A ​Sivatag Lándzsája (Démon-ciklus 2.) 287 csillagozás

Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Az ​éjszakát vérengző démonok uralják, akik a világ egyre fogyatkozó népességére vadásznak. Az emberek kénytelenek már-már feledésbe merült mágikus jelek védelmébe húzódni. A legendák szerint élt egyszer egy Szabadító, egy nagy tábornok, akinek sikerült az egész emberiséget egyetlen sereggé kovácsolnia, és így legyőzni a démonokat.

Vajon a Szabadító visszatérte is csak egy legenda volna? Talán nem. Ahmann Jardirnak, a sivatag harcosának sikerült Krázia törzseit egy démonölő sereggé egyesítenie. A férfi Shar’Dama Kának, azaz Szabadítónak kiáltotta ki magát, és két ősi kincs, egy lándzsa és egy korona is a birtokában van, amik alátámasztják a hatalmát.

Az északi népek viszont a saját Szabadítójukban hisznek: a Rovásemberben, egy sötét, félelmetes idegenben. Egykor a Shar’Dama Ka és a Rovásember barátok voltak, most viszont halálos ellenségek. Miközben a régi szövetségek próbatétel elé kerülnek és új barátságok jönnek létre, mindenki előtt rejtve marad egy új démonfaj… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
840 oldal · ISBN: 9789633739440 · Fordította: Zelei Róbert
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
840 oldal · ISBN: 9789633739457 · Fordította: Zelei Róbert
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
838 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739426 · Fordította: Zelei Róbert

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Démon-ciklus

90 tag · 46 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 9., 16:47 · Bővebben


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Bálás Arlen (A Rovásember) · Leesha · Rojer · Ahmann Jardir · Abban · Renna · Amanvah · Elona · Gared · Jona · Khevat dama

Helyszínek népszerűség szerint

Krázia · Miln


Kedvencelte 55

Most olvassa 26

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 98


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Közel két évvel A Rovásember olvasása után abszolváltam a Démon-ciklus második részét, és ehelyütt mondok köszönetet @Noro-nak, aki anno bíztatott a folytatásra. Továbbra is fenntartom, hogy a történetvezetésen erősen érződik Robert Jordan hatása. De mennyivel másabb, kellemesebb most, A Sivatag Lándzsája után leülepedő első benyomás, telve változatos, egyedi illatokkal, ízekkel, érzésekkel. Tény, hogy a regény terjedelme igencsak megpróbálja az olvasó kitartását, türelmét, de minél mélyebbre hatolunk a cselekményben, a világ részleteinek bemutatásában, annál indokoltabbá válik a terjedelem, s az aprólékos, lassan csordogáló meseszövés egyaránt.
Egyre erősebben érezhető a szerző mélységesen tiszteletre méltó alapossága, mind a cselekmény különböző szálainak precíz kidolgozásában, összevezetésében, mind pedig a karakterek mozgatásában, a világban elfoglalt helyük megerősítésében, egymással alakuló kapcsolataik kibontásában. Páratlanul bonyolult munka lehet nyolc különböző nézőpont-karakter megalkotása/felépítése, cselekedeteik, motivációjuk, egymáshoz kapcsolódó viszonyrendszerük változásának megkomponálása, lépésről lépésre történő hibátlan bemutatása, ráadásul mindezt úgy, hogy törés nélkül nyúl vissza évtizedekre az időben, hogy az egyes szereplők célja, indíttatása is maradéktalanul kitisztuljon az olvasó előtt. Szerintem ez így komplexitásában szemlélendő, értékelendő és respektálandó.

Külön említést érdemel A Rovásemberben általam kissé leszólt, egysíkúnak bélyegzett mágiarendszer szerepe ebben a műben. Azon túl, hogy meggyőződésem szerint itt kiteljesedik és kellően sokszínűvé, változatossá bővül a démonvadászathoz alkalmazott eszközök, módszerek tárháza, kezd rajtam elhatalmasodni az érzés, hogy mindez csupán a technikai háttér, egy sokkal mélyebb mondanivalót hordozó alapgondolat számára. Úgy érzem, hogy A Sivatag Lándzsája minden izgalmas akciója, harci jelenete ellenére is, elmozdul a különböző kultúrák, vallások egymás mellett élésének, valamint ez emberi lélek mélységeinek, bonyolult kuszasága kérdéseinek boncolgatása irányában. Ez pedig véleményem szerint rendkívül jót tesz a történet olvasmányosságának, és egyben „mélységi” gondolkodásra késztet.

Csak egy gondolat erejéig visszatérve a varázsos elemekhez: valóban kezd érdekessé válni a rovások mellett a zenemágia szerepe, egyre izgalmasabb, hogy milyen jelentést hordoznak Kaji mágikus tárgyai spoiler, továbbá az elmedémonok rövid „pörformanszai” is kifejezetten izgalmasra sikeredtek, és bonyolult, jövőbeni történéseket vetítenek előre.
Az első kötetben megjelenő, és itt tovább bonyolódó romantikus szálat sem látom már testidegenként a történetbe ágyazottnak, sőt kifejezetten indokoltnak érzem azt a további bonyodalmak szempontjából.

Összességében úgy gondolom, hogy aki olvasta az első kötetet, és nem zárkózik el teljességgel a folytatástól, az feltétlenül adjon még egy esélyt a Démon-ciklus-nak, mert számomra úgy tűnik, hogy az egyre érettebbé és kiforrottabbá válik.

7 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

A Magúr rúgja meg, ez eléggé jó volt!
Az első rész engem már meggyőzött arról, hogy érdemes belevágni ebbe a sorozatba, mégis sokat vártam a folytatással, egyrészt, mert egy féltégla, másrészt mert aggódtam, hogy nem üti meg a kezdő rész mércéjét. Szerencsére az aggodalmam alaptalan volt, mert, bár valóban rohadt nehéz egy könyv, nagyon élvezetes olvasmány volt.
A középpontban ezúttal a kráziai kultúra, mindennapok bemutatása áll, jobban megismerkedhetünk Jardir életével, emellett pedig a többi szereplő szála is szépen halad tovább, míg egy ponton össze nem érnek. Nekem nagyon tetszik továbbra is a világ felépítése, a szerző kreatív és részletgazdag módon teremtette meg a történet hátterét. Persze, kritikaként meg lehetne fogalmazni, hogy kicsit finomkodó, nem elég véres és brutális, de engem ez nem zavart igazán. Rekord sebességgel sikerült kivégeznem, és biztos, hogy a harmadik rész elolvasását nem fogom ilyen sokáig halogatni.
Fél csillag levonás csak azért, mert indokolatlanul sokat szerepel benne a „pukedli” szó.:D

10 hozzászólás
Wandamaci__könyvkuckója P>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

A Rovásember magasra tette a lécet, reménykedtem, hogy a Sivatag Lándzsája képes lesz vele lépést tartani.
Már a borító egy izgalmas világot sugall, mégis megdöbbentem, az első részen. Jardir nézőpontján keresztül kapcsolódunk be az eseményekbe, ugyanott, ahol a Rovásemberrel befejeztük. Az író viszont úgy döntött, hogy egy ideig nem a jelenben folytatjuk utunkat, hanem bemutatja, hogy Jardir miért lett olyan, amilyen. Először semmi kedvem nem volt olvasni, az első könyv után nagyon utáltam Jardirt. Eleinte inkább csak a szokások, ez a teljesen új világ fogott meg és érdekelt, hogyan működnek ott a dolgok. Majd egyre jobban szimpatizáltam Jardirral és elkezdtem tisztelni.
A könyv jelentős részét Jardir életútja teszi ki, ezután Leesha, Arlen és Rojer kalandjai folytatódnak. Leeshát még mindig nem sikerült megkedvelnem sőt. Túltesz az első részen. Nem zavarta az olvasásom, de irritál a személye.
Az író még izgalmasabb könyvet alkotott, mint a sorozat első része. Alig tudtam letenni és, ha valamiért nem tudtam olvasni folyton a történeten kattogott az agyam.
Lényegében 3 szálon folytak az események. Jardir, Leesháék és az elmedémonok. Nagyon különlegessé teszi a könyvet, hogy a „gonosz” szemszögéből is olvashatunk. Szerintem még nem olvastam a démonok vagy akármilyen természetfeletti lények – az ellenség – szemszögéből. El nem tudtam képzelni ez a három szál, hol találkozik, de eszméletlen volt a megoldás. Új helyzeteket teremtett és még kíváncsibbá tett.
Fogalmam sincs, hogy a Napháborúban hová tudja még fokozni a történetet. Örülök, hogy belekezdtem a sorozatba. Páratlanul jól felépített világgal rendelkezik, ami minden könyvvel csak árnyaltabbá válik. Teljesen elvesztem a világában. Ezt a sorozatot tényleg minden fantasy rajongónak a kezébe kell venni!

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.hu/2018/01/peter-v-brett-siva…

2 hozzászólás
Lanore P>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Az író (és a fordító!) által megálmodott világ még mindig lenyűgöz, egyszerűen elképesztő ez a fajta fantázia és aprólékosság, amit a lapokon művel. Az első rész után már nagyon vártam, hogy újra találkozhassak kedvenc szereplőimmel, és végre sikerült, bár tény, hogy ez a könyv picit lassabb, nem annyira pörgős, de gondolom ez azért van, mert a sorozat 5 kötetes lesz, kellenek az átvezető részek is, amikben több a leírás, részletes információkkal. Jardir karaktere új és érdekes, egyelőre még nem tudom teljes mértékben eldönteni, mit is gondoljak róla. Rennát viszont nagyon megszerettem, kedvencemmé vált! Az elme- és tükördémonok pedig… nos, örülök, hogy csak fikció, és nem léteznek a valóságban, mert nagyon nem szeretnék találkozni velük. A folytatást viszont kíváncsian várom!

3 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Hát ez maga tökéletesség. Egyszerűen imádtam!!!!!!! Az eleje picit csalódás volt, de ahogy haladtunk szépen helyére kerültek a dolgok. Az első 50 oldal után befaltam, sejtettem is hogy ez lesz. :))) Nem is tudom mit írhatnék hogy ne legyen spoiler-es. Szinte az összes szereplőt imádtam. !!!! Shar Dama Ka-t is úgy ahogy, bár ugye a politikát még tanulhatná, de értem mit miért tesz, bár nem teljesen értek egyet vele. Arlen hát ez a fiú/férfi is fantasztikus, bár nem szerettem bele, de értem hogy a lányok miért. A füves asszonyunkat is meg tudtam érteni sőt! Még az ő holdudvara is tök jó volt. :))) Jaj csak rébuszokban lehet beszélni erről a kötetről is!!!! Nagyon kevés dolog volt ami nem volt szimpatikus spoiler
Jó könyv! A fantasy kedvelőinek kötelező!!!!

2 hozzászólás
Morpheus>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Fú, de haragudtam az íróra… Megint elölről kezdte a szarrágást. Már a könyv felénél jártam, és azt mondtam, hogy csak jussak a végére, nem fogom folytatni tovább. Már megint megkapjuk azt, amit az első részben művelt… Vegyünk egy szereplőt, aki a későbbiekben komoly szerepet játszik, és jó bő lére eresztve ír róluk. Hú, hogy untam időnként. Viszont tény, hogy jobban ismerném már őket az anyjuktól is, már ha lenne igazi anyjuk. Aztán valami csak elkezdődik, hogy a végére megint úgy érezzem, hogy amire az elejétől vártam, végre-valahára eljött, többet megtudhattunk a démonokról, a kép összeáll. De ha megint elkezdi a nyammogást a következő kötetben… Fix, hogy ezt fogja tenni, előre utálom érte, de bele fogok kezdeni a következő kötetbe is.

Ferger_Jolcsi P>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Ez előző részhez hasonlóan ez a kötet és izgalmas, lenyűgöző fordulatokat tár elénk. Többet megtudhatunk a szereplőkről, jobban a szívünkhöz nőhetnek, illetve új karakterek is gazdagítják. A történet elején a kráziaiak életével és szokásaival ismerkedhetünk meg és megismerhetjük Jardirt, akiről egészen a történet végéig nem sikerült eldöntenem, hogy kedvelem-e vagy sem…. Mert az elején még bírtam őt, mert kiállt mindig Abban, a barátja mellett és lenyűgöző gyorsasággal és hatékonysággal vette fel a harcot az alagai'sharak ellen, de voltak olyan dolgai is (bár ezek inkább az eltérő kultúra és szokások miatt tűnhetnek nekem visszatetszőnek), amiket nehezen fogadtam. És természetesen többet kaphattunk a Rovásemberből is, illetve Leeshaból és Rojerből. Mindhárom szereplő a szívemhez nőtt az előző kötetben és ezt most sem sikerült felülírniuk. Véleményem szerint ebben a részben több időt szánt az író az emberi kapcsolatokra, mint az előző részben és ezáltal kevesebbet a démonok elleni harcra. Egészében véve úgy tetszik nekem ez a kötet, ahogy van, attól eltekintve, hogy néha tesznek meggondolatlan és dühítő tetteket a szereplők. Alig várom, hogy olvashassam a harmadik kötetet.

jehuka P>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Nekem legalább annyira tetszett ez a rész is, mint a kezdő kötet. Brett nagyon olvasmányos stílusban ír, szinte meg sem kottyant ez a nyolcszáz oldal. Legfeljebb a kezem fáradt el, hogy tartanom kellett a könyvet :)
A történet egy új szálon indul el: részletesen bemutatja Krázia világát, kultúráját, szokásait és egy új kedvenc, Ahmann Jardir életútját. Nagyon élveztem ezt a néhány száz oldalt. Egyáltalán nem tartottam túlzottnak a terjedelmét, sok mindenre rávilágított, megértetett, előrevetített. Sok érdekes karakterrel egészül így ki a történet, különösen Inevera mesterkedései tetszettek :)
Aztán visszatértünk északra, a már ismert szereplőkhöz Rovásemberhez, Leeshahoz, Rojerhez – ha valahol belassult a történet, akkor az itt történt, de szerencsére átvitt a lendület :) Mert aztán a két szál összetalálkozott, méghozzá egészen váratlan módon. Innentől kezdve ismét letehetetlen volt a könyv.
Nagyon tetszett, hogy az „ostoba” démonok között megjelentek az intelligensebbek, komplexebb képességekkel bíró tükördémonok és a magúrhercegek, akik új kihívásokat hoznak és ígérnek a következő részekre. Kíváncsian várom a folytatást és a konfliktus kiéleződését a két kedvenc alfám spoiler között :))

Dawnofmyth>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Ugyanolyan izgalmas volt számomra, mint az első rész. Új karaktereket ismerünk meg, ami még változatosabbá teszi a történetet. Bár az igaz, hogy az elején kicsit nehezebben ledültem bele a múltba, Jardi történetébe, nem kedveltem meg, mert nagyon önhitt, nem tetszett ahogy elbánt Arlennel, mégis valahogy érdekessé vált a végére. Ineverával sem vagyok teljesen kibékülve, többször szimpatizáltam vele, mint nem, erős karakter. Leesha, nos még mindig nem szeretem, engem iszonyatosan idegesít. Arlenből szerettem volna többet kapni, érdekelt mágiája. Az, hogy emiatt inkább eltaszít másokat maga mellől. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle a végén. Rojert meg egyre jobban megszerettem. Érdekes volt, hogy a démonok szemszögéből is látjuk a történetet. Az, hogy ők is fejlődnek, izgalmasabb kihívások elé állítják a szereplőket.

Dyus33>!
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája

Ha az első részt imádtam, akkor ezt a részt kétszeresen imádom. Semmi második rész szindróma, fejlődés érezhető a történetvezetésben és karakterfejlődésben is. Nincs olyan oldal a 840-ből, amit untam volna. Az előző rész fiataljai immáron felnőttek, a mese most inkább 2 főszereplőnk életét mutatja be, és szép lassan sodródunk a végkifejlet felé, ami, – remélem – kötetek tekintetében jó soká fog bekövetkezni, időben bízom benne, hogy hamarabb, és nem két évente kapunk egy újabb részt, Kedves @Könyvmolyképző :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
838 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739426 · Fordította: Zelei Róbert
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tündér_Lala>!

Sose várd másoktól, hogy megtegyék érted azt, amit te nem vagy hajlandó megtenni magadért!

639. oldal

julicsenge IP>!

– […] Tudtad, hogy Kajinak ezer felesége volt?
– Szegény flótás. A legtöbb embernek egy is épp elég.

726. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leesha · Rojer
julicsenge IP>!

A mesterem azt tanácsolta, hogy óvakodjak az olyan dolgoktól, amik túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek.

759. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arrick · Rojer
julicsenge IP>!

Lehet, hogy az emberek többsége a Rovásemberként tekintett a férfira, de számára ő továbbra is Bálás Arlen volt Tölgypatakból, és semmiképp sem akarta hagyni, hogy Arlen olyasmire legyen képes, amire ő nem.

745. oldal

julicsenge IP>!

Ha Kráziában senki se próbál megölni valakit, az azt jelenti, hogy az illető nem érdemes a meggyilkolásra.

725. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abban · Krázia
Szelén>!

– A Teremtő nem kötötte feltételekhez a szeretet – felelte a lelkipásztor. – A szeretet az, ami emberré tesz minket. Ebben vagyunk különbek a magúroktól. Még ha nem is viszonozzák, akkor is meg van a maga értéke.

371. oldal

gesztenye63>!

Azt hitte, pillantást vethet régi életére anélkül, hogy újra a részévé válna, úgy, mint amikor az ember leveszi magáról a kötést, hogy megnézze, begyógyult-e már a sebe. Ő viszont hagyta, hogy a sebei megüszkösödjenek, és már épp ideje volt őket kitisztítani.

Kapcsolódó szócikkek: Renna
Aoimomo P>!

– Hogy tud valaki nem szeretni többé?

Kapcsolódó szócikkek: Rojer

A sorozat következő kötete

Démon-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Gwynne: Az istenek árnyéka
Michael J. Sullivan: A háború kora
Andrzej Sapkowski: Viharidő
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Brandon Sanderson: Elantris
Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
Brandon Sanderson: Tündöklő szavak I–II.
Brandon Sanderson: A korok hőse 1-2.
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete