Játék ​a végtelennel 13 csillagozás

Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Péter Rózsa a 20. századi magyar matematika egyik nagy alakja, 2005-ben lesz 100. évfordulója. Azok közé a kivételes egyéniségek közé tartozott, akik egyformán kiemelkedőt alkottak kutatóként, pedagógusként, és könyvíróként. Játék a végtelennel című könyvét elsősorban nem- matematikus érdeklődésű intellektuális embereknek szánta, melynek alapja Benedek Marcellel folytatott levelezése volt. Ezért úgy kellett írnia szeretett tárgyáról, hogy a komolyabb előképzettséggel nem rendelkező olvasók is követni tudják, s kedvüket leljék benne. Hogy kísérlete mennyire sikeres volt, az bizonyítja, hogy a számtalan magyar kiadáson túl tizenkét idegen nyelvre is lefordították, s hazánkban generációkkal szerettette meg a matematikát a könyv.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar tudósok

>!
Typotex, Budapest, 2010
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632790923
>!
Typotex, Budapest, 2010
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632790923
>!
Typotex, Budapest, 2004
302 oldal · ISBN: 9632790928

6 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
BubbleTea
Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Ez a könyv tökéletes arra, hogy megmutassa azon embereknek a matematika főbb mozzanatait, akik nem ezzel foglalkoznak. A könyv az alapműveletekkel kezd, és bizonyításelmélettel zár. Tökéletes rálátást nyújt a mértani sorokra, a differenciálszámításra és a csoportelméletre. Minden témában mutatott egy másik szemszöget, aminek nagyon örültem. Nagyon tetszett, hogy a szerző nem képletekkel, hanem példákkal, feladatokkal és mesékkel próbálta elmagyarázni a koránt sem egyszerű gondolatokat. Nagyon tetszett, hogy végig élő, eleven dolognak éreztem a matematikát, egy folyamatosan alakuló dolognak, amelynek sosem volt kezdete és sosem lesz vége.

>!
Viktória_Kiss
Péter Rózsa: Játék a végtelennel

Másod éves matematika tanár hallgató vagyok Szegeden. Van amit már tanultam vagy hallottam, azok közül, amit a könyv érint, de ezeket egy teljesen másik szemszögből mutatta meg nekem most az író. Nagyon érdekes volt, hogy nem csak annyira szárazon, hanem sokkal hétköznapibban is lehet egy-egy témához közelíteni. Amiről pedig nem tanultam, arra nagyon kíváncsi vagyok hogyan is fogok a tanulmányaim során találkozni vele. Nagyon örülök, hogy pár évente elkészül az újabb kiadás, ezzel is aktualizálva a könyvet. Mintha a könyv életre kelt volna:)


Népszerű idézetek

>!
BubbleTea

Az ember szemlélete nem megmásíthatatlan: a tudomány fejlődése is egyre formálja.

248. oldal

>!
BubbleTea

A formula felírása az örömünk kifejezése azon, hogy mindezt egyetlen gondolat segítségével tudjuk megoldani.

51. oldal

>!
BubbleTea

De messzire jutottunk az ujjakkal való játéktól! Már szinte el is felejtettük, hogy 10 ujjunk van.

30. oldal

>!
BubbleTea

Érdemes bejárni a komplex függvénytant, ezt a „semmiből alkotott világot”, ahol mégis nagyobb a rend, mint a valóságos világban.

198. oldal

>!
BubbleTea

Értsük meg: a matematika nem formális eszközökkel dolgozik, neki állandóan tudnia kell, hogy mit csinál, ő mindig tudatosan következtet, sohasem gépiesen. De ebből még nem következik, hogy az ő következtetéseiből nem is lehetne formális játékszabályokat csinálni.

274. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Árpád: A görög matematika kibontakozása
Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Mérő László: Mindenki másképp egyforma
Fehér László: Különös növények
Barabási Albert-László: Behálózva
Pólya György: A gondolkodás iskolája
Kereszturi Ákos (szerk.): Csillagászat
Öveges József: Nagy Öveges Könyv
Öveges József: A fegyverek fizikája
Bőgel György: A Big Data ökoszisztémája