Jön ​a kukásautó! 13 csillagozás

Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete a szemétszállítás rejtelmeivel ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják többek között, mi is az a szemét, kik szállítják el és hová, milyen szemétszállító járművek léteznek, hogyan működik a kukásautó, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, és mit jelent a lomtalanítás.
Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.

Kiadói ajánlás: 2 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Scolar Mini - Mit? Miért? Hogyan?

>!
Scolar, Budapest, 2012
16 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443690 · Fordította: Gulyás Lelle · Illusztrálta: Peter Nieländer

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
bonnie9 +SP
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Az első könyv, amivel elkezdtük a scolar mini – Mit? Miért? Hogyan? sorozat tesztelését. Azt kell mondjam, nálam legalább akkora sikert aratott, mint a 2-3 éveseim körében. Az illusztrációk részletgazdagok, valósághűek, mégis egyben meseszerű. Kicsit Finduszt, meg a Böngésző sorozatot juttatja eszembe sajnos nem találtam a szerző-illusztrátor származásáról adatot.
Kis történetbe ágyazott ismeretterjesztés, alaposan körüljárva a témát. Végigkövetjük Zolival, a kukással az öltözőszekrényén véletlenül rajtamaradt a Max felirat a szemét útját, megismerjük a járműveket, a kukásautó működését, a szeméttelepet, a szemétégetőt. Beszél a szortírozásról, a szelektív gyűjtésről, a komposztálásról, a szelektív hulladékgyűjtő udvarokról, az újrahasznosításról, a város tisztántartásáról, szóval azt hiszem mindenről. Mivel ezek a dolgok ismerősek voltak a számukra, így minden egyes olvasásnál kérdések-válaszok özönét indítja el bennük, saját emlékeikkel kiegészítve. A könyv tele van kihajtható fülecskékkel, és nem csupán céltalanul, hanem jókor, jó helyen, ötletesen és újabb ismereteket feltárva.
Ugyan a szelektív udvar és az újrahasznosítás jóval idillikusabban ábrázolt, mint a magyar valóság (lévén a könyv nem magyar), de hát fő az optimizmus, tekintsünk pozitívan a jövőre! :)
Igazán jó kis kezdő zöld könyv a legkisebbeknek.
Különösen, ha minden séta közben véletlenül látott kukaűrítést végignéztél már a gyerekekkel, úgy nagyjából ezerszer :)

11 hozzászólás
>!
PTJulia MP
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Ebből a könyvből tényleg mindent megtudhatunk, amit a hulladékkezeléssel kapcsolatban valaha is meg akartunk tudni, és azt is, amit nem. Kisfiúknak kánaán, legalábbis egy bizonyos kisfiúnak egészen biztosan.

>!
Gelso P
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

@bonnie9 szavaival teljesen egyetértek: „Igazán jó kis kezdő zöld könyv a legkisebbeknek.”
Élvezetesen mutatja be a szemetesek, kukások sokoldalú munkáját a reggeli munkakezdéstől a város tisztaságának elvégzéséig. A szelektálástól a komposztáláson keresztül az újrahasznosításig.
Sok apró dolog, sok apró információ – kutakodni, keresgetni-való.
Jó dolognak tartom a kukásfolyamatok megmutatása mellett más „újrahasznosításra alkalmas lehetőségek” megemlítését, mint pl. a zsibvásárt, lomtalanítást, megunt játékok, tárgyak továbbajándékozását közintézményeknek. És azt is hasznosnak tartottam, hogy nem áll meg a könyv az „alapszelektív-lehetőségeknél” – papír, fém, üveg, műanyag és háztartási – hanem említésre kerül a veszélyes hulladék, elektromos hulladék, fa-hulladék.
Talán részletesebben beszéltem volna a város tisztántartásáról, ill. takarításáról – mert ez elkezdett így érdekelni engem – ebből is kikerekedhetett volna legalább olyan izgalmas rész, mint a szemét futószalagon keresztüli átválogatásából. A különféle gépek picit részletesebb bemutatásával, feladataival – ill. azzal, miben is tudnak segíteni az olyan gépek, mint az úttisztító gép, kis járdatisztító, hókotró, szippantós kocsi (ezt már a mi gyerekkorunkban is így hívták!), lombszívó cső… azt hiszem kiegészíthették volna a sokak kedvencével a locsolókocsival, vagy a különféle minijárművekkel.
Alapvetően tetszett, csak amiket megjegyeztem, azok eszembe jutottak, és így most már hiányolom… lehet, hogy csak egy-két plusz oldal ezt a hiányérzetemet megoldotta volna…

3 hozzászólás
>!
H_Andi
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Hú, ez is egy nagyon jó része volt ennek a sorozatnak. Kisfiam kukásautó meg vonat, meg trektor mániás, szóval ez nálunk alap mű volt. Nagyon klassz, részletes kis könyvecske. Kitér a különféle út takarító gépekre, illetve a szelektálás fontosságára is. Szerintem ez tényleg átfedi a 2-4 éves korosztályt, sőt később is érdekelni fogja a fiamat.

>!
Czoff
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Az egész sorozat nagy nagy kedvencünk, szépek a rajzok, érdekes a tartalom, nagyon sokat lehet tanulni belőle, a kinyitható fülek pedig nagyon érdekesek minden korosztály számára.


Hasonló könyvek címkék alapján

Susanne Gernhäuser: Mentőjárművek
Susanne Gernhäuser: Az én nagy képes szótáram – Járművek
Járművek a tanyán
Járművek
Susanne Gernhäuser: A járművek világa – Építkezés
Csodás járművek
Berregő járművek – Vonat
Susanne Gernhäuser: Mezőgazdaság
Christian Tielmann: Járművek az építkezésen
Rob Lloyd Jones: Járművek