Az ​utolsó hárem 23 csillagozás

Peter Prange: Az utolsó hárem

A ​cserkesz Fatma és az örmény Elisa testi-lelki barátnők. Egy kurd robbantás következtében a kis török falu lakossága elpusztul, s a magukra maradt kislányokat a szultán háremébe viszik. Itt, a háremben válik felnőtté a két lány, miközben kiismerik a szeráj életének minden csínját-bínját. Megtanulják, hogyan kell viselkedni a szolgálatukra és őrzésükre kirendelt eunuchokkal, és hogyan kell túljárni társnőik eszén, hiszen ebben az aranyketrecben több száz szebbnél szebb ápolt nő csak azt várja, hogy a szultán rátekintsen, és éjszakára magához hívja. A gyönyörű Fatma hárembeli neve Fatima lesz; ügyes mesterkedésekkel sikerül felkeltenie a szultán érdeklődését. Ő lesz az uralkodó első számú kegyencnője. Elisának különös tehetsége van a zenéhez. Ő a szultán felolvasója, levélírója, nő létére az uralkodó egyik bizalmi embere. Ezzel ő is kivívja társnői irigykdését. A hárem zárt luxusvilágában kegyetlen harcok dúlnak. Amikor Fatima a szultán gyermekével terhes lesz, kegyvesztett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
GABO, Budapest, 2008
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636891992 · Fordította: Simon László

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

hársvirág>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Hát Falconer: Hárem könyvéhez képest iszonyú gyenge! Szerintem történelmileg is vannak benne tévedések. Az egész történetvezetés sokkal inkább meséhez hasonlít, semmint történelmi regényhez…
Hogy mást ne mondjak: a háremhölgy, aki kalandba bocsátkozik a német orvossal…Na persze! Amikor a hárembe senki más férfi nem mehetett be a szultánon kívül!!! Vagy a másik háremhölgy, aki a szultánnak eljátszotta akár az apáca, akár a tüzes spanyol donna szerepét, hogy megtartsa ura figyelmét – mindezt úgy, hogy 9 éves kora óta ki se lépett a falak mögül és semmi, de semmi rálátása nem volt még a palotán kívüli folyó életre sem, nemhogy a külföldön élők életére…
Szóval: meseszövés kicsit bakugrásos, rendkívül hihetetlen, logikai bukfencek is jócskán előfordulnak benne. Nem is bírtam végigrágni magam rajta….
Nem értékelem, de gyenge…

mariannka21>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Sajnálom… annyira vontatott, hogy száz egynéhány oldal után feladtam. Ritkán teszek ilyet, ajánlás után kölcsönöztem, mert izgalmas, letehetetlen olvasnivalót kerestem, ami meghökkentő vagy botrányos, esetleg kulisszatitkokat fed fel vagy tabukat döntöget, de ez egyszerűen nem érdekel, mert nem ilyen. Kinek a pap…

Nyctea P>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Könnyed stílusú, izgalmas történet, melyet jól esik olvasni, de nem fog mély nyomot hagyni.

morocco>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Hát, megszenvedtem vele. Túl hosszú, túl vontatott, túl töredezett a történet. Nagyon nem tetszett, nem érdekelt egyik főszereplő sem igazán, pedig a hasonló témájú könyveket szeretem (pl. Szultána).

csilla0923>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Ez már a 2. könyve az írónak, amit olvastam. Ez se tetszett. Nem értem hogy bírt díjakat kapni ezekért…de egy pozitívum azért mégis van: ez tényleg jobban sikerült, mint a tavirózsás. De még így is nagyon sokat kell szenvedni az olvasásával.

DAndrea>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Nekem tetszett..bár a Szultána nyomába sem ér:)
Könnyű kis szórakoztató olvasmány.

Bagneso>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Nagyon tetszett ez a regény. Szép történet szerelemről, barátságról, és ezek minden öröméről és bánatáról. A végét még meg is könnyeztem.
Sok történelmi háttérinformációval szolgál, és számomra tökéletes képet adott a korabeli Oszmán Birodalom életmódjáról és viszonyairól úgy, hogy ezek a leírások közben nem mentek a cselekmény rovására. Leginkább mégis a hárem életébe való bepillantás tetszett – azt sajnálom hogy ez a rész nem nyúlt hosszabbra.
Az egy csillag levonás tehát ez utóbbinak és még az időben való ugrálásnak szól. Néha éveket ugrott át a történet és ilyenkor mindig hiányérzetem támadt.

pteeniko>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Nagyon tetszett egyszerre elolvastam az egészet!
Jól visszadta a kor hangulatát!

1 hozzászólás
Timea_Kovács>!
Peter Prange: Az utolsó hárem

Nagyon tetszet alig birtam le tenni imádtam a szereplöket


Népszerű idézetek

Nyctea P>!

– Szeretnék még kérdezni valamit – szólalt meg végre. – Miért mindig csak ezt az egyfajta rózsafüzért készíti? Nem emlékszem, hogy másfélét is csinált volna – mondta Fatima, majd előrehajolt, és visszaadta a rózsafüzért. – Sőt még ma is ugyanúgy és ugyanazt csinálja, mint régen.
– Szóval, hogy miért? – Az aranyműves kezébe vette a rózsafüzért és a gyöngyöket nézegette. – A legtöbb ember azt hiszi, hogy nem tudok másfélét csinálni, és én meghagyom a hitükben őket. De nem ez a valódi oka. Csak azért készítettem ezt a fajtát, mert mindig abban reménykedtem, hogy ezzel békességet teremtek a faluban. Arra gondoltam, hogy ha a kurdok és az örmények hasonló rózsafüzérrel imádkoznak, az egyik a Korán suráit mondja, a másik a maga imáját, akkor talán nem verik agyon egymást. De ez is jámbor óhajnak bizonyult.

346. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura
Mustafa Serdar Palabiyik: Megérteni 1915 eseményeit: törökök és örmények
Demeter Gábor: Kisállami törekvések és nagyhatalmi érdekek a Balkán-háborúk idején (1912-1913)
Kerekesházy József: Az utolsó szultán
Ken Follett: Teherán
Ken Follett: Sasok szárnyán
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Anonyma: Egy nő Berlinben
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat