A ​fák titkos élete 76 csillagozás

Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése
Peter Wohlleben: A fák titkos élete Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Az ​erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz!
Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. És az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin.

„Tanulságos, mély empátiával megírt könyv, amely lehetővé teszi számunkra, hogy új szemszögből lássuk az erdőt. Peter Wohlleben könyve az erdőhöz intézett szerelmi vallomás.”
-Literatur Spiegel

Peter Wohlleben (1964)… (tovább)

Eredeti mű: Peter Wohlleben: Das geheime Leben der Bäume

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2018
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633555200 · Fordította: Balázs István
>!
Park, Budapest, 2016
220 oldal · ISBN: 9789633553428 · Fordította: Balázs István
>!
Park, Budapest, 2016
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552803 · Fordította: Balázs István

Enciklopédia 2


Kedvencelte 12

Most olvassa 43

Várólistára tette 168

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

" Hé Te!
Igen Te, aki most olvasol, kérlek vegyél észre, láss és próbálj megérteni, elfogadni!
Mert szükséged van rám, ahogy szükségem van nekem is Te rád!
Élek és lélegzem, nem csak egy tárgy vagyok.
Kérlek láss és hagyj élni! "

Nos ez a kezdeti kis szösszenet, csak az én egyszerű gondolataim, miután becsuktam a könyvet.
Nagyon nehéz értékelést írni eme témához.
Mint ahogy a cím is megmutatja, a fákról szól.
Eme csodálatos élőlényekről, melyek mellett nap mint nap elmegyünk, de különösebben nem foglalkozunk velük.
Pedig kellene. Nélkülük nem tudnánk lélegezni, nagyon fontosak a mindennapi életünkben.
Csodálatos volt végig barangolni fejezetről fejezetre, miként élnek, hogyan kommunikálnak, milyen mindennapos problémáik vannak.
Lassan haladtam a művel, fejezetenként olvastam és emésztettem, utána jártam mindennek ami szóba került.
Tudom, hogy erős amit írok, de most ezen tudás birtokában, magam is jobban oda fogok figyelni eme csodás élőlényekre. Jobban fogom védeni és értékelni őket.
A könyvet tekintve, remekül és élvezhetően megírt műről van szó, amit biztos többször is újra a kezembe veszek.
Ajánlom mindenkinek és nagy kedvenc.

>!
Ákos_Tóth IMP
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Itt a XXI. század első felében járva egyre fontosabb, hogy az emberek természetről alkotott sztereotip – és eléggé fantáziátlan – képe átformálódjon. Nem csak a természetvédelemmel kapcsolatos egyre sürgetőbb problémák és elmaradások kezelése miatt, hanem mert a száguldó technológia korában ősi környezetünk a rekreáció egy új élményével kecsegtethet: ha kivételesen nem azért megyünk el futni vagy túrázni egy erdőbe, hogy minél menőbb szelfiket lőhessünk az óriástölgyek árnyékában, megismerhetjük az erdőt, mint felfoghatatlanul gazdag és végtelen szimbiózisban élő entitást, amiben minden mindennel összefügg, mindenkinek feladata van, minden élőlény együtt tartja fent az élet nevű csodát, amivel az általunk ismert univerzumban egyelőre csak mi büszkélkedhetünk. A mi alatt értsd: földiek.

Azonban ehhez tényleg szükség van arra, hogy más szemmel nézzünk akár a növényekre, gombákra, az avarra, mint élettérre, az állatvilágra, és összességében magára az erdőre. Wohleben írása ezt hivatott elérni – a módszere pedig amolyan kulcslyukon kukucskálós, majd faltörő kossal ajtót betörős: egy végtelenül egyszerű, szívmelengető húzással emberi tulajdonságokkal ruházza fel a fákat. Tudatossággal, egyéni tulajdonságokkal, majdhogynem jellemmel látja őket el, és minden egyes bekezdésében figyel arra, hogy az általa leírtakat minimum szenzációnak, lenyűgöző csodának láttassa. Az olvasót egyszerre viszi előre a felfedezés öröme, a csodálkozás, a természet iránt a lelkében fellobbanó szeretet, sajnálat, vonzódás, szánalom, tisztelet – micsoda véletlen, hogy feltételezhetően pontosan ezek után vágyakozva vásárolta meg a könyvet. Ebből a lyukból fúj a szél, hiszen a kötet valójában az első betűtől az utolsóig kiszolgálja a természet megnyugtató szeretetére szomjazó, de a modern világból már kitörni képtelen vevőt, ilyen tekintetben pedig tömegtermékké válik, amiben valójában nincsenek eget rengető újdonságok, maximum átfogalmazások. Ezekről maga a szaklektor rántja le a leplet, valahányszor megjegyzést fűz az eredeti szöveghez: az egyébként innovatív felfedezésnek vélt állítások ekkor hirtelen teljesen hétköznapi, a biológusok, erdészek, erdőmérnökök számára világosan ismert tényekké válnak, amiket talán mi magunk is hallhattunk biológiaórán – csak akkor még nem érdekelt minket ennyire a téma.

Ez végül az egész kötetet megmérgezi kicsit. A végső benyomás az lesz*, hogy bár a könyv főszereplői a fák, ebben a sztoriban ők maguk is csupán eszközök ahhoz, hogy egy jól behatárolt lelki élményre vágyó olvasó igényeit kiszolgáljuk (most szándékosan nem akarom ezt a gondolatot továbbvinni az ezzel járó anyagi haszon problematikája felé). Egyébként a szándék semmi esetre sem rossz, és biztosan sokaknak lesz maradandó az olvasmány – ha ezek legalább tizedénél sikerül elérnie, hogy életmód- és vagy szemléletváltással környezettudatosabban éljenek, már megérte kiadni a könyvet. Bár igen nemes cselekedet lett volna ezúttal kizárólag e-bookként megjelentetni a művet.

*Meg még az is, hogy a stílus kicsit száraz és darabos – túlzás volna leterhelő olvasmánynak nevezni, de néha bizony nagyon ellaposodik, kell a kitartás, hogy ne tegyük félre.

>!
Park, Budapest, 2016
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552803 · Fordította: Balázs István
>!
B_Tünde P
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Gondolkodtam egy darabig a csillagozáson, mert a tartalom és a mondanivaló önmagában jóval többet is ér, mint öt csillag, viszont a stílus hagyott némi hiányérzetet maga után. Pedig elég olvasmányos, és laikusok – mint pl. én – számára is érthetően tálalja a mondanivalót, sőt néhol túlságosan is leegyszerűsíti – de csak néhol – és talán épp emiatt vált nehézkessé a szöveg olvasása.
Ennek ellenére örülök hogy olvastam, és csak ajánlani tudom mindenkinek, mert sok olyan dologra felhívja a figyelmet, ami egy – vagy több – erdei séta során nem tűnik fel egy kirándulónak, mert ehhez a tudáshoz, amit a szerző próbál átadni, több évtizetes (sőt, évszázados, évezredes – amire azért, lássuk be, elég korlátozottak a lehetőségeink… :)) megfigyelésre és az ebből levont következtetésekre van szükség.
És a csillagozás? Hát…. legyen 4,5 csillag.

2 hozzászólás
>!
Amrita IP
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Más szakterületen dolgozó, ám a növények iránt is érdeklődő biológus végzettségű emberként nem tartom rossz könyvnek. Egy kimondottan fákkal foglalkozó botanikus valószínűleg nálam jobban meg tudja ítélni a szakmai hátteret ezért várom szívrepesve Zimmermann Zita értékelését. ;) @Zimmermann_Zita Amit környezetinevelőként mondani tudok hogy a könyv hangvételével semmi baj sincsen az abszolút 5 csillagos. Ez egy ismeretterjesztő könyv és szerintem fontos hogy a laikusokhoz közel hozza az ismeretterjesztés tárgyát. Szerintem nem viszi túlzásba megszemélyesítést. Én azt gondolom hogy kimondottan így, ebben a formában van rá szükség, kell hogy megérintse az emberek lelkét hogy meginduljon valami a természetvédelemben. Szórakoztató a humora, stílusa. Száraz szakmai szövegekkel nem lehet természetvédelmet csinálni.

6 hozzászólás
>!
Larawyn
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Erdész nagypapám már réges-rég megszerettette velem a fákat, de ilyen érdekességeket még ő se mesélt! Mennyi apró csoda és titok rejlik a lombsátor alatt… talán egy nap tényleg sikerül megfejtenünk a fák nyelvét.

>!
Aurore 
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Anyukám szokta magáról mondani, hogy ő nem hisz istenben, hanem természetimádó „pogány”. Két évvel ezelőtt, amikor megjelent, meg is vettem neki karácsonyra ezt a könyvet, bízva benne, hogy érdekelni fogja, hogy a fák nem tárgyak, hanem érző és értő (!) lények. Sajnos a könyv kissé száraz stílusa miatt nem kötötte le őt eléggé, ezért a 34. oldal (benne volt a jelző) után ideadta, olvassam inkább én.

Amikor először olvastam arról, hogy a fák is kommunikálnak egymással, megfordult velem a világ. Döbbenet, de hát persze! Intuitíve ráéreztem, de a könyvből részletesen kiderül, hogy az, hogy ők is élnek, azt is jelenti, hogy valamilyen módon látnak (még ha nincs is szemük), éreznek, ha bántjuk őket, az fáj nekik, ha rosszak a körülmények, szenvednek, sőt „ordítanak” is. Mivel elmozdulni nem tudnak a helyükről, nyilvánvalóan helyben kell segítséget találniuk – egymástól vagy mikoroorganizmusok révén.

Sajnos az első 50 oldal után számomra nem sok újat mondott, a lényeget megtudtam, a példák, amiket felhoz kívül esnek a személyes tapasztalataimon (nem ismerem ezeket a fajokat), sokszor túl technikai számomra a leírás, ezért elvesztem a fonalat stb. Mindenestre, amit leszűrtem magamnak az az, hogy nem pusztán a fák érző lények, hanem az erdők is makroorganizmusok (habár Európában már nincsenek sajnos őserdők – no komment), azaz nem sok különbség van egy mohapárna és egy erdő között (aki nem hiszi, nézzen ki egy repülőgép ablakából és/vagy vegyen egy mikroszkópot). A „minden egy” ismét új értelemmel gazdagodott a szememben.

Illetve nem csak a fák kommunikálnak egymással, hanem minden egyéb is. Csak azt nem tudom, miért nem tűnik el a büdös bogár az ablakomból, amikor én azt kommunikálom neki, hogy most menjen szépen innen, miért várja meg, amíg a papucsommal agyoncsapom?

Természetesen mindez morális kérdéseket is felvet: van, aki vegetáriánus, azaz nem eszik húst, mert nem akarja bántani az állatokat, de valamit enni muszáj! Nem lehet a növényeket is kihagyni a szórásból, mert éhen veszünk. Ez igaz, de akkor megfordítva is: akkor a húsfogyasztás sem (lenne) akkora gáz, ha az állatoknak méltóságteljes életük volt. És ugyanígy: a búzának sem volt méltóságteljes az élete a szántóföldi katonasorban… No mindegy, messzire vezet ez. Az viszont biztos, hogy amióta felfedeztem, hogy kapható újrahasznosított papírból gyártott wc-papír, csak azt vagyok hajlandó venni. Tudja egyáltalán valaki igazolni a létjogosultságát annak, hogy friss fából legyen az a dolog, amivel a hátfelünket töröljük? Na ugye.

>!
Park, Budapest, 2016
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552803 · Fordította: Balázs István
1 hozzászólás
>!
Ildó P
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Sajnos én is azok táborát erősítem, akiknek ez a könyv nem nyerte el a tetszését.
Az igényes kiadás, a megragadó borító gyorsan felhívja az olvasók figyelmét a könyvre, és az érdekes fülszöveg csak még csábítóbbá teszi, felkelti a kíváncsiságot, azonban a belső tartalommal szemben már igen megoszlóak a vélemények.
Én is nagy lelkesedéssel fogtam bele, de aztán csalódnom kellett, hiába vártam az áttörést, az érzést, amiért imádni tudnám ezt a könyvet.
Az egész túl meseszerű, mintha az író nem tudná eldönteni, milyen korosztálynak is szeretne írni. Megragad a gyermeki rajongás szintjén, áradozik a fákról, hogy meggyőzzön fontosságukról.
Pedig egy értelmes embernek nem kell ilyen szinten bizonygatni ezt, könnyedén belátható, mennyit is tesznek a fák a mi érdekünkben, és különben is minden élőlény megérdemli a neki járó tiszteletet.
Nem igazán kötött le, a felvetései elnagyoltak voltak.
Végül mondhatnám azt is – mivel hogy a szerző maga teszi szóvá, hogy e könyv papírjaihoz is lucfenyőket, nyíreket kellett meggyilkolni –, akkor miért írta meg egyáltalán ezt a könyvet, de nem mondom, mivel az már túl erős.

2 hozzászólás
>!
bfg3 P
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Tipikusan az a fajta könyv ez, amit szerzője a legnagyobb jószándékkal, de komoly szakmai hozzáértés nélkül írt meg.
Félreértés ne essék: nem vonom kétségbe, hogy Wohlleben úr kiváló erdész és természetvédő, aki számos érdekes megfigyelést tett élete során; mint ahogy azt sem, hogy törekvései tiszteletreméltók, és megvalósításuk sok szempontból hasznos és értékes lenne az emberek számára.
Az azonban meglehetősen nyilvánvaló, hogy élettani, ökológiai ismeretei erősen hiányosak vagy elavultak. Már a 70-es évek táján sejteni kezdték, és mostanra bizonyossá vált, hogy az élőlényközösségek a legkevésbé sem önszabályozók, a „természet egyensúlya”, mint olyan, nem létezik. Mint ahogy az egyes élőlények sem aszerint működnek, hogy a faj túlélése szempontjából mi a kedvező, egyszerűen azért, mert a „fajok” nem léteznek. Ez csupán két kiragadott példa, de nagyjából érzékelhető belőle, miért tűnik úgy hozzáértő szemmel nézve, hogy a leírt elméletek, elképzelések tudományos megalapozottsága a könyvből nemigen derül ki.
Hozzátehettem még azt a technikai részletet is, hogy ha egy tudományos kutatásra hivatkozunk, akkor talán ne a New York Times „Vélemény” rovatában megjelent cikket írjuk be forrásnak, hanem kutassuk fel a tényleges dokumentációt. És bár nagyon élvezetes olvasgatni a fák antropomorfizálásának kísérleteit, nekem biológusként úgy tűnik, a leírt jelenségek enélkül is magyarázhatók.

10 hozzászólás
>!
Sister
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

A lapokról csak úgy süt Herr Wohlleben fák iránti rajongása, a munkája iránti elkötelezettsége, és az igény, hogy mindezt nekünk, olvasóknak is átadja. Rengeteg fontos információt, adatot, kutatási eredményt fog közre ebben a 200 oldalas könyvben, épp ezért számomra kicsit koncentráltnak tűnt a tartalom. Bizony voltak fejezetek, amik nem kifejezetten kötöttek le, de összességében mégis meglehetősen fontosnak tartom a témát, illetve kimondottan értékeltem az erdei állatokra való áthallásokat is.

Hozzám az etológiát tárgyaló kötet közelebb áll, épp ezért ez most számomra egy erős négyes, de a témakör iránti elhivatottság továbbra is csillagos ötös. Ezután biztos nem fogok ugyanolyan szemmel nézni az erdőkre, és egy-egy séta a fák között külön felértékelődik majd. :)

>!
Hiranneth
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Nem olyan rég fedeztem fel, hogy egyáltalán van ilyen könyv, és rögtön elkezdte izgatni a fantáziámat. Ilyenkor szinte látom, ahogy a biológus énem szeme felcsillan :D. Szóval eltrappoltam érte a könyvesboltba (egy olyan napon, amikor nem akartam semmit se venni, ehhez képest…). A munka és egyéb okok miatt azonban kissé lassan haladtam az olvasásával, de csak végeztem vele.
Nem egy vastag könyv, az tuti. Érdekes dolgok vannak benne leírva, és viszonylag könnyen fogyasztható a nyelvezete, bár tagadhatatlan, hogy bizonyos szakmázás azért fel-felbukkan benne. Ennek ellenére sem kell senkinek elbizonytalanodni szerintem, mert tényleg érthetőek benne a dolgok.
Őszinte leszek, odáig még nem jutottam el, hogy az emlegetett cikkeknek utánajárjak (bár ha mind német, akkor ez amúgy sem fog sikerülni :D), így azt nem tudom, hogy mennyire helytállóak a dolgok benne. Mindenesetre elgondolkodtató, és arra mindenféleképpen jó, hogy kicsit közelebb hozza hozzánk a fákat, meg úgy általában a növényeket.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
B_Tünde P

Így egy teáskanál erdei föld több kilométernyi ilyen „hifát”, azaz gombafonalat tartalmaz. Egyetlen gomba évszázadok alatt jó néhány négyzetkilométernyi területen terjeszkedhet, így egész erdőket hálózhat be. Vezetékei révén továbbítja a jelzéseket az egyik fától a másikig, és segíti őket a rovarokkal, a szárazsággal és az egyéb veszélyekkel kapcsolatos hírek cseréjében. Időközben már a tudomány is „Wood Wide Web”-ről beszél, amely behálózza erdőségeinket. Annak kutatása, hogy ez az információcsere mit ölel fel és mekkora volumenű, napjainkban legfeljebb még csak a kezdeteknél tart.

15. oldal, - A fák nyelve (Park, 2016)

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

2 hozzászólás
>!
Odett

A körzetemben járva gyakran látok szenvedő tölgyeket. És egyikük-másikuk valóban nagyon szenved. Ennek csalhatatlan bizonyítékai a pánikhajtások, azok a kis ágkötegek, amelyek körös-körül kisarjadnak a törzsön, majd gyakran gyorsan újra elszáradnak. Azt mutatják, hogy a fa már agonizál, és félelem kerítette hatalmába. Sok értelme nincs, hogy annyira lent, mélyen ágakat hajtson. A tölgy ugyanis fénykedvelő fajta, a fotoszintézishez világosságra van szüksége. Az alsó szinteken uralkodó félhomályban a „napellenző ponyvái” szinte semmit nem engednek át, és a felesleges részeket a fa hamar újra eltávolítja. Egy egészséges fa meg sem próbálkozik azzal, hogy energiát fektessen ilyen ágak létrehozásába, inkább odafent, a koronában terjeszkedik tovább. Legalábbis akkor, ha békén hagyják. Csakhogy a közép-európai erdőkben nem egyszerű a tölgyek helyzete, mert itt a bükk a honos. A saját fajtájával szemben elképesztően szociális beállítottságú, de csakis azzal szemben. Az idegen fákat erőszakosan félrehúzódásra készteti.

65. oldal

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

>!
Katan

Németországban 1990-ben lépett hatályba az „Állatok jogállásának kiigazítása a polgári jogban” címet viselő törvény, amelynek célja, hogy az állatokat ne tekintsék többé tárgyaknak. Idővel egyre több ember mond le a húsfogyasztásról, vagy vásárol tudatosabban, hogy ne okozzon felesleges szenvedést az állatoknak. Üdvösnek tartom ezt a fejlődést, mert időközben kiderült, hogy az állatok sok esetben hasonlóan éreznek, mint mi. Ez nem csak a hozzánk közel álló emlősökre igaz, hanem még a rovarokra, például a muslicára is. Kaliforniai kutatók kiderítették, hogy ezek a parányi lények álmodnak.

207. oldal

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

5 hozzászólás
>!
Katan

Ha az erdőket fegyverként akarjuk bevetni a klímaváltozás elleni harcban, hagynunk kell, hogy megöregedjenek, pontosan úgy, ahogyan azt a nagy természetvédelmi szervezetek követelik.

90. oldal

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Kapcsolódó szócikkek: klímaváltozás
>!
Katan

Borisz Petrovics Tokin leningrádi biológus már 1956-ban leírta a következőt: ha egy csepp vízhez, amely protozoonokat, állati egysejtűeket tartalmaz, hozzáadjuk a luc- vagy erdeifenyő szétdörzsölt tűjének egy cseppjét, akkor ezek az élőlények kevesebb, mint egy perc alatt elpusztulnak. Ugyanebben az írásában Tokin arról is beszámol, hogy a fiatal fenyőerdőkben a tűkből kiáramló fitocidok révén a levegő szinte teljesen csíramentes.
A diófák a leveleikben tárolt anyagokkal hatékonyan védekeznek a rovarokkal szemben: ha csöndes és nyugalmas helyen szeretnénk padot felállítani, akkor ezt egy diófa koronája alatt tegyük. Itt a legkisebb a valószínűsége annak, hogy összevissza csípnek a szúnyogok.

139. oldal

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

>!
Katan

Svájcban az állam gondoskodik minden zöld teremtmény fajának megfelelő életéről. A szövetségi alkotmány kimondja, hogy „az állatokkal, növényekkel és más organizmusokkal való érintkezésben tekintettel kell lenni az élőlény méltóságára.”
Így például értelmes ok nélkül megengedhetetlen út menti virágok letépése. Ez a szemléletmód a világban inkább fejcsóválást vált ki, én mégis messzemenően üdvözlöm az állatok és a növények közötti morális határok lebontását.

209. oldal

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

>!
Laza

Az egyik legvégső fék a saját genetika: aki túl mohó és túl sokat vesz el, anélkül hogy adna, az önmagát fosztja meg saját élete alapjától, és kihal.

102. oldal

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

>!
Gitta_Bry

A tápanyagcsere, a szomszédok segítségnyújtása szükséghelyzetben minden jel szerint megszokott dolog, és arra a megállapításra vezetett, hogy az erdők szuperorganizmusok, vagyis hasonló képződmények, mint például egy hangyaboly.

8. oldal

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

>!
Virágszépe

Ha azonban legközelebb az erdőben járkálva halk kattogást hallanak, akkor az talán nem csak a szél volt.

18. oldal ( Park, 2016)

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

>!
DoktorGonzo

„Ökoszisztémaként az erdő finoman ki van egyensúlyozva. Minden lénynek megvan benne a maga élettere, szerepe, amely hozzájárul más lények jóllétéhez. Gyakran így vagy ehhez hasonlóan írják le a természetet, de ez a kép sajnos hamis. Odakint, a fák alatt ugyanis az erősebb törvénye van érvényben. Minden faj a túlélésre törekszik, és elveszi a többitől azt, amire szüksége van. Alapvetően senki sincs tekintettel a másikra, és a nagy összeomlás csakis azért kerülhető el, mert a túlkapások ellen védekező mechanizmusok lépnek működésbe. Az egyik legvégső fék a saját genetika: aki túl mohó és túl sokat vesz el, anélkül, hogy adna, az önmagát fosztja meg saját élete alapjától, és kihal. Ezért fejlesztett ki a legtöbb faj egy veleszületett viselkedésformát, amely védi az erdőt a rablógazdálkodástól.”

103. oldal, Az enyém vagy a tiéd? (Park Könyvkiadó, 2016)

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése


Hasonló könyvek címkék alapján

Christina Braun – Sabine Stauber: Az erdő
Az erdő világa
Feryal Kanbay – Stephan Gürtler: A fák
Joachim Mayer: Milyen fa ez?
David More – Alastair Fitter: Fák
Feliksz Lev: Miért van levél a fákon?
Noel Kingsbury: Fák
J. Z. Novák: Ismered-e már a fákat?
Czáka Sarolta: 88 színes oldal az örökzöldekről és a fenyőkről
Stefano Mancuso – Alessandra Viola: A fák titkos nyelve