Miután a Csavargó véghezvitte hihetetlen kalandját, 13 év telt el, és a Birodalom valamint az istenek azzal foglalkoznak, hogy a démoni inváziót valahogy kezeljék. Amikor egy minden eddiginél erősebb démon érkezik, nincs más lehetőség, mint az, hogy a kard, a Csavargó helyett az új hordozója és egy új kecske (grim goat FTW) visszainduljon a romok közé, és még egyszer megmentse a világot.
Igen, ez így elsőre roppant klisének hangzik, de az első kötethez hasonlóan abszolút nem az. Az első kötet kapcsán írtam, hogy a főhős nem a legerősebb, nem a legokosabb vagy bármilyen szempontból a legnagyobb itt egy új szintre lett emelve, de ezzel semmi bajom sincs. Elvégre a könyv mondanivalóját erősíti, miszerint soha ne add fel.
Ez összhangban van az első kötet mondanivalójával is, és remekül épít az előző kötet erényeire, mint az iszonyúan rémisztő démonok és az emberek kapcsolatára. Amin persze sokat mélyít, hogy a démonok alapvetően nem az unalomig ismert céltalan pusztítók, hanem egy emberi gondolkodásmóddal majdnem felfoghatatlan, de a belső logikájuk szerint intelligens és egyedi lények. Mivel egy csomó helyszínt és szereplőt újra látunk, ez remekül segít érzékeltetni, hogy a két könyv között tényleg telt az idő, és változtak a dolgok.
A könyv továbbra is nagyon száraz, újságokban megszokott, tényszerű stílusban ír, ami ad egy egyedi színezetet a történetnek. Egyrészt messze nem tudunk meg minden részletet, ami lehetőséget ad rá, hogy gondolkozzunk, mit is olvastunk pontosan; másrészt viszont a száraz, tényszerű stílusa ad egy logikai vázat, amely mentén összehasonlíthatjuk a különböző karakterek, oldalak céljait, és ez szépen irányított mindent a könyv logikai konklúziójáig.
Az új főszereplő egyszerre érdekesebb és idegesítőbb, mint az előző kötet néma vándora. Érdekesebb, mert jobban értjük, hogy mit és miért próbál csinálni, viszont idegesítőbb, mert mi sokkal jobban sodródik az eseményekkel. Ez persze érthető, hiszen spoiler, más szóval, nem tekintem ezt problémának.
Ez a könyv is tartalmaz visszatekintést, ami egyfelől hasznos volt, mert nagyon sok mindent elmond a Birodalom céljairól és eszközeiről; ugyanakkor itt nem sikerült a karakterekhez kötni. Az első kötet visszatekintő részei ebből a szempontból sokkal jobban sikerültek, de a tartalom viszont tényleg kritikusnak tűnik a történet szempontjából (persze a harmadik rész olvasása nélkül lehet, hogy ez légből kapott).
Hogy összefoglaljam igencsak terjedelmes értékelésemet, a könyv, hasonlóan az első kötethez, nagyon betalált nekem. Sötét hangvételű, de mégis felemelő történet, érdekes szereplőkkel és konfliktusokkal. Mivel az első kötet szerves folytatása, kezdőpontnak nem alkalmas, de mivel mindkét kötet jó, szeretettel ajánlom azoknak, akik sötét, de ugyanakkor felnőtten gondolkozó fantasy-t keresnek.