The ​Evolutionary Void (Void Trilogy 3.) 12 csillagozás

Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Exposed as the Second Dreamer, Araminta has become the target of a galaxywide search by others equally determined to prevent—or facilitate—the pilgrimage into the Void. An indestructible microuniverse, the Void may contain paradise, but it is also a deadly threat. For the reality that exists inside its boundaries demands energy drawn from planets, stars, galaxies—from everything that lives.
Meanwhile, the story of Edeard, the Waterwalker, continues to unfold. With time running out, Inigo, the First Dreamer, must decide whether to release Edeard’s dangerous final dream. And Araminta must choose whether to run from her responsibilities or face them down, with no guarantee of success or survival. But all these choices may be for naught if the leader of a rival faction enters the Void. For it is not paradise she seeks there, but dominion.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Pan Macmillan, London, 2014
736 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447279693
>!
Random House, New York, 2011
672 oldal · ISBN: 9780345496584
>!
Pan Books, London, 2011
736 oldal · ISBN: 9780330443173

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Noro >!
Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void

Szeretem, ha egy SFF szerző évszázados éves ugrásokkal, több korszakot átívelve mutatja be ugyanannak az univerzumnak a fejlődését. Peter Hamilton pedig éppen ezt tette a Nemzetközösség világával: a Pandóra csillagában megismert civilizációt ezer éven vezette át, hogy eljussunk ide, a (kronológiailag) utolsó kötetbe.

Az emberiség a negyedik évezred elején szinte már utópiában él: az élettartamnak nincs felső határa, bárki szabadon választhat a természetes és transzhumán életformák kavalkádjából, technológiájuk pedig a fizika legtöbb alaptörvényébe is képes belenyúlni. (Csak az a fránya entrópia…) Tulajdonképpen ez a világ már jobban hasonlít Banks Kultúrájára, mint Hamilton korábbi, realistább műveire: szinte bármi lehetséges, ha az színesíti a világot és a történetet. De az ember már csak olyan, hogy mindig valami másra vágyik, így a galaxis közepén elhelyezkedő kívánságteljesítő gépezet – az Üresség – még ebben a világban is sok millió embert megkísért. Csakhogy e gépezet működése az egész galaxist veszélyezteti.

A trilógia befejező részében a nemzetközösségi események már igazán felpörögnek, de az Ürességen belül is érdekes fordulat bontakozik ki. Edeard, ez modern a megváltó-figura ugyanis rájön, hogy nehéz istennek lenni, ha közben szeretne megmaradni embernek. Így az „álmok” sorozata egyszerű hőstörténetből egy összetett társadalmi kísérlet krónikájává válik. Eközben odakint a „közönséges világban” olyan szálak érnek össze, amelyek egy része a sorozat legelejére, ezer évvel korábbra vezet vissza. A végső kérdés pedig nem más, mint az értelmes lények evolúciójának végső határa.

Bár természetesen ez a trilógia is egyetlen hosszú történet, de maguk a könyvek már kezelhetőbbek a régebbieknél a maguk egyenként kb. 700 oldalas terjedelmével. Kevesebb kitérővel, magánéleti és lepedőakrobatikai vargabetűvel dolgozik, és tulajdonképpen Hamiltontól – minden rosszindulat nélkül – ez már egy kifejezetten feszes történetnek számít. Mellesleg az egész annyira látványos jelenetekből épül fel, amennyire az egy könyvben csak elképzelhető.

Dubovszki_Martin>!
Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void

Utolsó kötetként – főleg a könyv második felében – egyre gyorsabban, felfokozottabb a cselekmény: nem kerül már elő sok új szereplő, a meglévő szálak pedig száguldanak a befejezés felé. Ha az első kettő könyvet elolvastad, ezt is el fogod. Színvonalas befejezés, várt és váratlan fordulatokkal – (a trilógia) űropera a köbön. Szerencsére nem esett (túlságosan) bele Hamilton a megszokott hibájába: nem vitte túlzásba a szex szerepét.
Megerősítette bennem a trilógia ezen kötete is, hogy a Nemzetközösség az egyike a kedvenc univerzumaimnak. Spoiler nélkül nem is lehet sok mindent írni erről a kötetről sem. Az előző résznél említett ziccereket nem hagyta ki a szerző: engem megnyert magának. Már csak remélni merem, hogy a Konföderáció van legalább olyan izgalmas világ, mint a Nemzetközösség.

Rénszarv>!
Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void

Méltó befejezése a Void trilógiának, a korábbi tucat független történet szál összefut, kiderül pár váratlan (a vártakon túli) fordulat, s bár még tudtam volna tovább is olvasni, így kerek egész. A háttér világ kidolgozása elég alapos, s benne a szereplők jól el vannak helyezve, megfelelő indíttatással, múlttal, annak aki kedveli az űropera/űrkalandregény stílust, sok űrhajóval, lövöldözéssel megfűszerezve a technikai csodák leírásával, (vagy aki korábban Kultúra ciklus rajongó volt) annak erősen ajánlott.

Arturo>!
Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void

A trilógia befejező kötete épp olyan izgalmas volt, mint az előző kettő. A közeli véget az is jelezte, hogy a szálak egyre fogyatkoztak – minden konfliktus megoldódott, minden titokról lehullt a lepel, nem lehetek elégedetlen. Azaz, egy tockost azért kiosztanék a szerzőnek… Egyáltalán nem fair, amikor az egyik szereplő rájön valamire, aztán amikor végre mi is megtudnánk, hogy mire, akkor azt mondja, hogy ezt most még nem kell tudnunk, mert csak elterelné a figyelmünket. :) Persze nem nekünk, mondja, hanem egy másik szereplőnek, de az eredmény ugyanaz.

Nagyon pozitív volt a trilógiában, hogy a szerző teljesen váratlan megoldásokat alkalmazott. Olvasás közben mindig járt az agyam, hogy az adott szituációban mi fog történni. Sokszor több forgatókönyv is kialakult a fejemben – szerencsére soha nem jött be. Talán ezért is olvasom én Peter F. Hamilton könyvét és nem ő az enyémet? :)
A történetben sokszor bukkantak fel új szereplők és mindegyiküknél érezni lehetett, hogy milyen jól kidolgozott múltjuk van, nem csak „lógnak a levegőben”. Aztán utánanéztem és ez egyáltalán nem véletlen. Ez a trilógia mintegy folytatása a Commonwealth Saga duológiának (http://moly.hu/sorozatok/commonwealth-saga) (Nemzetközösség saga – http://moly.hu/sorozatok/nemzetkozosseg-saga), bár annak olvasása nélkül is teljesen élvezhető és érthető. Valamikor azt is elolvasom, Peter F. Hamilton igen jól mutatkozott be nálam.

>!
Random House, New York, 2011
672 oldal · ISBN: 9780345496584

Népszerű idézetek

Noro >!

"You’re going to entrust the fate of the galaxy to politicians?”

Chapter Three

Dubovszki_Martin>!

‘Perfection,’ Inigo said, ‘is what we strive for, it is never what we should achieve. There is no such thing as utopia. Life by its nature is a struggle. Take that away and you take away any reason to exist.’

Noro >!

“That’s why we need to keep going, keep pushing the human development boundary. All of us need to boost our responsibility and rationality genes to the maximum. It’s the only way to survive peacefully in a galaxy as dangerous as this one.”

Chapter Nine

Noro >!

„ I’d forgotten how (…) useless meat bodies are. There’s barely enough neurons to run a walking routine, let alone something complicated like tying your shoelaces.”

Chapter Three

Dubovszki_Martin>!

'(…) We all regard the past too highly. We should cut ourselves free of it. You can only ever look forward to the future.’


Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: House of Suns
Alastair Reynolds: Revelation Space
Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)
Iain M. Banks: Matter
Ian McDonald: New Moon
Ken MacLeod: Fractions
Dennis E. Taylor: All These Worlds
Ken MacLeod: Learning the World
Paul McAuley: Evening's Empires
Iain M. Banks: The Algebraist