Egy ​szlovák vendéglős kedvenc receptjei 2 csillagozás

Peter Pišťanek: Egy szlovák vendéglős kedvenc receptjei

Peter Pišťanek (1960-2015) író, publicista, szerkesztő és zenész volt. A Pozsony melletti Dévényújfaluban élt, 13 könyve közül többet megfilmesítettek. Legismertebb műve a Rivers of Babylon, amelynek további két folytatását is megírta. Műveiben a reálszocializmus és a rendszerváltás utáni káosz hiteles ábrázolója. Magyarul Különcök című kötete jelent meg.

A szerző a nagyapja – egykor bécsi pincér, majd dévényújfalusi kocsmáros – receptgyűjteményéből válogatott, kiegészítve a család és saját ifjúsága történeteivel. „Múlt századi hangulatú retró-szakácskönyv, amellett fokozhatatlanul közép-európai. Bundázott kvargli sonkával, csirke pilseni módra, Malakov-torta, Pilsudski-szelet, pozsonyi kifli, Sacher-torta, szarvasgulyás. Jobb, mint a korszak, amelyből vétetett!” (Váncsa István)

Eredeti cím: Recepty z rodinného archívu alebo Všetko, čo viem, ma naučil môj dedo

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Kossuth, Budapest, 2016
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630985529 · Fordította: Bilász Boglárka

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Sáray_Anna
Peter Pišťanek: Egy szlovák vendéglős kedvenc receptjei

Igazi békebeli hangulat, sok apró történet egy család és a Monarchia életéből. Mellesleg jó receptek!! A Pannónia Könyvtár kihívásában szerepel.


Népszerű idézetek

>!
sophie P

    Gyerekkoromból emlékszem, hogy Matej nagyapám szőlőjében volt egy öreg meggyfa, amelyen minden évben óriási mennyiség ehetetlen meggy termett. Olyan őrülten savanyú volt, hogy aki bátorkodott belekóstolni, az estig húzta a száját. Amikor ez a meggy beérett, a fa alatt halott, törött nyakú rigók hevertek. Ilyenkor az egyik szombaton fognom kellett a családi talicskát, és el kellett mennem a nagyapám szőlőjébe a meggyért. Egyedül kellett leszednem, ami jó volt, mert mint minden gyerek, én is szerettem fára mászni. Miután hazamentem, anyám befőzte. Ahhoz, hogy elnyomja a meggy savanyúságát, a diószegi Andrej Sládkovic cukorgyár félévnyi termelésére volt szükség.
    Emlékszem, egyszer – hogy Matej nagyapámnak kedvére tegyek – ettem pár szem meggyet egyenesen a fáról. Átmeneti arcizombénulás lett az eredménye, és a szörnyű grimaszom miatt (úgy néztem ki, mint Joker a Batmanből) két napig nem mehettem iskolába, ami persze nagy bánatot nem okozott nekem. Mikor egy hét után részlegesen visszanyertem az ízlelésem, Jozef nagyapám úgy döntött, hogy süt nekem egy meggytortát. Nemcsak azért, hogy örömet szerezzen nekem, hanem hogy rehabilitálja a szememben ezt a sajátos gyümölcsöt – és valamennyire Matej nagyapámat is.

26. oldal - Meggytorta


Hasonló könyvek címkék alapján

Péter Jánosné: Süteményeskönyv
Sandra Mahut: Nutella
Ève-Marie Bouché – Marianne Dupuy-Sauze: Lányok nagy szakácskönyve
Korpádi Péter: Különleges muffinok
Beke Csilla (szerk.): Csokoládé
Dr. Oetker – A sütés öröme
Mario Busso – Carlo Vischi: Csokoládé – édes és sós
Zackel Erna: Süssünk otthon
Bars Sári: Babauzsonna
Dr. Oetker – Süssünk együtt, gyerekek