Hatalom ​és haszon 5 csillagozás

Kereskedők a középkori Európában
Peter Spufford: Hatalom és haszon

A ​legkorábbi csekket 1368-ban állította ki két firenzei, akik egy családtag temetésére rendelt fekete szövet árát fizették ki ily módon… 1360-ban egy barcelonai bankárt saját üzlete előtt fejeztek le, miután ügyfelei nem tudtak pénzt kivenni számláikról… 1477-ben egy csaló rávett egy kölni polgárt, hogy vásárolja meg egy valójában nem is létező vállalat részvényeit… Tucatnyi ország archívumait felkeresve, tengernyi kereskedelmi feljegyzést, számlakönyvet és levelet elolvasva Peter Spufford harminc évig kutatott a fentiekhez hasonló számtalan kis adattöredék után. Ezek segítségével munkájában olyan képet fest a középkori üzleti világról, amely egyaránt lesz élvezetes a laikusoknak és hasznos olvasmány a történészek számára. A könyv első részében megismerkedhetünk a korai vállalkozók által létrehozott korszakalkotó üzleti változásokkal, továbbá a modern hitel-, bank- és biztosítási rendszer elődjével. A változások végbemeneteléhez szükséges vagyon nagy része a királyi udvarokban… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2007
432 oldal · ISBN: 9789632440064 · Fordította: Nyuli Kinga

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Ardeth>!
Peter Spufford: Hatalom és haszon

Peter Spufford: Hatalom és haszon Kereskedők a középkori Európában

A könyv előnye, hogy közérthető, de még is tudományos. Kellő alapossággal írja le a középkori Európa kereskedőit és azokat a folyamatokat, amik most is meghatározzák minden napjainkat.
A közérthetősége ellenére azért még se egy könnyed olvasmány. De pozitív értelemben. Számos kérdést fog felvetni az olvasóban, aki majd mindnek utána akar majd nézni.
Nem csak történelem rajongóknak ajánlanám.

Michel>!
Peter Spufford: Hatalom és haszon

Peter Spufford: Hatalom és haszon Kereskedők a középkori Európában

Nagyon nem tetszett ez a könyv, de nagy nehezen végigrágtam magam rajta. Talán gyenge történelmi-földrajzi alapjaim miatt, de idegesítően sokat kellett keresgélnem a neten, hogy melyik város hol található, illetve nehéz volt összefüggéseket találni. Olvasmányos, az én ízlésemnek kevés érdekes információt tartalmazott, pedig nagy reményekkel ültem neki. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy rossz könyv, de messze nem az én ízlésem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Erdődy János: Bocskorosok hadinépe
Halácsy Katalin (szerk.): Orfeo király
Elekes Lajos: A középkori magyar állam története megalapításától mohácsi bukásáig
Bíró Imre: Magyar királyok 1000–1571
Zemplényi Ferenc: Az európai udvari kultúra és a magyar irodalom
Csongor Barnabás – Tőkei Ferenc (szerk.): Klasszikus kínai költők I-II.
Magyar Kálmán: A segesdi királynéi ispánság történetéről
Csonkaréti Károly: Hadihajók a Dunán
Dante Alighieri: Ha el nem tűntél volna…
Dante Alighieri: Dante összes művei