A ​Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek (Démon-ciklus 1,5) 95 csillagozás

Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​emberiség kis híján kihalt, miután háromszáz éve éhes démonok támadásainak van kitéve. Maroknyi bátor fullajtár merészkedik csak ki az éjszakába, hogy védelmező rovásaik mögött keresve menedéket megőrizzék az összeköttetést az egyre elszigeteltebb települések között. Bálás Arlen bármire hajlandó és bárhová elutazik, hogy megmenthesse a világot. Talán Abban, aki a legkülönfélébb árukkal kereskedik a kráziai nagy bazárban, a segítségére lehet.

A Brayan Aranyába tett út lehetőséget kínál Arlennek, hogy végleg megszabaduljon a Félkarútól – feltéve, hogy hajlandó kockára tenni az életét…

A 17 éves Bálás Arlen felölti új páncélját, majd még inasként első útjára indul egy gyakorlott fullajtárral. Az eredeti tervek szerint egyetlen éjszakát kell a szabad ég alatt töltenie, ehelyett azonban egy hófödte hegyoldalon találja magát. Veszélyes szállítmánnyal igyekszik Brayan gróf aranybányájába, a hercegség egyik legtávolabbi pontjára, miközben Egykarú, a hatalmas… (tovább)

Eredeti mű: Peter V. Brett: The Great Bazaar and Other Stories

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995365 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633995372 · Fordította: Kamper Gergely

Kapcsolódó zóna

!

Démon-ciklus

69 tag · 41 karc · Utolsó karc: 2019. május 8., 13:22 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Bálás Arlen · Leesha · Bruna · Abban · Bálás Jeph · Cob Mester · Curk Fullajtár · Derek · Mairy · Sabász báró

Helyszínek népszerűség szerint

Krázia


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gesztenye63 P
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Nem tartom magam kifejezetten Démon-ciklus rajongónak, pláne nem kedvelem nagy általánosságban a felezős köteteket. Ez a kicsiny válogatás azonban szerintem kifejezetten szerencsés húzás volt, mind a szerző, mind pedig a kiadó részéről.
Olyan, mint egy guszta hamburger. Arlen ifjú Fullajtár korszakából kapunk két hosszabb novellát, avagy rövidke kisregényt, mint két finoman átpirított szezámmagos bucit, és közte a jól átsütött husi a két – Rovásemberből – kimaradt jelenet. Ja, és nem megfeledkezni persze a fincsi sajtról, meg az egészséges zöldségekről, amik jelen esetben a hasznos kis démonhatározóban és a kráziai szótárban manifesztálódnak.
Valójában csak egy falat volt az egész, de nagyon jóleső fogás.
Kedvet kaptam a következő kötetre, jöhet a Napháború.

Ajánlom másoknak is, kellemes olvasmány. De hangsúlyozottan jobban fognak szórakozni azok, akik már ismerik Arlent, Leeshát és társaikat, vagy jártak már A Sivatag Lándzsájában.

5 hozzászólás
>!
Rodwin
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Tavalyi évem egyik kellemes meglepetése volt a Rovásember, olvasni akartam mindenhol annyira magával ragadott, ez a démonokkal teli sötét világ.
A Sivatag lándzsája meg már jó ideje hívogat, de kicsit tartok tőle, az ilyen-olyan kritikák miatt, és nem mellesleg a mérete is riaszt. Így gondoltam előbb nekiülök, ennek a rövid kis szösszenetnek, amiről nem is tudtam olvasás előtt, hogy mi is pontosan.
Mint kiderült a Rovásember DLC-je, esetleg bővített változata, ha a kettőt együtt kezeljük. :)
Nagyon jó volt olvasni újra Arlenről, a Nagy bazárban, még csak egy egyszerű fullajtár, olyan amilyennek a Rovásemberben megszerettük.
A könyvben Brett mesél az írói pályája kezdetéről, hogy hogyan is teremtette ezt a világot, betekinthetünk a rovásokba, és jó pár kimaradt jelenetet is találhatunk benne. Örülök, hogy mindezt megosztotta velünk az író.
Brayan aranya az igazi novella, amiért megéri elolvasni. Találkozhatunk egy ritka hódémonnal a messzi északon.
Ez a világ még mindig fantasztikusan ki van találva, rengeteg potenciál van benne. Hamarosan nekiülök a második résznek is. :)

5 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

„– Könnyű szavakkal fájdalmat okozni – (…) – Gyógyítani viszont annál nehezebb velük.”

Jó volt ismét Arlenről olvasni, kicsit vissza térni ebbe a világba.
És tudom, hogy novella mégis lehetett volna hosszabb….is.
Tetszett.

6 hozzászólás
>!
Wandamaci
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Őszintén bevallom, nem szoktam a kiegészítő kötetekkel foglalkozni, egyedül Nalini Singh Angyali vadász sorozatánál és Renée Ahdieh Harag és hajnal könyvénél olvastam el őket.
Viszont a Rovásembernél annyira komplett és különleges világot kaptam, hogy nem tudtam nem megvenni a sorozat folytatásaival együtt.
Amikor elolvastam a fülszöveget egyből megtetszett,hogy Arlenről és Egykarúról fog szólni.
Jó ötlet volt az író saját szemszögéből bevezetni a fejezeteket. Mindegyik rész előtt leírta, hogy miért maradt ki a Rovásemberből, de mégis miért érzi szükségét közölni a rajongókkal ezeket a jeleneteket is. Kicsit emberközelibbé vált és bepillantást nyerhettem, -még ha csak kicsit is – az írás folyamatába.
Összességében nagy kár lett volna kihagyni ezt a részt. Eleve két új démonfajt ismerhettem meg és több részletet ismerhettem meg a világból és Arlen múltjából. A Rovásember olvasása közben alapból piszkálta a csőröm az a nagy ugrás, furcsálltam, hogy Arlen csak úgy hopp visszatér. Itt végre kaptam egy kis bepillantást azokba az évekbe.

Bővebben:
https://wandamaci.blogspot.hu/2017/12/peter-v-brett-nag…

3 hozzászólás
>!
oldmoviegirl01 P
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

De jó volt újra Arlenről és bátor cselekedeteiről olvasni. Mindkét nagy novella hozzátett valamit Arlen személyiségéhez, az pedig, hogy Leesha is kapott egy rövidke történetet külön öröm volt. Remek kiegészítő olvasmány, míg lelkiekben felkészítem magam, hogy nekivágjak a 840 oldalas második résznek.

>!
Lanore P
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Kicsit tartottam ettől a kötettől, attól féltem, hogy csak felesleges „töltelék” lesz a sorozathoz képest, de szerencsére abszolút pozitívan csalódtam. Arlen és a magúrok világa nagy kedvencem, és az író ebben a rövidke könyvben is kitett magáért. A különböző démonfajok leírása, a rovások, a megkeseredett, kilátástalan, és néha reménytelen harcról szóló leírások nagyon jó kiegészítésként működnek, sok plusz infót megismerhettem általuk, még „rovás-lexikont” is találtam. A Nagy bazáros rész lett a kedvencem, míg Brayan Aranya egy kicsit lemaradt mögötte, de nagyon várom a következő részt!

>!
Fallen_Angel P
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Azért kicsit ironikus, hogy A rovásember olvasása után amiatt nyüszögtem, hogy túl hosszú a könyv, erre a másfeledik részben megkapom az abból kimaradt, illetve az azt kiegészítő jeleneteket. :D
Enyhe szkepticizmussal álltam neki, de kellemesen csalódtam. A sztorik nagy része érdekes, hozzáad valamit az egész történethez, kicsit kitölt abból az űrből, amit az előző résznél éreztem. A Brayan Aranya miatt külön is érdemes volt elolvasni, a legjobb fejezet a könyvben.

>!
ggizi P
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Ez a világ folyton elvarázsol. Ha kis adagokat kapok belőle, ha nagyobbakat, bármikor élvezettel merülök el benne újra és újra. Arlen karaktere rögtön a sorozat elején a szívemhez nőtt, ezért kimondottan örültem, hogy a róla szóló történetek még a korai időszakából mutattak pillanatokat. Érdekes volt a rovásokról is olvasni, bár nekem egyik olyan, mint a másik. Viszont a hozzájuk fűzött magyarázatok, így egy csokorban, jó kis összegzése volt a magúroknak is. Egyedül a kráziai szótárt tartottam felesleges tölteléknek (hiszen A Sivatag Lándzsájában is benne van), amíg rá nem jöttem, hogy mivel önmagában is élvezhetőnek szánták ezt a kötetet, kellhet egy kis értelmezés az e világot még nem ismerőknek.
Akármennyire nem adott hozzá sok újat a főbb történethez ez a kis könyv, én örömmel olvastam minden szavát.

>!
wolfsteps
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

A Rovásember világa annyira komplex és gyönyörűen a részletekbe menően felépített, hogy talán utoljára a Harry Potter olvasása során éreztem azt, hogy valami ennyire szépen és aprólékosan ki van dolgozva.
Általában nem foglalkozok a kiegészítő kötetekkel, mert úgy érzem nem adnak annyit hozzá a történethez, itt se éreztem azt hogy enélkül ne lett volna tökéletes a sorozat, de miután olvastam, hogy ezeket az író azért hagyta ki, hogy ne legyen túl hosszú a könyv, avagy ne terelje a figyelmet mellék történetekkel (értsd: szintén ugyanolyan izgalmas Fullajtár story, de úgy gondolta túl sok lesz ez az eredeti könyvbe), mindenképp el szerettem volna olvasni és kiváncsi lettem. Arról nem is beszélve, hogy miután nemrég befejeztem a harmadik részt, egy hatalmas üresség lett bennem ami azt suttogta állandóan hogy még, még, még akarok ilyen történeteket ebből a fantasztikus világból.
Kellemes délutáni olvasmány volt, részemről lehetett volna hosszabb is :D
A kedvencem benne pedig ahogy össze vannak gyűjtve a rovások és leírja mit hol jegyeztek fel először illetve mire lehet használni.

>!
Vincenza
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Nagyon érdekes történet!
Jó volt újabb démonokkal megismerkedni, (szerencsére nem személyesen) tetszett, hogy amit hiányoltam az előző részből, azt megkaptam teljes egészében és nagyon örülök, hogy ezeket a „kimaradt jeleneteket” ilyen jó minőségben és módon visszakaptuk.
Néhol éreztem csak úgy, hogy túlságosan visszamentünk az időben, ami pillanatnyi elkedvetlenedést okozott, de végül úgy éreztem, hogy az is hozzáadott a történethez. Örülök, hogy kicsit Leesha-ból is kaptunk, én őt is megkedveltem, Brett szerethető karaktereket épít fel, ami miatt könnyű megkedvelni bárkit :)
Ismerve a folytatást a novella nem különösebben tett hozzá a történet alakulásához, tehát, ha valaki úgy érzi, hogy nem akar novellát olvasni, mert inkább a cselekmény érdekli, az nem marad le semmiről, nyugodtan olvassa a második részt.
Viszont, akinek volt a Rovásemberben egy kis Arlen hiánya és valahogy nem érezte teljesnek, annak ajánlom a kiegészítőt, mert így teljesebb az élmény!
és mert persze a démonokból sosem elég!


Népszerű idézetek

>!
tmezo P

– Könnyű szavakkal fájdalmat okozni – (…) – Gyógyítani viszont annál nehezebb velük.

Kapcsolódó szócikkek: Mairy
>!
elge76 P

– Az a démon mérföldekre van innen, fiam. – Megint elfeküdt a földön, és beburkolózott a takarójába.
– Nem számít – mondta Arlen. – Megérezte a szagomat.
Curk ki sem nyitotta a szemét.
– A szagodat? Mi az, pénzzel tartozol neki?

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bálás Arlen · Curk Fullajtár
>!
tmezo P

– Couzi – felelte Abban. – Erjesztett gabonából pároljuk, és fahéjjal ízesítjük. Everamra, Par'chin, hány hordónyival cipeltél át belőle a sivatagon anélkül, hogy megkóstoltad volna?
– Nem iszom az áruból – közölte Arlen. – Mellesleg szeretném megjegyezni, hogy inkább emlékeztet az íze egy lángdémon köpetére, mint fahéjra.
– Akár olajlámpásnak is lehetne használni – bólintott Abban mosolyogva. Újratöltötte Arlen csészéjét, és átadta a Par'chinnak. – A legjobb, ha az elsőt egyből felhajtod. Mire a harmadikat iszod, csak a fahéj ízét fogod érezni.
Arlen egyetlen húzásra eltüntette az italt. Majd' megfulladt, a torka úgy égett, mintha lobogva forró vizet ivott volna.
– Hogy a magúrok vinnék el ezt az izét! – Levegő után kapkodott, de engedte Abbannak, hogy újratöltse a csészéjét.

Kapcsolódó szócikkek: Abban · Bálás Arlen · magúr
>!
tmezo P

– Miért támadnak folyton, ha úgysem juthatnak be? – kérdezte egyszer Arlen.
– A lyukakat keresik a védőhálón – felelte az apja, ahogy megállt mellette az asztalnál. – Egyik rovás sem tökéletes. Egyetlenegy sem. A magúrok nem elég eszesek hozzá, hogy tanulmányozzák őket, és kiokoskodják, hol lehetnek a gyenge pontok, ezért folyamatosan támadják a hálójukat, úgy kutatják a lyukakat. Nem fogsz olyat látni, hogy egy magúr egy éjszaka alatt kétszer ugyanazon a ponton támad. – Megkocogtatta a halántékát. – Emlékeznek. És tudják, hogy az idő a legerősebb rovásokat is meggyengíti.

Kapcsolódó szócikkek: Bálás Arlen · Bálás Jeph · magúr
>!
julicsenge IP

Egy nap majd nem jársz ilyen szerencsével, emlékeztette az apja hangja.
Talán, felelte gondolatban. De az nem ma lesz.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bálás Arlen · Bálás Jeph
>!
tmezo P

A magúrok örömüket lelték a gyilkolásban.
Azt mesélik, volt idő, amikor még nem voltak ilyen merészek. Akkoriban még nem felejtették el a leghatásosabb rovásokat, és a démonok annyira féltek az emberiségtől, hogy inkább a Magban maradtak. Csakhogy arra az időre – ha létezett egyáltalán – már a legöregebb élő ember ük-ük-ükapja sem emlékezett. A régi rovások ereje már csak a Zsonglőrök meséiben létezett.

Kapcsolódó szócikkek: magúr
>!
tmezo P

– Igyál velem, Par'chin! – szólt. – Higgadjunk le, és kezdjük elölről a tárgyalást.
Arlen gyanakodva pillantott az agyagcsészére, majd megrántotta a vállát, és belekortyolt. Egy pillanattal később kiköpte a folyadékot, és kapkodva nyúlt a vizeskancsó után. Abban nevetve csapkodta a térdét.
– Te meg akarsz mérgezni? – kérdezte Arlen, de a dühe azonnal elszivárgott, amikor Abban magasba emelte a saját csészéjét, és felhajtotta a tartalmát.
– Mi a Mag ez a rettenetes főzet? – kérdezte.

Kapcsolódó szócikkek: Abban · Bálás Arlen
>!
tmezo P

Milyen messzire juthatok el ma? – kérdezte magától evés közben. Mivel nyolc órája volt még hátra napszálltáig, négy órán keresztül haladhatott a választott irányban. A nap pozíciója az égbolton elárulta neki, mikor kell visszafordulnia.

Kapcsolódó szócikkek: Bálás Arlen
>!
julicsenge IP

– Nem tudom, hogy ez a legbátrabb, vagy a legeszeveszettebb dolog, amiről valaha hallottam. Ha igaz, olyan tökeid vannak, mint egy kődémonnak.

145. oldal

>!
julicsenge IP

– Nem tartasz tőle, hogy a következő életedben meg kell fizetned azért, hogy tiltott italokat árulsz vallásos embereknek? – kérdezte Arlen, miután megivott még egy csészével. Az ital máris simábban csúszott.
– Ha hinnék ilyen sületlenségekben, tartanék tőle, Par'chin -felelte Abban. – Szóval még jó, hogy nem hiszek bennük.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abban · Bálás Arlen

A sorozat következő kötete

Démon-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
Stephen Donaldson: A Kárhozat Urának átka
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
R. A. Salvatore: A sötét sereg
Soren Ward: Feketepart
Wayne Chapman: Csepp és tenger
Naomi Novik: Rengeteg
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Gabriel Wolf: A napisten háborúja