Kutyaélet 36 csillagozás

Ez itt – mondjuk – egy napló. Azaz, mivel a kutyáknak köztudottan nincs időérzékük, inkább esetleges, csapongó gondolattár, jobbára minden időrend nélkül. Elmélkedés ember és kutya kapcsolatáról, megspékelve az emberi miben létről szóló újszerű megfigyelésekkel, új nézőpontból: körülbelül térdmagasságból. Fiú, a szerző, fajtatiszta paranoiás. Nagyzási hóbortjához heveny üldözési mánia társul, mely utóbbi a taktikailag megfelelő pillanatokban jelentkezik. Rendkívül bonyolult jellem. Naplója, mely valahová Prousté és Fülesé közé sorolható, sok helyütt gyalázkodó és kegyetlenül énközpontú. A nagy bölcselőktől vett idézetek közé gyakorlatias kutyaügyek keverednek. A csupa szellem és humor Kutyaélet, melvet Edward Koren illusztrált gazdagon, sajátos írói hangjával és gyakran nyers szókimondásával felejthetetlen kutyaszemélyiséget rajzol az olvasó elé.
Eredeti cím: A Dog's Life
Eredeti megjelenés éve: 1995
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kutyatörténetek Novella

„Hátrányos indulásom ellenére szép életet tudhatok magam mögött. Kegyes volt hozzám a kutyák védőszentje.”
Néhány jó tanács, mielőtt belekezdenél a könyvbe: 1) legyen nálad enni-innivaló és rendelkezz néhány óra szabadidővel, mert úgyis egyszerre akarod elolvasni a történetet.
2) A macskák veszélyesen agyafúrt állatok
3) Az ebédlőasztal alatt terjed igazán jól a pletyka.
4) Puskával nem lehet vadászkutyát nevelni.
5) Az embernek kutyán kívül a könyv a legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van olvasni.
Blogbejegyzés: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2020/10/peter-mayle…

Imádtam ezt a könyvet. Gyakran eszembe jutott vajon a mi kutyáink mit éreznek, mit gondolnak rólunk. Most megtudtam. Fantasztikus humorral megírt történet, nyilvános helyen nem jó olvasni, mert garantált a percekig tartó hangos nevetés. A kutyás gazdik sok ismerős jelenettel találkozhatnak a történetben. Kedvencem lett.

Egy könnyed délutáni, kora esti szieszta sok humorral és mély humánummal. Remekül, néhol hangosan szórakoztam. Tökéletes kikapcsolódás.

Vicces , kutyás, kikapcsol elgondolkodtat. A kutyák szemszögéből nézve sok emberszokás meglehetősen furcsa lehet. Kutyanapló kutyákról embereknek. :)

Hát tessék, már megint. Ma este soirée lesz, azaz estély, vagyis vacsora, művelt, finom emberek öszszejövetele, akik epigrammákkal fognak dobálózni az asztal fölött, s nem hagyják, hogy a társalgás labdája leessen a földre. Legalábbis így szól az optimista teória. Majd meglátjuk.

Proust már évek óta a gyengém. Néha kissé bő lére ereszti a dolgot, de azért sok bennünk a közös vonás. Franciák vagyunk mind a ketten. Elmélkedő alkatok. Kekszrajongók: ő a madelaine-ért él-hal, én a kalciummal dúsított, velőscsont alakú extra ropogósért. Ha ő világgá kürtölheti a véleményét életről, szerelemről, anyáról, délutáni csemegékről, a boldogság kereséséről, én miért ne tehetném?

Mellesleg van valami abban az elméletben, hogy némelyik embernek és némelyik kutyának azonosak a jellemhibái, sőt még a jellegzetes fizikai adottságai is. Ez nemrég vált világossá számomra, amikor nálunk vendégeskedett Sven, a zseb-svéd és undorító corgi kutyája, Ingmar. Még mielőtt a svéd rágalmazásellenes ligától zokon vennék, itt és most kijelentem, a svédek ellen általában semmi kifogásom. Kellemes emberek, és finom a szendvicsük.
Ezzel szemben Sven minden szempontból egy szörnyeteg: agresszív, ellentmondást nem tűrő, fontoskodó, hangos és önhitt. Ráadásul roppant rövid a lába és peckes a járása. Nos, a figyelmesebb olvasónak alighanem feltűnt, hogy ez a leírás, az agresszivitástól a peckességig bízvást ráillik a corgira, melyről jól tudjuk, hogy a természet egyik melléfogása. Kettejük, mármint Sven és Ingmar hasonlósága, ahogy kórusban szövegeltek és egymás mellett feszítettek, csakugyan kísérteties volt. A másik fél is észrevehette, mert amikor megjelent, egyik kezében a vendégváró vodkával, másikban a kutyakeksszel, egy pillanatig tétovázott, melyiket kinek adja.

JÓTANÁCSOK FIATAL KUTYÁKNAK
Óvakodj a karácsonytól. Ez hagyományosan olyan időszak, amikor a boldog családnak kiskutyát hoznak ajándékba. Ha a kicsi túléli a pulyka-, pástétom-, csomagolópapírés karácsonyfadísz-étrendet, akkor megnő, ahogy a kiskutyák általában. Ez valamiért meglepetést és megrökönyödést okoz az idősebb családtagok körében, akik pedig igazán tudhatnák. De nem tudják, úgyhogy tavasz tájt lázasan nekiállnak keresni valakit, aki hajlandó átvenni a kényelmetlenné vált kutyát. Karácsonyi kölyök tehát ne szőjön hosszú távú terveket. Szomorú, de igaz.