Játék ​a végtelennel 16 csillagozás

Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Péter Rózsa a 20. századi magyar matematika egyik nagy alakja, 2005-ben lesz 100. évfordulója. Azok közé a kivételes egyéniségek közé tartozott, akik egyformán kiemelkedőt alkottak kutatóként, pedagógusként, és könyvíróként. Játék a végtelennel című könyvét elsősorban nem- matematikus érdeklődésű intellektuális embereknek szánta, melynek alapja Benedek Marcellel folytatott levelezése volt. Ezért úgy kellett írnia szeretett tárgyáról, hogy a komolyabb előképzettséggel nem rendelkező olvasók is követni tudják, s kedvüket leljék benne. Hogy kísérlete mennyire sikeres volt, az bizonyítja, hogy a számtalan magyar kiadáson túl tizenkét idegen nyelvre is lefordították, s hazánkban generációkkal szerettette meg a matematikát a könyv.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar tudósok Typotex

>!
Typotex, Budapest, 2010
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632790923
>!
Typotex, Budapest, 2010
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632790923
>!
Typotex, Budapest, 2004
302 oldal · ISBN: 9632790928

8 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

BubbleTea>!
Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Ez a könyv tökéletes arra, hogy megmutassa azon embereknek a matematika főbb mozzanatait, akik nem ezzel foglalkoznak. A könyv az alapműveletekkel kezd, és bizonyításelmélettel zár. Tökéletes rálátást nyújt a mértani sorokra, a differenciálszámításra és a csoportelméletre. Minden témában mutatott egy másik szemszöget, aminek nagyon örültem. Nagyon tetszett, hogy a szerző nem képletekkel, hanem példákkal, feladatokkal és mesékkel próbálta elmagyarázni a koránt sem egyszerű gondolatokat. Nagyon tetszett, hogy végig élő, eleven dolognak éreztem a matematikát, egy folyamatosan alakuló dolognak, amelynek sosem volt kezdete és sosem lesz vége.

Viktória_Kiss>!
Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Másod éves matematika tanár hallgató vagyok Szegeden. Van amit már tanultam vagy hallottam, azok közül, amit a könyv érint, de ezeket egy teljesen másik szemszögből mutatta meg nekem most az író. Nagyon érdekes volt, hogy nem csak annyira szárazon, hanem sokkal hétköznapibban is lehet egy-egy témához közelíteni. Amiről pedig nem tanultam, arra nagyon kíváncsi vagyok hogyan is fogok a tanulmányaim során találkozni vele. Nagyon örülök, hogy pár évente elkészül az újabb kiadás, ezzel is aktualizálva a könyvet. Mintha a könyv életre kelt volna:)

Chris_Q>!
Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Mivel matematikus szeretnék lenni, először furcsa volt a könyv mindennapi nyelvezete, hiszen hozzá vagyok szokva a szaknyelvhez. Aztán ahogy haladtam, ez egyre kevésbé volt szembetűnő, annyira tetszett. A könyv felépítése nagyon logikus, még a matematika legbonyolultabb részeit is úgy fogalmazza meg, mintha ez lenne a legegyszerűbb dolog a világon, mindezt úgy, hogy közben szakmailag semmi kivetnivalót nem hagy maga után. Sokat tanultam belőle, és még azoknak is tudom ajánlani, akik nem jártasak a matematikában, vagy talán soha nem is szerették, ugyanis úgy van megírva, hogy előismeret nélkül is érthető legyen, így bárki élvezheti. :)

Luca535>!
Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Érettségi előtt egy évvel elképesztően örültem ennek a könyvnek, nagyon sok mindent összefoglal, és olyan egyszerűen magyarázza el a bonyolultabb fogalmakat is (deriválás, integrálás), mintha csak az időjárásról társalogna. Ha minden tanár csak egy kicsit hasonlítana Péter Rózsához teljesen megváltozhatna a diákok matematikához való viszonya. Kötelező olvasmány mindenkinek, aki szeretné a matek alapjait egyszerűen, mindenféle bonyolult körítés nélkül megérteni.


Népszerű idézetek

BubbleTea>!

Az ember szemlélete nem megmásíthatatlan: a tudomány fejlődése is egyre formálja.

248. oldal

BubbleTea>!

De messzire jutottunk az ujjakkal való játéktól! Már szinte el is felejtettük, hogy 10 ujjunk van.

30. oldal

BubbleTea>!

Érdemes bejárni a komplex függvénytant, ezt a „semmiből alkotott világot”, ahol mégis nagyobb a rend, mint a valóságos világban.

198. oldal

BubbleTea>!

A formula felírása az örömünk kifejezése azon, hogy mindezt egyetlen gondolat segítségével tudjuk megoldani.

51. oldal

Chris_Q>!

A matematikusok az érthetetlenségükről hírhedtek, pedig talán senki más nem fogalmazza meg a mondanivalóit olyan messzemenő tekintettel a másik emberre, mint éppen a matematikus.

212. oldal

BubbleTea>!

Értsük meg: a matematika nem formális eszközökkel dolgozik, neki állandóan tudnia kell, hogy mit csinál, ő mindig tudatosan következtet, sohasem gépiesen. De ebből még nem következik, hogy az ő következtetéseiből nem is lehetne formális játékszabályokat csinálni.

274. oldal

Chris_Q>!

Az ember megteremtette a maga céljaira a természetes számsort, ez az ő alkotása, a számlálás és a számlálásból eredő műveletek céljait szolgálja. De ha már egyszer megteremtette, nincs hatalma fölötte.

32. oldal

Chris_Q>!

Az örök tanulság: a matematika nem sztatikus, zárt, hanem élő, fejlődő valami: bárhogyan próbáljuk zárt formába merevíteni, talál magának rést; elevenen robban ki belőle.

253. oldal

Chris_Q>!

Én így képzelem: a matematika egyik forrása az ember játékos természete, és éppen ezért nemcsak tudomány a matematika, hanem legalább ugyanolyan mértékben művészet is.

15. oldal, I. A bűvészinas - 1. Játék az ujjakkal (Tankönyvkiadó, 1974)

Chris_Q>!

Talán ez az igazság: az emberi szellem megjátszik minden kínálkozó játékot, de de maradandóvá csak az válik e játékok közül, amit a józan ész célszerűnek ítél.

16. oldal, I. A bűvészinas - 1. Játék az ujjakkal (Tankönyvkiadó, 1974)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kernya Róza (szerk.): Az anyanyelvi nevelés módszerei
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma
Tuzson Zoltán: Gondolkozz logikusan!
John Holt: Iskolai kudarcok
Guba Anna – Pataky Gabriella – Tóth Eszter: Épített környezeti nevelés az óvodában
G. Molnár Péter (szerk.): Arezzói Guidótól a tabletig
Vekerdy Tamás: Az óvoda és az első iskolai évek
Aáry-Tamás Lajos – Joshua Aronson (szerk.): Iskolai veszélyek
Aposztolosz Doxiadisz: Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés
Roger Penrose: A császár új elméje