A ​rózsaszín ruha 63 csillagozás

Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Az Egyasszony szerzőjének legújabb tárcanovellái a körülöttünk lévő világról szólnak: nőkről és férfiakról, anyákról és lányaikról, feleségekről és férjekről, gyerekekről és felnőttekről, Nagykörúton innen és túl. Péterfy-Novák Éva éles szemmel fedezi fel a repedéseket a kirakatüvegen, és szókimondóan, ám humorral és empátiával tárja azokat olvasói elé.

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2017
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332589
>!
Libri, Budapest, 2017
168 oldal · ISBN: 9789634333159

Enciklopédia 2


Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

20 novellát, 20 történetet olvashatunk a kötetben, melyek talán már velünk is megtörténtek, vagy bármelyik nap megtörténhetnek. Egyszerűen, közvetlenül, szarkasztikus humorral mesél a szerző, mintha csak a barátnőnk, anyukánk vagy a szomszédasszonyunk mondana el nekünk egy történetet.

Ismerős érzések, ismerős emberek történeteinek gyűjteménye ez a könyv, melyet közvetlensége, egyszerűsége miatt hamar a szívünkbe zárunk. Nőkről szól és férfiakról, mert ahol nő van, ott legtöbbször férfi is van. Így, vagy úgy.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/02/peterfy-novak-eva-…

>!
Sippancs P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Letettem a könyvet a kezemből, és úgy érzem, hogy egy hétre elegem lett. Elegem lett a megcsalásból, a titkolózásból, a hazugságokból, a megszégyenítésből, a boldogtalanságból, az ajándékba adott virágokból és csoki szívekből.
Hogy és miként és miért? Mitől ilyen gyarló az ember?

Péterfy-Novák Éva írása ezúttal is levett a lábamról, pozitív és negatív értelemben egyaránt.
Fúúú, még mindig érzem a nyomást…

10 hozzászólás
>!
csucsorka P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Péterfy-Novák Éva kötete után belenyugodtam, hogy nagy spoiler fogok leszokni felnőtt, olvasó nő létemre a káromkodásról. De ha ez téged esetleg spoiler, akkor ez nem biztos, hogy a te köteted.
Alapvetően amúgy irodalomban én sem rajongok azért, ha repkednek a spoiler, de PNÉ zseniális csaj, nagyon szerettem olvasni.

2 hozzászólás
>!
Kovaxka P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Tárcanovellák párkapcsolatokról. Némelyik erős, de többet közülük „Háy János light”-nak érzek. Terápiás írásnak tűnik, ahogy a szerző előző könyve is: azok a novellák ütnek, amelyek mögött saját sorsot sejtek. Szeretem Péterfy-Novák Éva szemléletét és stílusát, a gyűjtemény gyorsan olvasható, szórakoztató és elgondolkodtató is egyben. Várom a további, tartalmas műveket.

>!
fülcimpa
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Baromi vagány, nagyon bátor, hihető. Igen, elhiszem minden szavát, és megdöbbenek, plusz megdobbanok, mert nagyon jó írások ezek mind, lélekig hatolnak, elgondolkodtatnak.

>!
mazsof
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Péterfy-Novák Éva az érzelmek igen széles skáláját képes felvonultatni még egy alig több, mint 150 oldalas könyvecskében is. Döbbenet, hogy milyen igazi, amit ír. Ez a valóság sokszor lehangoló, korunk problémáit gyakran igen elkeserítő vagy humoros formában jelenítette meg a novellákban. Ajánlom mindenkinek, aki szeret igazán őszinte, egyenes, hiteles írásokat olvasni. Remélem, hogy nem ez volt az utolsó, bármilyen műfajú írás, amit az írónőtől olvashattam, mert az eddig megjelent két kötettel teljesen megvett magának a stílusa.

1 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Everling
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Elképzelem, ahogy egy este PNÉ, a Szentesi meg én, mint ezer éves barátnők letelepedünk egy hatalmas kanapé különböző sarkaiba, az asztalon egy kettő,három üveg vörösbor, és megindul a csevegés, a csacsogás, a sztorizgatás. Kezdődik pár laza történet, hogy úristen, mit mesélt már megint anyám, a múltkor hogy jártam, erről jut eszembe,még mikor fiatal voltam, meg egy barátnőmmel mi van, el se hiszed. Ahogy fogy a bor, kicsit érzelgősebbek leszünk, kicsit sírunk, szünetet tartunk, aztán megint csak nevetünk, mert az élet az azért mégsem olyan sz..r, amíg itt vagyunk egymásnak és tudunk magunkon és egymással sírni és nevetni. Hajnali kettő, kéne egy taxi,mert én így haza nem Bkv-zom. Ülök a taxiban egyedül,nem beszélgetünk a sofőrrel. A kaputól az ajtóig menet elfog egy nyugodt érzés, hogy egy egy ilyen este kell, különben nem lehet ezt mind ép ésszel kibírni.

>!
Edina_Kanics
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Reggelente szeretek olvasni, segít felébredni. Viszont fontos, hogy azért ne feledkezzek bele az olvasásba, hiszen indulni kell dolgozni. Így ideálisnak tűnt a könyv a reggeli olvasásra, hiszen 20 tárcanovellát tartalmaz.
Viszont szinte minden reggel mikor kezembe vettem a könyvet, azon kaptam magam, hogy már a 3. novellát olvasom. Annyira tetszettek, hogy a végén már nem vettem elő minden reggel, húztam-halasztottam, nehogy a végére érjek.
Pedig a novellák elhagyásról, csalódásról, megcsalásról szólnak. Mégis van bennük valami egyszerűség és érzelem, ami miatt letehetetlenek.

>!
anni_olvas
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Péterfy-Novák Éva nagyon jól ír, teljesen lekötöttek ezek a rövid novellaszerű fejezetek (melyek közül néhány huncut módon összekapcsolódott), ám le is hangolt, hiszen a könyv végére képtelen voltam hinni az igazban és jóban. Ennek ellenére olvasmányos és érdekes.

>!
Linszyy P
Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Az Egyasszony nagyon a szívembe lopta magát, és kijelenthetem, hogy A rózsaszín ruha sem okozott csalódást, így az írónőtől minden jövőbeli kötetet el fogok olvasni. Egyszerűen fantasztikus magyar íróink vannak!

Ez a könyv lett az idei első igazi, érzelmeimre is ható olvasmányom. Talán azért, mert borzasztóan érdekelnek a párkapcsolati és házassági problémák, vagy mert én is nő vagyok, aki szeret nőközpontú történeteket olvasni, netalántán azért, mert nagyon empatikus vagyok a traumát átélt szereplőkkel. Mindegy is, a lényeg, hogy az írónő mindig el tudja találni, hogy mi az, ami a hétköznapokból kiragadható, és megérdemli, hogy könyvbe foglalják.

Ez a gyűjtemény sem tartalmaz olyan novellát, amely ne történhetett volna meg bárkivel, mégis mindegyik csattanóval zárul, és valamilyen erős érzést hagy az olvasóban. Az is nagyon tetszett, hogy nem csak egyoldalúan mutatja be a történeteket. Van, hogy a férfi pártját, van, hogy a nőét fogja egy-egy szereplő, de az a megoldás is erősítette ezt, hogy A Csokiszív című történetet elolvashatjuk a feleség és a szerető szemszögéből is. Egy novellát Szentesi Éva írt, és ezzel véglegesítette a kialakuló elhatározásomat, miszerint tőle is olvasnom kell a jövőben.

Rengeteg szarkasztikus hangvételű, szomorú, vicces, erőt adó történettel ismerkedhettem meg, amit újfent köszönök az írónőnek! Főként nőknek ajánlom olvasásra, de remélem, hogy sok férfi is elolvassa majd, és tanul valamit a történetekből.

Bővebben: https://pergamenrehanytszavak.wordpress.com/2018/02/12/…


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Egész eddigi életemben, ami „azóta” eltelt, igyekeztem nem gondolni arra, hogy mi lett volna, ha.
/Utóhang az Egyasszonyhoz/

138. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Talán soha nem fogom megtudni, hogy miért szerettem ki belőle egyetlen pillanat alatt.

/Egyelőre még én férjem/

14. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– A fodrásznál mindig nagyon jó történeteket hallok! – mondja anyám a vasárnapi ebéd közben.

/Mama meséi 1./

(első mondat)

>!
Sippancs P

Mert igenis van az a szint, amikor az ember a boldogtalanságtól szinte megbénul.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
>!
szanita

Hirtelen nem tudtam, hogy mi a gusztustalan, a barátkozás, a pasinélküliség, a kérdezgetés vagy a vendégeskedés, úgyhogy inkább behúzott nyakkal kussoltam, és ettem a csirkét.

8. oldal

>!
Sippancs P

Talán soha nem fogom megérteni a saját szívemet.

14. oldal

>!
Sippancs P

Anyám szerint az a férfi sem normális, aki retkes nőt vesz el, mert azért valljuk be, hogy aki a környezetére igénytelen, az nyilván saját magára is az.

113-114. oldal

>!
MagyarIldikó

Hazamegyek, bepakolom hat bőröndbe az egyelőre még én férjem összes ruháját. A többi cuccát meg kibaszom a picsába.

20. oldal

>!
dokijano 

Siettetném, de nem lehet, a szájfestés időt igényel, ezt megtanultam már réges-régen. Nem is értem, hogy evés előtt minek rúzsozza magát, de egy szót sem szólok. Ma étteremben ebédelünk, teljesen biztos, hogy nyilvános helyre be nem teszi a lábát rúzs nélkül.

110. oldal, Mama meséi 2. (Libri, 2017)

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis
Nagy Hajnal Csilla: Miért félünk az őrültektől
Jókai Anna: Ne féljetek!
Pál Ferenc: A magánytól az összetartozásig
Tisza Kata: Akik nem sírnak rendesen
Háy János: Hozott lélek
Szabó T. Anna: Törésteszt
Bagdy Emőke – Kalo Jenő – Popper Péter – Ranschburg Jenő: A család
Popper Péter: Ne menj a romok közé!
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia