Judas ​Unchained (Commonwealth Saga 2.) 15 csillagozás

Peter F. Hamilton: Judas Unchained Peter F. Hamilton: Judas Unchained Peter F. Hamilton: Judas Unchained Peter F. Hamilton: Judas Unchained

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

After hundreds of years secretly manipulating the human race, the Starflyer alien has succeeded in engineering a war which should result in the destruction of the Intersolar Commonwealth. Now, thanks to Chief Investigator Paula Myo, the Commonwealth's political elite finally acknowledges the Starflyer's existence, and puts together an unlikely partnership to track down this enigmatic and terrifying alien. The invasion from Dyson Alpha continues with dozens of Commonwealth worlds falling to the enemy. The navy fights back with what it believes to be war-winning superweapons, only to find that the alien fleet has equally powerful weapons. How the aliens got them is the question which haunts Admiral Kime. Could it be that the Commonwealth's top-secret defence project has been compromised by the Starflyer's agents, or is the truth even worse?

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Pan Macmillan, London, 2014
1100 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447279679
>!
Pan Macmillan, London, 2010
1236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780330518901
>!
Pan Books, London, 2009
1100 oldal · ISBN: 9780330468169

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Turms>!
Peter F. Hamilton: Judas Unchained

Gyakran mondják Hamiltonra, hogy túlírtak a történetei. Kétségtelenül van is ebben valami, én viszont talán pont azt szeretem benne a legjobban, amikor még a világ bemutatásának korai fázisában különösebb cél nélkül bebarangoltat velünk egy olyan izgalmas, nagyon alaposan végiggondolt univerzumot, mint amilyen például a Nemzetközösség. Apró egyéni sorsokon át csodálkozunk rá univerzumának összetett politikai, társadalmi, technikai és kulturális viszonyaira, miközben újabb és újabb rejtélyekbe botlunk. Én ezeket a kalandozásokat szinte bármeddig el tudnám olvasni.
Egy idő után viszont a fő történetszálat is tovább kell göngyölíteni, és itt jönnek a gondok. Mert amíg a világteremtésben Hamilton nagyon erős, addig a történetvezetésben legalább annyira sablonos, amolyan igazi hollywoodi módon kiszámítható. Mindezzel együtt is nagyon élveztem a könyvet, annyira, hogy a lezárás bosszantó egyszerűsítései sem visznek rá, hogy fél csillagnál többet vonjak le tőle. A sorozatot pedig folytatni fogom.

Noro >!
Peter F. Hamilton: Judas Unchained

A Pandora's Star közvetlen folytatása és befejezése.
Nagy-Britannia egyik legtermékenyebb sci-fi írója itt engem is megvett kilóra (amiben egyébként a kötetei mérhetőek). A prózája kidolgozott, a történet érdekes, a világa eredeti és hihető. Számos nézőpont-karaktere révén a háborúba sodródó Bolygószövetség minden szintjére betekintést nyerhetünk. Néha túlságosan is mélyen: nem sok szerző engedi meg magának, hogy amikor már felspannolta az olvasóit a végső összecsapás előtt, akkor még rádobjon komplett oldalakat a helyszín történelmére, építészetére, flórájára és faunájára.
Az előző rész értékelésében leírtakon felül egy motívumra szeretném még felhívni a figyelmet: annak dacára, hogy Hamilton egy totális űrháborúba sodródó emberiségről ír, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ez a jövőbeli emberiség meg tudja-e őrizni emberi mivoltát? Sok más szerző az ő helyében arra mutatna rá, hogy a háborúban megváltozik az erkölcs, nála viszont mindez inkább egyfajta próba: képes-e az ember feljebb lépni a kozmoszban úgy, hogy közben nem ad fel magából semmit? (Ez a „faji érettség” egyébként az író előző mega-trilógiájában, a Night's Dawn-ban is központi kérdés.)

1 hozzászólás
Eta IP>!
Peter F. Hamilton: Judas Unchained

Hibái: mint eddig. Túlírt, néhol teljes szakaszokat át kellett ugranom. Erényei: mint eddig. Szimpatikus karakterek, hiteles világ, bár nem élnék benne. Nem és nem.

3 hozzászólás
Mirk P>!
Peter F. Hamilton: Judas Unchained

Ebben a kötetben a Primer háborútól egyre jobban a Csillagutazó, mint fő gonosz felé fordulunk. Nagyrészt üresjárat nélkül, az előző résznél sokkal pörgősebben halad a cselekmény és szinte minden szálat szépen elvarr a végére Hamilton.
A könyv kétharmadához érve elérkezünk úgymond az utolsó csatához – illetve a helyszínéhez –, ami nagyon furcsa volt nekem. Úgy gondolom, hogy más író maximum 50 oldalban elintézte volna a nagy hajszát, Hamilton viszont oldalak százain át tudta „húzni” a végső összecsapást úgy, hogy egyáltalán nem volt unalmas.
Erre a részre és az előzőre is vonatkozik, hogy hihetetlen fantáziája van ennek az ürgének. Olyan hard sci-fi elemekkel babrál, kőkemény tudományos megközelítésekkel, magyarázatokkal, melyeket nehéz lenne követni – ha nem írna ilyen jól. Néhány fegyver működésének leírása önmagában egy fizika kiselőadás. :)

Dubovszki_Martin>!
Peter F. Hamilton: Judas Unchained

Az előző rész minősége után nagyok voltak az elvárásaim ezzel a kötettel kapcsolatban. Nem kellett csalódnom: legalább annyira remekül sikerült, mint a Pandóra csillaga. Minden cselekményszál szépen összefut, minden értelmet nyer, minden epizód-szerű jelenet jelentőségét megérti az olvasó a könyv végére.

Még többet tudunk meg a Nemezetközösségről, annak történelméről, politikai és gazdasági felépítéséről anélkül, hogy unalmassá válna. Az elkerülhetetlen háborúba sodródó bolygóközi társadalom minden rétegébe betekintést enged Hamilton: a szupergazdag dinasztiáktól kezdve a törvényenkívülinek kikáltott Őrzőkig. Sok fontos múltbéli eseményre is fény derül, ami segít megérteni több szereplő motivációját, igazolja tetteiket. A számos oldal, szerveződés, történet végre összefut és megállíthatatlanul robog a végkifejlet felé. Voltak előrelátható és meglepő fordulatok is, s persze volt komoly erköcsli dilemma is. A Nemzetközösség világa hiteles, a felvázolt történet érdekes (ha lehet egy durván 2400 oldalas történetet szimplán „felvázoltnak” tekinteni). Egy kicsit talán pörgősebb, mint az előző rész, de ez annak is köszönhető, hogy nem kellett teljesen a nulláról elkezedni az építkezést.

Nem tudom negatívumot mondani, abszolút kerek történet, végig izgalmas, Hamilton fent tudta tartani az érdeklődésem mind a ~2400 oldalon keresztül (sőt a Void Trilogy-t is el fogom olvasni, az is a Nemeztközösség univerzumban játszódik, bár 1200 évvel a Judas Unchained után). Egy negatívum azért számomra van: a szexualitás túlzott szerepeltetése. Ez már az előző részben is megfigyelhető volt… persze szererncsére jelen esetben sem Game of Thrones szinten törtétnik a dolog. Mindenképpen érdemes nekifeküdni a két részes (illetve négy, ha a magyar kiadás szintén két kötetben fog megjelenni) sorozatnak.

Attila_Márton>!
Peter F. Hamilton: Judas Unchained

Aki bizonytalan abban, hogy belekezdjen a ~2400 oldalba, annak csak annyit tudok mondani, hogy kezdjen csak bele, mert megéri. A Judas Unchainedben kissé eltolódik a hangsúly a Prime invázióról, de csak éppen annyira, hogy valami még izgalmasabbra tudjunk koncentrálni. Végre egyesülnek az eddig elszórt erők és elszórtan igyekvők és rengeteg mindenre fény derül: pl. Ozzy múltjáról, Prime-ok lényéről, a Starflyerről és magáról az egész Commonwealthről is. Minden konzekvens mindennel, nincsenek bakik vagy hirtelen kardcsapással elvágott szálak.
És Paula Myo az isten(nő) továbbra is! :D


Népszerű idézetek

Noro >!

'Making the extraordinary appear commonplace is the ability of true genius.'

page 828. (PAN Books)

Dubovszki_Martin>!

I suspect it's a question of programming rather than any physical modification – everything important is a software problem these days.

757. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: House of Suns
Alastair Reynolds – Stephen Baxter: The Medusa Chronicles
Alastair Reynolds: Century Rain
Dan Simmons: Ilium
Iain M. Banks: Matter
Dennis E. Taylor: For We Are Many
S. Andrew Swann: Prophets
Hannu Rajaniemi: The Quantum Thief
Karl Schroeder: Sun of Suns
Richard Morgan: Broken Angels