Manhattan ​in Reverse 1 csillagozás

Peter F. Hamilton: Manhattan in Reverse Peter F. Hamilton: Manhattan in Reverse

Peter ​F. Hamilton has earned both critical acclaim and a devoted following for such interstellar epics as The Night's Dawn Trilogy and Fallen Dragon. He has also created a small but memorable body of shorter fiction as compelling and carefully crafted as his longer, more characteristic work. Manhattan in Reverse, Hamilton's first collection since A Second Chance at Eden appeared in 1998, is a genuine publishing event, offering seven compact examples of their author's imaginative range and sheer narrative virtuosity.

The opening novella, 'Watching Trees Grow,' is an enthralling, multi-layered account of a murder investigation that encompasses hundreds of years, a multitude of worlds, and an astonishing array of technological advances. 'If at First…' is a witty, wholly original take on the theory--and unexpected consequences--of time travel. 'The Forever Kitten' is a marvel of compression that addresses one possible application of a nascent rejuvenation technology. The title… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Subterranean, Burton, Michigan, 2012
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781596064409
>!
Pan Macmillan, London, 2012
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780330522205
>!
Tor Books, New York, 2011
284 oldal · ASIN: B005HPMAIS

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

Dubovszki_Martin>!
Peter F. Hamilton: Manhattan in Reverse

Mivel Hamilton az első kortárs író, akit kedvencemként tartok számon, óriásiak voltak az elvárásaim a novelláskötetével szemben. Szerencsére nem kellett csalódnom, nem csak a kötelezőt hozta az író, hanem rendkívül szórakoztató történeteivel csaknem egy lapon említhetem Ted Chiang-gal. Persze nem olyan mélyen rétegeltek ezek a novellák, mint az Életed története vagy Chiang más művei, de ezek sem hiányolják a magvasabb gondolatokat, sőt megkockáztatom, hogy Hamilton izgalmasabb világokat épített, mint Chiang.

A kedvencem talán a Watching Trees Grow lett. Ebben egy olyan bámulatos alternatív történelmi világot ismerhetünk meg, ahol nem bukott el a Római Birodalom, ahol nem volt sötét középkor. A cselekményt végigkíséri egy századokon és idegen bolygókon átívelő nyomozás egy gyilkosság után, amely mögött egy komoly erkölcsi dilemma lapul. De mégis inkább a világ az, ami miatt szívesen olvasnék az íróra jellemző vastagságú, ebben az univerzumban játszódó kötetet is.

Nem lehet nem említeni a címadó novellát, valamint a Blessed by an Angel és a The Demon Trap címet viselő történeteket, hiszen ezekkel visszatérünk a Nemzetközösségbe, még ha csak pár oldal erejéig is. Az utóbbi kettő főszereplője a kedvenc felügyelőnk, Paula Myo, az elsőben pedig a Void-trilógiában igencsak fontos szerepet betöltő egyén születését ismerhetjük meg.

Engem elbűvölt annyira ez a gyűjtemény, hogy megrendeljem Hamilton másik megjelent novelláskötetét is. Persze az igazi táptalaja Hamilton írói zsenialitásának továbbra is a modern űropera marad.

Bővebben: http://szeljegyzet.com/ertekeles/peter-f-hamilton-manha…


Népszerű idézetek

Dubovszki_Martin>!

We’re not designed for godhood, basic human essence cannot be tampered with. We need real challenges to satisfy ourselves with, we need to have our hearts broken, we need to watch our children grow up, we need to look over the horizon for new wonders, we need to build and create.

Dubovszki_Martin>!

'(…) Any non-sentient animal can build a nest and gather food. Now this march through progress has finally started to relieve us of that physical distraction. I mean, that’s what we were doing it for in the first place, right? Once you set out to determine how the universe works, then as a species there’s no turning back. We’re freefalling to the plateau, Edward.’
‘The plateau?’
'The moment at which science has explained everything, and machines are perfect. After that, human life becomes one long summer afternoon picnic. All we do then is think, dream, and play.'


Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: Beyond the Aquila Rift
Stephen Baxter: Vacuum Diagrams
Dan Simmons: Worlds Enough and Time
David Gatewood (szerk.): Dark Beyond the Stars
Delilah S. Dawson: Star Wars: The Perfect Weapon
Poul Anderson: Guardians of Time
James S. A. Corey: Gods of Risk
Nick Kyme: Promethean Sun
Rich Horton (szerk.): The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2010
Arthur C. Clarke: Tales from Planet Earth