A ​Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek (Démon-ciklus 1,5) 117 csillagozás

Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​emberiség kis híján kihalt, miután háromszáz éve éhes démonok támadásainak van kitéve. Maroknyi bátor fullajtár merészkedik csak ki az éjszakába, hogy védelmező rovásaik mögött keresve menedéket megőrizzék az összeköttetést az egyre elszigeteltebb települések között. Bálás Arlen bármire hajlandó és bárhová elutazik, hogy megmenthesse a világot. Talán Abban, aki a legkülönfélébb árukkal kereskedik a kráziai nagy bazárban, a segítségére lehet.

A Brayan Aranyába tett út lehetőséget kínál Arlennek, hogy végleg megszabaduljon a Félkarútól – feltéve, hogy hajlandó kockára tenni az életét…

A 17 éves Bálás Arlen felölti új páncélját, majd még inasként első útjára indul egy gyakorlott fullajtárral. Az eredeti tervek szerint egyetlen éjszakát kell a szabad ég alatt töltenie, ehelyett azonban egy hófödte hegyoldalon találja magát. Veszélyes szállítmánnyal igyekszik Brayan gróf aranybányájába, a hercegség egyik legtávolabbi pontjára, miközben Egykarú, a hatalmas… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995365 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633995372 · Fordította: Kamper Gergely

Kapcsolódó zóna

!

Démon-ciklus

77 tag · 46 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 28., 07:22 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Bálás Arlen (A Rovásember) · Leesha · Bruna · Abban · Bálás Jeph · Cob Mester · Curk Fullajtár · Derek · Mairy · Sabász báró

Helyszínek népszerűség szerint

Krázia


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Nem tartom magam kifejezetten Démon-ciklus rajongónak, pláne nem kedvelem nagy általánosságban a felezős köteteket. Ez a kicsiny válogatás azonban szerintem kifejezetten szerencsés húzás volt, mind a szerző, mind pedig a kiadó részéről.
Olyan, mint egy guszta hamburger. Arlen ifjú Fullajtár korszakából kapunk két hosszabb novellát, avagy rövidke kisregényt, mint két finoman átpirított szezámmagos bucit, és közte a jól átsütött husi a két – Rovásemberből – kimaradt jelenet. Ja, és nem megfeledkezni persze a fincsi sajtról, meg az egészséges zöldségekről, amik jelen esetben a hasznos kis démonhatározóban és a kráziai szótárban manifesztálódnak.
Valójában csak egy falat volt az egész, de nagyon jóleső fogás.
Kedvet kaptam a következő kötetre, jöhet a Napháború.

Ajánlom másoknak is, kellemes olvasmány. De hangsúlyozottan jobban fognak szórakozni azok, akik már ismerik Arlent, Leeshát és társaikat, vagy jártak már A Sivatag Lándzsájában.

5 hozzászólás
Rodwin>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Tavalyi évem egyik kellemes meglepetése volt a Rovásember, olvasni akartam mindenhol annyira magával ragadott, ez a démonokkal teli sötét világ.
A Sivatag lándzsája meg már jó ideje hívogat, de kicsit tartok tőle, az ilyen-olyan kritikák miatt, és nem mellesleg a mérete is riaszt. Így gondoltam előbb nekiülök, ennek a rövid kis szösszenetnek, amiről nem is tudtam olvasás előtt, hogy mi is pontosan.
Mint kiderült a Rovásember DLC-je, esetleg bővített változata, ha a kettőt együtt kezeljük. :)
Nagyon jó volt olvasni újra Arlenről, a Nagy bazárban, még csak egy egyszerű fullajtár, olyan amilyennek a Rovásemberben megszerettük.
A könyvben Brett mesél az írói pályája kezdetéről, hogy hogyan is teremtette ezt a világot, betekinthetünk a rovásokba, és jó pár kimaradt jelenetet is találhatunk benne. Örülök, hogy mindezt megosztotta velünk az író.
Brayan aranya az igazi novella, amiért megéri elolvasni. Találkozhatunk egy ritka hódémonnal a messzi északon.
Ez a világ még mindig fantasztikusan ki van találva, rengeteg potenciál van benne. Hamarosan nekiülök a második résznek is. :)

5 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

„– Könnyű szavakkal fájdalmat okozni – (…) – Gyógyítani viszont annál nehezebb velük.”

Jó volt ismét Arlenről olvasni, kicsit vissza térni ebbe a világba.
És tudom, hogy novella mégis lehetett volna hosszabb….is.
Tetszett.

6 hozzászólás
Riszperidon P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Jaj de jól esett most ez a kis szösszenetnyi átvezető kötet! Nem is gondoltam, hogy így hiányzik ez a világ, legszívesebben egyből belekezdenék a második részbe!
Nagyon jó ez a könyv arra, hogy felelevenítse bennem annyira dolgokat, hogy képben legyek a folytatáshoz, mert viszonylag régebben olvastam az első részt. Érdekesnek találtam az író előszavait a két novella, és a rövidebb részek között, sok háttérinfót tudhattunk meg! Egyik kedvenc részem az volt, ahol a különböző védőrúnák szerepelnek, és alatta pár infó a démonokról, amik ellen használni lehet.
Kár, hogy nem jelent még meg az összes rész magyarul, mert idén vennék egy nagy levegőt, és letudnám az egészet, ami azért elég nagy bátorság, tekintve pl. az A Sivatag Lándzsájának több, mint 800 oldalas vékonyka kötetét.

Wandamaci>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Őszintén bevallom, nem szoktam a kiegészítő kötetekkel foglalkozni, egyedül Nalini Singh Angyali vadász sorozatánál és Renée Ahdieh Harag és hajnal könyvénél olvastam el őket.
Viszont a Rovásembernél annyira komplett és különleges világot kaptam, hogy nem tudtam nem megvenni a sorozat folytatásaival együtt.
Amikor elolvastam a fülszöveget egyből megtetszett,hogy Arlenről és Egykarúról fog szólni.
Jó ötlet volt az író saját szemszögéből bevezetni a fejezeteket. Mindegyik rész előtt leírta, hogy miért maradt ki a Rovásemberből, de mégis miért érzi szükségét közölni a rajongókkal ezeket a jeleneteket is. Kicsit emberközelibbé vált és bepillantást nyerhettem, -még ha csak kicsit is – az írás folyamatába.
Összességében nagy kár lett volna kihagyni ezt a részt. Eleve két új démonfajt ismerhettem meg és több részletet ismerhettem meg a világból és Arlen múltjából. A Rovásember olvasása közben alapból piszkálta a csőröm az a nagy ugrás, furcsálltam, hogy Arlen csak úgy hopp visszatér. Itt végre kaptam egy kis bepillantást azokba az évekbe.

Bővebben:
https://wandamaci.blogspot.hu/2017/12/peter-v-brett-nag…

3 hozzászólás
oldmoviegirl01 P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

De jó volt újra Arlenről és bátor cselekedeteiről olvasni. Mindkét nagy novella hozzátett valamit Arlen személyiségéhez, az pedig, hogy Leesha is kapott egy rövidke történetet külön öröm volt. Remek kiegészítő olvasmány, míg lelkiekben felkészítem magam, hogy nekivágjak a 840 oldalas második résznek.

Lanore P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Kicsit tartottam ettől a kötettől, attól féltem, hogy csak felesleges „töltelék” lesz a sorozathoz képest, de szerencsére abszolút pozitívan csalódtam. Arlen és a magúrok világa nagy kedvencem, és az író ebben a rövidke könyvben is kitett magáért. A különböző démonfajok leírása, a rovások, a megkeseredett, kilátástalan, és néha reménytelen harcról szóló leírások nagyon jó kiegészítésként működnek, sok plusz infót megismerhettem általuk, még „rovás-lexikont” is találtam. A Nagy bazáros rész lett a kedvencem, míg Brayan Aranya egy kicsit lemaradt mögötte, de nagyon várom a következő részt!

ViraMors P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Tisztelni fogom a magúrokat, gondolta Arlen, de örökké harcolni fogok ellenük.

Rövid, mindössze 160 oldalas gyűjtemény, a nagyja – szerintem – nem igazán ad hozzá a ciklus könyveihez, azon belül is leginkább a Rovásemberhez, mert a történetek mind az első kötet alatt játszódnak. De legalább a szószedetek univerzálisak.

Szívem szerint rávésetném, hogy Bevezetők könyve, a kötetben ugyanis található összesen négy történet és két lexikális jellegű gyűjtemény, és ezekhez összesen tartozik összesen hat különböző bevezető, úgy, hogy van, aminek nincs sajátja. El is gondolkodtam rajta, hogy Peter V. Brett egyik hobbija lehet a bevezetőírás.

Egynek jó volt a kötet, de különösebben nem fogott meg. Stilisztikailag változó, nagyon érezni, hogy az Arlen évekkel a regény előtt született, a Megvert Brianne pedig kihagyott jelenet. A Kráziai kislexikon szótár és a Rovások grimoárja pedig – ahogy a címük is mutatja – pár oldalas minilexikonok, meghatározások, rövid leírások, nincs összefüggő szövegük. A Nagy Bazár jó kis kráziai kiegészítő lehetett volna, ha nincs belegyömöszölve minden alapismeret a világról… A Brayan Aranyát viszont szerettem olvasni, az határozottan jól sikerült novella, mehetne bemutató darabnak az Így kell kiegészítő novellát írni kurzusra. A többit viszont tényleg csak a sorozat elvakult rajongóinak ajánlom, akik igényelnek minden plusz morzsácskát a világhoz. Sajnos A Sivatag Lándzsája eléggé kiábrándított az egészből ahhoz, hogy én ne tartozzak ebbe a körbe. Ettől függetlenül nem bánom az olvasást, a Brayan Aranya tényleg jó volt.

Értékelések, benyomások, egyéb szösszenetek írásonként:
A Nagy Bazár: https://moly.hu/reszolvasasok/54410
Kimaradt jelenetek: https://moly.hu/reszolvasasok/54422
Arlen: https://moly.hu/reszolvasasok/54423
A megvert Brianne: https://moly.hu/reszolvasasok/54425
Kráziai szótár: https://moly.hu/reszolvasasok/54426
Rovások grimoárja: https://moly.hu/reszolvasasok/54427
Brayan Aranya: https://moly.hu/reszolvasasok/54561

Fallen_Angel P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Azért kicsit ironikus, hogy A rovásember olvasása után amiatt nyüszögtem, hogy túl hosszú a könyv, erre a másfeledik részben megkapom az abból kimaradt, illetve az azt kiegészítő jeleneteket. :D
Enyhe szkepticizmussal álltam neki, de kellemesen csalódtam. A sztorik nagy része érdekes, hozzáad valamit az egész történethez, kicsit kitölt abból az űrből, amit az előző résznél éreztem. A Brayan Aranya miatt külön is érdemes volt elolvasni, a legjobb fejezet a könyvben.

ggizi P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Ez a világ folyton elvarázsol. Ha kis adagokat kapok belőle, ha nagyobbakat, bármikor élvezettel merülök el benne újra és újra. Arlen karaktere rögtön a sorozat elején a szívemhez nőtt, ezért kimondottan örültem, hogy a róla szóló történetek még a korai időszakából mutattak pillanatokat. Érdekes volt a rovásokról is olvasni, bár nekem egyik olyan, mint a másik. Viszont a hozzájuk fűzött magyarázatok, így egy csokorban, jó kis összegzése volt a magúroknak is. Egyedül a kráziai szótárt tartottam felesleges tölteléknek (hiszen A Sivatag Lándzsájában is benne van), amíg rá nem jöttem, hogy mivel önmagában is élvezhetőnek szánták ezt a kötetet, kellhet egy kis értelmezés az e világot még nem ismerőknek.
Akármennyire nem adott hozzá sok újat a főbb történethez ez a kis könyv, én örömmel olvastam minden szavát.


Népszerű idézetek

tmezo P>!

– Könnyű szavakkal fájdalmat okozni – (…) – Gyógyítani viszont annál nehezebb velük.

Kapcsolódó szócikkek: Mairy
elge76>!

– Az a démon mérföldekre van innen, fiam. – Megint elfeküdt a földön, és beburkolózott a takarójába.
– Nem számít – mondta Arlen. – Megérezte a szagomat.
Curk ki sem nyitotta a szemét.
– A szagodat? Mi az, pénzzel tartozol neki?

113. oldal

tmezo P>!

– Couzi – felelte Abban. – Erjesztett gabonából pároljuk, és fahéjjal ízesítjük. Everamra, Par'chin, hány hordónyival cipeltél át belőle a sivatagon anélkül, hogy megkóstoltad volna?
– Nem iszom az áruból – közölte Arlen. – Mellesleg szeretném megjegyezni, hogy inkább emlékeztet az íze egy lángdémon köpetére, mint fahéjra.
– Akár olajlámpásnak is lehetne használni – bólintott Abban mosolyogva. Újratöltötte Arlen csészéjét, és átadta a Par'chinnak. – A legjobb, ha az elsőt egyből felhajtod. Mire a harmadikat iszod, csak a fahéj ízét fogod érezni.
Arlen egyetlen húzásra eltüntette az italt. Majd' megfulladt, a torka úgy égett, mintha lobogva forró vizet ivott volna.
– Hogy a magúrok vinnék el ezt az izét! – Levegő után kapkodott, de engedte Abbannak, hogy újratöltse a csészéjét.

Kapcsolódó szócikkek: Abban · Bálás Arlen (A Rovásember) · magúr
tmezo P>!

– Miért támadnak folyton, ha úgysem juthatnak be? – kérdezte egyszer Arlen.
– A lyukakat keresik a védőhálón – felelte az apja, ahogy megállt mellette az asztalnál. – Egyik rovás sem tökéletes. Egyetlenegy sem. A magúrok nem elég eszesek hozzá, hogy tanulmányozzák őket, és kiokoskodják, hol lehetnek a gyenge pontok, ezért folyamatosan támadják a hálójukat, úgy kutatják a lyukakat. Nem fogsz olyat látni, hogy egy magúr egy éjszaka alatt kétszer ugyanazon a ponton támad. – Megkocogtatta a halántékát. – Emlékeznek. És tudják, hogy az idő a legerősebb rovásokat is meggyengíti.

Kapcsolódó szócikkek: Bálás Arlen (A Rovásember) · Bálás Jeph · magúr
julicsenge IP>!

Egy nap majd nem jársz ilyen szerencsével, emlékeztette az apja hangja.
Talán, felelte gondolatban. De az nem ma lesz.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bálás Arlen (A Rovásember) · Bálás Jeph
tmezo P>!

A magúrok örömüket lelték a gyilkolásban.
Azt mesélik, volt idő, amikor még nem voltak ilyen merészek. Akkoriban még nem felejtették el a leghatásosabb rovásokat, és a démonok annyira féltek az emberiségtől, hogy inkább a Magban maradtak. Csakhogy arra az időre – ha létezett egyáltalán – már a legöregebb élő ember ük-ük-ükapja sem emlékezett. A régi rovások ereje már csak a Zsonglőrök meséiben létezett.

Kapcsolódó szócikkek: magúr
tmezo P>!

– Igyál velem, Par'chin! – szólt. – Higgadjunk le, és kezdjük elölről a tárgyalást.
Arlen gyanakodva pillantott az agyagcsészére, majd megrántotta a vállát, és belekortyolt. Egy pillanattal később kiköpte a folyadékot, és kapkodva nyúlt a vizeskancsó után. Abban nevetve csapkodta a térdét.
– Te meg akarsz mérgezni? – kérdezte Arlen, de a dühe azonnal elszivárgott, amikor Abban magasba emelte a saját csészéjét, és felhajtotta a tartalmát.
– Mi a Mag ez a rettenetes főzet? – kérdezte.

Kapcsolódó szócikkek: Abban · Bálás Arlen (A Rovásember)
Ancsúr>!

Csakhogy a küzdelem nem csak a tökéletesen kivitelezett mozdulatokról szól. Végső soron az a lényeg, hogy az ember mindent megtegyen a győzelem érdekében.

49. oldal

tmezo P>!

– És mit tettél? – érdeklődött az öregasszony.
– Megszúrtam egy kúszóvipera mérgébe mártott tűvel, és azt ígértem neki, hogy legközelebb még jobban elbánok vele.
Bruna felnevetett, és a térdére csapott.
– Magam sem csinálhattam volna jobban! – kiáltotta. – Az a fiú egy ujjal sem nyúl többet a feleségéhez, és lefogadom, hogy összehugyozza a gatyáját, ha legközelebb meglát.
– Ez volt a tervem – ismerte el vöröslő arccal Leesha.

Kapcsolódó szócikkek: Bruna · Leesha
SzRéka>!

Hosszú pillanatokig néztek egymás szemébe, nem tudták, hogy kezet fogjanak, vagy megöleljék egymást. Hamarosan mindketten morogtak valamit, aztán elfordultak.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bálás Arlen (A Rovásember) · Cob Mester
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Démon-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sam Lewis (szerk.): Talizmán
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Gáspár András (szerk.): A Kos és a Kobra éve
Erdélyi István (szerk.): A számadás
Gáspár András (szerk.): Kyria örök
Brandon Sanderson: A kozmerum titkai
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Sarah J. Maas: The Assassin's Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek
Greg Keyes: Kriptaherceg
Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek