Gyönyörű ​hazugságok 14 csillagozás

Peter Swanson: Gyönyörű hazugságok

Harry ​Ackerson az első pillanattól kezdve vonzónak találta a mostohaanyját. Habár a kissé távolságtartó Alice mindig kedvesen bánt vele, a fiú úgy érezte, sohasem sikerült igazán megismernie az asszonyt. Amikor a nő pár nappal a diplomaosztója előtt felhívja őt, megdöbbentő hírt közöl vele: a fiú apja meghalt. Valószínűleg öngyilkosságot követett el. Harry a gyásztól magába zuhanva hazasiet az óceán partján álló házba, ahol előbb az utcán, majd a temetésen egy titokzatos fiatal nőt vesz észre, akivel nemsokára össze is ismerkedik. Grace azt állítja, hogy futólag ismerte az elhunytat, a fiú azonban úgy érzi, ennél sokkal több rejlik a dolog mögött, és felmerül benne a gyanú, hogy az apja múltjában sok titok és hazugság lappang. Eközben Alice egyre furcsábban viselkedik – mintha nem csupán a mostohafiaként tekintene rá, és félreérthetetlenül közeledni kezd felé. Harry megpróbálja kideríteni, mi is történt valójában az apjával, hamarosan azonban rádöbben, hogy mindkét nő halálosan… (tovább)

Eredeti mű: Peter Swanson: All the Beautiful Lies

>!
General Press, Budapest, 2018
264 oldal · ISBN: 9789634521587 · Fordította: Kiss Ádám
>!
General Press, Budapest, 2018
264 oldal · ISBN: 9789634521570 · Fordította: Kiss Ádám

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Peter Swanson: Gyönyörű hazugságok

Bűn és mocsok, avagy a vágy, a megszállottság és a megtévesztés meséje. Őrült emberek hajlamosak egymásnak „nyájába” járni. Minden cselekedetünk valóban alakítja a körülöttünk lévők reakcióit? Miből fakad, honnan ered a gyűlölet? Örökölhető-e ez a gyűlölet, és ha igen, milyen hatással van a felnőttkorra? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel bennem, miközben egyre többet ismertem meg az eseményekből. Mint a mostanában felkapott divat szerint (sok más könyvvel egyetemben), ez a történet is a múlt és a jelen között – vagy inkább az akkor és most váltakozó fejezetek mintázatára épül. Ám a jól ütemezett idősík-váltás önmagában még nem garancia arra, hogy egy regény lekösse a figyelmünket. A borzongás hiányán hamar túltettem magam, viszont sajnáltam azokat a lehetőségeket, amelyeket a szerző nem használt ki: kis híján egy tucat szereplő interakcióiból próbálja meg kibontakoztatni a cselekményt, amely alig több mint 260 oldalon önmagában sem kis feladat. Ez a terjedelem arra viszont végképp kevés, hogy minden egyes karakter szemszögét, háttértörténetét, motivációját külön-külön is bemutassa. A fejezetek így elnagyoltnak, a jellemrajzok vázlatosnak, a szereplők pedig fájdalmasan egyformának tűntek. Egy ilyen szélsőséges történetnek a szereplőkön kívül a másik fontos aspektusa az élvezhetőség, mert ezeket az alkotásokat a cselekmény kellemetlensége miatt gyakran letesszük. A befejezés pedig nem hatott meglepetésszerűen, bár olvastam olyan véleményeket, hogy ez bizony kiszámíthatatlan volt. Lehetséges, de én azért örülök, hogy megannyi krimi elolvasása után már nem igazán tudnak meglepni az írók (tisztelet a kivételnek). spoiler

>!
Kókuszka
Peter Swanson: Gyönyörű hazugságok

Alakoskodások, spekulációk, taktikázások regénye. Mindezt egy lassú folyamként kapjuk meg, elmarad a borzongás.. A karaktereket gyermekkoruktól mutatja be: mi hová vezet, mennyire fontosak a gyökerek, a közeg, amelyben élnek. Inkább lélektani dráma, ahol senkivel nem tudtam azonosulni. Jobb őket mielőbb elfelejteni. Az ördögi megszállottság, a bosszúvágy, a pszichopata egyének játszadozása vezet el a hidegvérű gyilkosságokhoz.

>!
Adrienn_Nagy_5
Peter Swanson: Gyönyörű hazugságok

Nekem nagyon tetszett nem találkoztam még ezzel az íróval de csak ajánlani tudom mindekinek egy jól megirt sztori tele anyi fordulattal hogy a végén már magunk se tudjuk kikövetkeztetni hogy mi lesza vége.

>!
gizmo6 I
Peter Swanson: Gyönyörű hazugságok

Habár gyilkossággal és rejtélyekkel tűzdelt történettel van dolgunk, a Gyönyörű hazugságok mégis a lassúbb folyású regények közé tartozik. Sokszor nem is a történet, hanem a mögöttes okok, az érzelmek, a filozofikus mélységű gondolatok a lényegesek. Peter Swanson nemcsak megmutat, hanem az emberi cselekvések mélyét, azok kiváltó okait is kutatja. A szereplőit kissé távolságtartóan kezeli, sokszor mintha egy üvegbúra alatt szemlélné őket, mint egy tudós, aki egy érdekes rovarfaj viselkedését tanulmányozza.
Bővebben:
http://cornandsoda.com/a-pszichopatak-koztunk-elnek-pet…


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Az édesapja leginkább a krimiket szerette olvasni és gyűjteni.

129. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55 

Arra kell emlékeznünk, hogy mink van, és nem arra, hogy mit veszítettünk el.

31. oldal

>!
mate55 

Meg tudná mondani, merre találom a krimiket?

129. oldal

>!
mate55 

Az öt legjobb, egyetemi környezetben játszódó krimi
Dorothy L. Sayers: Osztálytalálkozó
Edmund Crispin: Az aranyozott légy esete
Colin Dexter: Nicholas Quinn csendes világa
Hillary Waugh: Milyen ruhában tűnt el
Donna Tartt: A titkos történet

12. oldal

5 hozzászólás
>!
mate55 

A problémára adott legegyszerűbb megoldás a legvalószínűbb.

235. oldal

>!
mate55 

Harryt egy pillanatra elvakította a szélvédőről pont a szemébe visszaverődő májusi nap fényes sugara, miközben befordult a Kennewick óvárosában található ház zúzott kagylóból készült felhajtójára.

(első mondat)

>!
Kogoro

Harry átnézte a tartalmát, a kemény táblás könyveket, köztük egy egész sor Agatha Christie-regényt.

62. oldal, 8. fejezet - Most (General Press, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
>!
Kogoro

Talált egy példányt a Temetni veszélyes című regényből, amely mellett helyet kapott a szintén kemény táblás, amerikai változat is.

63. oldal, 8. fejezet - Most (General Press, 2018)

>!
Kogoro

Ha úgy döntenél, hogy mindent elolvasol Agatha Christie-től, ne feledd, hogy néhány könyvének egynél több címe is van, úgyhogy vigyázz, nehogy kétszer olvasd el őket!

63. oldal, 8. fejezet - Most (General Press, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
>!
Kogoro

Harry épp az Öt kismalac borítóját nézegette, amikor csengettek.

63. oldal, 8. fejezet - Most (General Press, 2018)

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Lars Kepler: A bosszúálló
Gabriel Wolf: Pszichokalipszis
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Bernard Minier: Ne maradj sötétben
Réti László: Kaméleon
Angela Marsons: Egy élet ára