Eltékozolt ​ifjúság 20 csillagozás

Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Fontold ​meg, mit kívánsz…

Jeff Baker igazi legenda. A nemzetközi hírű feltaláló közismert emberbarát, aki hetvennyolc éves koráig elszántan szolgálta zsenialitásával a köz javát. 2040-ben, amikor az évtizedes kutatómunka eredményeképpen Európa végre képessé válik megfiatalítani egy emberi lényt, Bakerre esik a választás. Miután hosszú hónapokat tölt egy egészségügyi központban a kontinensen, testben megfiatalodva térhet haza. Ránézésre húszévesnek tűnik.

A sikeres kezelés csodaszámba megy – csakhogy egy idő múlva elhalványul a ragyogás. Jeff és gyönyörű fotómodell felesége között drámaian megváltozik a kapcsolat. A férfi egész más szemmel nézi tizenéves fiát, Timet és a srác lenyűgöző barátnőjét is. Miközben nyugdíjas barátai egyre nagyobb ellenszenvvel méregetik a megfiatalodott férfit, Jeff egyre inkább rádöbben, hogy az egész világ őt figyeli. Semmi sincs ingyen: a legtöbben elvárják tőle, hogy újabb világrengető találmányokkal érdemelje ki a helyét a… (tovább)

Eredeti mű: Peter F. Hamilton: Misspent Youth

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952306 · Fordította: Varga Csaba Béla

Kedvencelte 3

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Nuwiel
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Hamiltontól szokatlan módon ezúttal nem egy B30-as téglával volt dolgom, hanem egy meglehetősen átlagos hosszúságú könyvvel. Gyanakodva is vettem kézbe a boltban, biztos, hogy jó méretet választottak hozzá, pont ugyanakkora, mint a korábbi kötetek? Hazaérve megnyugodtam, csak az oldalak száma lett kisebb, nem a könyv, nagyon jól mutat egymás mellett az öt könyv, csak kicsit magányosak, hiányolják a többieket (Void-trilógia, hol vagy már?).

Kronológiailag az Eltékozolt ifjúság nagyjából tizenöt évvel a Pandóra csillaga első fejezete előtt játszódik, egy ponton írják, hogy a könyv jelenéhez képest akkorra tervezik az első emberes Mars-expedíciót. Más kapcsolódási pontokat is felfedezni véltem, Tim osztálytársai között megemlítenek egy Nigelt, akinek a vezetéknevét nem említik, de le merném fogadni, hogy arról a Nigelről van szó. Később pedig szóba kerül egy Burnelli nevezetű üzletember, ugye nem kell többet mondanom? :)

A regény a maga kicsit több, mint négyszáz oldalán a szokásos Hamilton receptet követve látszólag csapongva halad, alaposan megismertetve azt az Európát, ami félúton van a mai és a Nemzetközösség időszakában megismert között. Már vannak adatkristályok, amik alaposan felforgatták a világot, de még nem használják az emberek emlékeinek mentésére. Van már megfiatalító eljárás, de még gyerekcipőben jár és csak egy ember esett át rajta, aki a környezetével egyetemben nem tudja, hogyan is kezelje a helyzetet. Európa (és a világ) is az egyesülés felé halad, de még igen erős az ellenállás a nemzeti mozgalmak részéről. Ebben a közegben lavíroznak a karakterek, akiket nagyon jól eltalált Hamilton. Szép lassan építgeti a sztorit, hogy a végén sebességbe kapcsolva olyan utolsó száz oldalt írjon, ami miatt egy nap alatt kétszer is kis híján fent maradtam a villamoson.

A könyvet lehet olvasni előzményként, ha valaki még nem olvasta volna a másik két Nemzetközösség-könyvet, és akkor majd elégedetten hümmöghet, hogy jé, ez mennyire megváltozott, jé, arról az emberről már volt szó, és a többi. Vagy lehet olvasni azok után, és akkor rá lehet csodálkozni, hogy az a sok utalgatás a világot forradalmasító változások (a megfiatalító eljárás, a féreglyuk-technológia, az adatkristályok) előtt hogy is nézett ki a Hamilton-féle Föld.

4 hozzászólás
>!
Razor SMP
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Az Eltékozolt ifjúságtól semmiképp sem szabad olyan sci-fi ötletparádét elvárni, mint a Pandóra csillaga-_Júdás elszabadul_ párostól. Sőt, ez a regény véleményem szerint inkább egy dráma, ami az emberek közti kapcsolatok alakulását mutatja be, és a sci-fi elemek csupán az ehhez szükséges hátteret adják meg. Az biztos, hogy a szereplők esze többet járt a kufircoláson, mint a világot megváltó találmányok létrehozásán. (A fiatal szereplők már A földre hullt sárkányban is az üregi nyulak babérjaira törtek. Írói fétis, vagy csupán ifjúkori nosztalgia?)
Szerencsére a sok párbeszéd miatt elég gördülékeny a szöveg, így legalább gyorsan lehetett vele haladni. Na meg ott voltak a kis kikacsintások a duológiára, ezeket mindig jó volt észrevenni.
Ami külön érdekessé tette az olvasást, az a regény EU-ellenes hangneme, a kilépés fontolgatása. Nem tudom ez mennyire tükrözi Hamilton véleményét, de ugye azóta volt egy Brexit, szóval a valóság felülírta a regényt.

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952306 · Fordította: Varga Csaba Béla
>!
Lisie87 P
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Eltékozolt ifjúságom napjaim! :D
A Pandora után legszívesebben elfelejteném és kitörölném az agyamból ezt a regényt. Mr. Hamilton kérem szépen, ez meg mi volt????!!!!
Ócska szappanopera, minimális sci-fi elemekkel!! :/ Sok jó ötlet lapult meg, kifejtetlenül, inkább olvastam volna én is a megfiatalításról, hogyan történik, vagy az adatkristályos felfedezésről és egyéb izgalmasabb témákról, mint hogy a megfiatalított Jeff hány lányt fektet meg. Timet gyűlöltem. Olyan szerencsétlen volt, hogy már én éreztem kellemetlenül magamat…A többi szereplőre szót sem érdemes pazarolni. A végén a politikai dolgok kicsit dobnak a hangulaton, színesítik, de nincsenek kifejtve, és így csak lógnak a levegőben…
Még mindig értetlenül bámulom a könyvet, hogy ezzel mit is akart az író????

25 hozzászólás
>!
Noro MP
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Hamilton nem volt mindig a féltéglák gyárosa: első sorozata, a szuperkémes-gondolatfürkészős, posztkiberpunk alapokon álló Greg Mandel-trilógia is hasonló terjedelmű könyvekből állt, mint az Eltékozolt ifjúság. De annak már az első része, a Mindstar Rising is több kreativitást és sokkal több izgalmat rejt, mint ez itten.

A megfiatalítás témájából lehetett volna egy – vagy akár kettő – remek kisregényt írni. Ki lehetett volna emelni például az eljárás élettani következményeit, vagy éppen a nyomában járó társadalmi változásokat. De nagy hiba volt belőle szappanoperát csinálni. Ez a regény ugyanis másról sem szól, mint Jeff zűrös magánéletéről. Az alapján, hogy mennyi benne az infantilis nyifogás és éretlen szexualitás, nyugodtan lehetne akár YA-ként is kategorizálni. Jelzem, annak sem lenne jó. Hamiltonnak egyszerűen nem megy a kicsiben gondolkodás, szinte fájdalmasan hiányzik neki a szélesebb perspektíva. Ezt a fölösleges mellékszereplők seregével próbálja pótolni, csakhogy ebben a könyvben nincs elég hely, hogy bármit is kezdjen velük. Ettől az egész olyan lesz, mint egy nagyregény kicsiben – csakhogy ez így nem szokott működni, és itt sem teszi.

A történet politikai hátterével kapcsolatban el kell ugyan ismerni, hogy a szerző meglepő előrelátásról tett tanúbizonyságot (központosított EU vs. szuverén országok témaköre), de ez is csak akkor lenne igazán értékes, ha lenne hozzáadott tartalom. Sajnos a probléma felismerésén nem jut túl, így nem is mond semmi érdemlegeset a dologról.

Az az igazság, hogy a három csillaggal még nagyon jóindulatú voltam, csak nincs szívem Hamiltonnak ennél rosszabbat adni. De életművét tekintve ezt a regényt teljes lelki nyugalommal zárójelbe tehetjük.

1 hozzászólás
>!
Spaceman_Spiff IP
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Asszem egy angol nyelvű kritikában olvastam, hogy ebben a könyvben minden megvan, amit az ember nem szeretett a Pandóra csillagában, viszont amit meg szeretett, azok hiányoznak innen. És nagyjából ezzel le is írtam a könyvet. Inkább volt unalmas, sem mint izgalmas, az egy-két érdekes ötletét leszámítva inkább egy szappanoperára hasonlított. Kicsit kiábrándító, hogy a nagy része csak arról szól, hogy a megfiatalított Jeff milyen nőket fektet le, a fia, a kissé nagyon idegesítő csetlő-botló Tim pedig hogyan próbál normálisan viselkedni a csajokkal. A többi szereplőről még náluk is kevesebbet tudunk meg, arról nem is beszélve, hogy mintha mindenkinek tényleg csak a szexen járna az esze, ez pedig felülírná az értelmes gondolkodást bennük. Sőt, tovább megyek, az egész néha egy Romana regény színvonalán mozog , amire a tényleg pocsék fordítás csak még jobban ráerősít. A sok fiatalember kebleket bámul, ja.

Pedig ott van a regényben a potenciál. Nagyon vicces volt például az egyesült Európa ellen ágálló britekről olvasni hülye angolok, angol hülyék, de ezzel nem foglalkozik valami sokat a szerző, ahogyan azzal sem, az adatkristályok hogyan változtatták meg a világot, vagy hogy a megfiatalítás milyen lehetőségeket hordoz magában. Felbukkan itt-ott, hogy az átlagember mit is gondol erről, de kihasználatlannak éreztem a dolgot. Egyedül még talán az lehet izgalmas, ahogyan fel-felvillan a valódi jövő, űrutazással, génmódosítással és egyebekkel.

Na és ki vette észre a lapokon megbújó híres írót? Mármint aki cameózik? :)

Hosszabban itt:
http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-07-03+…

>!
Dubovszki_Martin P
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Régóta vártam már erre a regényre, de féltem is tőle annyira, hogy ne olvassam el angolul. A magyar megjelenést viszont nem hagyhattam figyelmen kívül, főleg, hogy bevallottan Hamilton-fanboy vagyok.

Eléggé vegyesek az érzéseim a regénnyel kapcsolatban.

Egyrészt a Nemzetközösség előtti idők Földjéről mindig is többet szerettem volna olvasni és részben ezt meg is kaptam a könyvtől. Nem hazudtolta meg magát most sem Hamilton: a végletekig részletes világépítés most sem maradt ki, illetve nyomokban felfedezhető, hiszen a több, mint ezer oldalas regényeiben több, mint 400 oldalt szokott az univerzum lefestésének szentelni. De azért megdobbant a szíven egy Burnelli vezetéknév vagy az egyedi dinasztiák említése során.

Másrészt önálló regényként kezelve erősen közepes. Még úgy is, hogy az általam sokat emlegetett hibát – a szexualitás túlságosan erőltetett ábrázolását – most még akár el is nézhetnénk. Hiszen egy megfiatalított vénembert mi más hajta, mint a lepedőakrobatika? Mindenesetre zavarónak találtam, hogy helyenként a motiváció csak az újabb megfeketetett hölgyemény volt.

A regényt egyértelműen Hamilton hírneve és a Nemzetközösség technikai alapvetése viszi el a hátán. Örülök, hogy az összes Commonwealth-regény után olvastam el, egyfajta előzményként, így feledtetni tudja a hibákat a tudat, hogy az ebben a regényben felvetett gondolatok a két évvel a megjelenés után egy olyan monumentális mesterművet eredményeztek, mint a Pandóra csillaga.

Az pedig csak hab a tortán, hogy Az álmodó üresség már előkészületi fázisban van.

"Mivel Hamilton a kedvenc kortárs íróm, nagyon vártam ezt a regényt. Ugyanakkor féltem is, hiszen a modern űroperák tették naggyá az író nevét a science fiction keretein belül, ez a kötet pedig egy kétes hírű mundane sci-fi. Így ambivalens érzésekkel vágtam bele a könyvbe, de nem kellett csalódnom vagy legalábbis, nem volt súlyos a csalódás.

A történet szerint Jeff Baker megváltoztatta az emberiség életét az adatkristályok feltalálásával, melyet teljesen ingyen bocsátott a világ rendelkezésére. Ezeknek a gyakorlatilag végtelen tárhellyel rendelkező eszközöknek hála létrejött az adatszféra, az internetet leváltó világháló, ahol minden azonnal elérhető. Emiatt választotta a Nagy Britanniával politikai téren szemben álló Európai Unió Bakert az első kísérleti megfiatalító kezelésre. A kezelés sikeresen zárul, ám nem várt következményekkel is jár: nem csak Baker és családjának élete fordul fel tejles mértékben, de váratlanul a politikai hidegháború forrongásai középpontjában találja magát.

A történet tehát jóval egyszerűbbnek tűnhet, mint a Nemzetközösség-regényeinek cselekménye vagy éppen a Night’s Dawn-trilógia eseményei, melyet alátámasztani látszik az alig több, mint 400 oldalas terjedelem is. Kronológiai szempontból durván 300 évvel járunk a Pandóra csillaga történései előtt. A regény végére érve három nagyobb gondolat kristályosodott ki bennem. (…)"

Bővebben: http://szeljegyzet.com/ertekeles/peter-f-hamilton-eltek…

>!
kvzs P
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Nagyon ambivalens érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban.
Egyrészt Hamilton többi írásához képest kisregény, ami nem baj. Másrészt nem csak terjedelmében kisebb a többi műnél, hanem tartalmában is.
Sajnos bő 400 oldalba nagy világépítés nem fér bele, pedig amit láthatunk, az hátborzongatóan ismerős. A benne leírt EU- és migránsellenesség ma ugyanis talán aktuálisabb, mint a regény megírásának idejében. Erről a szálról szívesebben olvastam volna többet.
A könyv legfontosabb szála Jeff Baker megfiatalítása, és annak hatásai a családi életére. Sajnos itt sokszor legszívesebben a fejemet vertem volna a falba, annyire fájdalmas logikai bakikkal volt tele spoiler. Ha ezeket a hibákat és a felszínességet nem Hamilton követi el, valószínűleg kevésbé lettem volna dühös, tőle viszont kicsit többet vártam egy öregedő pasi sci-fi-be oltott szexuális fantáziálásánál.
Összességében egy olvasmányos és érdekes regényt kaptunk, viszont mindenki készüljön fel arra, hogy nagyon más, mint PFH többi könyve.

8 hozzászólás
>!
WerWolf
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Eltékozolt lehetőség!
Hamilton nagyon félrevitte ezt a regényt, és nem kaptunk mást, mint egy sci-fi háttérrel rendelkező erotikus regényt. A hangsúly a fiatalság zabolátlan szexuális étvágyán van, mely átgázol mindenen. A tudományos vonal pedig elhalványul valahol a háttérben.
Azért érdekes, hogy mennyire pesszimista a regény, ami az űrutazást és a társadalmi változásokat illeti. Ráadásul az egészet a felső-középosztály szemén át látjuk, ahol a csillogáson és a partykon van a hangsúly.
Amikor Hamilton a regényt írta, még csak érződött valami kezdeményezés a Brexitből, így a hangulatot bennhagyta, akárcsak Britanniát az EU-ban.
Sajnos a jelenlegi politikai hangulat miatt, a Brüsszelezés is negatív irányba befolyásolta az értékelésemet. Bizonyos pártok emberei gondolom füli érő mosollyal olvassák a regényt.
Ez nekem nagyon nem jött be. Ott volt a lehetőség Hamilton kezében és nem tudott élni vele. Jobban járt volna, ha álnéven ír egy erotikus regényt, ahol a „főhős” vagy főkan megfiatalodik, és akkor a sci-fi rajongókat, köztük engem, nem kínozta volna ezzel a regénnyel.

>!
Fallen_Angel P
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Hány csillagot adjak egy könyvre, aminek örültem, hogy vége lett? Oké, nem volt annyira rossz, de jó sem volt, úgyhogy maradjunk a közepesnél, kettő és félnél.

A fülszöveg alapján várható volt, hogy a nyugdíjas korú Jeff Baker megfiatalításának története nem lesz egyszerű, rendesen fel fogja forgatni az életét, de nem igazán ilyen jellegű drámára számítottam, mint amit kaptam. A rövid, csapongó fejezetek olvasása során sokszor volt az az érzésem, hogy egy vacak filmet nézek, amit gyakori vágásokkal próbáltak érdekessé tenni és felpörgetni.
A borongós világkép és a politikai háttér tetszettek volna, de a sztori nagy része ugyebár spoiler. A sztori végét illetően meg az jutott eszembe, mintha az utolsó pár fejezetet utólag barkácsolták volna a könyvhöz, annyira nem illett az azt megelőző több száz oldalhoz (és nem a végével volt a baj…)
Az első könyvem volt Peter F. Hamiltontól, és így utólag ránézve a százalékokra nem biztos, hogy ezzel kellett volna kezdenem. Majd egyszer, valamikor megpróbálkozom egy másik írásával.

8 hozzászólás
>!
mojo68
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Hááát, nem volt ez rossz ha a sci-fi részt nézem, de az én ízlésemnek kicsit nyáltenger volt a többi.


Népszerű idézetek

>!
Razor SMP

– Ó, a szegény sorból való szolgafiú teljesen belehabarodott a megközelíthetetlen hercegnőbe. Olyan sok történetet írtam már rólad!
– A könyvek végén megszerzem a hercegnőt?
– Ha nem szerzel valahonnan egy mágikus kardot meg egy állatira menő dumájú, vicces sárkányt, akkor erre annyi esélyed van, mint egy hópehelynek a pokolban.

255. oldal, Harmincharmadik fejezet: Az orvos válaszol


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Fhérgek
Joan Slonczewski: Génszimfónia
Brandon Hackett: Az ember könyve
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Raana Raas: Hazatérők
J. L. Armentrout: Origin
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
Raana Raas: Elágazó utak