Az ​Én megerősítése 3 csillagozás

A magunkra találás mint második születés
Peter Lauster: Az Én megerősítése

„A ​legtöbb ember csupán másolat, nem eredeti példány.” Elhiszi Ön, kedves olvasónk, ezt a mondatot? Nem mond ellent a mi Kosztolányink gyönyörű sorának: „… ilyen az ember, egyedüli példány…”? Ugye, nem? Pedig miközben „a társadalom leghasznosabb tagjai” akarunk lenni, akik mások számára „jól működnek”, saját lelkünk gondozása, belső világunk és állapotunk lemarad rólunk. És így leszünk önálló, lelkileg érett, felnőtt emberek helyett másoknak kiszolgáltatott, gyermeteg felnőttek.
Peter Lausternek, akinek neve ismerősen cseng mindazoknak, akiket érdekel a gyakorlati pszichológia, negyedik könyvét adjuk most oda Önnek. A neves pszichológus ahhoz akar hozzásegíteni bennünket, hogy önálló, autentikus személyiséggé válhassunk, mintegy „másodszor is megszülessünk.”
A második születés nem azonos a pubertással, nem is „második pubertás” az életút felén, hanem a tulajdonképpeni önmagunkká válás. A lelki élet ebben kulcsszerepet játszik. Csak a megbízható, az önállóságát felfogó… (tovább)

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
206 oldal · ISBN: 9635486359 · Fordította: V. Deák Éva

Enciklopédia 17


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Peter Lauster: Az Én megerősítése

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Nagyon sokáig húztam ennek a könyvnek az elolvasását, részben azért, mert azt írta, hogy ne részletekben olvassuk el. Pedig mint utóbb kiderült, lehetetlen elolvasni egy lendületből. Abban igaza van, hogy ne hagyjunk ki napokat két olvasás között.
A bevezető elolvasása után csak tologattam magam előtt, itt volt mindig mellettem az íróasztalon, többször is fel akartam venni, aztán néhány napja belevágtam. Azt érzem, hogy ez nem volt baj, mert ha előbb olvasom, akkor talán nem éreztem volna magamban azt az erőt, mint amit most, hogy igen, ez az, amit már régóta meg akarok valósítani, de nem tudtam, hogyan tegyem anélkül, hogy elmennék egy egzisztencialista pszichoterapeutához, amihez meglehetősen sok pénz szükséges, ami viszont nekem nincs.
Lauster viszont látszik, hogy nem arra hajt, hogy valamiféle egzotikus vagy kevésbé egzotikus okossággal jó pénzt keressen magának, hanem útmutatást nyújt azoknak, akik meg akarják valósítani az autentikus létállapotot, akik másodszorra meg akarnak születni ezáltal. És ez nem túlzás. A módszer hasonló a buddhista meditációhoz, sőt rokonítanám is azzal, ám a célja részben más. Minden vallás azt mondja, hogy ez a világ szenvedésteli, gyere hozzánk, és vagy ebben az életben, vagy legalább a halálod után megszabadulhatsz a szenvedéstől. Aki viszont megvalósítja az autentikus létállapotot, az többé nem akarja elkerülni a szenvedést, nem akar megszabadulni ettől a világtól, nem kell külső szabályoknak megfelelned (se társadalminak, se vallásinak, se másfélének), te se akarsz másokra semmit sem rákényszeríteni.
Szóval azt állítom, hogy ez egy alapmű. Alapmű azoknak, akik egzisztenciális válságban vannak éppen. Ebből három út kínálkozik, vagy elfojtják újra és újra, vagy gyűlölködő, másokat hibáztató, ellenségeskedő emberekké válnak, vagy megvalósítják az autentikus létformát. Viszont az utóbbihoz nem találtam meg eddig a megfelelő segítséget, és a megvalósításához szükséges erőt se. Persze ha azt hiszi valaki, hogy pontos receptkönyvet fog találni, hogy mit vizualizáljunk, mit mantrázzunk, milyen testhelyzetben legyünk, mire gondoljunk, mit biflázzunk be, az csalódni fog ebben a könyvben. Láthatjátok, hogy igen kevesen olvasták el ezt a könyvet, értékelni pedig először én értékelem a molyon. Ez éppen a fentiek miatt van. Nagyon sokan fogják félretenni a könyvet, ha egyáltalán kézbe veszik.
De ha szabad akarsz lenni, szerelmes akarsz lenni, szeretni akarsz korlátok nélkül, rá akarsz találni az életed értelmére, szembe akarsz nézni a halállal és a szenvedéssel mindenféle hókuszpókuszok nélkül, át akarod élni a létezésedet, akkor ez a te könyved. Nem baj, ha nem kezdesz bele rögtön, de legyen melletted. Aztán ha itt az idő, olvasd el és lépj át az autentikus létállapotba. Sok sikert kívánok ehhez neked és magamnak is.

1 hozzászólás
>!
Wanita
Peter Lauster: Az Én megerősítése

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Nem is olyan könnyű önsegítő könyvet értékelni, mert mégis milyen szempontokat vegyek figyelembe. Hogy segített-e? Vagy mennyire állja meg pszichológiailag a helyét? Jó volt-e olvasni? Tartalmas volt-e? Milyen értékeket képvisel? Vagy ez mind egyszerre? Kevés önsegítő könyv van, ami ezeket a hirtelen felsorolt szempontokat mind tartalmazná, ez a könyv sem teszi.
Mindenesetre sok-sok hiányossága ellenére mégis hiánypotló lehetne, mert igen kevés könyv foglalkozik az ún. énerővel, vagy önazonossággal, fő témaként.
Ez egy ízig-vérig önsegítő könyv, amin nem nagyon kérhetjük számon, hogy mennyire állja meg a helyét a lélektan tudományos elméleteit átadni kívánó (szak)irodalom széles választékában, így a fő szempontom a csillagok pirosításában az volt, hogy mint olvasó, segített-e nekem bármiben is. Igen, segített. Nem volt teljes a témát illetően, de tudott oly módon hatni rám, ami semmiképpen nem válik hátrányomra.
A kötet rövid fejezetei, egy barátnak írt leveleket tartalmaz (a barát lehet elképzelt, valós, vagy maga az olvasó, esetleg egy a társadalmilag széles körben elterjedt nézeteket elfogadó ember). A lényege , hogy figyelj már végre magadra, az érzéseidre, a gondolataidra, vágyaidra, és ne kívülről várd, hogy megmondják ki vagy, mit akarsz, mi a jó neked, mik a vágyaid, és milyen értékrendszer szerint éld az életed. Vagyis figyelj befelé, de ne csupán a gondolataidra.
Néha azért úgy éreztem picit átesett a ló másik oldalára, és a szerelem túlhangsúlyozásával sem tudtam mit kezdeni, de ennek ellenére egy könnyed 'visszatérni magunkhoz' olvasmánynak elment.
A téma azért fontos lenne, hiszen ahogy a szerző is hangsúlyozza, nem alávetni kell magunkat másoknak, mindenféle manipulációnak, rendszernek, ha meg akarjuk tudni mi a jó nekünk és kik is vagyunk igazán, hiszen ezt mélységében legjobban saját magunbk fedezhetjük fel . Persze, csak ha figyelünk. Befelé. Is.


Népszerű idézetek

>!
Morpheus

    Ha lelki gondjaid vannak, és a barátaiddal beszélsz róluk, ezt a tanácsot kapod tőlük: „Tereld el a figyelmedet, gondolj másra!” Még pszichológusok és lélekgyógyászok is moziba küldték kóros lehangoltságban szenvedő betegeiket (terápiás javaslatként), hogy ott szórakozzanak és megfeledkezzenek a gondjaikról. Én ezt helytelenítem. Nem azért élünk, hogy kikapcsolódjunk, hanem azért élünk ebben az összeütközésekkel és gondokkal teli világban, hogy elmélyülten foglalkozzunk ezekkel.

66. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

3 hozzászólás
>!
Kkatja P

Társadalmunk nem érez együtt a lelkiséggel, az érzelmekkel, a rossz közérzettel, a szorongással, a gondokkal. Aki önmagát távol tartja ezektől az érzelmektől, az szükségszerűen ugyanúgy viszonyul másokéhoz is. Csak ne beszéljünk az egészről! A rossz közérzet közéleti zavar, a kellemetlen érzések érzészavarok. Hamar, hamar, gondolj valami másra, el kell terelned a gondolataidat; nem szabad ezt ilyen komolyan venned; el kell felejtened, túl kell esned rajta; foglalkozz mással, keress társaságot, ismerkedj új emberekkel, szeress bele másba, keress új feladatokat; az evés is használ, megnyugtat, a szex is használ, a nyaralás is, az új benyomások, keresd a kultúrélményeket, a fogyasztás örömeit! Csak ne töprengj, ne beszélj róla!
A lélek csak pozitív érzéseket közvetítsen, érezze mindig jól magát. Válság, szomorúság, bűntudat, szorongás, agresszió nem kell. A lélek nyilvánvalóan csak az élvezetekért van, ha pedig nem, akkor lesz szíves türtőztetni magát. Az erő minden, a gyöngeség tilos. Ez persze nem reális. Mégis azok tartják körülöttünk magukat valódi realistáknak, akik szőnyeg alá söprik a bajokat. Pedig nem realisták, hanem sokkal inkább hazugok. Hiszen hazug társadalmi kultúrában élünk. Hazudni önmagunknak, becsapni másokat, mindent elhallgatni – ezek a mai életvitel szokásos fogásai.

28-29. oldal Van, aki megpróbál menekülni

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

>!
Morpheus

Az önmagunkra találás éppen azt jelenti, hogy nem szerzünk tekintélyt, hanem mindennemű tekintélynek ellenállunk.

199. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Kapcsolódó szócikkek: ellenállás · tekintély
>!
Morpheus

    Azt képzeljük, hogy az újdonságot már rövid idő alatt kiismertük. Beleolvasztottuk gondolatképünk egyik mintájába; már része lett gondolatrendszerünknek; felcímkéztük, strukturáltuk, verbalizáltuk, moralizáltuk, esztétizáltuk, és besoroltuk politikai, vallási és egyéb rendszereinkbe; megtörtént a strukturálásuk, katalogizálásuk és pszichologizálásuk.
    Besoroltad ebbe a rendszerbe a partnernődet is. Elvetted tőle az elevenségét, és archívumod egy fiókjába raktad őt. Csakhogy minden, ami élő, élő is marad. Minden elgondolás, amelyet kiagyaltál, máris tegnappá lett, a múlt részévé vált.
    Te magad alakítod tehát az újat avíttsággá. A gondolkodásod tesz mindent jól ismertté. Ezzel szemben az érzékek, vagyis az érzékenység számára mindig minden friss.
    Felfogtad, hogy mit próbálok megértetni veled? Te magad állítod elő gondolkodásoddal ezeket a gyilkos mintákat. Ha kilépsz ebből a gondolkodásból, ott találod magad az élet közepén. Egészen más módon kell élni.

60. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

1 hozzászólás
>!
Morpheus

Éretlen emberek vesznek körül minket, elfogadjuk a tanácsaikat, és ezáltal mind mélyebbre süllyedünk a figyelemelterelés sodrában. A társadalmat nem tudod visszatartani, de te magad, mint egyéniség, álljt parancsolhatsz magadnak.

67. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

>!
Morpheus

Olyan társadalomban, amelynek lényeges eleme az összehasonlítás, nincs élet félelem nélkül. A félelem minden pillanatába beletartozik. Beláthatod, milyen őrültség nem venni tudomást a félelemről. Foglalkoznod kell vele, ha le akarod rombolni belső falaidat.
    Nehéz rátalálni a kiútra, tudom. De rá akarsz találni. Egyszer s mindenkorra ki akarsz innen kerülni, mert meg akarod találni önmagadat és a saját utadat, és önmagaddal összhangban akarod az Énedet megvalósítani. Így hát le kell mondanod az összehasonlításokról. Ha te magad nem hasonlítgatsz össze, és nem szolgáltatod ki magad beállítottságoddal az összehasonlításnak, akkor kijutottál, akkor szabad vagy. A hatalom már nem játszik nálad szerepet. Hátrahagytad a félelmeket, nem összpontosítasz sem saját fensőségedre, sem máséra. Új világba érkeztél. Minden újjászületik attól, hogy megszűnt az összehasonlítás. Friss szemmel láthatod magadat és másokat is. Megszűntek a viták az értékelésekről.

40-41. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Kapcsolódó szócikkek: értékelés · félelem · összehasonlítás · szabadság · társadalom
>!
Morpheus

Az egészséges testben nem lakik törvényszerűen egészséges lélek. A lélek nem növekszik együtt automatikusan a biológiai fejlődéssel, sem annak a tudásnak a felépítésével, amit az iskolában és az egyetemen szerzünk. Az érés dolgában senki sem illetékes. Ne bízd rá magad a társadalmi intézményekre, mert azok csak akadályoznak. Saját felelősséged, hogy tudatossá tedd: ez az első lépés. Neked kell magaddal törődnöd, másképpen elvesztél, elsüllyedsz egy középszerű életben, amely csupán “normális” és alkalmazkodó. Szeretet nélkül – és azt csak te fedezheted fel magadban – az élet kicsinyes, szűk, szomorú és fáradságos.

197. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás · egészség · élet · szeretet
>!
Morpheus

Már nem akarod, hogy téged manipuláljon valamilyen fennhatóság, sem te nem akarsz valakit egy önző és tekintélyelvű célra manipulálni, mert a tekintélyt minden vonalon elutasítod.

200. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Kapcsolódó szócikkek: manipuláció · tekintély
>!
Morpheus

Van a lelkünknek egy dimenziója, amely mindent összefoglal és mindenben másképpen jár el, mint az értelmünk a maga megszerkesztett képeivel, és ez a szerelem. Ha szeretsz, megszűnnek az összehasonlítgatások. Minden a helyére kerül. Nincs többé fölé- és alárendeltség. Nincs se hatalom, se tehetetlenség, gyöngeség vagy erő. A szerelem csupa figyelmesség és tisztelet mindazzal szemben, ami van, nem törődve azzal, aminek lennie kellene vagy ami lehetne.

42. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Morpheus

    Ahhoz, hogy hatalmat gyakorolhassunk, a másik félnek készségesnek kell lennie, el kell fogadnia a játékszabályokat. Így aztán megakadályozhatsz mindennemű hatalmaskodást magad felett, ha nem működsz együtt, de persze nem játékrontóként viselkedsz, aki sértődötten összedönti a táblát – mert ez is csak erőszak.

46. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Kapcsolódó szócikkek: erőszak · hatalom · játékszabály

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Millman: A békés harcos bölcsessége
Jen Sincero: Vagány vagy!
Braskó Csaba: Múzsa
Bálint János: Minden nap ajándék
Kurt Tepperwein: Az élet mint mestermű
Henri Boulad: A halálban ugyanis megszületünk
Rüdiger Dahlke: Az egészség három alappillére
Katja Pantzar: Sisu és én
Kurt Tepperwein: Mentáltréning
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete