Az ​én világom 31 csillagozás

Peter Sagan: Az én világom

Peter Sagan 29 évesen minden idők egyik legnagyobb profi kerékpáros versenyzője. Négy Tour de France pontverseny és három, ráadásul egymás utáni országúti VB győzelmének, a 2018-as Párizs-Roubaix győzelmének és a klasszikus egynapos versenyeken elért további remek eredményeinek köszönhetően máris generációja egyik legkiemelkedőbb kerékpárosának tartják. És nem feltétlenül csak az eredmények miatt… Sagan a kerékpársport egyik legeredetibb figurája, igazi showman, aki elengedett kézzel egykerekezik a Mont Ventoux lejtőin, és mókásan teszi helyre az újságírókat, ha közhelyes kérdésekkel bombázzák. „Why So Serious?” – üzeni Sagan Jokerre emlékeztető önarcképe a törzsén viselt tetoválásán.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Scolar, Budapest, 2019
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090044 · Fordította: Vancsó Éva
>!
Scolar, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9789635091690 · Fordította: Vancsó Éva

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Kokuszka>!
Peter Sagan: Az én világom

Édesapámtól kaptam kölcsön ezt a könyvet, aki fiatalkorában szintén kerékpáros volt. Ő nagyon szereti ezt a sportot (is), így kíváncsiságképpen elkértem tőle. Jómagam (sajnos) egyáltalán nem kísérem figyelemmel ezen sport történéseit, így nagyon kíváncsi voltam már erre a kötetre.
Szerencsére nem okozott csalódást, sokmindent megtudtam erről a nagyon szimpatikus és tehetséges szlovák fiatalemberről. Néhol egy kicsit száraz volt a sok név és versenyek, illetve annak helyszínei miatt, de ez egy kicsit sem vont le az értékéből. Mindenképpen újra fogom olvasni a jövőben.
Jószívvel ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit jobban el szeretne merülni a kerékpározás jelenkori történetében.

Könyvmoly33>!
Peter Sagan: Az én világom

Nagyon érdekes és gyors olvasmány volt számomra.
Jó volt egy kicsit jobban elmélyedni a biciklis életben, és a versenyekben, és megismerni Petert.
Klassz könyv, klassz történet.
„Száz kerékpáros száz történet”

ScarlettBlair>!
Peter Sagan: Az én világom

Sagan az egyik kerékpárosom.
Ennek ellenére ettől a könyvtől azért picit többet vártam. Az elején kicsit nehéz volt belerázódni, főleg mert sokat ugrál ide-oda az időben. Aki nincs 100%-ban képben a Peter-csapat tagjaival, annak okozhat „nehéz pillanatokat” a könyv, mert amíg az ember bele nem rázódik nem mindig van képben azzal, hogy ki-kicsoda.
Sagan humora azért átütött a könyv oldalairól, és izgalmas volt olvasni egy-egy versenyről majd meg is nézni azt a YouTube-on. Sajnálom, hogy mire a könyv megjelent már nem voltak együtt a feleségével. Annak viszont nagyon örülök, hogy idén 6 évniy Giro d'Itali látogatás után a kerékpárverseny nem csak, hogy Magyarországra látogat, de életében először Peter Sagan is velük fog tartani, így életemben először láthatom őt testközelből *.*
Addig is: Miért vagy ilyen komoly?

presszócska P>!
Peter Sagan: Az én világom

Csak azért adok neki 4 csillagot, mert a sztorit nem éreztem, hogy vitte magát, nem letehetetlen könyv számomra, de egy bringázáshoz nem értő emberként megérte az 5 csillagot is, mert jól bemutatja hogyan épül fel ez a sportág és mi jár egy versenyző fejében. :)

Timi98>!
Peter Sagan: Az én világom

Nekem tetszett. Néhol száraz, néhol ugrál az időben és akkor nehezebben követhető, de jó olvasmány. Tele van klassz sztorival és humorral. Egészen jól van megírva. Egy- egy részeletet kellemesen és izgalmasan tud átadni. A fotók nagyszerűek :) Nem csak Peterről tudunk meg többet, hanem a csapatáról, a múltjáról, arról, hogy néha mennyire próbára teszi az embert egy kerékpárverseny. Nekem ez tetszett igazán, ami a „színfalak mögött” van.

Gyevocska>!
Peter Sagan: Az én világom

Nem nagyon értettem, hogy miért lett így felépítve a könyv, hisz időben némi ugrálás tapasztalható.
Kicsit száraz. Minimális a magánélet, az érzelmi háttér, inkább a versenyek kapnak nagyobb figyelmet. De az nagyon. Minden képzelőerőmre szükségem volt, hogy el tudjam képzelni az adott szituációt. Sokszor el is akadtam.
És remélem, ha majd Sagan 60 éves lesz, saját kezűleg ír majd könyvet az életéről.

Könyvherceg>!
Peter Sagan: Az én világom

Peter Sagan. Ez a név jól cseng a kerékpáros világban! Kis nemzet kerekese, viszont pár év alatt világsztár lett. 3x vébét nyerni egymás után nem semmi teljesítmény és akkor a sok-sok szakaszgyőzelem és zöld trikó az egyéb versenyeken. Szlovákia nemzeti hőse lett!
Én bevallom, irigyeltem a szlovákokat és a szlovéneket is, hogy ilyen jó kerékpárosaik vannak. Az utóbbi időben mi magyarok sem panaszkodhatunk már. Vas Kata Blanka vagy Valter Attila és még egy páran nagyon jók.
Az tetszik a legjobban a könyvben, hogy őszinte hangvételű. Jól jellemzi az ellenfeleit, érződik, hogy tiszteli őket. Bár egyszer Cavendish miatti könyöklése miatt eltiltották. Ugyanakkor a testvérei is jó bicajosok, még ha nem is annyira kiemelkedőek, mint ő.
A versenyleírások mind mind jól hozzáadnak az olvasás élményéhez. Ez egy klassz mű. Bár kicsit kevés évet ölel fel. De ettől függetlenül nagyon jó iromány.
Egy időben imádtam a kerékpáros közvetítéseket. Minden versenyt fanatikusan néztem. Nálam Michael Boogerd és a Rabobank csapat mindent vitt. De imádtam a baszkokat is, az Euskaltel csapatot. De minden, ami canga, az jöhet! XD
Peter Sagan szerinti szlovák drukkerek jelemzése: Red Bullos baseball sapka, melegítő és nagy korsó sör a kézben. Vicces! :D Na meg szlovák zászló és hangos üvöltés.
Meg kéne venni ezt a könyvet. Ígérem, hogy a könyvtáramba teszem majd idővel! :)

Luca535>!
Peter Sagan: Az én világom

Sagan egyértelműen a kedvenc kerékpárosom, mindig csodáltam mind a technikai tudasa, a személyisége és a sporthoz való hozzáállása miatt is, így nem volt kérdéses, hogy elolvasom-e.
A könyv elején kicsit nehéz volt belerázódni,sokat ugrál időben és a Péter-csapat tagjait sem ismertem eddig, szóval az is okozott nehézséget. Ezt leszámítva viszont nagyon jó és érdekes olvasmány volt, Sagan humora és lazasága teljesen átjött. A legizgalmasabb része viszont mindenképp egy-egy verseny leírás volt, amit utánna Youtube-on visszanézve is elemezni lehetett.
Nálam mindenképp újraolvasós lesz, ajánlom mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni a mai kerékpársportot.

rangeyed>!
Peter Sagan: Az én világom

A kerékpárversenyek aktív figyelőjeként kicsit többet szerettem volna megtudni arról, hogyan zajlanak a versenyek belülről, a sportoló szemével. A könyben a 3 világbajnoki cím versenynapja ilyen szempontból tökéletesen bemutatásra kerül, kicsi hiányérzetem a többi verseny (főleg a háromhetesek) miatt van.
Mindazonáltal remek olvasmány, a félbehagyás gondolata nem merült fel bennem.

kte P>!
Peter Sagan: Az én világom

Kellemes olvasmány volt ez a könyv Sagan-ról, a híres/hírhedt kerékpárosról, aki a szomszédos Szlovákiából indult útnak. Valamennyire megismertem a pályafutását, a csapatokat, amelyekben versenyzett, a munkatársait. Az országúti világbajnoki cím harmadik megszerzésével indít, majd utána kezdi történetét az elejéről, a gyerekkorától. Személyes kérdések tekintetében meglehetősen szemérmes marad, a családja, felesége és fia kevés helyen szerepelnek, legtöbbször ott, ahol a bringázáshoz kapcsolódnak. Ott sem arról mesél, hogy milyenek vagy mi történik velük, hanem arról, hogy neki mit jelentenek. Ez a bemutatásmód az egész könyvre kiterjed és szándékos. Több helyen ír arról, hogy egy versenyen minden kerékpárosnak megvan a saját története és ő ezek közül csak a sajátját ismeri igazán, azt tudja bemutatni. Ennek keretében sokat ír arról, hogy milyen tervvel indult neki a futamoknak, illetve milyen események miatt rögtönzött, illetve hogyan érezte magát. Ezen kívül legtöbbet a Peter team-ről, a támogató csapatáról ír és arról, hogy milyen tárgyalások, alkuk és fogadások zajlottak a háttérben. Röviden kitér műszaki kérdésekre és a dopping témájára is, de nem ezek állnak a középpontban.
De a lényeg: Miért vagy ilyen komoly? :)


Népszerű idézetek

ScarlettBlair>!

Talán inkább veszítek el egy fantasztikus versenyt, mint hogy megnyerjek egy unalmasat.

205. oldal

ScarlettBlair>!

Az egyik mantrám, hogy jó, ha van terved, de a tervek nem mindig jönnek be.

138. oldal

ScarlettBlair>!

Ha van üzenetem, akkor így szól: éld az életet mindennap. Nem azért, mert golyóállóak vagyunk, hanem pont azért, mert nem. Légy kedves másokhoz! Vigyázz másokra! És éld az életet mindennap!

287. oldal

ScarlettBlair>!

Nyerhettem volna többször is, de kifogytam a győzelmitánc-ötletekből.

36. oldal

Könyvmoly33>!

A harmadik kerékpárt a fizető vásárló igényeit szem előtt tartva tervezték meg: kényelmes, hosszú táv megtételére alkalmas gép, amelyik kibír minden szart, és utána még átrobogsz vele a célvonalon.

271. oldal

Könyvmoly33>!

Ha akarsz nyerni egy monumentumot, pédául a Flandriai körversenyt vagy a Roubaix-t, az utolsó száz kilométer olyan, mint egy Tour de France-szakasz utolsó 10 kilométere: tekerj óvatosan, légy pozitív, és tartsd nyitva a szemed!

137. oldal

Könyvmoly33>!

Aztán minden elromlott.
Lázasan ébredtem Monacóban, ömlött belőlem a takony és az izzadság.

259. oldal

Könyvmoly33>!

Egy órával később kimászok az ágyból, alig jutok el a vécéig, ahol sokat és hangosan hányok. Valami rosszat ettem? Úgy néz ki minden kijött belőlem. Talán a pizza, talán a víz, amit az út mentén töltöttem a kulacsba. Francba, francba, francba. Holnap Bergenbe repülök.

263. oldal

Könyvmoly33>!

Szóval elmentünk a Gent-Wevelgemre, és kurvára nyertem. Tudom, hogy nem káromkodom túl gyakran – csak a mezőnyben flamandul – szóval ez talán jelzi, mennyit jelentett nekem ez a győzelem.

268. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andre Agassi: Open
Székely Éva: Sírni csak a győztesnek szabad!
Jenson Button: Féktelenül
Tyler Hamilton – Daniel Coyle: Titkos verseny a Tour de France rejtett világában
Mike Tyson: Kendőzetlen igazság
Francesco Totti – Paolo Condò: A kapitány
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
David Beckham: David Beckham
Valentino Rossi: Mi lett volna, ha meg sem próbálom?
Andrés Iniesta – Marcos López – Ramón Besa: Életem játéka