Kutyaélet 36 csillagozás

Peter Mayle: Kutyaélet Peter Mayle: Kutyaélet

Ez itt – mondjuk – egy napló. Azaz, mivel a kutyáknak köztudottan nincs időérzékük, inkább esetleges, csapongó gondolattár, jobbára minden időrend nélkül. Elmélkedés ember és kutya kapcsolatáról, megspékelve az emberi miben létről szóló újszerű megfigyelésekkel, új nézőpontból: körülbelül térdmagasságból. Fiú, a szerző, fajtatiszta paranoiás. Nagyzási hóbortjához heveny üldözési mánia társul, mely utóbbi a taktikailag megfelelő pillanatokban jelentkezik. Rendkívül bonyolult jellem. Naplója, mely valahová Prousté és Fülesé közé sorolható, sok helyütt gyalázkodó és kegyetlenül énközpontú. A nagy bölcselőktől vett idézetek közé gyakorlatias kutyaügyek keverednek. A csupa szellem és humor Kutyaélet, melvet Edward Koren illusztrált gazdagon, sajátos írói hangjával és gyakran nyers szókimondásával felejthetetlen kutyaszemélyiséget rajzol az olvasó elé.

Eredeti cím: A Dog's Life

Eredeti megjelenés éve: 1995

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kutyatörténetek Novella

Partvonal, Budapest, 2020
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156058294 · Fordította: Nemes Anna
Partvonal, Budapest, 2020
184 oldal · ISBN: 9786156058317 · Fordította: Nemes Anna
Novella, Budapest, 2003
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639442100 · Fordította: Nemes Anna · Illusztrálta: Edward Koren

Deziréé>!
Peter Mayle: Kutyaélet

Vicces és nagyon szeretni való történet egy kutya szemszögéből.
Olyan jókat nevettem rajta. Nagyon jó könyv. A rajzok benne pedig nagyon humorosak.
Egyik legjobb kutyás könyv, amit eddig olvastam.

K_A_Hikari I>!
Peter Mayle: Kutyaélet

„Hátrányos indulásom ellenére szép életet tudhatok magam mögött. Kegyes volt hozzám a kutyák védőszentje.”

Néhány jó tanács, mielőtt belekezdenél a könyvbe: 1) legyen nálad enni-innivaló és rendelkezz néhány óra szabadidővel, mert úgyis egyszerre akarod elolvasni a történetet.
2) A macskák veszélyesen agyafúrt állatok
3) Az ebédlőasztal alatt terjed igazán jól a pletyka.
4) Puskával nem lehet vadászkutyát nevelni.
5) Az embernek kutyán kívül a könyv a legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van olvasni.

Blogbejegyzés: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2020/10/peter-mayle…

szucsiani P>!
Peter Mayle: Kutyaélet

Imádtam ezt a könyvet. Gyakran eszembe jutott vajon a mi kutyáink mit éreznek, mit gondolnak rólunk. Most megtudtam. Fantasztikus humorral megírt történet, nyilvános helyen nem jó olvasni, mert garantált a percekig tartó hangos nevetés. A kutyás gazdik sok ismerős jelenettel találkozhatnak a történetben. Kedvencem lett.

Peter Mayle: Kutyaélet

Hihetetlenül szórakoztató és vicces könyvecske ez. Fiú egy igazi egyéniség, tetszett az észjárása, melyen keresztül egy kicsit bepillanthatunk a kutyák lelkivilágába és más szemszögből láthatjuk az emberi szokásokat.
Kutyásoknak melegen ajánlom! :)

nyolcadikutas>!
Peter Mayle: Kutyaélet

Egy könnyed délutáni, kora esti szieszta sok humorral és mély humánummal. Remekül, néhol hangosan szórakoztam. Tökéletes kikapcsolódás.

Edgar_Link_2>!
Peter Mayle: Kutyaélet

Vicces , kutyás, kikapcsol elgondolkodtat. A kutyák szemszögéből nézve sok emberszokás meglehetősen furcsa lehet. Kutyanapló kutyákról embereknek. :)

Knekató>!
Peter Mayle: Kutyaélet

Valóban könnyed olvasmány, de túl könnyednek találtatott. Néha lehetett rajta nevetni, és görbe tükröt tartott az emberek elé.

Nyctea P>!

Sose bízzunk meg a sarokba szorított ellenfélben, akinek nincs hova menekülnie. Mondják ugyanezt a patkányokról, meg a magas rangú kormánytisztviselőkről, ha rajtakapják őket letolt nadrággal vagy kasszában kotorászó kézzel.

Amapola P>!

Van-e tanulsága ennek az egésznek? Van hát: sose közelíts olyan emberhez, akinél döglött tyúk van. Valami hasonlót ír A háború művészete című karcsú kötet arról, hogyan kerüljük a konfliktust a nagyhatalmakkal. Ha érdekel valakit, Szun Cu a szerző.

Nyctea P>!

Állatorvost sose harapj meg, még akkor se, ha hideg lázmérővel támad hátulról. Jót akar.

Amapola P>!

Hát tessék, már megint. Ma este soirée lesz, azaz estély, vagyis vacsora, művelt, finom emberek öszszejövetele, akik epigrammákkal fognak dobálózni az asztal fölött, s nem hagyják, hogy a társalgás labdája leessen a földre. Legalábbis így szól az optimista teória. Majd meglátjuk.

Gwenno>!

Kellett nekem vacillálni! Aki tétovázik, éhen marad.

Amapola P>!

Az élet, mint tudjuk, igazságtalan, de ez néha jó.

Amapola P>!

Proust már évek óta a gyengém. Néha kissé bő lére ereszti a dolgot, de azért sok bennünk a közös vonás. Franciák vagyunk mind a ketten. Elmélkedő alkatok. Kekszrajongók: ő a madelaine-ért él-hal, én a kalciummal dúsított, velőscsont alakú extra ropogósért. Ha ő világgá kürtölheti a véleményét életről, szerelemről, anyáról, délutáni csemegékről, a boldogság kereséséről, én miért ne tehetném?

Kapcsolódó szócikkek: Marcel Proust
Amapola P>!

Mellesleg van valami abban az elméletben, hogy némelyik embernek és némelyik kutyának azonosak a jellemhibái, sőt még a jellegzetes fizikai adottságai is. Ez nemrég vált világossá számomra, amikor nálunk vendégeskedett Sven, a zseb-svéd és undorító corgi kutyája, Ingmar. Még mielőtt a svéd rágalmazásellenes ligától zokon vennék, itt és most kijelentem, a svédek ellen általában semmi kifogásom. Kellemes emberek, és finom a szendvicsük.

Ezzel szemben Sven minden szempontból egy szörnyeteg: agresszív, ellentmondást nem tűrő, fontoskodó, hangos és önhitt. Ráadásul roppant rövid a lába és peckes a járása. Nos, a figyelmesebb olvasónak alighanem feltűnt, hogy ez a leírás, az agresszivitástól a peckességig bízvást ráillik a corgira, melyről jól tudjuk, hogy a természet egyik melléfogása. Kettejük, mármint Sven és Ingmar hasonlósága, ahogy kórusban szövegeltek és egymás mellett feszítettek, csakugyan kísérteties volt. A másik fél is észrevehette, mert amikor megjelent, egyik kezében a vendégváró vodkával, másikban a kutyakeksszel, egy pillanatig tétovázott, melyiket kinek adja.

Amapola P>!

Egy kisebb kutya talán kétségbeesett volna. Ismerek például spánieleket, akik hajlamosak rá, hogy a legkisebb nehézségtől összeomoljanak, hanyatt vágják magukat, s lábukat égnek emeljék.

Én nem. Kudarctűrés, ez a kulcsszó. Fel a fejjel!

JÓTANÁCSOK FIATAL KUTYÁKNAK

Óvakodj a karácsonytól. Ez hagyományosan olyan időszak, amikor a boldog családnak kiskutyát hoznak ajándékba. Ha a kicsi túléli a pulyka-, pástétom-, csomagolópapírés karácsonyfadísz-étrendet, akkor megnő, ahogy a kiskutyák általában. Ez valamiért meglepetést és megrökönyödést okoz az idősebb családtagok körében, akik pedig igazán tudhatnák. De nem tudják, úgyhogy tavasz tájt lázasan nekiállnak keresni valakit, aki hajlandó átvenni a kényelmetlenné vált kutyát. Karácsonyi kölyök tehát ne szőjön hosszú távú terveket. Szomorú, de igaz.