Watching ​the Dark (Inspector Banks 20.) 1 csillagozás

Peter Robinson: Watching the Dark

Banks is back – and this time he's investigating the murder of one of his own. Detective Inspector Bill Quinn is killed by a crossbow in the tranquil grounds of a police rehabilitation centre, and compromising photos are found in his room. DCI Banks, brought in to investigate, is assailed on all sides. By Joanna Passero, the Professional Standards inspector who insists on shadowing the investigation in case of police corruption. By his own conviction that a policeman shouldn't be deemed guilty without evidence. By Annie Cabbot, back at work after six months' recuperation, and beset by her own doubts and demons. And by an English girl who disappeared in Estonia six years ago, who seems to hold the secret at the heart of this case …

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Hodder & Stoughton, London, 2013
432 oldal · ISBN: 9781444704891


Kiemelt értékelések

>!
Emerson
Peter Robinson: Watching the Dark

Míg az előző részben főhősünk meghúzta magát és alig volt jelen, most le sem lehetett lőni ez most nem spoiler volt. Néha már azt hittem, hirtelen valami kafkai metamorfózison fog átesni és ő lesz egy személyben a gyilkos, az áldozat és a nyomozó csak hogy ennél is többet szerepelhessen. Kompenzálásként kaptunk egy új szereplőt is, aki eleinte még szimpatikus volt (mint ultrafrigid rat squad tag), de aztán persze kiderült, hogy ő a megtestesült intelligencia és csupa bűbáj, ezzel pedig egy életre el is ásta magát előttem. Csak nehogy egy félre sikerült Annie Cabbot pótlék legyen belőle (sic. ő is ultrafrigid rat squad-osként kezdte).
A nyomozás a szokásos Robinsonos tempóban folyt (vagyis jóóóóó lassssssan) és állandó zenei aláfestéssel (áááá – na jó, Banks összes eddigi ízlésficamát megbocsátom, amiért fél oldalon át Arvo Pärt volt a téma).
Azt hiszem továbbra is pont abban rejlik a Banks kötetek erőssége, hogy itt a nyomozói munka nem csettintésre van kész, bizony vannak zsákutcák, félresikerült szálak és senki sem rendelkezik extra kompetenciával, hogy a homlokára lehessen írni, hogy „szuperzsaru”, ráadásul mindenkinek megvan a maga baja és állandóan esik az eső. Kell ennél több? Nekem ugyan nem.

Az pedig egyenesen hatalmas volt, hogy Robinson egy 24 (!) évvel ezelőtti kötetben szereplő karaktert most újra visszahozott a történetbe, ha csak egy jelenet erejéig is. Ugyanakkor megdöbbentő, hogy már milyen régóta fut ez a sorozat. Cirka 50 év és talán hozzánk is eljut és nem csak az a random kiragadott két rész díszeleghet a polcon magyar nyelven (hahó General Press!)…


Népszerű idézetek

>!
Emerson

Banks pulled out a copy of Middlemarch and saw the inscription, ‘To Jessica with love from A untie Jennifer on your 15th birthday.’ Banks whistled between his teeth. Reading Middlemarch at fifteen was pretty good going; reading Middlemarch at any age was pretty good going.

49. oldal

>!
Emerson

‘You must have seen it. It says “A . Le Coq”.’ He pronounced the last word with the requisite manly gusto and bravado, a smirk on his face.

145. oldal

>!
Emerson

The A 1 was a nightmare. Mile after mile of roadworks, down to one lane each way from Leeming to Wetherby, and a 50mph limit, which everyone obeyed because the cameras averaged out your speed over the whole distance. As a result, it took well over an hour and a half before Banks approached the eastern outskirts of Leeds. The Porsche didn’t like it at all; it had never been happy at 50mph.

33. oldal

>!
Emerson

There was a Nordic aspect to her beauty, despite her Italian surname and Scottish accent. All that lovely blonde coolness, Banks thought. Alfred Hitchcock would have loved her. And tied twenty birds to her clothes with long nylonthreads.

70. oldal


A sorozat következő kötete

Inspector Banks sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Yana Toboso: Black Butler 5.
Robert Galbraith: The Cuckoo's Calling
Agatha Christie: The Murder of Roger Ackroyd
Peter Bunzl: Cogheart
Tony Parsons: The Murder Bag
Anna Lee Huber: The Anatomist's Wife
Jeffrey Archer: Cometh the Hour
Kerri Maniscalco: Stalking Jack the Ripper
Agatha Christie: The Thirteen Problems
Geraldine Evans: Dead Before Morning