Eltékozolt ​ifjúság 37 csillagozás

Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Fontold ​meg, mit kívánsz…

Jeff Baker igazi legenda. A nemzetközi hírű feltaláló közismert emberbarát, aki hetvennyolc éves koráig elszántan szolgálta zsenialitásával a köz javát. 2040-ben, amikor az évtizedes kutatómunka eredményeképpen Európa végre képessé válik megfiatalítani egy emberi lényt, Bakerre esik a választás. Miután hosszú hónapokat tölt egy egészségügyi központban a kontinensen, testben megfiatalodva térhet haza. Ránézésre húszévesnek tűnik.

A sikeres kezelés csodaszámba megy – csakhogy egy idő múlva elhalványul a ragyogás. Jeff és gyönyörű fotómodell felesége között drámaian megváltozik a kapcsolat. A férfi egész más szemmel nézi tizenéves fiát, Timet és a srác lenyűgöző barátnőjét is. Miközben nyugdíjas barátai egyre nagyobb ellenszenvvel méregetik a megfiatalodott férfit, Jeff egyre inkább rádöbben, hogy az egész világ őt figyeli. Semmi sincs ingyen: a legtöbben elvárják tőle, hogy újabb világrengető találmányokkal érdemelje ki a helyét a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952306 · Fordította: Varga Csaba Béla

Kedvencelte 3

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nuwiel P>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Hamiltontól szokatlan módon ezúttal nem egy B30-as téglával volt dolgom, hanem egy meglehetősen átlagos hosszúságú könyvvel. Gyanakodva is vettem kézbe a boltban, biztos, hogy jó méretet választottak hozzá, pont ugyanakkora, mint a korábbi kötetek? Hazaérve megnyugodtam, csak az oldalak száma lett kisebb, nem a könyv, nagyon jól mutat egymás mellett az öt könyv, csak kicsit magányosak, hiányolják a többieket (Void-trilógia, hol vagy már?).

Kronológiailag az Eltékozolt ifjúság nagyjából tizenöt évvel a Pandóra csillaga első fejezete előtt játszódik, egy ponton írják, hogy a könyv jelenéhez képest akkorra tervezik az első emberes Mars-expedíciót. Más kapcsolódási pontokat is felfedezni véltem, Tim osztálytársai között megemlítenek egy Nigelt, akinek a vezetéknevét nem említik, de le merném fogadni, hogy arról a Nigelről van szó. Később pedig szóba kerül egy Burnelli nevezetű üzletember, ugye nem kell többet mondanom? :)

A regény a maga kicsit több, mint négyszáz oldalán a szokásos Hamilton receptet követve látszólag csapongva halad, alaposan megismertetve azt az Európát, ami félúton van a mai és a Nemzetközösség időszakában megismert között. Már vannak adatkristályok, amik alaposan felforgatták a világot, de még nem használják az emberek emlékeinek mentésére. Van már megfiatalító eljárás, de még gyerekcipőben jár és csak egy ember esett át rajta, aki a környezetével egyetemben nem tudja, hogyan is kezelje a helyzetet. Európa (és a világ) is az egyesülés felé halad, de még igen erős az ellenállás a nemzeti mozgalmak részéről. Ebben a közegben lavíroznak a karakterek, akiket nagyon jól eltalált Hamilton. Szép lassan építgeti a sztorit, hogy a végén sebességbe kapcsolva olyan utolsó száz oldalt írjon, ami miatt egy nap alatt kétszer is kis híján fent maradtam a villamoson.

A könyvet lehet olvasni előzményként, ha valaki még nem olvasta volna a másik két Nemzetközösség-könyvet, és akkor majd elégedetten hümmöghet, hogy jé, ez mennyire megváltozott, jé, arról az emberről már volt szó, és a többi. Vagy lehet olvasni azok után, és akkor rá lehet csodálkozni, hogy az a sok utalgatás a világot forradalmasító változások (a megfiatalító eljárás, a féreglyuk-technológia, az adatkristályok) előtt hogy is nézett ki a Hamilton-féle Föld.

4 hozzászólás
Razor P>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Az Eltékozolt ifjúságtól semmiképp sem szabad olyan sci-fi ötletparádét elvárni, mint a Pandóra csillaga-Júdás elszabadul párostól. Sőt, ez a regény véleményem szerint inkább egy dráma, ami az emberek közti kapcsolatok alakulását mutatja be, és a sci-fi elemek csupán az ehhez szükséges hátteret adják meg. Az biztos, hogy a szereplők esze többet járt a kufircoláson, mint a világot megváltó találmányok létrehozásán. (A fiatal szereplők már A földre hullt sárkányban is az üregi nyulak babérjaira törtek. Írói fétis, vagy csupán ifjúkori nosztalgia?)
Szerencsére a sok párbeszéd miatt elég gördülékeny a szöveg, így legalább gyorsan lehetett vele haladni. Na meg ott voltak a kis kikacsintások a duológiára, ezeket mindig jó volt észrevenni.
Ami külön érdekessé tette az olvasást, az a regény EU-ellenes hangneme, a kilépés fontolgatása. Nem tudom ez mennyire tükrözi Hamilton véleményét, de ugye azóta volt egy Brexit, szóval a valóság felülírta a regényt.

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952306 · Fordította: Varga Csaba Béla
Lisie87 P>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Eltékozolt ifjúságom napjaim! :D
A Pandora után legszívesebben elfelejteném és kitörölném az agyamból ezt a regényt. Mr. Hamilton kérem szépen, ez meg mi volt????!!!!
Ócska szappanopera, minimális sci-fi elemekkel!! :/ Sok jó ötlet lapult meg, kifejtetlenül, inkább olvastam volna én is a megfiatalításról, hogyan történik, vagy az adatkristályos felfedezésről és egyéb izgalmasabb témákról, mint hogy a megfiatalított Jeff hány lányt fektet meg. Timet gyűlöltem. Olyan szerencsétlen volt, hogy már én éreztem kellemetlenül magamat…A többi szereplőre szót sem érdemes pazarolni. A végén a politikai dolgok kicsit dobnak a hangulaton, színesítik, de nincsenek kifejtve, és így csak lógnak a levegőben…
Még mindig értetlenül bámulom a könyvet, hogy ezzel mit is akart az író????

25 hozzászólás
Noro >!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Hamilton nem volt mindig a féltéglák gyárosa: első sorozata, a szuperkémes-gondolatfürkészős, posztkiberpunk alapokon álló Greg Mandel-trilógia is hasonló terjedelmű könyvekből állt, mint az Eltékozolt ifjúság. De annak már az első része, a Mindstar Rising is több kreativitást és sokkal több izgalmat rejt, mint ez itten.

A megfiatalítás témájából lehetett volna egy – vagy akár kettő – remek kisregényt írni. Ki lehetett volna emelni például az eljárás élettani következményeit, vagy éppen a nyomában járó társadalmi változásokat. De nagy hiba volt belőle szappanoperát csinálni. Ez a regény ugyanis másról sem szól, mint Jeff zűrös magánéletéről. Az alapján, hogy mennyi benne az infantilis nyifogás és éretlen szexualitás, nyugodtan lehetne akár YA-ként is kategorizálni. Jelzem, annak sem lenne jó. Hamiltonnak egyszerűen nem megy a kicsiben gondolkodás, szinte fájdalmasan hiányzik neki a szélesebb perspektíva. Ezt a fölösleges mellékszereplők seregével próbálja pótolni, csakhogy ebben a könyvben nincs elég hely, hogy bármit is kezdjen velük. Ettől az egész olyan lesz, mint egy nagyregény kicsiben – csakhogy ez így nem szokott működni, és itt sem teszi.

A történet politikai hátterével kapcsolatban el kell ugyan ismerni, hogy a szerző meglepő előrelátásról tett tanúbizonyságot (központosított EU vs. szuverén országok témaköre), de ez is csak akkor lenne igazán értékes, ha lenne hozzáadott tartalom. Sajnos a probléma felismerésén nem jut túl, így nem is mond semmi érdemlegeset a dologról.

Az az igazság, hogy a három csillaggal még nagyon jóindulatú voltam, csak nincs szívem Hamiltonnak ennél rosszabbat adni. De életművét tekintve ezt a regényt teljes lelki nyugalommal zárójelbe tehetjük.

1 hozzászólás
Spaceman_Spiff IP>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Asszem egy angol nyelvű kritikában olvastam, hogy ebben a könyvben minden megvan, amit az ember nem szeretett a Pandóra csillagában, viszont amit meg szeretett, azok hiányoznak innen. És nagyjából ezzel le is írtam a könyvet. Inkább volt unalmas, sem mint izgalmas, az egy-két érdekes ötletét leszámítva inkább egy szappanoperára hasonlított. Kicsit kiábrándító, hogy a nagy része csak arról szól, hogy a megfiatalított Jeff milyen nőket fektet le, a fia, a kissé nagyon idegesítő csetlő-botló Tim pedig hogyan próbál normálisan viselkedni a csajokkal. A többi szereplőről még náluk is kevesebbet tudunk meg, arról nem is beszélve, hogy mintha mindenkinek tényleg csak a szexen járna az esze, ez pedig felülírná az értelmes gondolkodást bennük. Sőt, tovább megyek, az egész néha egy Romana regény színvonalán mozog , amire a tényleg pocsék fordítás csak még jobban ráerősít. A sok fiatalember kebleket bámul, ja.

Pedig ott van a regényben a potenciál. Nagyon vicces volt például az egyesült Európa ellen ágálló britekről olvasni hülye angolok, angol hülyék, de ezzel nem foglalkozik valami sokat a szerző, ahogyan azzal sem, az adatkristályok hogyan változtatták meg a világot, vagy hogy a megfiatalítás milyen lehetőségeket hordoz magában. Felbukkan itt-ott, hogy az átlagember mit is gondol erről, de kihasználatlannak éreztem a dolgot. Egyedül még talán az lehet izgalmas, ahogyan fel-felvillan a valódi jövő, űrutazással, génmódosítással és egyebekkel.

Na és ki vette észre a lapokon megbújó híres írót? Mármint aki cameózik? :)

Hosszabban itt:
http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-07-03+…

kvzs P>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Nagyon ambivalens érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban.
Egyrészt Hamilton többi írásához képest kisregény, ami nem baj. Másrészt nem csak terjedelmében kisebb a többi műnél, hanem tartalmában is.
Sajnos bő 400 oldalba nagy világépítés nem fér bele, pedig amit láthatunk, az hátborzongatóan ismerős. A benne leírt EU- és migránsellenesség ma ugyanis talán aktuálisabb, mint a regény megírásának idejében. Erről a szálról szívesebben olvastam volna többet.
A könyv legfontosabb szála Jeff Baker megfiatalítása, és annak hatásai a családi életére. Sajnos itt sokszor legszívesebben a fejemet vertem volna a falba, annyire fájdalmas logikai bakikkal volt tele spoiler. Ha ezeket a hibákat és a felszínességet nem Hamilton követi el, valószínűleg kevésbé lettem volna dühös, tőle viszont kicsit többet vártam egy öregedő pasi sci-fi-be oltott szexuális fantáziálásánál.
Összességében egy olvasmányos és érdekes regényt kaptunk, viszont mindenki készüljön fel arra, hogy nagyon más, mint PFH többi könyve.

8 hozzászólás
Dubovszki_Martin>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Régóta vártam már erre a regényre, de féltem is tőle annyira, hogy ne olvassam el angolul. A magyar megjelenést viszont nem hagyhattam figyelmen kívül, főleg, hogy bevallottan Hamilton-fanboy vagyok.

Eléggé vegyesek az érzéseim a regénnyel kapcsolatban.

Egyrészt a Nemzetközösség előtti idők Földjéről mindig is többet szerettem volna olvasni és részben ezt meg is kaptam a könyvtől. Nem hazudtolta meg magát most sem Hamilton: a végletekig részletes világépítés most sem maradt ki, illetve nyomokban felfedezhető, hiszen a több, mint ezer oldalas regényeiben több, mint 400 oldalt szokott az univerzum lefestésének szentelni. De azért megdobbant a szíven egy Burnelli vezetéknév vagy az egyedi dinasztiák említése során.

Másrészt önálló regényként kezelve erősen közepes. Még úgy is, hogy az általam sokat emlegetett hibát – a szexualitás túlságosan erőltetett ábrázolását – most még akár el is nézhetnénk. Hiszen egy megfiatalított vénembert mi más hajta, mint a lepedőakrobatika? Mindenesetre zavarónak találtam, hogy helyenként a motiváció csak az újabb megfeketetett hölgyemény volt.

A regényt egyértelműen Hamilton hírneve és a Nemzetközösség technikai alapvetése viszi el a hátán. Örülök, hogy az összes Commonwealth-regény után olvastam el, egyfajta előzményként, így feledtetni tudja a hibákat a tudat, hogy az ebben a regényben felvetett gondolatok a két évvel a megjelenés után egy olyan monumentális mesterművet eredményeztek, mint a Pandóra csillaga.

Az pedig csak hab a tortán, hogy Az álmodó üresség már előkészületi fázisban van.

"Mivel Hamilton a kedvenc kortárs íróm, nagyon vártam ezt a regényt. Ugyanakkor féltem is, hiszen a modern űroperák tették naggyá az író nevét a science fiction keretein belül, ez a kötet pedig egy kétes hírű mundane sci-fi. Így ambivalens érzésekkel vágtam bele a könyvbe, de nem kellett csalódnom vagy legalábbis, nem volt súlyos a csalódás.

A történet szerint Jeff Baker megváltoztatta az emberiség életét az adatkristályok feltalálásával, melyet teljesen ingyen bocsátott a világ rendelkezésére. Ezeknek a gyakorlatilag végtelen tárhellyel rendelkező eszközöknek hála létrejött az adatszféra, az internetet leváltó világháló, ahol minden azonnal elérhető. Emiatt választotta a Nagy Britanniával politikai téren szemben álló Európai Unió Bakert az első kísérleti megfiatalító kezelésre. A kezelés sikeresen zárul, ám nem várt következményekkel is jár: nem csak Baker és családjának élete fordul fel tejles mértékben, de váratlanul a politikai hidegháború forrongásai középpontjában találja magát.

A történet tehát jóval egyszerűbbnek tűnhet, mint a Nemzetközösség-regényeinek cselekménye vagy éppen a Night’s Dawn-trilógia eseményei, melyet alátámasztani látszik az alig több, mint 400 oldalas terjedelem is. Kronológiai szempontból durván 300 évvel járunk a Pandóra csillaga történései előtt. A regény végére érve három nagyobb gondolat kristályosodott ki bennem. (…)"

Bővebben: http://szeljegyzet.com/ertekeles/peter-f-hamilton-eltek…

Sai_home>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

A sz*r ötven árnyalata.

Ezt nem én találtam ki, így szerepel a könyvben, és hát ki vagyok én, hogy felülbíráljam magát Hamiltont, aki a többi könyvével bizonyítja, hogy remek író. Ezzel a könyvvel viszont nagyon mellélőtt.
A legfőbb probléma az, hogy egy jó társadalmi sci-fi lehetett volna, jó kezdéssel, de végül nem lett. Belefulladt az öncélú, bűnrossz erotikus tartalomba. Kicsit konzervatív, kicsit pedofil, nagyon zavaró. Ugyan hogyan lehet egy póz erkölcstelen? De lépjünk túl ezen gyorsan, végülis van benne egy 18-éves srác, más se hajtja, minthogy béna legyen az ágyban, de legalább ottlegyen.
Ha én az írő nőismerőse lennék, akkor jól pofonvágnám és soha nem állnék vele többet szóba, annyira lealacsonyítja a szebbik nemet. Oké, vannak benne erősebb női szereplők is (az idősebbek), de a fiatal-és-szép szereplők legfőbb célja, hogy megtalálják a sugardaddy-jüket. És ha megvan a kiszemelt, akkor egy spoiler beszólást a legromantikusabb mondatnak találnak.
Az utolsó 100 oldal jó is lehetne, ha fel lett volna építve a világ, de az elmaradt, így ez semmi. Most akkor ki harcol és miért is? Mindegy, vége, örüljünk.

6 hozzászólás
WerWolf>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Eltékozolt lehetőség!
Hamilton nagyon félrevitte ezt a regényt, és nem kaptunk mást, mint egy sci-fi háttérrel rendelkező erotikus regényt. A hangsúly a fiatalság zabolátlan szexuális étvágyán van, mely átgázol mindenen. A tudományos vonal pedig elhalványul valahol a háttérben.
Azért érdekes, hogy mennyire pesszimista a regény, ami az űrutazást és a társadalmi változásokat illeti. Ráadásul az egészet a felső-középosztály szemén át látjuk, ahol a csillogáson és a partykon van a hangsúly.
Amikor Hamilton a regényt írta, még csak érződött valami kezdeményezés a Brexitből, így a hangulatot bennhagyta, akárcsak Britanniát az EU-ban.
Sajnos a jelenlegi politikai hangulat miatt, a Brüsszelezés is negatív irányba befolyásolta az értékelésemet. Bizonyos pártok emberei gondolom füli érő mosollyal olvassák a regényt.
Ez nekem nagyon nem jött be. Ott volt a lehetőség Hamilton kezében és nem tudott élni vele. Jobban járt volna, ha álnéven ír egy erotikus regényt, ahol a „főhős” vagy főkan megfiatalodik, és akkor a sci-fi rajongókat, köztük engem, nem kínozta volna ezzel a regénnyel.

Fallen_Angel P>!
Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Hány csillagot adjak egy könyvre, aminek örültem, hogy vége lett? Oké, nem volt annyira rossz, de jó sem volt, úgyhogy maradjunk a közepesnél, kettő és félnél.

A fülszöveg alapján várható volt, hogy a nyugdíjas korú Jeff Baker megfiatalításának története nem lesz egyszerű, rendesen fel fogja forgatni az életét, de nem igazán ilyen jellegű drámára számítottam, mint amit kaptam. A rövid, csapongó fejezetek olvasása során sokszor volt az az érzésem, hogy egy vacak filmet nézek, amit gyakori vágásokkal próbáltak érdekessé tenni és felpörgetni.
A borongós világkép és a politikai háttér tetszettek volna, de a sztori nagy része ugyebár spoiler. A sztori végét illetően meg az jutott eszembe, mintha az utolsó pár fejezetet utólag barkácsolták volna a könyvhöz, annyira nem illett az azt megelőző több száz oldalhoz (és nem a végével volt a baj…)
Az első könyvem volt Peter F. Hamiltontól, és így utólag ránézve a százalékokra nem biztos, hogy ezzel kellett volna kezdenem. Majd egyszer, valamikor megpróbálkozom egy másik írásával.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Razor P>!

– Ó, a szegény sorból való szolgafiú teljesen belehabarodott a megközelíthetetlen hercegnőbe. Olyan sok történetet írtam már rólad!
– A könyvek végén megszerzem a hercegnőt?
– Ha nem szerzel valahonnan egy mágikus kardot meg egy állatira menő dumájú, vicces sárkányt, akkor erre annyi esélyed van, mint egy hópehelynek a pokolban.

255. oldal, Harmincharmadik fejezet: Az orvos válaszol

BBetti86 >!

A jóisten a kisbabákkal csak beeteti a szülőket, hogy később tizenévesekkel büntesse őket.

37. oldal

Maria_Agardi>!

Régen minden sokkal jobb volt. Ez a kijelentés nem felelt meg a valóságnak. A régi szep idők csak azért tűnnek annyira vonzónak, mert igen messziről, elmosódott szűrőkön keresztül nézzük őket.

273. oldal, 35. Fejezet, Az utolsó búcsúparti

BBetti86 >!

Jeff arra gondolt, hogy a szerelem egy nagyon különös érzelem, amit képtelenség irányítani. Félig átok, félig áldás, és minden esetben kétségbeejtően tisztességtelen azokkal, akik annyit szenvednek miatta.

400. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Fhérgek
Joan Slonczewski: Génszimfónia
Brandon Hackett: Az ember könyve
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Raana Raas: Hazatérők
J. L. Armentrout: Origin
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
Raana Raas: Elágazó utak