The ​Dreaming Void (Void Trilogy 1.) 14 csillagozás

Peter F. Hamilton: The Dreaming Void Peter F. Hamilton: The Dreaming Void Peter F. Hamilton: The Dreaming Void Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

AD 3580. The Intersolar Commonwealth has spread through the galaxy to over a thousand star systems. It is a culture of rich diversity with a place for everyone. Even death itself has been overcome. But at the centre of the Commonwealth is a massive black hole. This Void is not a natural artefact. Inside there is a strange universe where the laws of physics are very different to those we know. It is slowly consuming the other stars of the galactic core – one day it will devour the entire galaxy. Inigo, a human, has started to dream of a wonderful existence in the Void. He has a following of millions of believers and they now clamour to make a pilgrimage into the Void to live the life they have been shown. Other starfaring species fear their migration will cause the Void to expand again. They are prepared to stop them no matter what the cost. And so the pilgrimage begins…

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Pan Macmillan, London, 2014
662 oldal · ISBN: 9781447279686
>!
Del Rey, New York, 2009
608 oldal · ISBN: 9780345496546
>!
Pan Books, UK, 2008
796 oldal · ISBN: 9780330443029 · Illusztrálta: Jim Burns

2 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Turms>!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

A Nemzetközösség-saga vége után sokat gondolkodtam rajta, hogyan folytatja majd Hamilton a történetet. Vagy nem is annyira a történetet (mert korábban sem az volt a lényeg), inkább az izgatott, hogy mit kezd majd az elképesztő részletességgel felépített, lebilincselő univerzumával a távolabbi jövőben. És világépítésből ismét hibátlan: teljesen logikus, ugyanakkor mégis meglepő és izgalmas irányban építkezik tovább. A történet magja első ránézésre kicsit hasonló a Nemzetközösség-sagáéhoz: egy távoli, nagyrészt ismeretlen űrbeli objektum áll a középpontban, ami félő, hogy végveszélybe sodorja az univerzumot. Ugyanakkor a Waterwalker-álmokból összeálló betéttörténet – ami gyakorlatilag fantasy a sci-fi regényen belül – annyi frissességet visz az újrahasznosított ötletbe, hogy az embernek eszébe sem jut panaszkodni miatta.

Noro >!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

A Starflyer Háború után ezer évvel a Nemzetközösség még közelebb jutott a valódi utópiához. Minden ember addig él, ameddig csak akar, választhat a biológiai és a virtuális létforma közül, a gaiamezőre csatlakozva átélhetik egymás érzéseit és álmait, és a központi bolygókon a pénzt is megszüntették, mint elavult kapitalista csökevényt.
Ugyanakkor az emberiség már nem olyan egységes, mint régen: a külső bolygók elutasítják a féregjárat hálózatot, amely szerintük homogenizálja a társadalmat, inkább a fénynél gyorsabb űrhajókra esküsznek. Különböző idegen birodalmakkal is sikerült kapcsolatot létesíteni, bár ezek nem nagyon keverednek, a történet még mindig alapvetően emberközpontú. Végül a gaiamező telepatikus képeségei révén felfedezték, hogy egy másik univerzumban is élnek emberek – ez az univerzum a galaxis közepén elhelyezkedő eseményhorizont mögött rejtőzik, és más fizikai törvények szerint működik. Legalábbis ha hihetünk az Élő Álom szektájának, amely zarándoklatra készül az eseményhorizont mögé, ezzel a húzásával pedig teljesen felborítja a Nemzetközösség nyugalmát.
Itt kezdődik maga a történet, amelynek a kötet – Hamiltontól megszokott módon – csak az első harmada. (Szerencsére nem a szokásos monstrum, csupán egy erős 600 oldal, ami szerintem pont elegendő.) Megismerhetjük belőle a 36. századi átlagember életét éppúgy, mint a legnagyobb transzhumán potentátok titkos terveit, illetve a galaxis közepi Ürességben élők világát. Utóbbi tulajdonképpen sokban emlékeztet egy fantasyre, bár ha összevetjük a Nemetközösség legújabb titkos fegyvereivel… Clarke törvénye, ugyebár, adja magát :)
A szereplők között egyaránt akadnak régi ismerősök – Paula Myo ismét nyomoz – és olyanok is, akik számára a Primer Háború csak őstörténelem. A szerző ezúttal is komoly kitérőket tesz azért, hogy bemutassa a kor gondolatvilágát: a kedvencem az, amikor egy ezer éve elpusztult bolygón még mindig kutatnak újraéleszthető áldozatok után, annyira elfogadhatatlan az erőszakos halál gondolata. Persze a technológiába is hasonló lelkesedéssel veti bele magát, mint a társadalmi kérdésekbe. Mindent összevetve, ez eddig Hamilton legelszálltabb könyve, de minden téren hozza a tőle elvárható formát.

2 hozzászólás
Dubovszki_Martin>!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

A Great North Road és A földre hullt sárkány remek világokat teremtett, de mégis csak a Nemzetközösség az igazi (bár igaz, a Night's Dawn trilógia Konföderációját még pótolnom kell).

A Csillagutazóval vívott háború után ezerötszáz évvel veszi fel a történet fonalát Hamilton. Ahol az emberiség már gyakorlatilag örök életűnek számít, fénynél gyorsabb hajók és féregjáratok szelik át a galaxist sőt már intergalaktikus utazás is lehetséges. Új technológiák jelentek meg, az emberiség több frakcióra szakad, sőt frakción belül is több frakció jön létre. Óriási plusz a régi ismerősök felbukkanása és régi események említése, tovább gondolása. Ismét nyomon követhetjük Paula Myo-t, Justine Burnelli-t, stb. Szokásához híven, Hamilton hagy időt és oldalszámot a világ részletes leírására, de sokat nem is lehet leírni spoiler nélkül és nem is kell: hiszen a könyv egyik nagy erőssége, ahogy tovább és tovább olvasod, annál több részlet derül ki, annál összetettebb lesz a Nemzetközösség univerzuma.

A történet két fő szálra osztható: a mi valóságunkban és az Üresség eseményhorizontja mögötti világban fut a történet, ahova egyes frakciók kétségbe esetten szeretnének bejutni, mások pedig félnek a következményektől, így az alap konfliktus adott. Bár alapvetően az Ürességben játszódó szál inkább hasonlíthat egy fantasy-ra, mint sci-fire, mégis élveztem (ahogy a krimit is élvezetessé tette Hamilton a Great North Road-ban). Persze az íróra jellemző terjengősség most is igaz (igaz „csak” ~800 oldal), illetve a másik jellemzője – mint minden eddigi általam olvasott Hamilton műnek – kissé túlzásba vitte a szex szerepeltetését.

Ám ezek nem vonnak le a regény nagyszerű mivoltából. Az utóbbi időben talán kissé elfogulttá váltam Hamilton űroperáival kapcsolatban… de szerintem nem véletlenül. Mohón fogom rávetni magam a következő részre is. S tényleg el kéne kezdeni valakinek a teljes életművét magyarul is kiadni. :)

3 hozzászólás
mrszmotyi >!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

Értem én, hogy ez egy trilógia első kötete, és a nagy izgalmak később várhatók, de akkor is, nekem ez túl lassú, túlságosan kevés izgalommal.
A fő problémáim a könyvvel:
– Önmagában egyáltalán nem állja meg a helyét. Egy-két apró dolog kiderül, de semmi komoly. Több mint 2000 oldalt tesz ki a trilógia, ok, hangoskönyv formában elcsordogál, de én nem érzem elég tartalmasnak a szöveget ekkora oldalszámhoz (csak a szokásos). Ebben közre játszik a következő pont.
– A könyv legalább harmadát egy fantasy történet teszi ki. Persze később biztosan bele fog majd illeszkedni a sci-fi történetbe ez a szál, és akkor jóval elfogadhatóbb lesz, végül is sok, fantasy-kben látható képesség megmagyarázható egy távoli jövőben játszódó sci-fiben, de önmagában az egész lassú történetvezetés a kis faluból induló egyre erősödő telekinetikus képességekkel rendelkező fiatal hősről… Ez a vonal eléggé visszatart a folytatástól.

Akinek a fent leírtak nem jelentenek problémát (és nálam gyorsabban olvas (értsd: az (olvasó) emberek többsége)), az akár még jól is szórakozhat. Valamelyest engem is érdekel a folytatás, de annyi más jobb könyv van…

Arturo>!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

Vérbeli sci-fi, némi akcióval megbolondítva és egy fantasy betéttörténettel. Mindkét világot nagyon jól alkotta meg Hamilton, teljesen el tudtam merülni bennük. Egy negatívumot tudnék felhozni: az indokoltnál több volt benne a szex és szerintem olyan módon, ami nem sokat adott hozzá a történethez. De ez az összbenyomáshoz képest jelentéktelen apróság.
Egy figyelmeztetés: vannak trilógiák, ahol az egyes részek magukban is élvezhetők, és vannak, amelyek csak együtt alkotnak egy kerek egészet. Ez az utóbbiak közé tartozik. Rögtön el is kellett kezdenem a második részt. Persze ezt egyáltalán nem bánom. :)

>!
Del Rey, New York, 2009
608 oldal · ISBN: 9780345496546
kiralyp>!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

Egy hatalmas ugrással folytatjuk a Pandóra csillagában és a Júdás elszabadulban megkezdett történetet… 1200 évvel később. Hatalmasat változott a Nemzetközösség, megjelent a fanatikus vallásosság (az Élő Álom mozgalma), na és persze ott van az Üresség, ami mindenkit az őrületbe kerget.
Zseniálisan ötvözi a regény a sci-fi-t és a fantasy-t, és jót tett, hogy a terjedelem rövidebb lett, bár terjengősnek sokszor terjengős maradt. Kíváncsian várom a folytatást :)

Nandito P>!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

Majdnem annyira élveztem, mint a Pandora csillaga sorozatot. Egyedül a second dreameres részek voltak kissé unalmasak nekem. A Voidban játszódó fejezetek furcsák voltak, de hamar megszerettem Edeardot.

Asszem>!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

Hamilton ezzel a könyvvel nálam jóvátette a Júdás végi üldözést, számomra a Kultúra sorozattal megegyezően érdekes világot teremtett, úgyhogy szívesen merülök majd el a folytatásokban.

Mirk P>!
Peter F. Hamilton: The Dreaming Void

Így lehet a fantasyt hard sci-fi-vel összekovácsolni:)


Népszerű idézetek

Dubovszki_Martin>!

Sometimes you have to do what's wrong in order to to do what's right.

Chapter 2

Noro >!

Justine Burnelli examined her body closely before she put it on. After all, it had been over two centuries since she’d last worn it.

Chapter Two

Noro >!

Maybe a simple wormhole would be the answer; she rather liked the idea, a throwback to the First Commonwealth era of genteel and elegant train travel between star systems.

Chapter Two

Noro >!

Poetry she ignored as an absurd irrelevance. Music, though, had something for every mood, every place. She took a great deal of pleasure from it, listening to everything from orchestral arrangements to singer-songwriters, jazz to gaianature tonality, choral to starsphere dance. The Alexis Denken often would streak between star systems reverberating to the sounds of Rachmaninoff or Pink Floyd

Chapter Six

Noro >!

He couldn’t help thinking of H. G. Wells’s particular vision of the future from The Time Machine. Here in their protected edenistic garden, the Knights Guardians were like the Eloi, but with muscles and attitude. Heaven help the Morlock who wandered into this valley.

Chapter Six


A sorozat következő kötete

Void Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: House of Suns
Paul McAuley: The Quiet War
Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)
Dan Simmons: The Fall of Hyperion
Ken MacLeod: Learning the World
S. Andrew Swann: Prophets
Charles Stross: Neptune's Brood
Iain M. Banks: The Algebraist
David Brin: Existence (angol)
Arthur C. Clarke: Childhood's End