Lesgól 11 csillagozás

Az Orbán-rendszer sportpolitikája
Pető Péter: Lesgól

A 2010-ben hatalomra került Fidesz politikájának egyik pillére a sport. Az ellenzék számára pedig a politikai konfliktusteremtésre alkalmas terület, elvégre a stadionépítések, a tao, az egyéb szakpolitikai befektetések száz-, ezermilliárdos tételt jelentenek a költségvetésből, miközben a korrupció gyanúja is kíséri a beruházásokat. A könyv arra vállalkozik, hogy áttekintse, Orbán Viktor rajongó szeretetén túl mire szolgál a sport a korszak uralkodó narratívájában, valójában mi a célja az intézkedéssorozatnak, milyen eszmei alapon építkezik a sportpolitika, és hogy létezhet-e ennek baloldali ellentörténete.

>!
Kossuth, Budapest, 2020
148 oldal · ISBN: 9789635171101
>!
Noran Libro, Budapest, 2020
106 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635170920

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Teetee>!
Pető Péter: Lesgól

Pető Péter: Lesgól Az Orbán-rendszer sportpolitikája

Kedvenc főnököm, aki aztán a legközelebbi barátom lett, és aki nélkül nem lennék az az újságíró, aki vagyok, mindig egy szót hangsúlyozott, sokszor szótagolva, hogy a hülyék is megértsék: kon-tex-tus.
Kiváló kollégám, Pető Péter pontosan ezt teszi: kontextusba helyezi a tényeket, mindezt ráadásul olvasmányos, gördülékeny nyelven, a rá jellemző profizmussal.
Számomra külön öröm, hogy a téma megírására olyan szakírót kértek fel, aki szereti a futballt, mert a foci és a sport igenis fontos, és nem, nem az a megoldás, hogy szórjuk be sóval az összes futballpályát, és romboljuk le az összes stadiont. A vitának nem arról kell szólnia, hogy szükség van-e futballra (sportra), vagy hogy kell-e az államnak ezt támogatnia, hanem hogy milyen formában támogassa, illetve konkrétan mit támogasson.
Amúgy a szlovák sportvezetők sokszor hozzák fel Magyarországot példaként, hogy ott mennyi pénz áramlik a sportba, szemben Szlovákiával, de azt már nem látják, hogy ezt a pénzt sajnos csak ritkán sikerül igazán hasznosan befektetni, sőt, sok helyen inkább kontraproduktívvá válik a hatalmas büdzsé. Hogy miért jó ez mégis Orbánnak, és milyen politikai megfontolások állnak a cselekedetei mögött – ennek a megértésében segít ez a könyv.

Anton_Gorogyeckij P>!
Pető Péter: Lesgól

Pető Péter: Lesgól Az Orbán-rendszer sportpolitikája

Tömör, jó összefoglalója az elmúlt 10 év sport-politikájának. Még azt is mondanám, hogy elfogulatlan, igyekszik a pozitívumokat is kiemelni, nem csak a negatív dolgokat. Ami különösen tetszett, az a Hosszú Katinkáról szóló rész, mert bevallom, anno csak annyi maradt meg, hogy széttépett valami szerződést, de hogy mi volt a lényege, ahhoz már lusta voltam utánanézni rendesen.
Elképesztő amúgy ez a fajta pazarlás, minden szavazópolgárral elolvastatnám ezt az amúgy nem is túl hosszú könyvecskét.

GergelyBerni>!
Pető Péter: Lesgól

Pető Péter: Lesgól Az Orbán-rendszer sportpolitikája

Petö Péter nagyon szépen összefoglalja a magyar sport minden problémáját, de nem hallgatja el azt sem, ami jó a rendszerben (ebböl van kevesebb).
Ha valakit érdekel a téma, de nem akarja az információkat maga összegereblyézni, akkor ez a könyv tökéletes választás. Jó a stílus, olvasmányos, nem száraz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lubics Szilvia: Másfél nap az élet
Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és jóga
Tandori Dezső: Nagy gombfocikönyv
Ella Steel: Sors-Fordulat
Hosszú Katinka: Az átalakulás
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady
Rojik Tamás: Befogad és kitaszít
Kassai Lajos: Lovasíjászat
Kárpáti György: Medencék, gólok, pofonok