Nulláról ​az egyre 9 csillagozás

Gondolatok startupokról, avagy hogyan teremtsünk jövőt
Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre

Könnyebb ​valamit lemásolni, mint valami újat alkotni. A következő Bill Gates nem operációs rendszert fog megálmodni. A következő Larry Page vagy Sergey Brin nem keresőrendszert fog létrehozni. És a következő Mark Zuckerberg sem közösségi hálózatot hív életre. Ha utánozni próbáljuk őket, akkor semmit sem tanultunk tőlük.
Ha megszokott tevékenységet végzünk, akkor csak valamilyen már ismert dologból hozunk létre többet. Viszont ha valami újat alkotunk, azzal nulláról az egyre jutunk.

PETER THIEL vállalkozó és befektető. 1998-ban alapította a PayPalt, vezérigazgatóként vezette és 2002-ben tőzsdére vitte. 2004-ben fektetett be először másik vállalatba: a Facebookba, ahol igazgatóként dolgozik. Ő alapította a Palantir Technologies nevű szoftvercéget, amely többek között a nemzetbiztonság és a globális pénzügyek területén állítja az emberi elemzők szolgálatába a számítógépet. Korai szakaszában finanszírozta a LinkedInt, a Yelpet és több tucat egyéb sikeres technológiai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO, Budapest, 2015
204 oldal · ISBN: 9789634061922 · Fordította: Darnyik Judit
>!
GABO, Budapest, 2015
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634061700 · Fordította: Darnyik Judit

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

zcserei>!
Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre

Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre Gondolatok startupokról, avagy hogyan teremtsünk jövőt

Valószínűleg a legtöbb könyvesbolt „business” polcáról ez a könyv lóg ki legjobban. Thiel lenyűgöző, játszi könnyedséggel kapcsol huszadik századi politikai filozófiát befektetésekkel, Shakespeare-t üzlettel… – és úgy általában, nagyon széles és nyitott világnézetről tesz tanúságot a könyv, attól függetlenül érdemes elolvasni, hogy épp érdekel-e az üzleti világ, vagy sem. This is not a business book per se.

1 hozzászólás
Nagy_Barna>!
Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre

Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre Gondolatok startupokról, avagy hogyan teremtsünk jövőt

Peter Thiel neve a Paypallal lett ismert, de befektetőként számos mai nagy üzleti sikertörténetben van része. Ettől hiteles, amit ő mond. A „Nulláról az egyre” nem egy gyakorlatias útmutató, néhány ponton talán még közhelyesnek is mondható, és nem is feltétlenül van mindenben igaza Thielnek. Mégis jó könyvnek mondanám, és nagyon örülök neki, hogy olvastam. Két dolog miatt.

Egyrészt bátran szembe megy alapműnek tekintett nagy könyvekkel (pl. Malcolm Gladwell, Eric Ries) vagy az üzleti életben evidenciaként kialakult szemléletekkel. Ez pedig nagyon tanulságos. Ha egy teljes generáció hisz valamiben, attól még az nincs feltétlenül úgy.

Másrészt van a könyvben néhány igazi szemléletformáló gondolat. Arra biztat, hogy ne egyszerűen ugyanazt csináljuk, mint mindenki más (csak kicsit jobban), hanem új piacokat nyissunk ott, ahol még nem volt. Vagy tízszer jobbat csináljunk annál, ami elérhető volt eddig. Mert a cégek bevétele nem lineárisan nő, hanem a legjobb viszi el a piac nagy részét. Az ilyen gondolatokra nagy szükség van ahhoz, hogy egy cégvezető merjen nagyban gondolkodni és igazi fejlődés induljon el olyan területeken is, ahol régóta nem történt ilyen.

PontHogy P>!
Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre

Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre Gondolatok startupokról, avagy hogyan teremtsünk jövőt

Van benne néhány jó fejezet, azokért megéri elolvasni, mert azok nagyon jók. Többek közt egy hét pontos értékelési mód, amivel eldönthető, hogy sikeresnek várható-e egy cég arra, hogy monopóliumot hozzon létre a saját területén.
Amerika és amerikai cég öntömjénező, elég szűk kitekintésű a szerző. Volt európára egy negatív mondata, ahol majdnem abbahagytam, de aztán mégse, mert érdekelt, hogy mi lesz még benne. Érdemes volt folytatnom, jöttek az élvezetes, érdemi tapasztalatokat taglaló fejezetek.

hal500>!
Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre

Peter Thiel – Blake Masters: Nulláról az egyre Gondolatok startupokról, avagy hogyan teremtsünk jövőt

Az angol eredetit olvastam, a magyar kiadásról nincs tapasztalatom.

Thiel mögött rendkívül izgalmas befektetői múlt áll. Biztos megtölthetne vastag könyveket sztorikkal és tapasztalattal, de ő nem az a karakter. Ehelyett érett, tömör, tartalmas és megalapozott gondolatokat fejt ki a technológiai fejlődésről.

Hihetetlen izgalmas a könyv felütése: mi az a dolog, amiben erősen hiszel, de a legtöbben nem értenek egyet veled? (Valamint ennek a kérdésnek az alkalmazása számtalan területre.) Légy bátor, és oszd meg a válaszod, még akkor is, ha definíció szerint nem fognak veled egyetérteni, és kényelmetlen helyzetbe kerülhetsz! Thiel azt mutatja be – és támasztja ezt alá saját könyvének fejezeteivel is, melyek egy-egy választ fejtenek ki –, hogy ez az a bátorság, amiből a legtöbb innováció aztán kirobban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark H. McCormack: Ha vinni akarod valamire…
Chris Anderson: Kreátorok
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Üzleti iskola
Johan Stenebo: Mr IKEA
Peter H. Diamandis – Steven Kotler: A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk
Satya Nadella: Hit Refresh
Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny
Gino Wickman – Mike Paton: Vedd kezedbe a vállalkozásod
John C. Maxwell: Egyszer nyersz, egyszer tanulsz
Jim Collins: Jóból kiváló