Gyermekvonat ​Angliába 9 csillagozás

Egy budai kislány levelei (1920-1921)
Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába

„Oly ​gusztusos biciklizni. Kár, hogy Magyarországon nem bicikliznek a nők is” – írja levelében Kató, büszkén újságolva szüleinek, hogy ő már „majdnem tud”.

Az első világháború nagy nyomorúságot hozott a vesztes országokra. A lakosságon belül is leginkább a fővárosi gyerekeket sújtotta. Sok volt a hadiárva, de akinek éltek a szülei, az is megszenvedte az áruhiányt. Alig volt élelmiszer, ruhanemű és tüzelő. Ezen a helyzeten próbált enyhíteni a gyermekvonatok néven ismertté vált akcióval a háborúban semleges Hollandia és Svájc, majd a győztes országok közül Anglia és Belgium. Az Országos Gyermekvédő Liga hazai védnöksége alatt 1920 és 1930 között jártak ezek a vonatok,olyan külföldi családokhoz juttatták el a gyerekeket, amelyek vállalták, hogy hosszabb-rövidebb időn keresztül nevelik, taníttatják és főleg etetik, felöltöztetik őket. Az angliai transzporttal utazott egy tizenkét éves budai kislány, Petrich Kató is, aki nevelőszülőknél töltött idejének minden eseményét… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635040995

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába

Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába Egy budai kislány levelei (1920-1921)

Érdekes volt olvasni a világháború utáni mindennapokról és erről a különleges programról, ami kicsit „tehermentesítette” a családokat és páratlan lehetőséget adott a gyerekeknek. Kató nagyon a szívemhez nőtt, ritka tisztalelkű embert ismertem meg a személyében.

Ildó P>!
Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába

Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába Egy budai kislány levelei (1920-1921)

     Egy ismerősöm ajánlására kölcsönöztem ki ezt a könyvet a könyvtárból, aki mivel tudta, hogy érdeklődöm ez iránt a korszak iránt, úgy gondolta tetszene nekem.
     A tetszetős borító egy kislány angliai tartózkodása során hazaküldött leveleit, és az azokra kapott válaszok részleteit tartalmazza, melyekből kirajzolódnak az ott töltött időszakának napjai, iskolai tanulmányai, programjai, ideiglenes befogadó családja, ottani barátnői. A levelek részleteiből egyéb források bevonásával szépen körüljár egy-egy témát mint a politika, iskola, karácsony, melyek eltérnek az angol és magyar emberek életében, pl. hogy ott nem ünnepelték a Mikulás napot, nem állítottak karácsonyfát A könyv gazdagon illusztrált az eredeti kézírásos levelek fényképeivel, családi fényképekkel és a levelekhez csatolt rajzok, plakátok fotóival.
     Az mindenképp elmondható, hogy Kató egy igen szorgalmas, okos kislány volt, akinek tehetsége egyaránt megmutatkozott a művészetek rajz és festés illetve költészet ágában is. Angliai befogadói is könnyen megszerették, gyorsan közel került hozzájuk, és ők is nagyon jó véleménnyel voltak róla, elhalmozták mindenféle ajándékkal (ruhákkal, zsebkendőkkel, hajba valókkal).
     Ezek alapján igen körültekintő, alapos munka, azt pedig mindenki döntse el maga, hogy mennyire találhatja olvasmányosnak, szórakoztatónak egy 11 éves kislány leveleit, verseit.
     Mennyi mindent őrizhetnek a levelek, mennyi emléket örökíthetnek meg, mekkora értéke van a papírra vetett dolgoknak, amit nem is feltétlen pénzben merhetünk, hanem sokkal inkább érzelmi alapon. És milyen kár, hogy manapság már egyre kevésbé divat levelet írni, főleg kézzel, ezt nagyon sajnálom, mert olyan jó érzés levelet kapni, és én is hasonló gonddal őrzök minden személyes írásos emléket.

moliva>!
Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába

Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába Egy budai kislány levelei (1920-1921)

Szívmelengető olvasmány. A mi családunkban is volt, aki ugyanilyen módon jutott Hollandiába – sajnos nem maradtak fenn levelek, emlékek se nagyon. Ezért különösen örülök, hogy elolvashattam egy hasonló korú kislány leveleit ugyanabból az évből. Köszönet a szerzőnek, hogy ilyen gondosan feldolgozta és közzétette családi történelmük egy darabját, nagy kincset tárt elénk.

Mathilda>!
Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába

Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába Egy budai kislány levelei (1920-1921)

Az első világháború követően a győztes, illetve a semleges európai államok úgy próbáltak enyhíteni a vesztes államok nyomorán, hogy a legvédtelenebbeket (valójában a háború legnagyobb veszteseit), a gyermekeket befogadták néhány hónapra vagy akár egy egész évre. A gyermekvonatok a húszas évek első felében gyerekek ezreit szállították Európa nyugati felébe, ahol a kicsiket nevelőszülőknél, családoknál helyezték el. A civil kezdeményezéshez csatlakozó országok között volt Anglia is, ahová ennek a könyvnek a főszereplője, Petrich Kató is került. A család rendkívül gondosan megőrizte Kató és családja levelezését, ebből kapunk most egy válogatást, Kató leánya összeállításában. A levelek részben tematikus blokkokra bontva olvashatók, részben teljes egészben kerültek közlésre. Érdekes és szívet melengető olvasmány, sok humorral és kedvességgel fűszerezve. A kiadáshoz viszont jó lett volna egy szaklektor közreműködése, aki pontosítja a történelmi hátteret és elkészíti az értelmezést segítő lábjegyzeteket.

Rena76>!
Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába

Petneki Katalin – Petrich Kató: Gyermekvonat Angliába Egy budai kislány levelei (1920-1921)

Eléggé más volt,mint ahogy vártam. Szívesen olvasram volna egy szokványos regénybe ágyazva a leveleket, ezzel szemben kaptam egy történelemkönyvet egy csomó hivatkozással. Részletesen leírja az időszakot, mi történt Magyarországon, hogy indultak el a vonatok a gyerekekkel, akik 9-13 évesen majdnem 1 évet töltöttek idegenben, milyen helyzetbe csöppentek. Majd a levelek, amiben Kató elmeséli a napjait, heteit Angliában.
Nem egy könnyű lányregény, de meglehetősen érdekes. Kell hozzá a történelem szeretete, mert eléggé száraz, tényekre hagyatkozó könyv. (nem sok hiányzott, hogy az 50.oldal környékén letegyem, de örülök, hogy nem tettem)
Nem lesz a legjobb olvasmányaim között, de egynek jó volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jim Shepard: Áron könyve
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
František Hečko: Vörös bor
Grozdana Olujić: Vadhajtás
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Marilyn Miller: Keserűen édes
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Mollináry Gizella: Betévedt Európába I-II.
Böszörményi Gyula: Monyákos Tuba és a tűzhangyasámán
Bacsó Judit: Mintamókus