Rejtett ​hold 11 csillagozás

Pető Zoltán: Rejtett hold

A ​Rejtett hold költeményei és novellái a régmúltba kalauzolnak el minket. Járjunk bár a XIII. századi Itáliában, vagy az Ókori Hellász hőskölteménybe illő tájain, esetleg olyan, az írott történelem előtti időkben, melyekről már csak legendák mesélnek, korok és kultúrák elevenednek meg előttünk, miközben ismerős szereplők vonulnak fel a gondosan beállított díszletek között. Olyan korszakokat ismerhetünk meg, amelyekben tudomány, művészet, hit, okkultizmus, boszorkányság és rettegés szorosan összefonódtak.

A történeteket olvasva a fikcióírás múltjába is térünk vissza. Abba az elveszett múltba, amikor a tudományos fantasztikum, fantasy és horror nem váltak el egymástól. Így nem is csodálkozhatunk azon, hogy ezek a történetek olvasók széles táborát képesek megszólítani, a kalandok és a küzdelem kedvelőitől, egészen a feszült thrillerek és történelmi krimik rajongóiig.

Pető Zoltán felhívja a figyelmünket arra, hogy a rémirodalom nem csupán letaglózó rémlátomás, de… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
TBA Könyvek, 2020
56 oldal · ISBN: 9786156181022

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mortii>!
Pető Zoltán: Rejtett hold

Pető Zoltánnal már megismerkedem az Aether Atrox jóvoltából, A világítótorony egy színvonalas darabja volt a válogatásnak.
Itt újabb és régebbi történetek és versek is olvashatóak. A versekre nem térnék ki, nem vagyok nagy vers fan és értő sem. Mindenképp színesítették a kiadványt, nagyon jó intermezzo-ként voltak jelen a novellák között.

A Munroe-klán egész jól kezdődött, nagyon tetszett a kor, az elbeszélés módja, aztán valami változott és (tényleg nem tudom, mi történt, lehet, hogy figyelmetlen voltam) inkarnációs sztori lett, aztán megjelentek a kozmikus erők, de számomra nem derült ki teljesen, mi is történt a Munroe-toronnyal.

A Septimus egy „mesés”, szerelmi történet a római korból. Ovidius Metamorphoses-át juttatta eszembe.

Az idő mögül vastagon Clark Ashton Smith világa. Nagyon érezhető az íróra tett hatása, gyakorlatilag olyan volt, mintha tényleg egy CAS történetet olvastam volna a történelem előtti korokból.

Az Emlékezetben is érezhető Smith hatása, Hellás pusztulását és annak körülményeit beszéli el a főszereplő, aki népével együtt eggyé vált az isteneikkel és a túvilági létből szól ki. Nagyon tetszett maga a történet és az elbeszélés módja is.

És a Triptichon, személyes kedvencem. Inkvizíciós nyomozás indul Emilio Fibonacci rejtélyes halála után. A történetben bőven helyet kap a Necronomicon, titkos társulatok, kabbalizmus, alkímia, Nicolas Flamel és természetesen némi kozmikus horror. Ebben a történetben leginkább lovecrafti hatást lehet nyakon csípni, különösen az inkvizítor sorsa és a nyomozás kimenetele árulkodik erről.

Összességében egy kellemes „kötet”, HPL és CAS rajongóknak kötelező, homage jellegű olvasmány!

4 hozzászólás
MetalMurphy I>!
Pető Zoltán: Rejtett hold

A szemnek igencsak tetszetős, sötét tónusú borítóval rendelkező mintegy ötven oldalas gyűjtemény a szerző 2003 és 2020 között készült műveiből válogatva nyújt át egy csokorral az olvasóknak. Az elektronikus kötetben helyet kapott versekről (Fekete próféta, Rejtett Hold, Engesztelő áldozat) vajmi keveset tudnék elmondani, ugyanis nem kenyerem a líra, viszont az elbeszélések igencsak igényesek és szórakoztatóra sikerültek.

Bővebben:
http://www.cinegore.net/2020/09/07/peto-zoltan-rejtett-…

1 hozzászólás
feketz01>!
Pető Zoltán: Rejtett hold

Merő felüdülés volt olvasni! Már már gyermeki izgatottság hatott át a kötetet olvasva. Legalább olyan élmény volt, mint annak idején az első Lovecraft kötetem.
Változatos művek kaptak helyet ebben az irományban, ebből kifolyólag szerintem nem csak a műfaj kedvelői találhatnak közte igazi gyöngyszemeket. A történelmiség, a magabiztosan felépülő sejtelmes és nyomasztó hangulatok, a megjelenő földöntúliság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy élvezetes olvasmány legyen.
A versek pedig mintegy apró fellélegzések törik meg az egyes szakaszokat, feloldva az előző történet feszültségét, vagy éppen kiegészítve azt.
Nem csalódtam sem az íróban, sem a kötetben és nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!

1 hozzászólás
Fatima_Szarka>!
Pető Zoltán: Rejtett hold

Remek kötet, csak ajánlani tudom! Magukkal ragadtak a sodró, álomszerű képek, és a novellákat átszövő borzongató, lidérces hangulatok. Várom a folytatást!

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó P. Szilveszter: Lélekzet
Corinna Ann Jay: Amikor éjfélt üt az óra
Rájátszás
Pomogáts Béla (szerk.): Doromboló
Hajnal Éva – Márkus László (szerk.): Hangok és harangok
Urbán László (szerk.): Ajándék anyámnak
Cserna-Szabó András – Szálinger Balázs (szerk.): Hévíz irodalmi antológia
Lengyel Balázs (szerk.): Újhold-Évkönyv 1987/1
Ígéretek 4
Tuska Miklós: Lélekbuborékok