után már nem is vagyok nő. És az rossz. Vagy legalábbis furcsa.
Mert, ha nem vagyok nő, akkor már semmi sem vagyok.

204. oldal

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) nincs különbség a városi vagy a falusi disznó között. A városi disznónak is van szaga.

51. oldal

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Kapcsolódó szócikkek: disznó
>!
Hajnalcsillag

Elképzeltem valamit, és nem úgy van, ahogy elképzeltem. Lehet, hogy rosszabbul van, lehet, hogy jobban. De nem úgy, ahogy az korábban a képzeletemben megjelent. Hiába képzelek el bármit is.

21. oldal

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból


A sorozat következő kötete

Petőcz András: Aysa Harminc nappal a háború után

Idegenek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz
Kodolányi János: A vas fiai
Bán Mór: Isten árnyéka
Somogyváry Gyula: És Mihály harcolt…
Mark F. Wilson: Ellencsapás
Bökös Borbála: Pokoljárók
Michael Walden: Eshtar – Harmadik könyv