Jön ​a kukásautó! 24 csillagozás

Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete a szemétszállítás rejtelmeivel ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják többek között, mi is az a szemét, kik szállítják el és hová, milyen szemétszállító járművek léteznek, hogyan működik a kukásautó, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, és mit jelent a lomtalanítás.
Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.

Kiadói ajánlás: 2 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Scolar Mini – Mit? Miért? Hogyan? Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2012
16 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443690 · Fordította: Gulyás Lelle · Illusztrálta: Peter Nieländer

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Ottilia P>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Utálom a spirálozott mesekönyveket, de ezt megvettem, mert egyrészt az unokám imádja a kukásautót, másrészt igyekszem őt környezetvédelemre nevelni.

Az illusztrációk részletgazdagok (van mit felfedezni az oldalakon), valósághűek, amitől színeiben kicsit egyhangúak, de a kinyitható fülek és a téma sokrétűsége ellensúlyozzák ezt.

Kár, hogy a magyar viszonyokhoz nem igazították, legalább a kukák színeit úgy a képeken, mint a szövegben!

Ez a kiadvány a kiadó tájékoztatása szerint szakkönyv, ami helytálló is, mert részletes, szakszerű, mélyen körüljárja a témát, de épp ezért a két éveseknek szerintem csak a képek fognak örömöt szerezni, mert a szókincse inkább nagyobb gyerekeknek való, igaz magyarázattal, átfogalmazással ismereteket is szerezhetnek belőle. (A kiadó 2-4 éves korúaknak ajánlja.)

Peter Nialander alaposan kivesézte a témát, foglalkozik a kukások öltözetével, számtalan járművel, amit használnak, a kézi gyűjtőkocsitól kezdve, az utcaseprő gépen, billenős teherautón, konténeres szemétszállítón, utcaseprő gépen, szemeteskocsin és még sok mások át egészen a szemétszállító teherautóig. Leírja, melyiket mire használják, és a folyamatokkal is foglalkozik, átöltözés munkaruhába, tankolás, szemétgyűjtés szelektíven, összegyűjtés, préselés, tartályürítés, szortírozás, szemétégetés.

Olvashatunk arról is, hogyan, keletkezik a szemét, a természet mit kezd a saját hulladékával, továbbá a komposztálásról, az újrahasznosításról, hogy milyen szemétfélék vannak, az újra felhasználásról, a lomtalanításról, a bolhapiacról, az ajándékozásról, a hulladékgyűjtő udvarokról. Azt is tanítja, hogy törekedjünk rá, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, hogy bizonyos szeméttípusokból készítsünk praktikus vagy jópofa dolgokat, és persze ne szemeteljünk.

Szóba kerül a város tisztántartása, ahol újabb gépek jelennek meg, úttisztító gép, szippantó kocsi, hókotró, járdatisztító, lombszívóval, és téma az is. és hogyan kerülhetjük el a szemetelést.

Jó kis környezetvédelemre nevelő könyvecske ez, de érdemes lenne a magyar viszonyokkal összhangba hozni, a szókincsét kicsit a fiatalabb korosztályhoz igazítani, és játékosabban fogalmazni, még ha szakkönyvről is van szó, hiszen csupán 2-4 éveseknek íródott.

4 hozzászólás
bonnie9 P>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Az első könyv, amivel elkezdtük a scolar mini – Mit? Miért? Hogyan? sorozat tesztelését. Azt kell mondjam, nálam legalább akkora sikert aratott, mint a 2-3 éveseim körében. Az illusztrációk részletgazdagok, valósághűek, mégis egyben meseszerű. Kicsit Finduszt, meg a Böngésző sorozatot juttatja eszembe sajnos nem találtam a szerző-illusztrátor származásáról adatot.
Kis történetbe ágyazott ismeretterjesztés, alaposan körüljárva a témát. Végigkövetjük Zolival, a kukással az öltözőszekrényén véletlenül rajtamaradt a Max felirat a szemét útját, megismerjük a járműveket, a kukásautó működését, a szeméttelepet, a szemétégetőt. Beszél a szortírozásról, a szelektív gyűjtésről, a komposztálásról, a szelektív hulladékgyűjtő udvarokról, az újrahasznosításról, a város tisztántartásáról, szóval azt hiszem mindenről. Mivel ezek a dolgok ismerősek voltak a számukra, így minden egyes olvasásnál kérdések-válaszok özönét indítja el bennük, saját emlékeikkel kiegészítve. A könyv tele van kihajtható fülecskékkel, és nem csupán céltalanul, hanem jókor, jó helyen, ötletesen és újabb ismereteket feltárva.
Ugyan a szelektív udvar és az újrahasznosítás jóval idillikusabban ábrázolt, mint a magyar valóság (lévén a könyv nem magyar), de hát fő az optimizmus, tekintsünk pozitívan a jövőre! :)
Igazán jó kis kezdő zöld könyv a legkisebbeknek. Különösen, ha minden séta közben véletlenül látott kukaűrítést végignéztél már a gyerekekkel, úgy nagyjából ezerszer :)

11 hozzászólás
PTJulia P>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Ebből a könyvből tényleg mindent megtudhatunk, amit a hulladékkezeléssel kapcsolatban valaha is meg akartunk tudni, és azt is, amit nem. Kisfiúknak kánaán, legalábbis egy bizonyos kisfiúnak egészen biztosan.

Gelso>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

@bonnie9 szavaival teljesen egyetértek: „Igazán jó kis kezdő zöld könyv a legkisebbeknek.”
Élvezetesen mutatja be a szemetesek, kukások sokoldalú munkáját a reggeli munkakezdéstől a város tisztaságának elvégzéséig. A szelektálástól a komposztáláson keresztül az újrahasznosításig.
Sok apró dolog, sok apró információ – kutakodni, keresgetni-való.
Jó dolognak tartom a kukásfolyamatok megmutatása mellett más „újrahasznosításra alkalmas lehetőségek” megemlítését, mint pl. a zsibvásárt, lomtalanítást, megunt játékok, tárgyak továbbajándékozását közintézményeknek. És azt is hasznosnak tartottam, hogy nem áll meg a könyv az „alapszelektív-lehetőségeknél” – papír, fém, üveg, műanyag és háztartási – hanem említésre kerül a veszélyes hulladék, elektromos hulladék, fa-hulladék.
Talán részletesebben beszéltem volna a város tisztántartásáról, ill. takarításáról – mert ez elkezdett így érdekelni engem – ebből is kikerekedhetett volna legalább olyan izgalmas rész, mint a szemét futószalagon keresztüli átválogatásából. A különféle gépek picit részletesebb bemutatásával, feladataival – ill. azzal, miben is tudnak segíteni az olyan gépek, mint az úttisztító gép, kis járdatisztító, hókotró, szippantós kocsi (ezt már a mi gyerekkorunkban is így hívták!), lombszívó cső… azt hiszem kiegészíthették volna a sokak kedvencével a locsolókocsival, vagy a különféle minijárművekkel.
Alapvetően tetszett, csak amiket megjegyeztem, azok eszembe jutottak, és így most már hiányolom… lehet, hogy csak egy-két plusz oldal ezt a hiányérzetemet megoldotta volna…

3 hozzászólás
Juca P>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Ez volt az első könyv, amit a sorozatból beszereztünk a molyos ajánlások alapján. Először meglepődtem azon, hogy gyűrűs mappaszerű a lefűzése, de egészen strapabíró könyv. A kihajtható füles könyvek mindig nagy sikert aratnak nálunk, de sajnos sok megsínyli közülük. Egyelőre ez a könyv még jól bírja, pedig sokat van forgatva.

Megismerhetjük belőle a kukások mindennapjait, a különféle járműveket, amelyek közül soknak még én sem tudtam a nevét, szóval együtt tanulunk. :D A könyv bemutatja, hogyan gyűjtsük szelektíven a hulladékot, hová viszik a szemetet, hogyan tudunk otthon mi magunk újra felhasználni sok mindent. Még a komposztálás körforgása is megtalálható a könyvben. A környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni, ehhez nyújt egy kis segítséget ez a gondosan összeállított könyvecske.

H_Andi>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Hú, ez is egy nagyon jó része volt ennek a sorozatnak. Kisfiam kukásautó meg vonat, meg trektor mániás, szóval ez nálunk alap mű volt. Nagyon klassz, részletes kis könyvecske. Kitér a különféle út takarító gépekre, illetve a szelektálás fontosságára is. Szerintem ez tényleg átfedi a 2-4 éves korosztályt, sőt később is érdekelni fogja a fiamat.

almosehes>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Azt hiszem, minden kisgyereknek van olyan korszaka, amikor rajong a kukás-autókért, kukás bácsikért, vagy maga is kukás szeretne lenni. Az én két éves kisfiam is pont így van ezzel, mindig lelkesen integet és köszön a kukás bácsiknak. (Szerencsére eddig mindannyian mosolyogva viszonozták ezt, utólag is köszönöm nekik.) Van játék kukás autónk is.
Ebből a kötetből kicsit többet megtudhatott arról, hogy mi is az a szemét, hová kerül.

A sorozat többi kötetéhez hasonlóan részletgazdag, szép, informatív illusztrációk segítik a megismerést. Az egyik legjobban sikerült kötet.

Czoff>!
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!

Az egész sorozat nagy nagy kedvencünk, szépek a rajzok, érdekes a tartalom, nagyon sokat lehet tanulni belőle, a kinyitható fülek pedig nagyon érdekesek minden korosztály számára.


Hasonló könyvek címkék alapján

Susanne Gernhäuser: Mentőjárművek
Susanne Gernhäuser: Az én nagy képes szótáram – Járművek
Járművek a tanyán
Járművek – Első képes szótáram
Susanne Gernhäuser: A járművek világa – Építkezés
Csodás járművek
Berregő járművek – Vonat
Susanne Gernhäuser: Mezőgazdaság
Christian Tielmann: Járművek az építkezésen
Rob Lloyd Jones: Járművek