A ​vikingek 5 csillagozás

Peter Nieländer: A vikingek

A ​kötetből az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, mikor és hol éltek a vikingek, és miért rettegett tőlük a világ. Megismerhetik a sárkányhajókat, és megelevenedik előttük a viking városok forgataga. Kiderül, hogy a hírhedt tengeri nép nemcsak kiváló harcos, de remek kereskedő és kézműves is volt. A gyerekek megtanulhatják a kelta istenek nevét és a viking rúnaábécé betűit. Olyan titkokra is fény derül, mint az, hogy a szarvakat valójában nem is fejdíszként használták.

A már hazánkban is közkedvelt Ravensburger-játékok közé tartozó képes szakkönyvsorozat kedves illusztrációkkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal ad választ a rengeteg kérdésre. Minden egyes oldal új témakört jár körül, melyek részletgazdagságában a felnőttek segíthetnek eligazodni, akár egy-egy óvodai vagy kisiskolás foglalkozás keretében. A sorozat nyomdai kivitelezése egyedülállóan magas színvonalú. Fő különlegessége, hogy minden könyv közel 50 titkos ablakot rejt, melyek fedelét… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mit? Miért? Hogyan?

>!
Scolar, Budapest, 2014
16 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445014

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

Kek P>!
Peter Nieländer: A vikingek

Kicsi töris „szakkönyv” óvodásoknak. Az utolsó oldalon 19 jelből álló rúnaábécével, meg némi magyarázattal, hogy a futhark kezdetben 24 jelből állt, majd később 16-ból. No, ezek szerint ez a köztes valami… Mindenesetre örülök, hogy az én monogramomat le lehet vele írni. Amúgy nekem nem sok újat mondott ez a könyv, pláne úgy a középkori átlagos mindennapoktól eltérőt, de hát nem is nekem készült ez, hanem az óvodás korosztálynak, meg talán elsősöknek… Jó kis összeállítás, néhány szót elég jól elmagyaráz, néhány vikingekkel kapcsolatos téveszmét felszámol, a kelta istenségek világáról, szintezettségéről és összeköttetéseiről meg egy elég jó ábrával – és néhány kihajtható füllel – ad magyarázatot. Sajnos Loki elbújt – nincs rajta. Szóval, a könyv sok-sok apró, ámbár lényeges infója miatt és részletes, jó rajzai okán ez a könyv nálam 5-csillagos.


Népszerű idézetek

Kek P>!

Az istenek tiszteletére róluk nevezték el a hét napjait. A péntek Freyjáról, a csütörtök pedig Tórról kapta a nevét.

Kek P>!

A hosszú téli estéken szívesen kockáztak vagy társasjátékoztak. A hnefatafl hasonlít a mai malomjátékhoz.

Kek P>!

A legbátrabb harcosok haláluk után a Valhallába jutottak. Ott élhettek és ünnepelhettek Odinnal, a főistennel.

Kek P>!

A rúnaábécét futhark néven emlegetik az első hat írásjel alapján. Kezdetben 24, később már csak 16 jelből állt. Mindegyik rúnának külön neve volt, és mindnek megvolt a maga jelentése. Bizonyos rúnajelek több hangot is jelöltek, és voltak olyan hangok, amelyekhez nem tartozott rúna.

Kek P>!

Az első korcsolyákat a vikingek készítették állatok csontjából.

Kek P>!

A vikingek kiváló tengerészek és hajóácsok voltak. Gályáik közül a sárkányhajók voltak a legismertebbek – ma is ezek a hadihajók jutnak róluk eszünkbe.

Kek P>!

Olykor hollókat vittek magukkal, és azok mutatták az utat a szárazföld felé.

Kek P>!

A királyoknak sokszor nagyon furcsa nevük volt, mint például Vilásszakállú Sven, Kékfogú Harald vagy Véresbárdú Erik.

Kek P>!

A tingnek nevezett népgyűlésen törvényeket hoztak, és megszabták a vétkesek büntetését. Itt minden szabadnak jogában állt felszólalni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Wolfgang Tarnowski: Szamurájok
Eva Dix – Sabine Schuck: Az ókori Egyiptom
Anne Millard – Patricia Vanags: Az emberiség története gyermekeknek
Mattenheim Gréta: Magyarország
Émilie Beaumont: Felfedezőutak
Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: Képes történelem gyerekeknek
Anne Funck: Az ókori Róma
Balázs Árpád: Csontfurulya, madársíp
Olivia Brookes: Kalandos múlt
Középkor