Fejlődő ​Üresség (Üresség-trilógia 3.) 21 csillagozás

Peter F. Hamilton: Fejlődő Üresség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Halálos ​veszély fenyegeti az egész galaxist, az összes lakott bolygót: küszöbön áll a csillaghalmazunk szívében megbúvó, elpusztíthatatlan mikro-univerzum, az Üresség új és talán legvégső bekebelezési fázisa.

A katasztrófát egyedül egy fiatal nő, Araminta akadályozhatná meg. Csakhogy amióta kiderült róla, hogy ő Második Álmodó, könyörtelen fejvadászok elől kell menekülnie. Hatalmas erők támogatják – vagy ellenzik – ugyanis azt, hogy vallási fanatikusok százezrei jussanak be az Ürességbe. Odabent igazi Menyország is fogadhatja a zarándokokat, ám ennek iszonyatos ára van.

Életveszélyes kalandok várnak Inigóra, az Első Álmodóra is. El kell döntenie, megosztja-e az emberiséggel Edeard félelmetes utolsó álmát. Közben pedig bezárul egy könyörtelen frakció csapdája, gyakorlatilag lefejezve a Nemzetközösséget. Paula Myo rádöbben arra, hogy legádázabb ellenfele mindenkit félrevezetve az egész létező univerzum leigázására készül. A szörnyű terv megakadályozását nem segíti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
772 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953563 · Fordította: Varga Csaba Béla

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Peter F. Hamilton: Fejlődő Üresség

A trilógia befejező kötete fantasztikus lezárást adott, és időnként meg is hatódtam a sok izgalom mellett. Egyszóval tetszett, és most már sorra fog kerülni az író többi könyve is.

pat P>!
Peter F. Hamilton: Fejlődő Üresség

Annyira zseniálisan jó ötletek vannak benne!
A 772 oldalon belül hozzávetőleg hat és fél mondat terjedelemben.

De azért elvoltam vele. Részben megszoktam gondolom a terjengősségét, részben kevés volt benne az Edeard rész, részben pedig a rendes cselekmény, bár sok szálon bonyolódott, de annyira azért nem esett szét és kenődött el. És tényleg voltak benne (helyenként, ugyebár) olyan nagyívű, bizarr, innovatív dolgok, amiket mondjuk A háromtest-trilógiával lehet egy lapon említeni. Klassz volt.

Mondjuk azért sérelmeztem, hogy azon a 2000+ oldalon nem volt hely egy rendes, értelmes, hülyék-is-felfoghatják típusú magyarázatnak. Hogy mindent csak sejtetett a kedves szerző a végén. És ráadásul a legfontosabb, megoldási kulcsot jelentő félmondatok csak úgy hangsúlytalanul vannak szerteszét szórva folyton, mint a ruházkodási és belsőépítészeti érdekességek. Három sor erejéig pont nem figyelsz, és soha többé nem értesz meg semmit… És ezt az én memóriámmal?! Persze tréningnek nem volt rossz, köszi.

2 hozzászólás
kvzs P>!
Peter F. Hamilton: Fejlődő Üresség

Egy újabb monumentális Hamilton történet végére értünk, és bizony megint nem kellett csalódni az íróban. A sok apró szál összeér, és minden, és mindenki a helyér kerül.
Minden frakciónak, és főbb szereplőnek van a könyben olyan húzása, amire nem számít a gyanútlan olvasó. Talán ez az, amiben Hamilton -a hatalmas távlatok, új világok és technológiai fejlődés bemutatásán túl- annyira zseniális: a szereplői nem statikus papírmasé figurák, hanem a történettel együtt fejlődnek, és nem csak reagálnak a körülöttük történő dolgokra, hanem önálló döntéseket is hoznak -amik bizony nem mindig a kívánt eredmény hozzák.
Lezárult egy újabb fejezet, és én már most kíváncsi vagyok, hogy mivel nyűgöz le legközelebb az író.

6 hozzászólás
Nuwiel P>!
Peter F. Hamilton: Fejlődő Üresség

Az első két kötet után felüdülés volt olvasni a lezárást. Még mindig sok, de már kevesebb és kevésbé unalmas Ürességben játszódó rész volt, de végre eljutott oda a történet, hogy kiderüljön, miért is vágyik annyira mindenki az Ürességbe. Jó, ez már az előző kötetben is benne volt, de most olvashattam Inigo utolsó álmairól, köztük arról is, amiből kiderült, miért hagyta ott az Eleven Álom mozgalmát, mi is valójában az Üresség, micsoda Makkathran, és a többi, és a többi. A végére talán kicsit túlságosan is gyors lett a könyv, legalábbis néha úgy éreztem, közeledik ugyan a megoldás, de nem lesz elég oldal a kifejtésére. Korábban bosszankodtam is, hogy kezdem már unni a Nemzetközösség világát, örülnék már Hamilton más könyveinek is, de most úgy érzem, hogy még, még, ide a Chronicle of the Fallers duológiát is!

Talán lehet olvasni a trilógiát a Pandóra csillaga / Júdás elszabadul nélkül is, de jó pár utalás és szereplő volt ebben a kötetben, akit csak úgy értékel igazán az ember, ha ismeri azokat spoiler.

1 hozzászólás
nyulbocs>!
Peter F. Hamilton: Fejlődő Üresség

Jó, hogy beleolvastam az előzményekbe. Így is volt 1-2 ember, akiről nem tudtam hogy ki, de annyira nem is volt fontos. Nagyon szeretem ezt az univerzumot és talán az előzőnél is írtam, én itt szeretnék élni.

Arkantal>!
Peter F. Hamilton: Fejlődő Üresség

Monumentális :) szerettem ezt a trilógiát, ebben a részben szépen összeértek a szálak. Alig várom H az új történeteit.


Népszerű idézetek

Zsola>!

– A tökéletesség olyan valami – felelte Inigo –, amire csak törekszünk, de sosem szabad elérnünk. Igazi utópia nem létezhet. Az élet alapvető jellemzője a küzdelem. Ha ezt kivesszük belőle, akkor semmivé válik a létezésünk értelme.

543. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: Napok háza
Alastair Reynolds: Jelenések tere
Frank Herbert: A Dűne
Brandon Hackett: Eldobható testek
Kim Stanley Robinson: 2312
Iain M. Banks: Anyag
Ian McDonald: Luna – Újhold
Brandon Hackett: Xeno
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Iain M. Banks: A száműző