A ​szigetország uralkodói 4 csillagozás

Péter Katalin: A szigetország uralkodói

"A szigetországi uralkodók életrajzai az öntörvényű politika világába engednek betekintést. Ez a könyv nem az angol, vagyis brit történelem fordulatait, nem is az angol-magyar kapcsolatok menetét követi…
A kötetbe azok kerültek bele, akikről magyarországi könyvtárakban nem csak másodlagos irodalmat, hanem kiadott forrásokat is lehetett találni" – írja a szerző a könyv Bevezetőjében. A hét életrajzi portrén keresztül az olvasó azonban végigjárhatja azt az utat, melyen haladva a kelta őslakosságú Britanniából a legnagyobb gyarmatokkal rendelkező, virágzó világbirodalom vált.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A világtörténelem nagy alakjai Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 1993
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630936879

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

III. Richárd


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Katherine_Grey>!
Péter Katalin: A szigetország uralkodói

Remek, egyéni hangú, szórakoztató, de szakszerű életrajzgyűjtemény: már iskolásoknak is izgalmas, de én is szeretem. Úgy tudom, nemrég e-könyv változatban is megjelent.

Ms_Mississippi>!
Péter Katalin: A szigetország uralkodói

Eredetileg csak azért olvastam el, mert valami rövid kis összegzést kerestem III. Richard-ról, miután láttam a Ian McKellen-es Skakespeare feldolgozást (nevetséges, hogy mennyire gonosznak mutatják) és olvastam a Philippa Gregory-féle könyveket (nevetséges, hogy mennyire nemesnek mutatják). Tehát, mikor véletlenül belefutottam ebbe a könyvbe, nem haboztam a kölcsönzéssel.

Nagyon tetszett, pontosan azt kaptam ettől a könyvtől, amit reméltem. Alaposan bemutatta a szigetország néhány, híresebb uralkodóját (az előszóban a szerző panaszkodik is egy kicsit, hogy ha tehette volna többről is ír, csak egész egyszerűen ezekről a személyekről talált elég feljegyzést).
Mindenkit árnyaltan és részletesen mutatnak be, és több oldaláról is írnak, családról, barátokról, érdeklődési körről, képességekről, tulajdonságokról. Az egész nagyon olvasmányosan van megfogalmazva, és érdekesen tálalva. Ezekbe a rövid életrajzokba beleszövik a híres kortársakat és családtagokat is akik hatottak a híres uralkodókra, (van itt William Cecil, Anne Warwick, VIII. Edward, Albert herceg).

WolfEinstein>!
Péter Katalin: A szigetország uralkodói

Eleve nem szakkönyvként, hanem ifjúsági ismeretterjesztő könyvként vettem kézbe, és egyáltalán nem csalódtam. Az ismert brit uralkodókat személyiségükön és anedoktaszerű eseményeken keresztül mutatja be, háttérbe szorítva a kül- és belpolitikai, gazdasági és társadalmi kérdéseket. Mindezt olvasmányos, közérthető formában, képekkel gazdagon illusztrálva. Egyetlen hátránya a könyvnek, hogy ezek az illusztrációk nem mindig vannak összhangban a szöveggel, valamint egyes uralkodókhoz kötődő képek a kötet egészen más helyén kerülnek elő, ami nekem kissé zavaró volt. Ezt leszámítva azonban hasznos, kellemes olvasmány volt.


Népszerű idézetek

WolfEinstein>!

Voltaképpen két életrajzot lehetne írni róla. Az egyik jó férjnek és apának, Anglia nagyra hivatott uralkodójának mutatná. Csak futólag lenne benne szó arról, hogy tragikus halálesetek sorozata nyitotta meg előtte a trónhoz vezető utat. A másik életrajzban egy velejéig gonosz III. Richárd gyilkolná halomra ellenfeleit és tenné boldogtalanná családját. Ennyire ellentmondásos a kép, ha a Richárd tettei felett vitatkozó tudósok véleményeit sarkítva összefoglaljuk.

13. oldal, III. Richárd (Kossuth, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: III. Richárd
2 hozzászólás
WolfEinstein>!

A királynő szép volt, mert szép akart lenni. Először is remekül öltözködött. Jól választotta ki a sápadtságát némileg ellensúlyozó erős színeket. Ennél a nagyon elemi képességnél azonban több volt az, hogy ismerte a ruházat kifejező erejét. Lelkiállapotának megfelelő ruhákat vett fel, vagy esetleg ruhájával vezette félre a hangulatát leső környezetet.

32. oldal, I. Erzsébet (Kossut, 1993)

WolfEinstein>!

A világ kettős mércéjéről viszont Erzsébet nem tehetett. Ha férfi lett volna, mindenki szemrebbenés nélkül veszi tudomásul, hogy a legkülönbözőbb társadalmi állású, de mindig vonzó, fiatal személyeket tüntet ki a kegyeivel. Minthogy azonban nő volt, a történetírók felháborodása nem ismer határt. VIII. Henriknek a sok szerető mellett hat felesége volt, kettőtől elvált, kettőt kivégeztetett, vele kapcsolatban mégsem szoktak erkölcsi megvetést érzékeltetni.

34. oldal, I. Erzsébet (Kossuth, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: VIII. Henrik
WolfEinstein>!

A történetírásban az ilyen viták jól ismertek. Adott valamilyen véres tett vagy szörnyű tettek sorozatának feljegyzése. A róluk alkotott vélemény, illetve uralkodó nézet pedig idővel, a korszellem divatja szerint változik. És ezeket az eseteket rendszerint nem önmaguk, saját összetevőik alapján ítélik meg, nem hasonló jelenségek sorozatába illesztve őket mondanak róluk véleményt.

14. oldal, III. Richárd (Kossuth, 1993)


Hasonló könyvek címkék alapján

Vécsey Aurél: Az Árpád-házi királyok
Bertényi Iván: Nagy Lajos király
Zsoldos Attila: Nagy uralkodók és kiskirályok a 13. században
Kiss-Béry Miklós: II. Ulászló, II. Lajos és I. (Szapolyai) János
Ács Zoltán: Nagy Lajos király
Benda Kálmán: Bocskai István
John Lukacs: A párviadal
Csoma Mózes: Sövény Aladár, a hazai koreanisztika úttörője
Fekete Sándor: Így élt Napóleon
Horváth Jenő (szerk.): Királyok könyve