A ​világ legjobb könyve 51 csillagozás

Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Titus ​alkoholista. Mellesleg befutott író. Sikeres, de a siker nem izgatja, a díjak nem érdeklik, józanul még képes lenne jót írni, de ritkán józan. Unja az egészet. A jóképű és fiatal Eddie ellenben igazi irodalmi rocksztár. Szerelmes költeményeit zabálják a nők, már csak egy hajszál választja el attól, hogy ő legyen a messzi észak legkiemelkedőbb írója. Titus és Eddie jól berúgnak. És ha már berúgtak, fogadást kötnek; egyikük megírja a világ legjobb könyvét, azt a könyvet, amiben minden benne van. Ami az összes sikerlistán első tud lenni, legyen az thriller, szakácskönyv, népszerű pszichológia, romantikus regény, stb. Így a világon mindenki az ő könyvét olvashatná. Az izgalmas fogadás véresen komoly fordulatot vesz, ahogy a két író újabb és újabb trükköket vet be, hogy övé legyen a trófea. Ki ér célba előbb? Meg lehet írni a világ legjobb könyvét? És ha egyszer megírták, el lehet olvasni? A világ legjobb könyve szerethetően szemtelen humorral mesél emberi gyarlóságról, a múzsa… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933139 · Fordította: Markwarth Zsófia

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Titus Jensen

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Ambiciózus cím. A megvalósítás azonban nem sikerült tökéletesen. A világ legjobb könyve nem lett a világ legjobb könyve. Az egészben a cím a legzseniálisabb. Amint megláttam, valóságos kényszert éreztem, hogy olvassam el. No persze azzal a hátsó szándékkal, hogy hosszú időre kellően kiéljem gyengén fejlett mazochista hajlamaimat, mert bizonyos voltam benne, hogy egy ilyen szenzációhajhász címmel csakis valami retardált hulladék lehet, amit némi önkínzás után méla undorral fogok a kukába hajítani, miközben gúnyos megjegyzéseket teszek a címre.
Nos ez nem következett be. A világ legjobb könyve ugyanis minden popularitásra törekvése ellenére egy igen jó írás. Semmiképpen se a megfelelő táptalaj csökevényes mazochizmusom szárba szökkenéséhez. Stjernström igen jó érzékkel és fegyelmezett stílusban keveri írói boszorkánykonyhájában az izgalmat, humort, s némi kultúrmissziót egységes elixírré. Teszi ezt olyan jól, hogy szinte el is siklunk a főhős hirtelen és hihetetlen-mód támadt absztinenciája fölött. És bár a könyv fülszövege szokás szerint a sajnálatosan térképen még mindig fel nem lelhető Fantazmagóriában született, kétségtelen, hogy a szerző senki mellett nem megy úgy el, hogy bele ne rúgjon egy jó nagyot. És nemcsak személyekbe, hanem a társadalom visszásságaiba is. És amikor azt hinnénk, hogy vége, minden a helyére került, akkor azért még hirtelenjében felborítja az egészet, s új elrendezésben prezentálja a történetet. Szokatlanul éles szemmel lát meg olyan visszásságokat, melyek mellett többnyire vakon megyünk el. Vagy csak félrefordítjuk a fejünk, mert kényelmesebb látóterünkből kizárni a valóságot. Jobb nem tudni, hogy a vezető értelmiség – vagy legalábbis annak egy jelentős része – nonstop alkoholmámorban osztja az észt, és azok a gyerekek akik egykor majd többek közt ennek az értelmiségnek is utánpótlását fogja képezni, teljes tudatlanságban jön ki az iskolából. (Félreértések elkerülése végett: Stjernstöm nem Magyarországról ír!!!) Az meg külön kínos, hogy az egyik szereplő egészséges emberként csak úgy tud sikeres lenni, hogy fogyatékosnak adja ki magát. A jelenség nem új, s nem is volna igazságos kizárólag a jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszernek tulajdonítani, hiszen a koldusok már szakmájuk feltalálása óta tudják, hogy egy féllábú, vagy vak jóval eredményesebben kéregethet, mint egy egészséges ember. Mégis megdöbbentő, hogy az a társadalom, mely kétségkívül sokat tett a fogyatékkal élőkért, teljesen közömbösen hagyja tovább élni a múlt torzulásait. Ehhez nyilván elsőrangú táptalajul szolgál az, hogy soha nem látott messzeségbe került egymáshoz képest a teljesítmény és az elismerés.
Sajátságos regény ez, mert kiválóan adagolt humora és optimizmusa ellenére sem nevezném pozitív kicsengésűnek. Inkább talányosnak. Stjernström leginkább egy olyan sebészre emlékeztet engem, aki feltár néhány rejtett tályogot, majd minden tilalom ellenére dohányozva megáll a műtőasztal mellett, és kíváncsian szemléli, hogy most mihez kezd a beteg a nyitott sebeivel. És takarékosan bánik a V betűs szavakkal. Viccel és vág de nem varr.

2 hozzászólás
sztinus>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

A cím megtèvesztő, de a szándék és az út nem rossz. Végülis egy habókos sztori egy alkoholistàról, aki jó útra tér.
Valami megcsillant az északiak stílusàból, bár még így is keveseltem a kávémennyiséget.
Talán a következő könyve jobb lesz. A négyévszak pizza rejtélyét azért feloldotta:)

robinson P>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Ha nem is a "világ legjobb könyve, de érdemes elolvasni. Humoros, csavarokkal teli, meglepően jó volt. Kissé abszurd humora és a könyv a könyvben helyzet érdekessé tette. A könyvírás és kiadás titkai, öniróniába ágyazva.
Bátran ajánlom, jó kikapcsolódás lesz.
Blogon:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/08/a-vilag-legjobb-ko…

Belle_Maundrell>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Már évek óta érdekelt ez a könyv, egyrészt a kissé provokatív cím, másrészt a fülszöveg miatt, mert szeretem az írásról/könyvekről szóló történeteket. Szóval nagyon örültem, hogy a könyvhetes B3-dobozomban ez is benne volt, mert már egészen gyalázatosan sokáig kerülgettem.
Fél nap alatt elolvastam, szóval nincs okom panaszra, olvastatta magát, szórakoztató volt, tetszett a fanyar humora és iróniája, és végig fenntartotta az érdeklődésemet. Jó volt bepillantást nyerni az írás és a könyvkiadás rejtelmeibe, és most én is szívesen elmennék a göteborgi könyvvásárba. Bár nem tudok svédül, szóval nem sokra mennék vele. Az utolsó fejezet eléggé meglepett, először azt se tudtam, mi van, de végül is remek húzásnak tartom, jó kis metatörténet volt. Az első fejezetet újraolvasva szinte látni véltem a jeleket is. spoiler

perecek>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Kedvencem a multiterápia, a placeboterápia, na és a hipochonderterápia :-)!
"- Azt akarja mondani, hogy például a paranoid skizofrénia csupán a képzeletünk gyümölcse?
– Pontosan! kiált fel Rolf doktor. – Pontosan így van!
A személyiséghasadás gyógyítására remek terápiák léteznek. Az egyetlen titok, hogy saját magunkra formáljuk a terápiát. Íme, a multiterápia dióhéjban…"
Nagyon tetszett, irtó vicces, szórakoztató könyv… Ralf Rolf doki a kedvencem! :-)

zsoltika>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Se magasság, se mélység, helyenként szórakoztató, de összességében semmi extra, strandkönyv 3/5

BlueDeath IP>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Ez azon ritka esetek egyike volt, amikor úgy vettem meg a könyvet, hogy semmit nem tudtam róla. Se azt, hogy miről szól (még a fülszöveget se olvastam), se azt, hogy ki a fene az a Peter Stjernström (a svédek se épek, ilyen nevekkel…), egyszerűen csak volt egy olyan cím előttem, amit nem tudtam figyelmen kívül hagyni. Szóval hazajött velem.
Szögezzük le: nem, még csak véletlen se ez volt a világ legjobb könyve.
Most, hogy ezen a nyilván sokkoló igazságon túlestünk, nézzük, hogy egyébként milyen…
Egy szóval: jó.
Kicsit több szóval: meglepően jó.
Na jó, nézzük rendesen. Főszereplőnk, a rendkívül részeges, ellenben rendkívül hülye nevű Titus Jensen, író. Kevésbé részeges, de annál nagyképűbb költő haverjával beszélgetnek egy sort arról, hogy írni kéne egy bestsellert (eddig nyilván lehetne bármelyik író a világon, ki ne szeretne bestsellert írni), de úgy, hogy az több kategóriában is toplistás legyen. Tehát legyen egyszerre szórakoztató irodalom, meg recept könyv, meg önsegítő könyv, meg fogyis könyv…meg amit el tudsz képzelni. Én ebből igazából egy katyvaszt tudnék elképzelni, de biztos túl szegényes a fantáziám hozzá.
A könyv tehát a világ legjobb könyvének megírása körül forog, teszi ezt néhol viccesen, néhol abszurdan, néha brutál csavarokkal megspékelve. És így végül lesz az egészből egy nem kiemelkedően jó, de szórakoztató könyv, ami érdemes rá, hogy elolvassák.
Ja, és ezzel a könyvvel vezettem be magam a svéd irodalom világába. :D

vadnarancs P>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Hááát eltartott egy ideig míg kiolvastam, de a felén túl már egész jól lehetett vele haladni és elég izgi volt a végén az a csavar. Nem volt rossz könyv, de nem jövőre lesz itt az ideje, hogy újra olvassam :D

csucsorka IP>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Nagyon, nagyon tetszett a „regényben regény” regénye.
Tetszettek az asszociációk és elkalandozások.
Jó volt, hogy az író nem untatott a szereplők hosszas leírásával, ellenben Titus gondolatmenete épp elég jó képet adott önmagáról – és valahogy a többi karakter viselkedése is önmagáért beszélt.

Mi sem természetesebb annál, hogy ez nem a világ legjobb könyve. De Stjernström remekül ír – igazi, fogyasztható abszurd, pedig sosem hittem volna, hogy én valaha élvezni fogom az abszurd irodalmat.

Bátran ajánlanám bárkinek.

Oglar P>!
Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

„A világ legjobb könyve” nem a világ legjobb könyve :) Tetszett, de olvastam már jobbat. Tényleg volt benne minden. Elgondolkodtató, izgalmas, szórakoztató, romantikus, fordulatos.
Keresgélhetném még a jelzőket, de minek. Lehet még a receptet is kipróbálom.


Népszerű idézetek

Gitta_Bry P>!

Remek emberek ezek a könyvtárosok, gondolja Titus. És milyen halkan dolgoznak.

86. oldal

petibácsi>!

Nincs felszabadítóbb érzés annál, mint amikor egy telefonos ügynök leteszi a telefont.

307. oldal

Belle_Maundrell>!

– […] Ha mersz, nézz bele a teliholdba.

331. oldal, 3. rész - Amelyben a valóság utoléri az írót és az olvasót

2 hozzászólás
csucsorka IP>!

– Tudod jól, hogy egyetlen igazi író sem a pénzért ír. Ebből következik, hogy aki pénzt keres, az nem lehet igazi író.

37. oldal

petibácsi>!

Szabadjára engedni egy többé-kevésbé alkoholfüggő írót, hogy írjon egy bestsellert, az egészen biztosan nem végződhet jól.

36. oldal

Belle_Maundrell>!

[…] nincs annál nagyobb kihívás, mint jókedvre deríteni egy másik embert.

24. oldal, 2. Az ötlet

robinson P>!

Vodka. A világ legkedveltebb itala.Az illat szét terjed a testében, és tudja, hogy kevesebb mint fél perc alatt betermelhetné az üveg tartalmát. Ahogy azt is tudja, milyen érzés, amikor az első korty – már a puszta tudattól, hogy alkoholhoz jutott – szétárad a testében, mielőtt egyáltalán elérte volna a véráramlást.

211. oldal

2 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

Az ötletek a szabad elmében születnek.

54. oldal, 8. Istenáldotta pizza


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicolas Barreau: A nő mosolya
Benedict Wells: Különc
Rácz Zsuzsa: Nesze Neked Terézanyu!
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie
Jonas Jonasson: Az analfabéta, aki tudott számolni
Katarina Mazetti: Családi sírbolt
Katarina Mazetti: Pingvinélet
Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)