Vesztegzár 39 csillagozás

Peter May: Vesztegzár

„Peter ​May az az író, akit a világ végére is követnék.” – New York Times
2005-ben írta Peter May ezt a thrillert, melyben egy halálos vírus miatt zárják le Londont – és a világot.
Jack MacNeil detektívfelügyelő utolsó napja a londoni rendőrségnél. A karrierje romokban, a házasságának lőttek. Már a családtagjai is vírusosak.
De hiába nagyszerű a regény, hiába világhírű bestsellerszerző May – a kiadók sorra adták vissza a kéziratot.
„Nem realisztikus.” "May túl messzire ment." – Ilyen reakciókkal adtak kosarat a skót sztárszerzőnek.
A Vesztegzár ma már – sajnos – realisztikus.
15 évet kellett várni, hogy végre nyomdába kerüljön a kézirat, mely eddig az író számítógépén kallódott.
„A szerkesztők extrém kitalálmánynak, lehetetlenségnek nevezték a könyvemet, amelyben Londont le kell zárni egy láthatatlan ellenséggel, a vírussal folytatott harcban. Azt mondták, ez soha nem történhet meg. Pedig sok kutatást folytattam, és nekem nagyon is… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122728 · Fordította: Tomori Gábor, Novák Gábor, Gömöri Péter
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9786156122735 · Fordította: Tomori Gábor, Novák Gábor, Gömöri Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 8

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Peter May: Vesztegzár

A krimi letehetetlen, mozgalmas és olvasmányos. Nagyszerű karakterrajzokat kapunk, rövid és tömör háttér bontakozik ki a szereplőknél. Egy nagyszerű regény, aminek hátterét a titokzatos vírus adja, mára valósággá vált. Csupán a végéért kár, de azért érdemes elolvasni.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/07/vesztegzar.html

NemesTimi>!
Peter May: Vesztegzár

Nem igazán értem , miért kapott csak 76%-ot ez a krimi. Nekem nagyon tetszett, közel került hozzám MacNeil és Amy is.
A mostani – világunkban zajló -események tükrében pedig, nagyon is valóságosnak hatott az egész.
Engem megvett.

2 hozzászólás
smetalin>!
Peter May: Vesztegzár

Ahogy beharangozta az író az elején, hogy ezt 2005-ben azért nem adták ki, mert nagyon szürreális lett volna egy ilyen világ leírása és most meg ez milyen aktuális! Hát én úgy gondoltam, akkor ez a része jobban fog domborodni, de azon kívül hogy kijárási tilalom, meg sok katona szerepel, meg persze sok halott is van a vírus miatt, én nagyon mást nem vettem észre, jó, lőnek is benne az igaz, de ez a része kevés volt.
Akkor jöjjön a krimi oldala, van egy nyomozónk akik utolsó esetének, hisz már csak egy napig zsaru, kap egy gyermekcsontvázat. Gyorsan bele is húz az ügy megoldásába, hisz szorít az idő. És itt megint az a bajom, hogy egy nap alatt lezavarja az egészet, épp ezért két szereplőn kívül a többieket már csak felületesen ismerhetjük meg. Pedig szereplő azért akadt itt, a vége meg………utolsó oldal?Hm?????
Összefoglalva, a sztori jó, de nekem hiányos.

Kabódi_Ella P>!
Peter May: Vesztegzár

„– Akkor most azonnal felhagyhatunk az élettel, mert egyébként is meg fogunk halni. – Amy felpillantott a férfira. – És ha nem éljük az életünket, amíg tehetjük, akkor úgy halunk majd meg, hogy egyáltalán nem is éltünk.”

Peter May: Vesztegzár c. thrillere a 21. Század Kiadó egyik újdonsága. May még 2005-ben írta, és publikálni is szerette volna akkor, ám sikeres szakmai háttere ellenére minden kiadó visszautasította. „Nem realisztikus.” Ez volt az indok. Mígnem idén elért bennünket egy, az író által megálmodotthoz nagyon hasonlatos pandémia, a regény előkerült a fiókból, és ekkor már könnyű volt neki kiadót, és közönséget találni. Hátborzongató, mennyire pontos képet sikerült festenie tizenöt évvel ezelőtt egy elképzelt járványról, mely egész városokat kényszerít vesztegzár alá.

A Vesztegzár egy nap, vagyis huszonnégy óra történéseit öleli fel. Főszereplője egy elvált nyomozó, aki a felmondását tervezi, és egy fiatal lány, aki törvényszéki odontológusként dolgozik a rendőrségen. Egy építési területen találnak egy halom csontot – egy gyermek lecsupaszított csontjait –, és ezzel megkezdődik a hajsza a kegyetlen gyilkos után. Az események helyszínéül London szolgál. A rettegésbe burkolózó, kaotikus, lassan romjaiba dőlő London, ahol egy nagy százalékban halálos kimenetelű, újfajta influenzavírus szedi áldozatait.

A regény sodrása kétségkívül lebilincselő. Folyamatosan pörög, és egyre inkább növeli a feszültséget. Nincs egy percnyi üresjárat sem, és ez kifejezetten tetszett benne. Ördögi ügyességgel fűzi egymásba az események láncolatát, fejti fel az ok-okozatokat, és lassan kirajzolódik a háttérből egy borzalmas sejtés a halott gyermek valódi kilétét, és jelentőségét illetően. Nagyon élvezetes olvasmánynak találtam. Azt is remek ötletnek tartom, hogy az eseményeket nem csak a rendőr, hanem az általa üldözött gyilkos szemszögéből is követhetjük. Mi több, a tettes karaktere véleményem szerint talán még érdekesebb is, mint a főhősé, egy bizonyos pontig.

May kiváló írói vénával rendelkezik, tud hangulatot teremteni. Kapunk egy kis szerelmi szálat, jól adagolt drámát, akciót, érzékletesen árnyalt karaktereket, és mindezt olyan környezetben elhelyezve, ami még hátborzongatóbbá, még nyomasztóbbá teszi a történetet. Én letehetetlennek találtam. A baj a vége felé kezdődött, amikor May valóban beleesett abba a hibába, amivel évekkel ezelőtt vádolták: nem realisztikus. Addig mondhatni tökéletes. Vérfagyasztóan hiteles. Majd a tetőpont felé száguldva történik valami, és attól fogva át-átcsúszik a hihetőség határvonalán. Kár volt ezt így lezárni, és a legszomorúbb az egészben, hogy tényleg csak egy apróságon múlott.

A Vesztegzárat az utolsó oldalakon kizárólag May tehetsége, és rendkívüli stílusérzéke menti meg. Bizony felhúztam a szemöldököm több alkalommal is, és hitetlenkedve ráztam a fejem. Ettől függetlenül hajtott a korábban beadagolt feszültség-löket, és átsiklottam ezek felett a hibák felett, mert mindenáron tudni akartam, milyen sorsot szán hőseinek az író. A gépszíj-effektus működött nálam. Olyan ez, mint amikor a sorozatban a kedvenc szereplőd egy nekiveselkedéssel betöri azt az ajtót, amit korábban harminc őrjöngő zombi se tudott betörni. Nem veszel tudomást róla, hogy ez lehetetlen, mert addigra már túlságosan is benne vagy a sztoriban, addigra már téged megvettek kilóra. Elvesz az élményből a végkifejlet sutasága, ez sajnos tény, de annyira erős, lendületes, műfajának minden szemponból megfelelő, eszményi thriller ez, hogy én egész egyszerűen csak szeretem. Dinamikus, feszes tempójú, izgalmakban bővelkedő, nyugtalanító történet, és a kíméletlen párhuzam napjaink eseményeivel úgy ér bennünket, mint a hideg zuhany. Félelmetes élmény.

Az eredeti bejegyzés a blogomban található:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2020/07/pete…

Bajnoczianna>!
Peter May: Vesztegzár

Mikor megrendeltem a leírás alapján rögtön egy izgalmas regény leírását kaptam meg. A sötét borító ellenére nekem kifejezetten izgalmas és esemény dús regény volt. A vírus helyzet közepén a rejtély nyomába ered Jack Macneil,minden követ megmozgat csak hogy kiderítse az igazat. Számtalan nehéz tényező kerül elé, de ö nem adja fel, folyamatosan nyomok után kutat.
Minden nappal egyre közelebb kerülni a megoldáshoz miközben a vírus is ott lappang a közelében. Mind félelmetes és izgalmas volt egyaránt olvasás közben. Szépen felépített karakterek és háttér történetek is megjelentek benne.

Junes P>!
Peter May: Vesztegzár

Londonban élő barátnőm szerint: Nem elég átélni ezt az egészet? Minek kell még olvasni is róla? Főleg utólag…
A kiadóval nem értek egyet. Még hogy valóságtól elrugaszkodott, és lehetetlen. Akkor anno, 1995-ben miért engedték leforgatni és forgalomba hozni a Vírus című filmet, mely neves színészek sorát volt képes megnyerni a szerepekre. S magának az irodalomnak nem az az egyik lényege, hogy kikapcsolja, más tájakra, helyzetekbe sodorja az olvasóját?
Mi itthon egy percig ne panaszkodjunk: sokkal rosszabb is lehetett volna, s a sokkal rosszabbat is lehetne még fokozni.
A kérdés nélkül lövő katonák, a 75%-os halálozási ráta okán hegyekben álló hullák, a gyógyíthatóság kétségessége, a saját zsebükre játszó, monopolhelyzetüket féltő gyógyszeripari konszernek…
Mindez megspékelve egy gyilkosság utáni nyomozással, a helyszínek és szereplők képszerűen részletes, minden mindennel és mindenkivel összefüggő leírásával. Rengeteg információ és váratlan fordulat lett belezsúfolva ebbe a nyitott végű, alig 24 óra leforgása alatt lejátszódó történetbe.
A fél csillag levonást a már túlzóan is irrealisztikus, magát a halálból többször is visszahörgő szereplő miatt kapta.

4 hozzászólás
Kovács_Ági_3 P>!
Peter May: Vesztegzár

Hol is kezdjem…
Amikor 21. század Kiadó reklámozta fb-n a könyvet akkor gondoltam, hogy ezt a könyvet mindenképpen beszerzem, és így is lett. Libri akciós keretén belül került kezembe ez a kötet és alig pár nap alatt olvastam ki.
Nagyon bejött ez a történet, fordulatos, izgalmas és abszolút nem lehetett tudni mi lesz a következő lépés. A vírus jelenlét nagyon ott van, még ha annyira nem is vehető észre.

A történet elején, egy építkezés során előkerül egy táska teli csontokkal, mely később kiderül, hogy egy kislányé. Ennek a kislánynak a története rajzolódik ki, ahogy olvastam, egyre több dolog is kiderül róla. Az ügyet egy olyan nyomozó kapja, akinek hamarosan véget ér a szolgálata, de mielőtt leteszi a fegyvert, a kislány ügyét, a gyilkosát kézre keríti, kerüljön bármiben.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/10/peter-may-vesztegza…

nyolcadikutas>!
Peter May: Vesztegzár

Peter May, ez a jövőre 70 éves ember sikeres életutat mondhat magáénak.
Több önálló regényt, regénysorozatot és sikeres tévésorozatot írt, amiktől idehaza eddig megfosztottak/megkíméltek minket a kiadók.
A Vesztegzár (meglovagolva a COVID19 farvizét) egy jól megírt, könnyen olvasható, rövid, aktuál vírusos krimi a középszerűség minden jellemzőjével, amiből tizenkettő egy tucat.
Nincsenek nagy magasságai, igaz mélységei sem, olyan mint egy megélhetési iparosmunka.
Három szereplő kidolgozott, a többi viszont elnagyolt, néhányuk igazi töltelék. A történet egyszerű, a miliő filmszerű, de minden olyan, mint amikor filmet nézünk, azt mondjuk ez is meg az is rendben van, de az egészről süt a tipikus „B” kategória atmoszférája.
Nem megbántva senkit.olyan ez, mintha elolvasnánk egy Evelyn Marsh, vagy egy régebbi Nemere István regényt.
Nem vártam és nem is kaptam semmit.

Szencsike P>!
Peter May: Vesztegzár

A reklám hatásos volt, az hozott ide a könyvhöz, hiszen vírus+vesztegzár+London+nyomozás+előre megjósolta+2020, nálam egész jó hívószavak voltak. Elég lassan indul be a sztori, a karakterekre ráfért volna az árnyalás, meg volt egy-két furcsaság a könyvben (Pinkie végjátéka pl.), de élvezhető, szórakoztató olvasmány. Tény, hogy a mai covidos körülmények között elég furcsa olvasni, de talán nem jut idáig az emberiség, hogy ilyesmi megtörténjen.

Lejla08>!
Peter May: Vesztegzár

Nem volt túl izgalmas, a közepétől pedig mintha egy alacsony költségvetésű akciófilmet néztem volna. Egyre abszurdabb lett, nevetséges jelenetekkel, mindent túlélő rosszfiúval..


Népszerű idézetek

Junes P>!

– Akkor most azonnal felhagyhatunk az élettel, mert egyébként is meg fogunk halni. – Amy felpillantott a férfira. – És ha nem éljük az életünket, amíg tehetjük, akkor úgy halunk majd meg, hogy egyáltalán nem is éltünk.

64. oldal (XXI. század kiadó, Budapest, 2020)

Pink_dinosaur P>!

Csak egyetlen életünk van, márpedig ez túlságosan is rövid ahhoz, hogy olyan pusztító dologra fecséreljük, mint a harag

99. oldal

Junes P>!

A fájdalom képes megváltoztatni, gyógyíthatatlanul megsebezni az embereket.

108. oldal (XXI. század kiadó, Budapest, 2020)

Junes P>!

Talán egyszerűen csak szeretett volna visszagömbölyödni a valóságtól elszigetelt, felelősségtől mentes gyermekkorába.

100. oldal (XXI. század kiadó, Budapest, 2020)

Junes P>!

Nem mintha az ő idejében minden annyira más lett volna. Attól függ, miben nősz fel, és miből nősz ki.

150. oldal (XXI. század kiadó, Budapest, 2020)

Dettig>!

Elég, ha mindössze egyetlen fertőzött személy Londonba, New Yorkba vagy Párizsba utazik Vietnámból, Thaiföldről vagy Kambodzsából, és máris kész a baj. A modern légi közlekedés folytán voltaképp egy globális faluban élünk. És a buszokon, a repülőgépeken, a metrókocsikban, amelyekkel utazunk, tökéletes inkubátorokat alkottunk a vírus tenyésztéséhez és terjesztéséhez. Kódolva volt a katasztrófa az életmódunkban.

Cawley>!

Mert tudja, a vírus így működik: sejtről sejtre elpusztíthat bennünket. A rohadt kis szemetek! Mintha egyenesen úgy programozta volna őket a természet, hogy minden élőlényt kiirtsanak maguk körül.

241. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: A selyemhernyó
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Paula Hawkins: A víz mélyén
Dan Brown: Inferno
Simon Kernick: Másodállása: gyilkos
Daniel Cole: Rongybaba
Nova Lee Maier: Close-up
Lee Child: Rögös út
Niall Leonard: Zúzógép