Apád ​előtt ne vetkőzz 33 csillagozás

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Miskolc, ​1920-as évek. A nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Rideg és szeretetnélküli apácák gondoskodnak róluk, a fiúk között pedig farkastörvények uralkodnak: aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, de vajon képesek-e elfelejteni mindazt, ami az árvaházban történt velük?

Hatvan évvel később, szintén Miskolcon az ötéves Eszter elhidegül imádott édesapjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele. A kislány csak nagyapjára, Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban bízik.

Péterfy-Novák Éva új regényében megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat?
"Azt kéri, ne mondjam el senkinek, hogy miről… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2019
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108680
>!
Libri, Budapest, 2019
216 oldal · ISBN: 9789634336372

Kedvencelte 1

Most olvassa 10

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
szabadosági
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

“Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni."

Ezt az utószóban írja Péterfy-Novák, és emiatt tisztelem annyira.

Nehéz 5 csillagot adni erre a tartalomra. De a tabu döntögetése, bátorsága és írásmódja miatt lejjebb nem pontozható!

Régóta vártam ezt a könyvet, mert több mint 1 éve mesélt róla Éva egy rendezvényen, ahol vele beszélgettem az Egyasszonyról. Amikor már finisben volt januárban, azt mondta, hogy izgul a fogadtatás miatt, mert a magyar közönség nem biztos, hogy készen áll erre. Már értem miért mondta ezt..
A legszörnyűbb, hogy igaz történet ihlette.
Míg az Egyasszonyon zokogtam, itt inkabb émelyegtem, és szorongtam. Aztán pedig legszívesebben azonnal elrohantam volna a pszichológusomhoz, mindazok helyett, akik ezeket a szörnyűségeket átélték.

Örökölt sorsok, hozott traumák, családi titkok, szégyen, abúzus, pedofília, áldozatlét, bűnösség – ez mind mind helyet kapott ebben a rövidke regényben. Azt sajnálom csak piszkosul, hogy ennyire rövid.

„Titok nélkül nem lehet élni.”

>!
csucsorka P
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Ha csak azt nézzük, mennyire olvasmányosan van megírva, ezt a könyvet egyetlen esete alatt kellett volna kivégeznem. Viszont ha a témát nézzük, nem csoda, hogy inkább a könyv végzett velem.

Erről nem is akarok beszélni, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogyan kéne eljárnia annak, aki regényt ír.
Péterfy-Novák Éva nem ám leül, és egyszuszra megírja, hanem évekig dolgozik ezen az anyagon. A papíron megszólaltat kisfiút, kislányt, anyát, nagyapát – és mind a saját hangján beszél. Szavak nélkül rajzol elénk komplett jellemrajzokat és sehol sem csúsznak el az ok-okozati összefüggések a transzgenerációs útvesztőben. Az írónő nem áll meg a saját tapasztalatainál, a hallott történeteknél és a képzelet szintjén – kézen ragadja Csiffáry-Vass Réka pszichológust, és ketten ügyelnek rá, hogy ez a regény ne csak meghökkentő, hanem szóról szóra hiteles legyen.

Mestermű, aminek okán remélem a szakma is elkezdi méltó helyén kezelni Péterfy-Novákot, mert ilyen kevés van a mai irodalomban. Díjesőt szeretnék látni és legalább annyi újranyomást, mint az Egyasszonynál.

1 hozzászólás
>!
Linszyy
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Fúh basszus…
Rettenetes volt, mégis élveztem olvasni.
Egyszerűen becsülöm az olyan könyveket, amik mernek mélyre nyúlni, és kivesézni olyan témákat, amikről egyébként szinte soha nem beszélünk. Bár nem esik jól az embernek ilyenről olvasni, főleg, hogy meg is történt esetekről beszélünk, mégis szeretnék nyitott szemmel járni és szembenézni ezzel is, hogy aztán felismerjem a való életben. Van az a jó magyar mentalitás, hogy amit tagadsz, az nincs is, és ez a pedofiliával aztán pláne így van.
Mindemellett pedig Péterfy-Novák Évának most is sikerült meglepnie. Azt tudtam, hogy kemény lesz, de azt nem, hogy megérteti majd velem a másik oldalt is. A két szálon futó cselekmény miatt nem csak a bántalmazott helyébe helyezkedhetünk bele, hanem a bántalmazóéba is. Aki szintén nem érti, miért vannak ilyen ferde hajlamai, aki egy darabig próbálja ezt átirányítani, amíg végül maga is elhiszi, hogy nem is tesz annyira rosszat azzal, ha ezeket a bűnös vágyakat mégis kiéli. Az jutott eszembe, hogy ugyanezt élheti át a homoszexuális, a biszexuális és bármilyen szexuális beállítottságú ember, aki eltér a szimpla férfi-nő kapcsolattól. Na de ott a másik félnek van beleszólása a dologba. Míg a kiskorúak gyakran fel sem fogják, mi történik. Néha normálisnak, egyenesen jónak gondolják ezt a fajta kapcsolatot. Mindez aztán olyan sérüléseket okoz náluk, ami kihat majd az egész életükre.
Félelmetes, hogy mennyire meghatároz minket a gyermekkorunk és az akkor átélt traumáink. Ez az egész történet félelmetes.

>!
adrika0924
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

„Attól, hogy vége van, még nem múlt el.”

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus szavai jutnak eszembe napokkal azután, hogy befejeztem a könyvet. Becsuktam, de az elmém nem enged elszakadni tőle.

2018. március 24-én, egy borongós szombat délelőttön hallottam először Éva új regényéről, amikor a Nincs időm olvasni kihívás budapesti találkozójának vendége volt. Három mondattal sikerült úgy felkeltenie az érdeklődésemet, hogy azóta tűkön ülve vártam a megjelenést.

Féltem attól, hogy túl magasak az elvárásaim a könyvvel szemben, ezért vonakodva vettem kézbe, mikor végre megtehettem, de kár volt az izgalomért, mert egy szempillantás alatt beszippantott a történet. Persze nem azon a jóleső, letehetetlen módon, hanem úgy hatott rám, mint a dementor csókja: kiszipolyozta a lelkemből a boldogság legutolsó morzsáját is. Egy kicsit bele is haltam ebbe a bő 200 oldalba.

Soha, egyetlen könyv sem hatott még rám ilyen mélyen korábban, és szerintem nem túlzó a kijelentés, hogy Péterfy-Novák Éva remekművet írt, amit soha nem felejt el az olvasó.

Mert „attól, hogy vége van, még nem múlt el”.

>!
medvegabor
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Azta, végre egy könyv, amiben a kisgyerek nézőpontja nem egy felnőtt gondolatvilágát közvetíti!

>!
Roziboszi
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Nehéz szavakat találni, súlyos téma. Ezt a könyvet minden tizenéves lány kezébe adnám. Mert a gyerekszemmel írt Eszter története, megértetné velük, hogy milyen jelekre, érzésekre kell odafigyelni, mi az, ami már nem rokoni szeretet, hanem annál sokkal több. Megdöbbentő volt számomra a már felnőtt, tanult Eszter gondolkodása, a folyamatos tagadása. De egyben érthető is, hiszen nem akart csalódni abban az egyetlen emberben, akitől feltétlen szeretetet kapott. Minden tiszteletem az íróé, mert iszonyú nagy lelkierő kellett a különböző történetek meghallgatásához, regénybe formálásához.

>!
Chrysalis
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Ez kemény. Nehéz is ajánlani egy ilyen könyvet, amit viszont minél több embernek olvasnia kéne. De hogyan ajánljam? Szeretnél pár nehéz napot és borzasztó éjszakát? Szeretnél olyan témáról olvasni, amitől kiver a víz? Szeretnél azon gondolkozni, hogy milyen a világ, milyenek benne az emberek? Mennyi szörnyűség történhet, akár a közvetlen környezetünkben is? A legnehezebb talán azt volt megemészteni, hogy a könyv valós történeteken alapul. Hogy ilyen a mai napig létezik. Hogy nem lehetett benne olyan pontot találni, ami nem következett az előzőből. Tényleg megvolt mindennek az oka, amitől az egész még gyomorforgatóbb, még hátborzongatóbb volt. SPOILER (a nagymamát viszont addig rugdostam volna, amíg rá nem jön, fel nem fogja, mit tett.az a rész, amikor elment Eszterért iszonyúan megrázott, ahogy magyarázkodott a szomszédasszonynak. undorítóság a köbön)
De az egész történet fájdalmas.
És beszélni kell róla. Hátha eljut minél több helyre.
Nem tudom Eszternek van-e továbblépési lehetősége. Nem tudom szembe tud-e nézni ezekkel a traumákkal. Nem tudom szembe lehet-e.
Két nap alatt kiolvastam, bár az első nap után nem voltam benne biztos, hogy tudom folytatni.

>!
Barbóó
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Nem csodálkoznék azon ,ha valaki ezután a könyv után meginna jó pár pohár alkoholt…
Bezártam a könyvet és csak annyit mondtam magamban, – a k…a életbe mennyire mázlista vagyok, hogy ilyet nem kell átélnem.Az írónő zseniális, őszintén mondom megtisztelő hogy magyar.
Helyenként émelyítő és megrázó eseményeknek vagyunk tanui, a szereplők annyira jól megformáltak,tökéletesen át tudnak adni minden érzést,olyan mintha mi lennénk az operatőrök s a szereplők mellé szegődve követnénk az eseményeket..
Az , hogy mind ez igaz történet az azt hiszem csak mégjobban szíven üti az embert. Szemrebbenés nélkül bátran megírt életek olyan eseményekről amelyek tabu témák, viszont beszélnünk kell róla, és tudni segítséget nyújtani ezeknek az embereknek. Akik abban a tudatban éltek ,hogy az ,aki a legjobban szereti őket nem akar sose rosszat nekik, viszont visszaélt a „tudatlanságukkal” és azt hiszem ezt kihasználni a legkegyetlenebb dolog tud lenni.
Köszönöm ezt a könyvet Éva!!

>!
boros_anna P
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Uh. Két nap alatt végeztem vele, illetve két este alatt. Először undorodtam tőle, utáltam, a gyomrom fogott…a témától. És hogy soha többet nem akarok ilyen könyvet olvasni, amit most is így gondolok. De! Nagyon felkavaró, megrázó könyv és minden tiszteletem az íróé. A címből lehet következtetni a témára, családon belüli erőszak, felhasználva a szeretet erejét, hogy ez így van jól és “legyen ez a mi titkunk,mert annyira szeretlek”. Hogy képes valaki ilyet tenni, felfoghatatlan. Pedig ilyen van. És erről beszélni kell, mert fontos! Mit beszélni, kiabálni, hogy soha de soha többé ne fordulhasson elő…naivitás tudom, de valamiben hinni kell. Úgyhogy köszönöm az élményt, bár a könyv végéig reméltem, hogy csak kitalált történet. De nem. Ez itt van velünk, lehet a szomszédban, a családban…nem tudhatjuk mi történik zárt ajtók mögött. El kell olvasni, ennyi.


Népszerű idézetek

>!
emotionisland I

Hogy elmondom, hogy egy szörnyeteg vagyok, hogy az ilyennek nem való gyerek, hogy ettől féltett engem nagyapám, ezért tanított mindig is arra, hogy ne akarjak gyereket. Hogy szakítsam meg a láncot. Hogy ne váljak olyanná, mint ő.

8. oldal

>!
csucsorka P

[Anyu] Azt is mesélte, hogy őt egyáltalán nem szerette az apukája, csak a nővérét (azt viszont agyonkényeztette és babusgatta), de nagymama sem kárpótolta, mert ő meg senkit sem szeretett soha. Éppen ezért gondolja azt, hogy neki nagyon kellene szeretnie engem. Hogy ne érezzem azt, amit ő érzett kiskorában.
Sokat gondolkodtam azon, amit anyu arról mondott, hogy őt nem szerette az apukája. De ez az apuka Tatus, aki nagyon jó ember. Úgyhogy nem hiszek anyunak. Szerintem vagy csinált valami szörnyű dolgot kiskorában, amiért Tatus megharagudott rá, vagy ő nem szerette Tatust, aki ezért direkt nem mutatta, hogy ő mennyire szereti anyut. Nehogy könyörületből szeresse viszont a saját lánya. Mert Tatus sokat mesélt nekem arról, hogy a könyörületből szeretés, az rosszabb, mint az utálat vagy a közömbösség.

86. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Perihan Mağden: Ali és Ramazan
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
John Irving: Árvák hercege
Marilyn Miller: Hozzád láncolva
Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Diney Costeloe: Eldobott gyerekek
Jim Shepard: Áron könyve