A ​rózsaszín ruha 183 csillagozás

Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Az Egyasszony szerzőjének legújabb tárcanovellái a körülöttünk lévő világról szólnak: nőkről és férfiakról, anyákról és lányaikról, feleségekről és férjekről, gyerekekről és felnőttekről, Nagykörúton innen és túl. Péterfy-Novák Éva éles szemmel fedezi fel a repedéseket a kirakatüvegen, és szókimondóan, ám humorral és empátiával tárja azokat olvasói elé.

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2017
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332589
>!
Libri, Budapest, 2017
168 oldal · ISBN: 9789634333159

Enciklopédia 2


Kedvencelte 19

Most olvassa 16

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

20 novellát, 20 történetet olvashatunk a kötetben, melyek talán már velünk is megtörténtek, vagy bármelyik nap megtörténhetnek. Egyszerűen, közvetlenül, szarkasztikus humorral mesél a szerző, mintha csak a barátnőnk, anyukánk vagy a szomszédasszonyunk mondana el nekünk egy történetet.

Ismerős érzések, ismerős emberek történeteinek gyűjteménye ez a könyv, melyet közvetlensége, egyszerűsége miatt hamar a szívünkbe zárunk. Nőkről szól és férfiakról, mert ahol nő van, ott legtöbbször férfi is van. Így, vagy úgy.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/02/peterfy-novak-eva-…

>!
Sippancs P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Letettem a könyvet a kezemből, és úgy érzem, hogy egy hétre elegem lett. Elegem lett a megcsalásból, a titkolózásból, a hazugságokból, a megszégyenítésből, a boldogtalanságból, az ajándékba adott virágokból és csoki szívekből.
Hogy és miként és miért? Mitől ilyen gyarló az ember?

Péterfy-Novák Éva írása ezúttal is levett a lábamról, pozitív és negatív értelemben egyaránt.
Fúúú, még mindig érzem a nyomást…

12 hozzászólás
>!
Ottilia P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Péterfy-Novák Éva írásaival az elmúlt évben ismerkedtem meg, és mélyen megérintett az Apád előtt ne vetkőzz és az Egyasszony című könyve. A Panda ölelése című kötet már nem hagyott olyan mély nyomot bennem, igaz az egészen más típusú írás. Idővel rájöttem azonban, hogy nem is a könyvvel volt bajom, hanem – függetlenül írói tehetségétől – kifejezetten irritált az írónő férjének személyisége, és az is hogy minden a pia körül forgott, és mennyire nem tisztelték vendéglátóik kéréseit, elvárásait.

Azt hittem, nem nagyon érdekelnek a párkapcsolati és házassági problémák, az első novella ebben meg is erősített, de aztán valahogy mégis beszippantottak azok és a más témájúak egyaránt, és egyhuzamban ki is olvastam a kötetet. Egyik oka talán az, hogy általánosságban is rendkívül empatikus vagyok a traumát megélt emberekkel, és ezekben a nőközpontú történetekben aztán mindenféle megpróbáltatás előkerült. Másrészt sokat lehet tanulni belőlük abban a vonatkozásban is, hogy hogyan vehetjük észre környezetünkben a fizikailag és lelkileg veszélyeztetett embereket, aztán már a helyzet kezelése nehezebb dolog.

Legjobban a címadó novella tetszett, teljes mértékben át tudom élni a főszereplő kislány fájdalmát, és még most sem tudom elengedni a történetet, erőteljesen kavarog a fejemben. Az Európa kávézó pedig felbosszantott, sajnos vannak ilyen visszataszító emberek, és ez elmondható a Csokiszív férfi főszereplőjéről is. Ez utóbbi írásoknál érdekes volt a feleség és a szerető szemszögéből is megismerni a történetet. A legtávolabb A bicigli című történet áll tőlem, ha nem lenne humorral is átszőve, azt mondhatnám egyáltalán nem tetszett, de így azért elment.

Értékes írásokkal van tele a kötet, többségében jó kis csattanóval a végén, sok-sok erőt adó, szarkasztikus novellával, amelyek eseményei bárkivel megtörténhetnének a való életben is.

Most már elmondhatom, hogy mindent olvastam a szerzőtől, kedvelem írásait és remélem, még megörvendezteti olvasóit újabb és újabb könyvekkel.

>!
csucsorka P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Péterfy-Novák Éva kötete után belenyugodtam, hogy nagy spoiler fogok leszokni felnőtt, olvasó nő létemre a káromkodásról. De ha ez téged esetleg spoiler, akkor ez nem biztos, hogy a te köteted.
Alapvetően amúgy irodalomban én sem rajongok azért, ha repkednek a spoiler, de PNÉ zseniális csaj, nagyon szerettem olvasni.

2 hozzászólás
>!
gumicukor
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Fúú, nem is tudom, hogy mit írjak erről a kötetről. Először is azt, hogy ez volt életem első novelláskötete, de biztosan nem az utolsó. Másodszor voltak novellák, amik kifejezetten tetszettek, és voltak olyanok, amik nem. A stílus (amit már ismerek a Egyasszonyból és a Apád előtt ne vetkőzzből) a megszokott, amit én nagyon szeretek. Ez a lényegretörő, kevéssé cizelláló írásmód hozzám közel áll a kortárs művekben, a klasszikusokban pedig pont a cizelláltsárot szeretem.

A problémám a könyvvel végülis a számomra nem tetsző történetekhez kapcsolódik. És még csak azt sem mondanám, hogy nem voltak érdekesek. Inkább úgy fogalmaznék, hogy kiszívták az életet belőlem. Például a Mama meséi 1., a Csokiszív, az Egyelőre még én férjem után komolyan üldözési mániám lett, hogy tuti engem is megcsalnak vagy el fognak hagyni. Mert MINDENKIT megcsalnak és elhagynak, legalábbis ezekből a történetekből ez jött le nekem. Az írónő eddigi könyvei is lehangolóak voltak, de azoknak megvolt az a „jó” tulajdonságuk is, hogy emellett gyomorszorítóak is voltak. Ezek meg inkább közhelyes történetek voltak. Az az igazság, hogy főleg humoros, szívmelengető novellákat vártam (amiket egy-egy esetben meg is kaptam, tetszettek is), és olyanokat is, amik arcon csapnak. Ehhez képest sok történet csak közhelyes volt számomra, semmi több.

>!
Kovaxka P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Tárcanovellák párkapcsolatokról. Némelyik erős, de többet közülük „Háy János light”-nak érzek. Terápiás írásnak tűnik, ahogy a szerző előző könyve is: azok a novellák ütnek, amelyek mögött saját sorsot sejtek. Szeretem Péterfy-Novák Éva szemléletét és stílusát, a gyűjtemény gyorsan olvasható, szórakoztató és elgondolkodtató is egyben. Várom a további, tartalmas műveket.

>!
tmezo P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Sok negatív spoiler hangulatú novella van benne, de mind a mai életről szól, a mai életből vett példa. Úton-útfélen jönnek szembe hasonlók, és így egy csokorba szedve, olvasva ezeket, gondolkodik el az ember, hogy mennyi hiba, (rosszindulat, bántás, féltékenység és gyarlóság) van az emberekben.
Nagyon élvezetes volt mind, még azok is amik megcsalásról, vagy bántalmazásról szóltak, de a kedvencem a Vándor Kriszti anyukája. Óriási csattanója van. A Csokiszívet már ismertem innen, de volt itt még sok más, amire azt hiszem sokáig emlékezni fogok.

>!
fülcimpa
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Baromi vagány, nagyon bátor, hihető. Igen, elhiszem minden szavát, és megdöbbenek, plusz megdobbanok, mert nagyon jó írások ezek mind, lélekig hatolnak, elgondolkodtatnak.

>!
mazsof
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Péterfy-Novák Éva az érzelmek igen széles skáláját képes felvonultatni még egy alig több, mint 150 oldalas könyvecskében is. Döbbenet, hogy milyen igazi, amit ír. Ez a valóság sokszor lehangoló, korunk problémáit gyakran igen elkeserítő vagy humoros formában jelenítette meg a novellákban. Ajánlom mindenkinek, aki szeret igazán őszinte, egyenes, hiteles írásokat olvasni. Remélem, hogy nem ez volt az utolsó, bármilyen műfajú írás, amit az írónőtől olvashattam, mert az eddig megjelent két kötettel teljesen megvett magának a stílusa.

1 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Everling
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Elképzelem, ahogy egy este PNÉ, a Szentesi meg én, mint ezer éves barátnők letelepedünk egy hatalmas kanapé különböző sarkaiba, az asztalon egy kettő,három üveg vörösbor, és megindul a csevegés, a csacsogás, a sztorizgatás. Kezdődik pár laza történet, hogy úristen, mit mesélt már megint anyám, a múltkor hogy jártam, erről jut eszembe,még mikor fiatal voltam, meg egy barátnőmmel mi van, el se hiszed. Ahogy fogy a bor, kicsit érzelgősebbek leszünk, kicsit sírunk, szünetet tartunk, aztán megint csak nevetünk, mert az élet az azért mégsem olyan sz..r, amíg itt vagyunk egymásnak és tudunk magunkon és egymással sírni és nevetni. Hajnali kettő, kéne egy taxi,mert én így haza nem Bkv-zom. Ülök a taxiban egyedül,nem beszélgetünk a sofőrrel. A kaputól az ajtóig menet elfog egy nyugodt érzés, hogy egy egy ilyen este kell, különben nem lehet ezt mind ép ésszel kibírni.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Egész eddigi életemben, ami „azóta” eltelt, igyekeztem nem gondolni arra, hogy mi lett volna, ha.
/Utóhang az Egyasszonyhoz/

138. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

Talán soha nem fogom megtudni, hogy miért szerettem ki belőle egyetlen pillanat alatt.

/Egyelőre még én férjem/

14. oldal

>!
Sippancs P

Mert igenis van az a szint, amikor az ember a boldogtalanságtól szinte megbénul.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
>!
Bea_Könyvutca P

– A fodrásznál mindig nagyon jó történeteket hallok! – mondja anyám a vasárnapi ebéd közben.

/Mama meséi 1./

(első mondat)

>!
szanita

Hirtelen nem tudtam, hogy mi a gusztustalan, a barátkozás, a pasinélküliség, a kérdezgetés vagy a vendégeskedés, úgyhogy inkább behúzott nyakkal kussoltam, és ettem a csirkét.

8. oldal

>!
Sippancs P

Talán soha nem fogom megérteni a saját szívemet.

14. oldal

>!
Sippancs P

Mert az ember legyen egyenes és becsületes. Ez a legfontosabb. A többi emberi gyengeség pedig megbocsátható.

62. oldal

>!
Sippancs P

(…) de hát a szerelemnek nem lehet azt mondani, hogy ne jöjjön, amikor jön.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
dokijano 

Siettetném, de nem lehet, a szájfestés időt igényel, ezt megtanultam már réges-régen. Nem is értem, hogy evés előtt minek rúzsozza magát, de egy szót sem szólok. Ma étteremben ebédelünk, teljesen biztos, hogy nyilvános helyre be nem teszi a lábát rúzs nélkül.

110. oldal, Mama meséi 2. (Libri, 2017)

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Füller Tímea: Tócsatükörben
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Németh Kriszta: Csücsök
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban
Csurka István: A mélység vándora I-II.
Farkas Csaba: Mozdulatlan eső
Tóth Erzsébet: Szívhangok
Szív Ernő: Összegyűjtött szerelmeim
Bodor Ádám: Az utolsó szénégetők